Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Norvēģis Rūds kļūst par olimpisko čempionu frīstaila "Big Air" disciplīnā

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Norvēģis Rūds kļūst par olimpisko čempionu frīstaila "Big Air" disciplīnā
Birks Rūds izpilda lēcienu ar Norvēģijas karogu. Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Pekinas olimpiskajās spēlēs sadalīts vēl viens medaļu komplekts frīstailā. Par olimpisko čempionu "Big Air" disciplīnā kļuva norvēģis Birks Rūds.

Pekinas olimpiskajās spēlēs pirmo reizi tek sadalītas medaļas frīstaila slēpošanas "Big Air" disciplīnā, kurā sportistiem jāizpilda dažādi lēcieni ar pagriezieniem uz abām rotācijas pusēm, cenšoties ar diviem labākajiem mēģinājumiem savākt labāko punktu summu. Svarīgi, ka lēcienos izpildītie elementi nevar atkāroties. Ja tā notiek, tad tiek vērtēts labākais no vienādajiem mēģinājumiem. Sacensības sākās ar kvalifikāciju, nosakot 12 labākās, kuras tālāk startēja finālsacensībās. Kvalifikācijā labāko divu mēģinājumu summu savāca Birks Rūds no Norvēģijas, tiekot pie 187.75 punktiem, bet stabilāko sniegumu parādīja Aleksandrs Hāls no ASV un Olivers Magnusons no Zviedrijas.

• Fināla pirmajā lēcienu kārtā uzreiz pieci sportisti spēja veikt augstvērtīgus lēcienus, saņemot par to vismaz 86 punktus. Vispirms sacensību vadībā izvirzījās Evans Makekrans no Kanādas, kura lēcienu novērtēja ar 93 punktiem. Kā nākamais uz starta stājās itālietis Leonardo Donadžio, kurš arī perfekti nosēdināja savu lēcienu, bet saņēma par diviem punktiem mazāk. Uz aukstvērtīgu rezultātu gāja amerikāņi Maks Forheds un Aleksandrs Hāls, bet abi savas sarežģītās kombinācijas noslēdza ar sliktu piezemēšanos. Kā pēdējais savu lēcienu izpildīja Birks Rūds, kurš, kā izrādījās vēlāk, veica sacensību labāko mēģinājumu. Lēciena izpildījumā nevarēja atrast kļūdas, kas noslēdzās ar vieglu nosēdienu. Tādējādi tika nopelnīti 95.75 punkti.

• Otrajā lēcienu kārtā sevi pieteica cits norvēģis Kristians Numedāls, kurš izpildīja kārtas labāko lēcienu, tiekot pie 93 punktiem. Cīņā iesaistījās arī Hāls, kuru novērtēja par punktu zemāk, kamēr stabili turpināja startēt Rūds, par savu otro lēcienu saņemot 92 punktus un ar 187.75 punktiem kopā piesakot pretenzijas uz zeltu. Uz otro vietu pakāpās Henriks Harlauts no Zviedrijas, kurš divos lēcienos tika pie 176 punktiem, bet trešajā pozīcijā ar 172 punktiem atradās itālietis Donadžio.

• Trešajā lēcienu sērijā risinājās sīva cīņa par vietu trijniekā. Viena perfekta lēciena attālumā no medaļas palika Evans Makekrans un Aleksandrs Hāls, bet savu rezultātu nespēja uzlabot Leonardo Donadžio. Savu iespēju bija gatavs izmantot Olivers Magnusons no Zviedrijas, kurš pēdējā lēcienā sev nokārtoja 178.25 punktu summu, bet vēl nedaudz labāku lēcienu izpildīja viņa tautietis Harlauts, tiekot pie 181 punkta. Ar to gan pietika tikai bronzai, jo vēl viens lielisks lēciens padevās Kolbijam Stīvensonam no ASV, kurš noslēdza sacensības ar 183 punktiem un sudraba medaļu. Pēdējam lēcienam vairs nebija nozīmes, jo Birks Rūds ar 187.75 punktiem kļuva par olimpisko čempionu.

Pekinas olimpiskās spēles, frīstails, "Big Air" vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.B.Rūds (NOR)187.75
2.K.Stīvensons (USA)183.00
3.H.Harlauts (SWE)181.00
4.O.Magnusons (SWE)178.25
5.L.Donadžio (ITA)172.00
6.H.Liso (ESP)171.50
7.J.Tjaders (SWE)170.25
8.A.Hāls (USA)160.75

Pekinas olimpiskās spēles, frīstails, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZeltsSudrabsBronza
05.02Moguls vīriešiemV.Valberjs (SWE)M.Kingsberijs (CAN)I.Horišima (JPN)
06.02Moguls sievietēmDž.Entonija (AUS)Dž.Kaufa (USA)A.Smirnova (ROC)
08.02Big Air sievietēmGu (CHN)Ledu (FRA)Gremu (SUI)
09.02Big Air vīriešiemRūds (NOR)Stīvensons (USA)Harlauts (SWE)
10.02Akrobātiskie lēc. kom.
14.02Sloupstails sievietēm
14.02Sloupstails vīriešiem
14.02Akrobātiskie lēc. siev.
16.02Akrobātisie lēc. vīr.
17.02Skikross sievietēm
18.02Rampa sievietēm
18.02Skikross vīriešiem
19.02Rampa vīriešiem

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums