Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Namībija izglābjas, Tunisija izstājas bez cīņas

Juris Miņins
Juris Miņins

Namībija izglābjas, Tunisija izstājas bez cīņas
Kotdivuāras izlases spēlētāji pēc mača ar Madagaskaru Foto:facebook.com/cotedivoirerugby

Namībijas izlase, pateicoties savai uzvarai pār Madagaskaru un konkurentu mača labvēlīgajam iznākumam, ir kvalificējusies 2023. gada Pasaules kausa regbijā Āfrikas atlases turnīra otrajai kārtai, bet Tunisija, Covid-19 problēmu dēļ, bija spiesta izstāties no cīņas neaizvadot nevienu maču.

Šajā nedēļā tika aizvadītas vairākas 2021. gada Āfrikas kausa regbijā cīņas, kas vienlaicīgi ir arī 2023. gada Pasaules kausa Āfrikas zonas kvalifikācijas turnīrs. Jāsaka, ka pēc pirmās spēļu kārtas pārsteigumiem, kad zaudējumus piedzīvoja kā Namībija, tā Kenija, šoreiz tik sensacionāli maču iznākumi gan nav fiksēti, taču dažām komandām sapnis par došanos uz Franciju izplēnēja.

Namībijas izlase pēc zaudējuma Kotdiuvārai nedēļas vidū tikās ar Madagaskaras valstsvienību un šoreiz kļūdas nepieļāva – 52:10. Šis panākums namībiešiem ļāva jau daudz optimistiskāk skatīties nākotnē, jo bija jānotiek zināmam brīnumam, lai situācijā, kad otrajam atlases turnīra posmam kvalificējas divas no trim apakšgrupas komandām, viņi paliktu "aiz borta".

Jāsaka gan, ka, kā jau gadās šādās situācijās, kaut kādi brīnuma aizmetņi patiešām bija redzami, jo Madagaskara pārspēja Kotdivuāru ar 24:19. Tiesa, viņiem šī uzvara neko nemainīja, jo spēles izskaņā gūtais piezemējums ļāva kotdivuāriešiem tikt pie viena bonusa punkta ko piešķir par minimālu zaudējumu (ar mazāk kā 7 punktiem), kas viņiem vienlaicīgi arī deva caurlaidi uz otro kvalifikācijas turnīra kārtu.

Arī B apakšgrupā ir izspēlētas visas cīņas un noskaidrots, ka Senegāla un Kenija tiek tālāk, kamēr Zambijai jākrāj spēki un jāgatavojas 2027. gada PK atlases turnīram. Zambijas izlase vispirms ar 5:20 piekāpās Senegālai, bet šodien atzina Kenijas pārākumu ar 8:45. Jāsaka, ka šie rezultāti drīzāk ir likumsakarīgi nekā pārsteidzoši, tā kā Zambija arī "World Rugby" Pasaules reitingā ieņem 68. pozīciju, kas ir zemākā no B grupas trio.

Savukārt C un D apakšgrupās ir aizvadīta tikai viena spēle, taču nevar teikt, ka šajās grupās nekas nenotiktu. Tā Uganda ar 53-12 tika galā ar Ganu un izvirzījās C grupas līderpozīcijās, bet pa aizvadīto nedēļu D grupā uzreiz noskaidrojās abas komandas, kas nākamgad turpinās cīņu par ceļazīmi uz Pasaules kausu, jo Pasaules reitinga 40. komanda, Tunisija, kurai arī bija jāuzņem visi apakšgrupas mači, ir izstājušies no cīņas, valstī ir sarežģītās epidemioloģiskās situācijas dēļ.

Jāsaka, ka, lai arī Tunisija nez vai varētu nopietni pacīnīties par iekļūšanu PK dalībvalstu pulkā, taču tā ir viena no Āfrikas reģiona vadošajām regbija nācijām, tamdēļ 2021. gada Āfrikas kauss noteikti ir palicis zaudētājos.

Kas nav palikuši zaudētājos, tad tā ir Zimbabve un Burkinafaso komandas. Ja zimbabviešiem šīs izmaiņas turnīra norisē nez vai kaut ko mainīja, jo tā pašlaik ir 34. Pasaules ranga komanda un faktiski tā ir otrā spēcīgākā izlase aiz Namībijas šajā turnīrā, tad Burkinafaso regbistiem tā noteikti ir dāvana, jo viņi Āfrikas zonas atlases turnīru ir sākuši vēl cēlienu iepriekš, uzvarot cīņā par tiesībām spēlēt šajā Āfrikas kausā un ārpus cīņas par ceļazīmi uz 2023. gada PK atstājot Kamerūnu un Burundi.

Lai arī D grupā abas tālāk tikušās komandas jau ir zināmas, bez mačiem tās gan nepaliks, jo aizvadīs divas savstarpējās spēles, lai noskaidrotu vietu sadalījumu, kas būs svarīgs veidojot 2022. gada Āfrikas kausa izslēgšanas spēļu maču pārus.

Atgādināsim, ka šogad 2023. gada PK kvalifikācijas turnīrā tiks izspēlēts tikai grupu turnīrs, kurā noskaidros 8 komandas (no 12), kas 2022. gadā, jau izslēgšanas maču formātā, cīnīsies par vietu četrgades svarīgākajā turnīrā.

Āfrikas kauss regbijā/2023. gada PK kvalifikācijas turnīrs

MājniekiViesiRezultāts
NamībijaMadagaskara52:10
KotdivuāraMadagaskara19:24
SenegālaZambija20:5
KenijaZambija45:8
UgandaGana53:12

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Namībija21015
2.Kotdivuāra21015
3.Madagaskara21014

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Senegāla22008
2.Kenija21016
3.Zambija20020

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Uganda11005
2.Alžīrija00000
3.Gana10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Zimbabve00000
2.Burkinafaso00000

Izmantotie resursi:
https://www.world.rugby/
https://www.rugbyafrique.com/