Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Fidži atspēlē 14 punktus, taču piekāpjas Anglijai

Juris Miņins
Juris Miņins

Fidži atspēlē 14 punktus, taču piekāpjas Anglijai
Manu Tuilagi, Foto: AP/Scanpix

2023. gada regbija Pasaules kausa ceturtdaļfinālā šī turnīra lielākā pārsteiguma autore Fidži izlase spēlēja pret Angliju, taču nespēja atrast gana lielus argumentus, lai uzvarētu un savu dalību čempionātā noslēdza ar zaudējumu 24:30.

Ja būtu jāizvēlas pats netipiskākais un negaidītākais ceturtdaļfināla pāris 2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīrā, tad, protams, Anglijas un Fidži spēle būtu liekama kā pirmā. Galvenais iemesls – Fidži nokļūšana tik tālu. Šī ir maza Okeānijas valsts, kuras spēlētāji, lai arī ir pieprasīti meistari Eiropas klubos, savu potenciālu izlases kreklā tā īsti nekad vēl nebija realizējuši, taču Francijā, valstī, kurā spēlē liela daļa no viņiem, beidzot tas izdevās.

Fidži ātrais, fiziskais, emocionālais un burtiski "dejojošais" regbijs nevar nepatikt, tāpat kā reti kuram nenotrīcēs sirds, uzzinot, ka divi komandas spēlētāji šī PK laikā zaudēja savus vistuvākos cilvēkus, taču atteicās pamest komandu, lai turpinātu cīņu par kaut ko lielāku kā tikai piedalīšanos plejofos.

Emociju pārbagāta bija arī komandas dalība finālturnīrā – neliels, bet psiholoģiski smags zaudējums pirmajā spēlē pret Velsu, kur viņus no vismaz neizšķirta šķīra viena precīza piespēle, uzvara pār Okeānijas reģiona "lielo brāli" Austrāliju, kā arī pārspēta Gruzija un grupu turnīra beigās vēl viens zaudējums, piekāpjoties Portugālei, taču viens bonusa punkts bija kabatā, tāpēc ceļazīme uz izslēgšanas mačiem netika uzdāvināta citiem.

Anglija spēlē slikt. Šim apgalvojumam kopumā reti kurš mēģinātu iebilst. Anglijas regbijs vēl mēģina tikt vaļā no Edija Džonsa ēras rēgiem, taču Stīvs Bortviks tik labi ar to netiek galā. Tāpēc sniegums grupu turnīrā arī bija tāls no gaidītā un daudz netrūka, lai angļi zaudētu Samoa komandai. Tas gan nenotika, neskaistā spēlē viņi tika pie ceturtās uzvaras un varēja atviegloti uzelpot.

Toties no zaudējuma viņiem neizdevās izvairīties 26. augustā, kad Tvikenhemas stadionā, galvenajā Anglijas regbija arēnā, viņus nomizoja ar 22:30... Fidži izlase. Tad par viņu gaidāmajiem varoņdarbiem vēl nekas nebija zināms, tāpēc šis zaudējums tika uztverts diezgan saasināti un gan jau, ka Anglijas izlase šo faktu arī nebija aizmirsusi.

Pirmais mača uzbrukums bija angļiem, taču pēc tam Fidži sāka savu ofensīvu, ko gan paši saraustīja ar noteikumu pārkāpumiem un autiem, taču, kas svarīgi priekš viņiem, angliem bija jāstrādā aizsardzībā.

Tā gan neturpinājās ilgi, jo 11. minūtē tika gūti pirmie punkti, kad sodu realizēja Ovens Farels. Savukārt trīs minūtes vēlāk, kārtējo reizi izmantojot uzbrucēju spēku, ļāva Manu Tuilagi ienest bumbu ieskaites zonā.

Fidži komandai ar uzbrukumu tik labi nevedās, taču Frenks Lomani ar otro mēģinājumu dabūja bumbu vārtos. Tiesa, tas īsti nebija tas ko fidžieši no šīm epizodēm varēja iegūt.

Angļi tikmēr parādīja savu pārākumu klasē - vēl viens ātrs uzbrukums, vēl viens piezemējums Džo Maršāna kontā, taču ar to viss nebiedzās, jo Vinaja Habosi uzreiz arī saņēma noraidījumu no laukuma, kas Fidži izlasei dzīvi sarežģīja ārkārtīgi smagi. Situāciju neuzlaboja arī Lomani otrais garām aizsistais soda sitiens, taču "Lidojošie fidžieši" neapstājās un, izmantojot apjukumu angļu aizsardzības rindās, Viliame Mata izskrēja cauri visiem angļiem un piezemēja bumbu.

Pēc šī Fidži spēles saasinājuma gan nesekoja tālākā ofensīva un angļi, bez lielām emocijām, gāja uz priekšu un gaidīja oponentu noteikumu pārkāpumus, kas arī pāris reizes tika sagaidīti un Ovens Farels realizēja divus soda sitienus, kas viņiem ļāva Fidži komandu turēt droša rezultāta starpības attālumā.

Otrajā puslaikā angļi, pretēji prognozētajam par to, ka spēle kļūs konservatīvāka, jau sāka uzbrukt drošāk, taču pirmā lielā iespēja gūt punktus netika izmantota, jo tā vietā, lai sistu pa vārtiem, angļi izvēlējās iet pēc piezemējuma, taču tas viņiem neizdevās, jo Fidži komanda viņus apturēja burtiski metru pirms ieskaites zonas.

