Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Marksa piezemējums nodrošina DĀR uzvaru pār Velsu

Juris Miņins
Juris Miņins

Marksa piezemējums nodrošina DĀR uzvaru pār Velsu
Bongi Mbonambi priecājas par DĀR komandas panākumu, Foto:AFP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas regbija izlase, pateicoties mača izskaņā gūtajam Malkolma Marksa piezemējumam, šodien ar 23:18 pārspēja Velsas izlasi, kas bija pirmais DĀR panākums šajā rudens testu maču ciklā.

Šodien starptautiskajā regbija arēnā norisinājās vairākas rudens testu sērijas cīņas un viena no interesantākajām un skatāmākajām tika aizvadītā Velsas pilsētā Kārdifā, kur vietējā izlase jau otro nedēļu pēc kārtas uzņēma Pasaules reitinga līdergu grupas izlasi, šoreiz mērojoties spēkiem ar Dienvidāfrikas Republiku, kas ir arī pašreizējie Pasaules kausa ieguvēji.

Jāsaka, ka interese par šo spēli bija vairāku faktoru noteikta. Pirmkārt, tā bija iespēja redzēt kā mainījsies Velsas komandas spēle šādā situācijā, kad jācīnās pret Pasaules reitinga līderkomandām un ko viņi būs izmainījuši pēc spēles ar Jaunzēlandi. Otrkārt, tā bija iespēja redzēt DĀR izlasi, kas pēc Regbija čempionāta vairs nebija spēlējuši. Viņu sniegums šajā turnīrā radīja vairāk jautājumus nekā sniedza atbildes, tāpēc šīs atbildes tiks meklētas Eiropas tūrē. Visbeidzot, treškārt, tā arī ir spēles stilu kolīzija – DĀR fiziskais un caur uzbrucējiem izspēlētais regbijs pret Velsas "purvu", kurā ir "iestigusi" ne viena vien komanda.

Jāsaka, ka tieši trešais faktors arī vislabāk raksturo maču – Velsas izlase, tāpat kā pirms nedēļas, vairāk domāja kā cīnīties ar pretinieku, nevis to apspēlēt, bet DĀR šādā spēlē, lai arī nejutās nekomfortabli, īsti nespēja realizēt savu spēles plānu, jo, iespējams, spēli bija iedomājušies citādāk.

Lai vai kā, bet spēle ritēja ļoti smagi, komandas, lai arī veidoja bīstamas epizodes, pašas tās arī "noraka" vai viņus apturēja ar noteikumu pārkāpumu. Tieši sitieni pa vārtiem arī lielāko spēles daļu veidoja rezultātu, Denam Bigaram vārtos raidot sešus sitienus, bet Handrē Polardam – piecus, jo sesto iesita Franss Steins.

Šī spēle tā varēja arī noslēgties, ja ne vien pāris veiksmīgas DĀR izlases epizodes. Vispimrs lielisks ātrais uzbrukums padevās Makazolem Mapmpi, taču viņa piezemējumu neieskaitīja, jo pirms tam tika pārkāpti noteikumi, taču spēles vektors jau bija pavērsts Velsas ieskaites zonas virzienā un mača otrajā laukumā nākušie uzbrucēji savu panāca – ar lielu fizisko spēku vispirms ieskaites zonā bumbu iespieda Malkolms Markss un arī atlikušajās minūtēs viņi neļāva Velsas komandai izvērsties.

Punktu mačam pielika Eltona Jantīza realizētais soda sitiens – 23:18 DĀR veiksmīga, bet nebūt ne viegla uzvara rudens testu sērijas ievadā.

Runājot par dienas agrajām spēlēm, tad pirmā ešelona komandu cīņās nekādi pārsteigumi netika fiksēti. Jaunzēlande sagrāva Itāliju (47:9), Anglija to pašu izdarīja ar Tongu (69:3), bet Īrija neatstāja cerības Japānai (60:5). Tiesa, Džonija Sekstona 100. spēlē, kurā pats gaviļnieks arī guva piezemējumu, no japāņiem tika gaidīts vairāk, jo divas iepriekšējās abu komandu cīņas aizritēja daudz spraigāk.

Diena nosacītā "pirmā līmeņa" komandām beidzās Prīzē, ar Francijas un Argentīnas spēli, kurā, lai arī mājnieki neko izcilu nespēja parādīt un abus argentīniešu piezemējumus drīzāk noorganizēja paši, ne pretinieki, "Les Bleus" svinēja uzvaru ar 29:20.

Savukārt otrā ešelona izlašu cīņās Spānija, kurai nākamnedēļ gaidāma cīņa EČ turnīrā, labi sāka maču pret Fidži, bet beigās piekāpās saliniekiem ar 13:43, bet Portugāle ar 20:17 sagādāja kārtējo zaudējumu Kanādas izlasei.

Starptautiskā regbija testu mači, 6. un 7. novembris

DatumsMājniniekiViesiRezultāts
06.11.ĪrijaJapāna60:5
ItālijaJaunzēlande9:47
PortugāleKanāda20:17
SpānijaFidži13:43
AnglijaTonga69:3
VelsaDĀR18:23
FrancijaArgentīna29:20
07.11.RumānjaUrugvaja
SkotijaAustrālija