Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Ričards Zālīte: "Pirmais posms notika Latvijas smagākajā trasē, kas pieveica arī mani"

Juris Grīns
Juris Grīns

Ričards Zālīte: "Pirmais posms notika Latvijas smagākajā trasē, kas pieveica arī mani"
Ričards Zālīte
Foto: x99.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē „Laumas” trasē Liepājā krita 2016. gada motokrosa sezonas pirmais starta bomis. Šīs sacensības sagādāja grūtības ne vienam vien braucējam ar savu specifisko segumu un reljefu. Arī "x99/Slīterāni" komandas braucēji devās uz Liepāju, lai atrādītu ziemas sezonā padarīto.

Šī motokrosa sezona sākās agrāk kā ierasts, un arī sacensību formāts šoreiz nedaudz savādāks. Šosezon Latvijas Čempionāts kvadricikliem un blakusvāģiem norisināsies atsevišķi no solo klasēm - sestdienās, bet svētdienās pie starta bomja stāsies Latvijas Kausa solo motociklu klases, Latvijas Čempionāta solo klasēm norisinoties citās nedēļas nogalēs.

2. aprīlī „Laumā” norisinājās pirmais Latvijas Čempionāta posms kvadriciklu un blakusvāģu klasēm. Neskatoties uz vēsajiem laikapstākļiem, sacensības pulcēja lielu dalībnieku skaitu, īpaši plaša un spēcīga izrādījās tieši Q PRO klase.

Kā pirmie sezonu atklāja paši mazākie – Q50R, Q50 un Q70 klases braucēji. Kvalifikācijā no mūsu komandas braucējiem vislabāk veicās Q50 klases pārstāvim Kārlim Straubergam, uzrādot 2. ātrāko apļa laiku. Pirmo reizi startējot Q70 klasē Martinam Puhaļskim izdevās uzrādīt 6. apļa laiku, bet pats mazākais, Q50R klases braucējs, Artūrs Šneiders uzrādīja 9. apļa laiku.

Šoreiz ne visai veiksmīgs posms izvērtās Kārlim, kurš uzrādīja lieliskus rezultātus šajā trasē, aizvadot treniņus. Pieļautas vairākas kļūdas, kas dienas beigās lika samierināties vien ar 4. vietu. Par pirmo mūsu komandas braucēju, kas kāpa uz pjedestāla kļuva Artūrs Šneiders, izcīnot uzvaras abos braucienos Q50R braucēju konkurencē. Veiksmīgs posms arī Martinam, kuram izdevās izcīnīt uzvaru Q70 klases kopvērtējumā.

Šoreiz „Lauma” izrādījās spēcīgāka par mūsu Q Juniori klases braucēju Reini Bicānu. Kvalifikācijā tika uzrādīts 2. labākais apļa laiks starp Q100/Q Juniori klases braucējiem, bet diemžēl braucienos vairākas ķibeles, kas ļāva finišu sasniegt vien 2. braucienā.

Šogad Q Iesācēji klasē komandu pārstāvēs tikai viens sportists – Edijs Bērtiņš. Sportists atzina, ka šī trase ir ļoti grūta un prasīja daudz spēka, bet ir priecīgs, ka spēja finišēt abos braucienos. Dienas kopvērtējumā iegūta 4. vieta, braucienos izcīnot 4. un 6. vietu.

Viens no dienas pārsteigumiem noteikti bija Q Veterānu sniegums trasē. Vecums nebija šķērslis, lai uzrādītu labākus rezultātus par Q Iesācēju klases sportistiem. Vēl viens pārsteigums daudziem noteikti bija Jāņa Kirilko izvēlētā riepu izvēle šim posmam, kas arī sniedza vēlamo rezultātu. 1. braucienā Jānim izdevās finišēt 2. vietā, bet 2. braucienā starta līkumā pieļauta kļūda, kā dēļ noslāpa mocis un pagāja pārāk liels laiks, lai atgūtu zaudēto. Šī kļūda par labu nāca Jāņa komandas biedram Artūram Skujam, kuram 1. braucienā 4. vieta, bet 2. braucienā finišu izdevās sasniegt 3. vietā. Gan Jānim, gan Artūram dienas kopsummā vienāds punktu skaits, bet šoreiz uz pjedestāla trešā pakāpiena – Artūrs.

