Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:542, Did:0, useCase: 3

Bārtulis smaida, Daugaviņš spļaudās

Bārtulis smaida, Daugaviņš spļaudās
Kaspars Daugaviņš redz, ka Otavas variants viņa karjerā ar katru dienu paliek arvien nereālāks...

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Nacionālās hokeja līgas ikgadējais drafts parādīja, ka Latvijas hokejam Ziemeļamerikas tirgus standarti vēl ir par augstu. Lai gan šis pasākums negarantē jaunajiem censoņiem karjeras turpinājumu, tomēr atzīmēšanās tajā ir mazs plusiņš, ja vēlaties – stiprs enerģijas dzēriens jaunieša un viņu vecāku pašapziņai. Kā tas vēlāk tiek izmantots – ir gan paša, gan apstākļu sakritības rezultāts.

No visos laikos NHL draftā paņemtajiem Latvijas hokejistiem (26), sešpadsmit kadriem tomēr izdevies aizvadīt sapņu līgā vismaz vienu spēli vai vairāk, kas atzīsim – ir labs procents. Ja vēl pieņem, ka Viktoram Hatuļevam sakarā ar padomju sistēmas principiem, vispār nebija variantu kaut kur citur slīpēt vai atrādīt savu meistarību...
Tādas atklātas drafta izgāšanās mums nav tipiskas – tādā nozīmē, kad spēlētājs tiek noskatīts un pazūd ar galiem. Nu, vismaz Latvijas pieaugušo izlases vajadzībām lielākā daļa no viņiem visi ir noderējuši un palīdzējuši, kas atkal pasvītro sen zināmo patiesību – gluži uz aklo nevienu tāpat vien NHL draftā neņem. No tukšajiem numuriem varētu izcelt Raimondu Daņiliču, ko 2003. gadā noskatīja Tampabeja un Aleksandru Andrējevu, kas 1997. gadā nokļuva Fīnikskas paspārnē. Daņiliča gadījums ir sevišķi rūgts, jo Raimondam bija visi priekšnoteikumi, lai spēlētu labākā komandā par Francijas otrās līgas Monpeljē. Var jau teikt, ka viņa vienaudzis Lauris Dārziņš savu NHL kārti (Nešvila) arī neprata izmantot, tomēr šobrīd abu pozīcijas lielajā hokejā atšķiras, proporcionāli naudai, ko viņi ar šo spēli nopelna. Tas, ko Dārziņam maksās Kazaņā vienā mēnesī, to Daņiličs labākajā gadījumā nopelna divās sezonās Francijā. Turklāt, arī Latvijas izlases sakarā starp Lauri un Raimondu jau ir nogruvums, ko nez vai otrais spēs pārvarēt.

Starp tiem, kas savulaik no Latvijas izvēlēti, bijuši gan daudzsološi talanti, gan aklas vistas graudi, gan vienkārši zemnieka tikuma apveltīti puikas. Piemēram, Kolorado Avalanche tā arī nesagaidīja Agra Saviela lielo pienesumu, lai gan viņam tika radīti izcili apstākļi visās nozīmēs, ieskaitot augsto 63. numuru kopējā sarakstā. Augstāk šajās tabulās no mūsējiem ir bijis tikai Ozoliņš un Žoltoks. Savukārt, Kaspars Astašenko (Tampabeja) savu talantu vienkārši paspēlēja bezrūpībā un atklāti sakot – aģenta nolaidībā, ko saprata jau pie izlieta trauka. Jānis Sprukts (Florida) līdz NHL aizlauzās tikai ar mērķtiecīgu darbu un melnu muti – tur talants bija mazāk. Starp citu, Sprukts un Krišjānis Rēdlihs pie draftu galda nonāca tikai tāpēc, ka viņi atzīmējās Latvijas pieaugušo izlasē. Brālis Jēkabs R. mēģināja iet tā saukto ASV studiju ceļu, kas arī ik pa brīdim atmet profesionālajam hokejam kādu darītāju. It kā jau Ješka visu izdarīja pareizi, taču Kolumbusa viņa varējumam līdz galam nenoticēja. Žoram Pujacam patrāpījās Bostona, taču laikam jau viņš pats nebija gatavs sisties par tēvu un māti un vēl – par kaimiņiem... Ja skatāmies pēc fiziskajiem dotumiem, tad Armandam Bērziņam vajadzētu šobrīd spēlēt Minesotā, taču – atkal raksturs, kas, iespējams, neļauj šim neapšaubāmi labajam hokejistam sasniegt vairāk nekā Somijas krastus. Jo Sprukta gadījums pierāda – bez talanta, bet ar centību un stingru gribu, var dažas durvis atvērt.

