Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2954, Did:0, useCase: 3

Ķegumā startē MXGP pasaules čempionāta devītais posms

Juris Grīns
Juris Grīns

Ķegumā startē MXGP pasaules čempionāta devītais posms
Foto: mxgp.com

Gada grandiozākais notikums Latvijas motosporta dzīvē ir klāt. Jau šajās brīvdienās Ķeguma mototrasē "Zelta Zirgs" tiek aizvadīts pasaules motokrosa čempionāta devītais posms.

Pirmo reizi pasaules motokrosa čempionāts Ķegumā iegriezās jau 2005. gadā, sākotnēji šeit norisinoties MX3 klases sacensībām. Lielajā MX1 klasē, kas pašlaik zināma kā MXGP, cīņas Latvijā pirmo reizi tika rīkotas 2009. gadā un kopš tā laika notiek ik sezonu. Ar izņēmumu 2014. gadā, kad mūsu valsts uzņēma grandiozās Nāciju kausa (MXoN) sacīkstes.

Uzvarām bagātākais braucējs Ķegumā ir Džefrijs Herlingss. Holandietis šeit trīs reizes uzvarējis MXGP klasē un četras reizes MX2 kategorijā. Arī pirms gada viņš bija labākais divu braucienu summā. Četras uzvaras MXGP ieskaitē šeit ir Timam Gajseram. Tikmēr vēl ne reizi par posma uzvarētāju MXGP klasē nav izdevies kļūt pašreizējam čempionam un tagadējam kopvērtējuma līderim Horhem Prado. 2019. gadā spānis gan uzvarēja, tolaik vēl startējot MX2 čempionātā.

Latvijas posma uzvarētāji MX1/MXGP klasē

GadsUzvarētājs
2009Antonio Kairoli (Yamaha)
2010Klemēns Desāls (Suzuki)
2011Antonio Kairoli (KTM)
2012Antonio Kairoli (KTM)
2013Antonio Kairoli (KTM)
2014-
2015Glens Koldenhofs (Suzuki)
2016Tims Gajsers (Honda)
2017Džefrijs Herlingss (KTM)
2018Džefrijs Herlingss (KTM)
2019Tims Gajsers (Honda)
2020Glens Koldenhofs (GasGas)
2021Tims Gajsers (Honda)
2022Tims Gajsers (Honda)
2023Džefrijs Herlingss (KTM)

Diemžēl uz starta neredzēsim Paulu Jonasu, jo iepriekšējā posmā Vācijā, Toičentāles trasē sportists otrā brauciena startā krita, traumējot plecu un salaužot labās rokas augšdelma kaulu. Operācija sekmīgi pārciesta, taču šogad uz starta čempionātā "Standing Construct Honda" braucējs neatgriezīsies. Jonasam šis bija labākais sezonas sākums līdzšinējā karjerā MXGP klasē, tika arī izcīnīta pirmā uzvara posma kopvērtējumā. Pēc aizvadītiem astoņiem posmiem viņš ierindojas piektajā pozīcijā kopvērtējumā un līdz šim bija labākais no sportistiem, kas nestartē ar rūpnīcas komandas motociklu.

Tikmēr dalību Latvijas posmā MXGP klasē apstiprinājuši Tomass Šileika un Uldis Freibergs.

Sezonas kopvērtējumā šobrīd spraigs duelis starp Horhi Prado ("GasGas"), kurš pēc uzvaras abās sacīkstēs Vācijā tagad atguvis līderpozīciju, un Timu Gajseru ("Honda") - abus šķir vien divi punkti. Pēc vairākām traumām pērn, arvien ātrāks paliek Džefrijs Herlingss, kurš jau uzvarējis pāris braucienos šajā gadā, taču pagaidām vēl nevienā posmā nav kāpis uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Kopvērtējumā viņš trešais, 66 punktus aiz līdera. Ceturtais ir Romēns Fevrs ("Kawasaki"), taču īkšķa traumas dēļ šo posmu būs spiests izlaist.

