Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Namībija ar 36:0 pār Keniju nodrošina vietu PK

Juris Miņins
Juris Miņins

Namībija ar 36:0 pār Keniju nodrošina vietu PK
Foto: AFP/Scanpix

Vakar vakarā Francijas pilsētā Ēksanprovansā noslēdzās 2022. gada Āfrikas kauss regbijā. Finālā Namībija ar 36:0 pārspēja Keniju un garantēja sev vietu 2023. gada Pasaules kausā.

Iepriekš jau ziņojām, ka jūlijā Francija uzņēma Āfrikas kausu regbijā. Lai arī tā nav ierasta prakse, taču pēc organizatoriskajām problēmām, kas "Rugby Afrique" bija radušās 2021. gada turnīra rīkošanā, "World Rugby" pieņēma lēmumu, ka šogad riskēt nedrīkst un pārcēla mačus uz citu kontinentu.

Starptautiskajai regbija savienībai arī bija pietiekošs iemesls, lai šogad nepieļautu brīvdomības turnīra norises sakarā, jo 2022. gadā Āfrikas labākajām komandām bija jācīnās ne tikai par titulu, bet arī ceļazīmi uz 2023. gada Pasaules kausu, kas norisināsies arī Francijā.

Pēc ceturtdaļfināliem, par kuru iznākumiem jau ziņojām, pusfinālos noskaidrojās, ka par titulu cīnīsies Namībija un Kenija. Namībieši ar 34:19 pārspēja Zimbabvi, bet Kenija izcīnīja minimālu uzvaru pār Alžīriju – 36:33.

Finālmačā Namībija kārtējo reizi parādīja, ka, lai arī tā nav izlase, kura cīnās par augstām vietām Pasaules kausā un arī ar planētas vadošajām komandām viņi nevar īsti konkurēt (nav izcīnījuši nevienu uzvaru pret pirmā ešelona izlasēm jau vairāk kā 30 gadus), savā reģionā viņi pozīcijas nav zaudējuši. Diezgan nervozā un brīžiem haotiskā cīņā, kurā vēlēšanās bija vairāk kā varēšanas, Namībijas regbisti kļūdījās retāk un tāpēc puslaiku noslēdza ar rezultātu 15:0, bet otrajā mača cēlienā pārsvaru tikai audzēja, panākot 36:0.

Namībijas izlase kopā ar Āfrikas čempionu titulu saņēma uzaicinājumu atbraukt uz Franciju pēc gada, lai piedalītos 2023. gada Pasaules kausā, kas būs jau septītais Pasaules kauss pēc kārtas, kurā piedalās namībieši. Tiesa, jāatgādina, ka šī valsts savu neatkarību no Dienvidāfrikas Republikas ieguva vien 1990. gadā.

2023. gada Pasaules kausā Namībija spēlēs A apakšgrupā, kur viņu pretinieki būs Urugvaja, Itālija, Francija un Jaunzēlande.

Kenijas izlase, neskatoties uz zaudējumu finālā, arī vēl var kvalificēties Pasaules kausam. Āfrikas čempionāta otrā labākā komanda šajā rudenī piedalīsies tā sauktajā "pēdējās cerības" turnīrā, kurā četras labākās, bet bez biļetes uz Franciju palikušās, izlases noskaidros 20. ceļazīmes īpašniekus.

Pašlaik no četrām komandām, kas piedalīsies šajā turnīrā ir zināmas divas – Portugāle un Kenija. Divas pārējās komandas noskaidrosies jau pavisam drīz 16. jūlijā tiks aizvadīta Amerikas zonas izslēgšanas maču kārtas otrā cīņa pēc kuras šīm pārspēlēm pievienosies ASV vai Čīle, bet 23. jūlijā, pēc Tongas un Honkongas spēles, tiks noskaidrota arī pēdējā "neveiksminiece", kurai tiks dota vēl viena iespēja pacīnīties par vietu 2023. gada Pasaules kausā.

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/

     [+] [-]

, 2022-07-11 13:01, pirms 2 gadiem
Juri, ar ko saistīts Čīles progress regbijā? Viņiem ir naturalizētie? Pieņemsim, ka Čīle nepārvarēs ASV barjeru, cik reāli Čīlei būtu uzvarēt pēdējās cerības kvalifikācijas turnīrā?

     [+] [-]

, 2022-07-11 14:58, pirms 2 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Juri, ar ko saistīts Čīles progress regbijā? Viņiem ir naturalizētie? Pieņemsim, ka Čīle nepārvarēs ASV barjeru, cik reāli Čīlei būtu uzvarēt pēdējās cerības kvalifikācijas turnīrā?
Viņiem ne tikai naturalizēto nav, bet lielākā daļa spēlē vietējā čempionātā, tb nav nemaz profesionāli sportisti.
Progress? 2018. gadā komandu pārņēma treneris no Urugvajas un pamazām komanda progresē.

No otras puses, te vēl ir viens aspekts - Amerikas zonas kvalifikācijas turnīra īpatnības. Ar visu to, ka Čīle ir vienas uzvaras attālumā no PK, viņi 2 gadu laikā ir uzvarējuši tikai divās kvalifikācijas procesa spēlēs. Dienvidamerikas turnīrā tika pārspēta Brazīlija un starpreģionu pārspēlēs, pēc tam kā Kanādā spēle tika minimāli zaudēta, savās mājās viņi uzvarēja un tika līdz mačiem ar ASV.

Iepriekšējās nedēļas minimālais zaudējums ASV arī... nu, jā, protams, ka tas ir rādītājs, taču spēle notika ļoti specifiksos apstākļos, kur abas komandas mocījās, ne spēlēja.

Tāpēc rādītājs varētu būt atbildes spēle pret ASV, šīs nedēļas nogalē.

Pēdējās cerības turnīrs. Tur jau ir Portugāle, ir Kenija. No Āzijas/Okeānijas būs Honkonga, ja nenotiks mega brīnumi. Kā tur izskatās Čīle? Viņi noteikti nav vājākā šī turnīra komanda uz papīra, taču te ir stāsts, ka īsā laikā (kkādā nedēļā vai divās) jāizspēlē 3 svarīgi mači, kuros nevienā nedrīkst zaudēt. Tas arī vēl ir liels jautājums, vai viņi to spēs. Vienā spēlē viņi var pārspēt katru no tām komandām (un tikpat labi var ari zaudēt), droši.

Pirms 4 gadiem šajā turnīrā vinnēja Kanāda, šoreiz Čīle kanādiešus ir izslēgusi no cīņas par PK. Tāpēc, spēku samēri kopumā ir salīdzināmi.

No otras puses, var gadīties, ka tajā pēdējās cerības turnīrā būs ij ASV, ij Tonga. Tad gan būs jautrība.