Tas, ka šogad mums nav neviena pārstāvja NHL draftā, nav nekas traģisks. Arī tad, ja saprotam, ka pēc iemaņām un talanta, šis bija viens no pēdējo gadu vārgākajiem jauno spēlētāju sarakstiem. Apzināmies savu resursu un vietu. Tostarp, notikušais jandāliņš ap hokeja skautiem liek samērīt jau esošo mūsu karakalpu izredzes, ko, starp citu, šis kārtējais drafts noteikti ietekmē. Tātad, starp tiem latviešiem, kas šogad ir kāda NHL kluba pietuvinātajos sarakstos, pēcjāņu rīts atnesa sekojošas pārdomas:
- Oskars Bārtulis (Flyers): komanda pirms drafta aizmainīja divus savus uzbrukuma līderus (Karteru un Ričardu), pretī dabūjot arī uzbrucējus un dažāda drafta tiesības. Tas, ka Flyers pirmajās kārtās neizvēlējās aizsargus, parāda, ka ar šo pozīciju menedžments pagaidām ir mierā. Priekš Bārtuļa tā ir laba ziņa.
- Kaspars Daugaviņš (Senators). Aizvadītās drafta dienas Kasparam pagaidām nav neko priecīgu devušas – Otavas no Kolumbusas iemainīja krievu uzbrucēju Filatovu ar skaidru zemtekstu – lai dotu šim talantam jaunu iespēju. Krievs Blue Jackets menedžementam esot piedraudējis – sak, neaizmainīsiet uz citu komandu, braukšu spēlēt uz Krieviju. Otava tagad darīs visu, lai savu jauno stādu podiņā gan aprušinātu, gan pabarotu, kas citiem uzbrucējiem var radīt grūtsirdīgas pārdomas. Redzot, ka pirmajā kārtā Otava savas izvēles tiesības pārvērta divos malējos uzbrucējos un vienā centrā, tā ir skaidra zīme, ka Daugaviņam šajā organizācijā labākajā gadījumā spīd tikai jāņtārpiņi. Jācer, ka komanda viņa tiesības vēl līdz 1. jūlijam aizmainīs uz citu pilsētu, vai – pēc šī datuma ļaus Kasparam vaļu.
- Raitis Ivanāns (Flames). Latviešu spēkavīram ir līgums ar Kalgarī klubu uz vēl vienu sezonu. Darba vieta garantēta, spēles laiks – atkarīgs no veselības. Drafta vakars uz viņa nākotni komandā neatstāja nekādu iespaidu.
- Artūrs Kulda (Jets). Aizsargus Vinpega izvēlējās trešajā un ceturtajā kārtā, kas tomēr ir rādītājs – komandai šobrīd ar esošo zilās līnijas resursu ir gana. Kuldam visticamāk piedāvās jaunu līgumu un viņš šo iespēju garām nelaidīs. Jets ar miljoniem nemētāsies, jo tie viņiem nemaz nav.
- Kārlis Skrastiņš (Stars). Klubs solījis, ka piedāvās Kārlim līgumu, taču tas vēl nav noticis. Jaroslavļas pusotrs miljons skaidrā stāv uz galda un izskatās, ka Skrastiņš to tomēr paņems. Dalasa pirmajā kārtā izvēlējās aizsargu un tas ir mājiens uz šīs līnijas atjaunošanu. Arguments, ka blakus jaunajiem noder arī veterāni – neiztur kritiku. Vēl jo vairāk tāpēc, ka jaunie komandas īpašnieki neko lieku veterāniem netaisās maksāt. Kārlis būtu dumiķis, ja mēģinātu savā vecumā noticēt amerikāņu solījumiem – gan Amerikā, gan Krievijā visu lietu mērs biznesā ir izdevīgums. Lokomotiv piedāvājums ir Skrastiņam izdevīgs, Dalasas piedāvājums – tāds nemaz nav...