MXGP kopvērtējums:

MX2 klasē šobrīd pirmajās divās pozīcijās abi "Husqvarna" rūpnīcas braucēji. Kajs de Volfs Ķegumā uzvarēja pagājušajā gadā un devās pretī titulam, taču šo ieceri apturēja trauma. Tagad viņš atkal čempionāta vadībā, tomēr, izcīnījis uzvaras pirmajos trīs posmos, aizvadītajos piecos divu braucienu summā vairs nav triumfējis ne reizi. Turklāt arvien ātrāks palicis komandas biedrs Lukass Kūnens, kurš uzvarējis pēdējos trīs posmos, bet kopvērtējumā pacēlies uz otro vietu. Abu starpā pašlaik 49 punkti. Turpat četru punktu atstatumā seko Simons Langenfelders ("GasGas"), bet pirmo piecinieku noslēdza Liams Evertss (KTM) un Andrea Adamo (KTM).

MX2 klasē šoreiz bez mūsējiem.

MX2 kopvērtējums:

Šodien, 8. jūnijā, pasaules čempionātā tiks aizvadīti treniņbraucieni un kvalifikācijas cīņas. Kvalifikācijas sacensību sākums plkst. 16:35 MX2 klasei un plkst. 17:25 MXGP klasei. Svētdien MX2 finālbraucienu sākums plkst. 13:15 un 16:10, bet MXGP finālsacīkstes plkst. 14:15 un 17:10.

Turpat Ķegumā šajās dienās arī Eiropas čempionāta sacensību sestais posms EMX250 un EMX125 klasēs. Diemžēl jau pirms kāda laika sezona pāragri traumas dēļ noslēdzās Jānim Mārtiņam Reišulim, bet dalību EMX250 ieskaitē turpina viņa vecākais brālis Kārlis Alberts Reišulis. "VRT Yamaha" rūpnīcas vienību pārstāvošais braucējs kopvērtējumā pēc pieciem posmiem ir astotais, bet trīs sacīkstēs finišējis vadošajā trijniekā, tostarp vienā no braucieniem iepriekšējos divos posmos Francijā un Vācijā. Ķegumā no mūsējiem startēs arī Roberts Lūsis, Mairis Pumpurs un Markuss Kokins.

EMX250 kopvērtējumā vadībā Matiss Valins, kam 26 punktu pārsvars pār Kasu Valku un 30 punktu vairāk par trešajā vietā esošo Valerio Latu.

EMX250 kopvērtējums:

Tikmēr EMX125 klases līderpozīcijā atrodas Noels Zanočs, kam 17 punktus zaudē Gijans Doensens, bet 24 punktus atpaliek Simone Mančīni. Stabili pirmajā desmitniekā šosezon ir Markuss Ozoliņš, kurš piedalījies visos aizvadītajos piecos posmos un kopvērtējumā ierindojas devītajā pozīcijā. Arī Ķegumā Ozoliņš būs uz starta, turklāt vietējo braucēju sastāvs plašs - startēs arī Raivo Laicāns, Alberts Knapšis, Tomass Šaicāns, Jēkabs Kubuliņš un Ralfs Spila.

EMX125 kopvērtējums:

Pirmie finālbraucieni jau šodien. EMX125 klases braucēji uz starta izies plkst. 15:00, bet EMX250 klasei pirmais starts plkst. 15:45. Otrie braucieni svētdien, ar sākumu plkst. 9:45 un 11:30.

Dalībnieku saraksti: MXGP | MX2 | EMX250 | EMX125

Sacensību programma: https://docs2.mxgp.com/docs/2024_MX...

     [+] [-]

, 2024-06-08 11:02, pirms nedēļas
Šodienu nerāda pa tv ?

     [+] [-]

, 2024-06-08 11:23, pirms nedēļas
Easton77 rakstīja: Šodienu nerāda pa tv ?
Panorāmā būs rullītis 🤣