Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Jānis Reišulis nākamgad, visticamāk, startēs rūpnīcas komandā

Juris Grīns
Juris Grīns

Jānis Reišulis nākamgad, visticamāk, startēs rūpnīcas komandā
Jānis Reišulis. Foto: mxgp.com

Pagājušās nedēļas nogalē Eiropas motokrosa čempionāta posmā EMX125 klasē lielisku sniegumu parādīja latviešu motosportisti brāļi Reišuļi. Pirmajā braucienā Jānim Reišulim pat izdevās sasniegt pirmo uzvaru karjerā, un jau šobrīd par sportistu lielu interesi izrāda rūpnīcu komandas. Nākamgad viņu visticamāk redzēsim kādā no tām.

Jānis Reišulis izcīna pirmo uzvaru

"Kvalifikācijas sesijā tika uzrādīts trešais ātrākais apļa laiks savā grupā," Jāņa nedēļas nogali apraksta komanda. "Pirmajā braucienā no starta Jānis aizbrauca kā sestais. Brauciena laikā tika apdzīti konkurenti un četrus apļus līdz brauciena beigām tika apdzīts arī brauciena līderis, kurš bija neviens cits kā brālis Kārlis. Pēdējos divos apļos notika spraiga cīņa starp brāļiem un vēl diviem konkurentiem. Finiša līniju Jānis šķērsoja pirmais. Šī Jānim bija pirmā uzvara Eiropas čempionāta sacensībās kādā no braucieniem 125cc klasē. Pēc brauciena Jānis atzina, ka esot ļoti piekusis, jo braukšanas temps pēdējos apļos bijis ļoti augsts, bet padoties negribēja. Otrajā braucienā trase bija kļuvusi slidenāka, jo lija lietus. No starta Jānis aizbrauca piektais. Vairākkārt tika mainīta pozīcija, bet finiša tāpat piektais."

Izcīnītā pirmā un piektā vieta Ķeguma posma summā Jānim Reišulim ļāva ierindoties trešajā vietā. Savukārt sezonas kopvērtējumā viņš tagad ceturtais.

Sportista treneri ir Augusts Justs un Roberts Justs, kur agrāk paši startēja pasaules čempionātā. Roberts atzina, ka pirmajā braucienā Jāņa ātrums bijis lielisks, bet vēl jāstrādā pie braukšanas lietus apstākļos.

"Sestdien Jānis parādīja ļoti labu sniegumu - tieši tādu, kādu no viņa gaidīju," saka Roberts Justs. "Nebija, kur piekasīties. Varbūt starts nesanāca tik labi kā gribētos, bet braukšana tiešām bija laba un fiziski izturēja līdz beigām. Ļoti labs rezultāts un ļoti laba braukšana. Svētdien redzējām, ka jāturpina strādāt pie tām lietām, kas viņam nesanāk, kas šajā gadījumā bija braukšana lietus apstākļos, bet ar visu to es domāju, ka rezultāts ir ļoti labs, ka arī kopvērtējumā iegūti ļoti daudzi vērtīgi punkti."

Kārlis Reišulis augstāk otrajā braucienā

Kārlis Reišulis pirmo braucienu noslēdza otrais, pēc tam otrajā braucienā ieņēma trešo vietu un posmu pabeidza ar otro rezultātu. Viņš sezonas kopvērtējumā ir trešais.

"Kvalifikācijā Kārlim savā grupā izdevās uzrādīt absolūti ātrāko apļa laiku," vēsta komanda. "Pirmajā braucienā no starta Kārlis aizbrauca ceturtais, bet trešajā aplī pārņēma brauciena vadību un izveidoja sešu sekunžu intervālu no otrās vietas. Bet tad izdarīja taktisku kļūdu, sākot braukt piesardzīgi, lai droši nobrauktu braucienu līdz galam. Bet otrajā vietā braucošais Kārļa brālis Jānis viņu noķēra un izmantoja Kārļa kļūdu trasē, kā rezultātā apdzina viņu. Kārlis nepadevās un mēģināja brāli apdzīt, bet tas nesanāca, finišējot vienu sekundi aiz brāļa. Otrajā braucienā no starta atkal piektā, sestā vieta, un atkal brauciena lielāko daļu cīņa notika ar brāli Jāni. Šoreiz sanāca apdzīt un finišā Kārlis bija trešajā vietā."