Kā varētu iezīmēties mūsu hokejistu NHL stāsti jaunajā sezonā? Ivanāns ar Bārtuli paliek savos klubos, Kulda līdz pēdējais rudens nometnes dienai atkal cīnās par vietu pamatsastāvā, Daugaviņš – brauc, piemēram, uz Floridu (tur šobrīd uz papīra izteikts uzbrucēju deficīts), bet Skrastiņš iesēžas Jaroslavļas lokomotīvē.

  -3 [+] [-]

, 2011-06-27 08:14, pirms 13 gadiem
Kārlis nav muļķis. Šobrīdējais viņa statuss ļauj KHL līgumam pielikt kādu miljonu klāt, tāpēc varu gana droši visiem pašmāju Dinamo līdzjutējiem teikt, ka Kārlis pēc vienas vai divām sezonām atrādīsies arī Arēnas Rīga telpās ar Latvijas galvaspilsētas ģerboņa lauvām uz krūtīm....

  +9 [+] [-]

, 2011-06-27 08:47, pirms 13 gadiem
Par draftu runājot nu būsim godīgi uz ko mēs varam cerēt, ja zviedriem, somiem un pat šveiciešiem Elites līgā, SM un NLA uzspēlē jau 93. gadi, kamēr mēs esam pārlaimīgi par 92. Podziņu vai Diļevku. Kopējā tendence ir tāda, ka tikai tie kuri 17 gados aizsitā līdz pieaugušajiem (vai uzspīd ādā no Eiropas top U-20 līgām) var cerēt uz normālu draftu. Arī no MHL ir nodraftēti pāris raženi 93. gadi kuriem pa sezonu ir savākušies vismaz kādi 20-30 punkti, kamēr mūsējā MHL komandā faktiski bija tikai viens stabils 93. gads Kurmis kurš savāca laikam kādus 6-7 punktus un arī auguma un svara parametri viņam nu nekādi nav NHL.

  +4 [+] [-]

, 2011-06-27 09:16, pirms 13 gadiem
Ņemot vērā LV iedzīvotāju skaitu patiesībā būtu grēks žēloties par to cik mūsu spēlētāji apgrozās NHL apritē.
To ka mēs vēlamies,lai gandrīz katru sezonu kāds mūsējais parādītos NHL skautu piezīmju blociņos, nav reala seguma.

     [+] [-]

, 2011-06-27 09:48, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Ņemot vērā LV iedzīvotāju skaitu patiesībā būtu grēks žēloties par to cik mūsu spēlētāji apgrozās NHL apritē.
To ka mēs vēlamies,lai gandrīz katru sezonu kāds mūsējais parādītos NHL skautu piezīmju blociņos, nav reala seguma.
nu nesaki viss, tomer lietuvas un slovenijas piemers baksetbola, Niderlandes piemers futbola parada(tiesa gan vinu ir 2x vairak), ka ari mazas valstinas spej but starp labakajiem un produktivi. man skiet, ka Latvijas lielaka problema ir ta, ka mes gram but labi visur kur vien tas ir iespejams. pat daudzas daudz bagatakas valstis par latviju nekautrajas noteikt prioaritates sporta.

     [+] [-]

, 2011-06-27 09:54, pirms 13 gadiem
Edgars rakstīja: Par draftu runājot nu būsim godīgi uz ko mēs varam cerēt, ja zviedriem, somiem un pat šveiciešiem Elites līgā, SM un NLA uzspēlē jau 93. gadi, kamēr mēs esam pārlaimīgi par 92. Podziņu vai Diļevku. Kopējā tendence ir tāda, ka tikai tie kuri 17 gados aizsitā līdz pieaugušajiem (vai uzspīd ādā no Eiropas top U-20 līgām) var cerēt uz normālu draftu. Arī no MHL ir nodraftēti pāris raženi 93. gadi kuriem pa sezonu ir savākušies vismaz kādi 20-30 punkti, kamēr mūsējā MHL komandā faktiski bija tikai viens stabils 93. gads Kurmis kurš savāca laikam kādus 6-7 punktus un arī auguma un svara parametri viņam nu nekādi nav NHL.
daudz mums ir bijusi to puiku kuri ir drafteti no pro ligam? baidos kludities bet skiet ka iznemot dugavinu, K.Redlihu un Pelsu, parejie ir pamaniti tiesi junioru ligas vai pasaules cempionatos. un par manis nosauktajiem ari maz ticamiba, ka vini tika pamaniti spelejot LACa un BACa, drizak jau kadus junioru vai pieauguso cempionatos.