Šis gads ir pilns pārmaiņām arī mūsu 2015. gada Q Amatieri klases čempionam Ričardam Zālītem. Šogad viņš ne tikai startēs Q Pro klasē, bet cīnīsies ar ātrākajiem braucējiem Eiropas Čempionātā. Savukārt no Q Iesācēju klases uz Q Amatieru klasi pārgājusi ir mūsu zaķene Monta Dišlere-Kirilko. Šoreiz neveiksmīgs posms izvērtās Ričardam. Tika piedzīvoti divi kritieni, un, kā pats atzina, ir priecīgs, ka izdevās iztikt bez traumām, bet tas neesot bijis viņa ātrums, un ir grūti pateikt kas trasē notika, kāpēc nebija rezultāts, kas tika gaidīts.

Ričards Zālīte, Q PRO klases sportists: ”Pirmais posms Latvija Čempionātā kvadricikliem tika aizvadīts smagākajā no Latvijas trasēm, diemžēl „Lauma” pieveica arī mani! Kvalifikācijā jutos labi, bet pēdējā aplī, mēģinot uzlabot savu apļa laiku, tika piedzīvots smags kritiens, kas mani iespaidoja uz visu atlikušo dienu, un šo trases vietu vairs nespēju izbraukt tik ātri kā kvalifikācijas sākumā. 1. brauciens iesākās labi - sākumā spēju turēt ātrumu, bet pieļāvu ļoti daudz kļūdu, kas mani sāka izsmelt fiziski. Lai gan jutos labi, tomēr atkal tika piedzīvots mazs kritiens. Braucienu finišēju, bet nespēju īsti pacīnīties ar konkurentiem, paliekot pirmspēdējais, pārējiem apdzenot mani pat par apli. Uz 2. braucienu biju nokoncentrējies - atkal labi iesāku braucienu, divus apļus spēju turēt līderu ātrumu, bet tad lēcienā pārāk tālu aizlēcu un vairs nespēju atrast savu ritmu, mocījos visu braucienu, īsti neko nesasniedzot. Esmu ļoti vīlies par rezultātu, bet apsolu to uzlabot jau nākošajos posms."

Šajā sezonā komandai ir pievienojies vēl viens Q Pro klases pārstāvis Kristaps Veinbergs. Braucienos viņš uzrādīja ļoti atzīstamus rezultātus, izcīnot 8. un 5. vietu. Tieši Kristapam izdevās uzrādīt komandas augstāko sniegumu šajās sacensībās, iegūstot 6. vietu dienas kopvērtējumā.

Kvalifikācijā uzrādot 11. ātrāko apļa laiku starp Q Pro klases sportistiem, uz braucienu startiem nedevās Valters Dišlers-Kirilko. Šoreiz stāties pie starta barjeras neļāva tehniskas problēmas, kuras nebija iespējams novērst tik īsā laikā.

Kā ierasts, arī šogad, Q Amatieri un Q Pro klases braucēji stājās pie vienas starta barjeras, kas deva iespēju Montai mēroties spēkiem ar ātrākajiem Baltijas pilotiem. Šoreiz Montai ļoti atzīstams rezultāts – braucienos 3. un 5. vieta, dienas summā izcīnot 4. vietu Q Amatieri klasē. No 22 sportistiem abās klasēs, Montai izdevās ierindoties 12. vietā Q Pro kopvērtējumā.