Arī spēles iniciatīva pārgāja angļiem un Fidži vairs nevarēja atrast labākos ceļus līdz Anglijas ieskaites zonai, tikmēr Anglija labi vadīja maču, dzēsa minūtes un izdarīja spiedienu uz Fidži, kā arī Ovens Farels palielināja rezultāta starpību līdz 14 punktiem.

Šāda spēle, protams, palielināja nervozitāti abu komandu spēlētājiem un pāris reizes nebija tālu arī no kautiņa, taču džentlmeņi laikā apstājās vai tika apstādināti, tāpēc papildus sodi netika piešķirti.

Otrā puslaika vidū Fidži gan prata atrast vājos posmus Anglijas aizsardzībā un Peni Ravai noslēdza Fidži spējo uzbrukumu, atjaunojot mača intrigu, kas palielinājās vēl vairāk, kad angļi pārkāpa noteikumus un Simione Kuruvoli varēja gūt vēl trīs punktus, taču bumba atsitās pret vārtu stabu. To atguva paši fidžieši un tas noveda pie vēl vienas ofensīvas, kura beidzās tikai pēc Vilimoni Botitu piezemējuma un vēlāk – neizšķirta rezultāta.

Kad mačs sāka slīdēt ārā no rokām, savu vārdu teica komandas kapteinis Ovens Farels, kurš bez lielām emocijām un ļoti pragmatiski realizēja dropsitienu, kas atgrieza vadību angļiem, taču drīz pēc tam fidžieši veiksmīgi izspēlēja spēles atsākuma sitienu, taču tikpat neveiksmīgi izspēlēja autu, atdodot bumbu oponentiem.

Jāteic, ka angļi deva iespējas Fidži komandai atspēlēties, taču salinieki sev ierastā manierē pārcentās un tas noveda nevis pie vismaz neizšķirta, bet sešu punktu deficīta, jo Ovens Farels realizēja vēl vienu soda sitienu.

Pēdējo ofensīvu Fidži sāka tikpat veiksmīgi kā iepriekšējo – vinnējot starta bumbu, kas lika skatīties uz atlikušajām spēles minūtēm ar optimismu, jo realizēts piezemējums viņiem atnestu pusfinālu. Tiesa, viņu spēle nelika domāt, ka Fidži komandai ir kāds plāns, drīzāk likās, ka viņi gaida kādas kļūdas no angļu puses, kā arī vilka laiku, lai oponentiem nebūtu iespēju izraut uzvaru.

Mača pēdējās minūtes izvērtās ļoti nervozas kā spēlētājem, tā arī tiesnešiem un viss nonāca līdz tam, ka Ovens Farels saņēma sodu, kas ļāva Fidži komandai pietuvoties ieskaites zonai, taču viņi šo neizmantoja, lai gan varēja turpināt uzbrukt, taču arī tas viņus neglāba. Nekur tālāk par centru viņi netika un beigu beigās arī pārkāpa noteikumus, atdodot bumbu Anglijai ar ko arī mačs beidzās.

Anglija – Fidži 30:24 (21:10)

Piezemējumi: M.Tuilagi (14), Dž.Maršāns (23) – V.Mata (28), P.Ravai (64)
Realizācijas: O.Farels (23) – F.Lomani (29), S.Kuruvoli (65, 70)
Soda sitieni: O.Farels (11, 34, 38, 54, 78) – F.Lomani (20)
Dropsitieni: O.Farels (72) -

     [+] [-]

, 2023-10-15 20:11, pirms gada
Esmu par Angļiem kopš 2007. gad PK,bet nu šī spēle liek skatīties ar lielu pesimismu uz pusfinālu, pret Franciju /DĀR..

  +1 [+] [-]

, 2023-10-15 20:15, pirms gada
zaxx rakstīja: Esmu par Angļiem kopš 2007. gad PK,bet nu šī spēle liek skatīties ar lielu pesimismu uz pusfinālu, pret Franciju /DĀR..
Anglijas izlasei ir liels sasniegums, ka to vispār min starp 4 komandām, kas vēl cīnās par kausu. Nebūs? Nu, neviens arī baigi no viņiem šoreiz to negaidīja. Gaidīja pirms 4 gadiem, tagad viņi vairs neko nevar zaudēt un pusfinālā jau viņi paši būs tādi "fidžieši", kas vnk spēlē un cer uz labāko.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-15 20:30, pirms gada
Vienreizēji spraigas 1/4 cīņas.Ļoti interesanti vērot,kad būtībā komandas vēl pēdējās sekundēs var atspēlēt un beigās izraut uzvaru.
Vakar Īrija nespēja panākt Jaunzēlandi,un sodien Fidži arī nespēja,bet maz pietrūka.
Es tik nesaprotu kāpēc angļi nelaiž spēlēt junioram Arundelam,kurs vienā spēlē ielika veselus 5 piezemējumus.Varbūt ka neuzticās vēl atbildīgās spēlēs.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-15 20:54, pirms gada
Trīs spēles ar teicamu regbiju un intrigu. Fidži jebkurā gadījumā malači, kaut arī nenospēlēja to labāko spēli!
Farels angļus labi pavilka. Laikam citreiz kritika pat ļoti noder.
Kas vēl sagaida Francijas un DĀR spēlē!?

     [+] [-]

, 2023-10-15 21:44, pirms gada
Tiešām visi trī pusfināli ar intrigu līdz beigām Irija-Jaunzelande pēdājās minūtes vispār super. Jācer ka pēdējais pusfinaļs ari'būs labais

     [+] [-]

, 2023-10-15 21:47, pirms gada
nevis pusfināli ceturdaļfiāli sorry