  +3 [+] [-]

, 2011-06-27 10:01, pirms 13 gadiem
vien precizējums.
pa Savielu (#63) augstāks drafta numurs esot bijis ne tikai Ozoliņam un Žoltokam, bet arī Aleksandram Kerčam (#60; 1993.g. Edmonton Oilers).
sk: drafti, drafti, drafti… KHL, NHL, CHL...

  +9 [+] [-]

, 2011-06-27 10:15, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: nu nesaki viss, tomer lietuvas un slovenijas piemers baksetbola, Niderlandes piemers futbola parada(tiesa gan vinu ir 2x vairak), ka ari mazas valstinas spej but starp labakajiem un produktivi. man skiet, ka Latvijas lielaka problema ir ta, ka mes gram but labi visur kur vien tas ir iespejams. pat daudzas daudz bagatakas valstis par latviju nekautrajas noteikt prioaritates sporta.
Nīderlandē, godātais, dzīvo gandrīz 17 miljoni cilvēku. Kāds vēl 2x vairāk kā mums?

     [+] [-]

, 2011-06-27 10:34, pirms 13 gadiem
Es domāju, ka šis patiesībā ir labs drafts Daugaviņam.
Daudz draftētie uzbrucēji nozīmē patiešām pārmaiņas uzbrukuma līnijā, un tā kā Daugaviņš nav NHL, tad šis palielina viņa iespējas tur parādīties. Neaizmirsīsim, ka no drafta līdz NHL šiem puišiem paies daži gadi, bet pārmaiņas tikpat labi jau var sākties tagad.

  +2 [+] [-]

, 2011-06-27 12:01, pirms 13 gadiem
Vai tad tāda iespēja, kā Skrastiņa spēlēšana citā NHL klubā nav nemaz iespējama...?

  +1 [+] [-]

, 2011-06-27 12:12, pirms 13 gadiem
Zhigalo rakstīja: Nīderlandē, godātais, dzīvo gandrīz 17 miljoni cilvēku. Kāds vēl 2x vairāk kā mums?
labi, nenem galva, sodien smaga galva vel

  +4 [+] [-]

, 2011-06-27 13:34, pirms 13 gadiem
Melnkalnes piemērs futbolā un basītī
500k iedzīvotāji...
Takā mūžīgai arguments par maz cilvēkiem nav pilnīgi objektīvs..

  +2 [+] [-]

, 2011-06-27 14:02, pirms 13 gadiem
Sandriz rakstīja: Melnkalnes piemērs futbolā un basītī
500k iedzīvotāji...
Takā mūžīgai arguments par maz cilvēkiem nav pilnīgi objektīvs..
Latvijas piemērs n-tajos sporta veidos! Cik gan mums nav labāko un vieni no labākajiem savā sporta veidā? Vispār jau diezgan daudz, kamēr citiem tie ir tikai divi vai trīs sportaveidi.

     [+] [-]

, 2011-06-27 16:58, pirms 13 gadiem
Interesanti, ka "Lokomotiv" mājas lapā Skrastiņš jau ir iekļauts sastāvā:
Личный кабинет — Хоккейный Клуб...

     [+] [-]

, 2011-06-27 18:08, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Interesanti, ka "Lokomotiv" mājas lapā Skrastiņš jau ir iekļauts sastāvā:
http://hclokomotiv.ru/services/my_account/1422
labs

  +1 [+] [-]

, 2011-06-27 21:13, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Interesanti, ka "Lokomotiv" mājas lapā Skrastiņš jau ir iekļauts sastāvā:
http://hclokomotiv.ru/services/my_account/1422
pie kam - jau pāris nedēļas

  +1 [+] [-]

, 2011-07-03 23:02, pirms 13 gadiem
Maz mums ir nevis iedzīvotāju, bet slikta jaunatnes hokeja sistēma.