Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

ASV kērlingisti izrauj vietu pusfinālā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

ASV kērlingisti izrauj vietu pusfinālā
ASV skips Džons Šasters
Foto: Reuters/Scanpix

Sevišķi spraiga izvērtās pēdējā spēļu kārtas olimpiskajā kērlinga turnīrā vīriešiem. ASV izlase ar uzvaru pār Lielbritāniju iekļuva pusfinālā, bet britiem būs jāveic pārspēle ar Šveici par pēdējo vietu tālākai cīņai par medaļām.

Pēc 11. kārtas Šveice atradās ceturtajā pozīcijā, bet bija aizvadījusi jau visas spēles. 12. kārtā ASV un Japāna varēja iesaistīties cīņā par iekļūšanu labāko četriniekā. Drošībā nebija arī Kanāda un Lielbritānija, bet, ja kanādiešiem vajadzēja spēlēt pret turnīra tabulas pēdējā vietā esošo Dānijas izlasi, tad britiem pretī stājās ASV.

Tas tad arī bija pēdējās kārtas centrālais duelis. Spēles pirmais ends bija tuvu tam, lai noslēgtos ar neizšķirtu, bet Kais Smits ar pēdējo akmeni izsita no mājas tikai vienu no diviem ASV akmeņiem. Tas ļāva ASV izlasei paņemt divus punktus un izvirzīties vadībā. Nākamie trīs endi aizritēja Lielbritānijas zīmē. Paņemts punkts otrajā endā, bet trešajā Džons Šasters savu pēdējo akmeni raidīja pārāk tālu mājā, ļaujot Lielbritānijai nozagt vienu punktu. Ceturtajā endā ASV gāja uz diviem gūtiem punktiem, bet beigās palika tukšā, ļaujot britiem pārņemt vadību (3:2).

Piektajā endā ASV varēja cerēt uz trīs punktiem, bet perfekti izmests pēdējais akmens atnesa ASV trīs punktus un jau pārliecinošāku vadību (5:3). Nākamajos divos endos komandas apmainījās ar punktu guvumiem, bet astotajā endā ASV spēlēja tā, lai nedotu pretiniekiem paņemt vairāk par vienu punktu. Pirmspēdējo metienu slikti veica Smits, trāpot pa pašu uzlikto sargu. ASV paņēma pārtraukumu, lai apspriestu iespēju zagt punktus. Šasters lieliski izspēlēja pēdējo akmeni, izsitot vienīgo pretinieku akmeni mājā un pavirzot savu uz mājas centru. Smitam nu bija ļoti sarežģīts uzdevums, bet metiens bija krietni par vāju, ar ko mačs bija galā. ASV tika pie četriem punktiem un izcīnīja tik svarīgo uzvaru ar rezultātu 10:4. Līdz ar to trīs izlasēm bija 5-4 bilance no trešās līdz piektajai vietai.

Situāciju vēl vairāk nespēja sarežģīt Japāna, kas pēdējā spēlē tikās ar Dienvidkoreju. Spēle ritēja līdzīgi līdz sestajam endam, kurā ar pēdējo akmeni nevis divus pretinieku, bet divus savas komandas akmeņus izsita Jasuke Morozumi, ļaujot Dienvidkorejai paņemt četrus punktus un izvirzīties vadībā ar 7:3. Astotajā endā mājinieki atkal gāja pēc vismaz diviem gūtiem punktiem, japāņiem ņemot pārtraukumu pirms pēdējā akmens izspēles. Šī bija japāņu pēdējā iespēja izglābties, bet metiens nebija sekmīgs, garantējot Dienvidkorejai vismaz trīs punktus. Ar to arī mačs bija galā, Dienvidkorejai noslēdzot turnīru ar uzvaru, kā arī izdzēšot Japānas izredzes uz cīņu par medaļām un nobīdot pat uz 8. vietu noslēguma tabulā.

Citās spēlēs Kanāda izcīnīja paredzamu uzvaru pār Dāniju ar 8:3, bet Zviedrija kaimiņvalstu duelī piekāpās Norvēģijai ar 2:7, kas gan neko neizšķīra.

Līdz ar to ASV ar uzvaru pēdējā mačā iekļuva pusfinālā, jo savstarpējās spēlēs uzvarēja kā Šveici, tā Lielbritāniju. Abām šīm izlasēm nu būs jāspēlē pārspēle, noskaidrojot pēdējo pusfinālisti.

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga turnīrs vīriešiem, 12. kārta

SpēleRezultāts
Dānija-Kanāda3:8
Lielbritānija-ASV4:10
Zviedrija-Norvēģija2:7
Dienvidkoreja-Japāna10:4

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga turnīrs vīriešiem

VietaKomandaUZ
1.Zviedrija72
2.Kanāda63
3.ASV54
4.Lielbritānija54
4.Šveice54
6.Norvēģija45
7.Dienvdikoreja45
8.Japāna45
9.Itālija36
10.Dānija27