Šobrīd Kārlis Reišulis ir "Yamaha" rūpnīcas paspārnē. Sportista tēvs Kaspars Reišulis skaidro, ko tas nozīmē no praktiskā viedokļa.

"Rūpnīcas komanda nozīmē to, ka rūpnīca tev sameklē komandu, jo Kārlim ir līgums nevis ar komandu, bet ar "Yamaha" rūpnīcas sporta departamentu," intervijā "Sporta Studijas" podkāstam sacīja Kaspars Reišulis. "Rūpnīca nodrošina komandu, kurā braukt, un tā komanda tas tālāk palīdz, jo ir dots rīkojums - palīdzēt Kārlim. Komandai ir "Yamaha" atbalsts, līdz ar to viņi nodrošina tehniku, pilnīgi visu ekipējumu un motocikla nogādāšanu, lai trasē Eiropas čempionātā viņam tur ir viss. Nodrošināta ir ēdināšana, motocikli. Kārlim pašam ir jānodrošina aizlidošana un apmešanās. Var dzīvot trasē, kā jau visi dzīvo - kemperī, ja negrib tā, tad jābrauc uz viesnīcu."

Jāņa sniegums ir pamanīts

Jānis Reišulis startē no "Motofavorīts KTM" komandas. Viņa tēvs atzīst, ka sportists pašreizējā līmenī nokļuvis ļoti ātri, braucējam vien nesen apritēja 14 gadi, taču nākamgad Jānis visticamāk jau pārstāvēs kādu no rūpnīcām.

"Jānis tajā vilcienā ir ielecis baigi ātri," atzīst Kaspars Reišulis. "Vecuma ziņā viņš ir drausmīgi ātri ticis pie tā, ka visi par viņu interesējas. Tam vajadzētu nākt nedaudz vēlāk. Viņš vēl ir jauns. Roberts arī saka, ka nevajadzētu viņu vēl likt tajā rūpnīcu sistēmā, jo tur uzreiz, varbūt neapzināti, bet kaut kādu spiedienu viņi uzliek - vajadzētu tev tomēr nobraukt tā vai šādi. Es domāju, ka viņam vēl tas nav vajadzīgs, jo viņš jūtas tīri labi ar privāto komandu. Mūs diezgan labi apmierina, kā ir strādāt ar privāto komandu. Bet es domāju, ka nākošgad Jānis jau noteikti būs kādā, jo no malas tas spiediens kļūst baigi liels. Mēs varam diktēt noteikumus, jo gribētāju ir daudz. Laba situācija. Nevis finansiāli, bet vispār. Motokrosā nav tikai nauda, tur ir arī tas, cik ilgi ar tevi slēdz līgumu, kādi nosacījumi, kurā komandā tas ir? Tās visas ir tādas nianses, un mēs varam spekulēt. Interese ir."

EMX125 kopvērtējums pēc 3. posma:

VietaSportistsValstsMotociklsPunkti
1.Kass ValksNīderlandeFantic127
2.Aleksis FuerīFrancijaFantic104
3.Kārlis ReišulisLatvijaYamaha98
4.Jānis ReišulisLatvijaHusqvarna83
5.Ivano van ErpsNīderlandeYamaha79
6.Mateo Luidži RusiItālijaKTM77
7.Feručio DzankiItālijaYamaha73
8.Juliuss MikulaČehijaKTM68
9.Marks-Antuāns RosiFrancijaKTM60
10.Eliass EskandelsSpānijaGasGas60
22.Uldis FreibergsLatvijaHusqvarna17
35.Tomass ŠaicānsLatvijaKTM7