Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

ASV regbijam fiasko, uz PK dosies Portugāle

Juris Miņins
Juris Miņins

ASV regbijam fiasko, uz PK dosies Portugāle
Portugāles izlase pēc uzvaras pār Spāniju 2021. gada EČ, Foto:Zumapress.com/Scanpix

Šodien noslēdzās 2023. gada regbija Pasaules kausa pēdējais kvalifikācijas turnīrs, kur izšķirošajā mačā ASV un Portugāles izlases cīnījās neizšķirti un tas portugāļiem ļāva saņemt pēdējo ceļazīmi uz Franciju.

Šodien noslēdzās 2023. gada regbija Pasaules kausa kvalifikācijas process, jo tika aizvadītas divas pēdējās cīņas, kurās noskaidrojās galīgais vietu sadalījums "pēdējās cerības" turnīrā.

Dienas pirmajā cīņā, kura gan neko neizšķīra, Honkonga ar 22:18 tika galā ar Keniju. Tomēr, tā kā mačos pret turnīra galvenajiem favorītiem, ASV un Portugāle, abas komandas piedzīvoja pa diviem graujošiem zaudējumiem, šī bija cīņa tikai par prestižu.

Otrajā spēlē gan likmes bija lielas, jo amerikāņi un portugāļi savā starpā sadalīja pēdējo ceļazīmi uz 2023. gada Pasaules kausu. Jāsaka, ka Portugālei tikšana līdz šai spēlei bija no sērijas "paveicās" (iekļuva šī turnīra dalībnieku skaitā tikai pēc Spānijas izlases "noņemšanas no trases"), bet ASV izlasei tā bija liela neveiksme, jo kopumā gana spēcīga izlase divreiz jau bija izlaidusi no rokām iespēju kvalificēties PK priekšlaicīgi, visu atstājot uz pēdējo brīdi.

Kvalifikācijas turnīra noslēdzošā spēle arī tika aizvadīta vislabākajās Holivudas drāmas tradīcijās, jo visā tās garumā komandas cīnījās līdzvērtīgi un būtisku rezultāta pārsvaru neizdevās iegūt nedz vieniem, nedz otriem. Tiesa, tuvojoties spēles izskaņai ASV atradās vadībā ar 16:13

Šajā situācijā portugāļiem bija tikai viena iespēja – neizšķirts, kas viņus pilnībā apmierināja, jo papildus rādītājos "Vilki" bija labāki. Šī motivācija arī noteica mača izskaņas gaitu, jo portugāļi meklēja iespējas nopelnīt sodu un amerikāņi viņiem tās deva. Tiesa, vispirms, izspēlējot priekšrocību, Portugāle vēl pamēģināja laimi dropsitienā, taču bumba atsitās pret vārtu stabu. Otro iespēju Samuels Markess gan izmantoja – 16:16 un Portugāle varēja svinēt veiksmīgo izglābšanos.

Izšķirošais soda sitiens un Portugāles regbistu prieki

Portugāles regbija izlasei šī nebūs pirmā reize, kad viņi spēlē Pasaules kausa finālturnīrā. Iepriekš viņiem bija izdevies kvalificēties 2007. gada PK, kas, starp citu, arī norisinājās Francijā.

Portugāles izlase finālturnīrā spēlēs C apakšgrupā, kur viņu pretinieki būs Velsa, Austrālija, Fidži un labi zināmā Gruzija ar kuru portugāļi ik sezonu tiekas Eiropas čempionāta ietvaros.

Jāpiebilst, ka šī būs pirmā reize Pasaules kausa vēsturē, kad turnīrā nespēlēs neviena Ziemeļamerikas izlase. Kanāda, kas iepriekš nebija izlaidusi nevienu četrgades svarīgāko turnīru, izkrita no kvalifikācijas procesa jau reģionālajā kārtā.

ASV, kas šoreiz neizmantoja trīs iespējas tikt uz Francijā notiekošo PK (dažādos kvalifikācijas posmos palaižot pa priekšu Urugvaju, Čīli un Portugāli), līdz šim nebija kvalificējusies tikai vienam, 1995. gada, finālturnīram.

Līdz ar kvalifikācijas procesa noslēgumu ir zināmas visas 20 komandas, kas 2023. gada rudenī uzsāks cīņu par Viljama Veba Elisa vārdā nosaukto kausu.

2023. gada regbija Pasaules kausa noslēdzošais kvalifikācijas turnīrs

MājiniekiViesiRezultāts
HonkongaKenija22:18
ASVPortugāle16:16
#SUNZP
1.Portugāle321012
2.ASV321012
3.Honkonga31024
4.Kenija30031

2023. gada Pasaules kauss regbijā, dalībnieki

#A grupaB grupaC grupaD grupa
1.JaunzēlandeDĀRVelsaAnglija
2.FrancijaĪrijaAustrālijaJapāna
3.ItālijaSkotijaFidžiArgentīna
4.UrugvajaTongaGruzijaSamoa
5.NamībijaRumānijaPortugāleČīle