Komandā pārmaiņas arī blakusvāģu ekipāžu vidū. Šogad Alvja Tribocka vietā pie ruļļiem, kopā ar Kasparu Krievu, stājas Uvis Vasiļenko. Kā arī esam par vienu blakusvāģu ekipāžu bagātāki, komandai pievienojoties Latvijas jaunajiem talantiem – Kristapam Rozenbergam un Lotāram Aleksejevam. Šoreiz „Laumas” smiltis visām blakusvāģu ekipāžām sagādāja īstu izdzīvošanas skolu. Prieks, ka uz pirmo Latvijas Čempionāta posmu bija ieradušās tik daudzas ekipāžas, un neviens nenobijās no šīs sarežģītās trases.

1. braucienā spēcīgāki šoreiz jaunie – Kristaps ar Lotāru izcīnīja 12. vietu, bet, turpat 13. vietā Uvis ar Kasparu. Arī 2. braucienā labāk veicās Kristapam ar Lotāru, finišējot 12. vietā, bet Uvis ar Kasparu finišu sasniedza, atrodoties 14. pozīcijā. Dienas summā Kristapam ar Lotāru 12. vieta, bet Uvim ar Kasparu 14.

Neskatoties uz sarežģīto trasi un vēsajiem laikapstākļiem, mūsu sportisti bija varen spēcīgi un drošsirdīgi cīnījās par katru trases metru. Visiem kopā izdevās iegūt 3. vietu Kvadriciklu komandu ieskaitē!

Svētdien startam gatavojās ātrākie solo motociklu braucēji, cīnoties par punktiem Latvijas Kausa kopvērtējumā. Pirmie startam gatavojās paši mazākie braucēji, un šogad mūsu komandu ir papildinājis MX85 klases braucējs Toms Virpačevs. Starp 18 klases pārstāvjiem, Tomam kvalifikācijā izdevās uzrādīt 11. apļa laiku. Braucienos Tomam 10. un 11. vieta, dienas kopvērtējumā ierindojoties 10. pozīcijā.

Kā nākamie pie starta devās Iesācēju klases pārstāvji. Kvalifikācijā uzrādīt ātrākos apļa laikus devās pavisam 20 sportisti. No komandas ātrākais kvalifikācijas apļa veicējs šoreiz Ričards Birģelis, kuram izdevās uzrādīt 4. apļa laiku. Krišjānim Celmam 9. apļa laiks, bet Otto Neilandam-Leinertam – 12. Veiksmīgs 1. brauciena starts izdevās Ričardam, pēc pirmā apļa atrodoties 4. pozīcijā. Neskatoties uz to, ka tika piedzīvoti kritieni, Ričards spēja atgrizties trasē un atgūt zaudētās pozīcijas, taču tehniskas problēmas motociklam, kā dēļ braucienu nācās pārtraukt. Komandas labākais rezultāts 1. braucienā Krišjānim, finišu sasniedzot 7. pozīcijā, un Otto finišējot uzreiz aiz komandas biedra.

Uz 2. braucienu Ričardam izdevās atrisināt tehniskās ķibeles, par ko jāsaka paldies komandas biedriem, taču kritieni brauciena laikā, un nespēja atgūt zaudēto laiku, Ričardu ierindoja 11. pozīcijā. Otto izdevās finišēt 8. vietā, un dienas kopvērtējumā izcīnīt 7. vietu, bet Krišjānim 9. vieta braucienā un 8. vieta kopvērtējumā.

Šoreiz plašāk pārstāvētā klase izrādījās A16+. Šajā klasē komandu pārstāvēja Kristers Millers, Renārs Līmanis un Jānis Melecis. Kvalifikācijā ātrākais apļa laiks Renāram, 29 sportistu konkurencē uzrādot 9. apļa laiku. Kristeram 13. ātrākais apļa laiks, Jānim – 16. Mazliet laika 1. braucienā pietrūka Kristeram, kurš finišu šķērsoja vien 2,5 sekundes aiz sava tuvākā konkurenta, ierindojoties 5. vietā. Jānim iegūta 12. vieta, bet Renāram nācās samierināties ar 24. pozīciju starp A16+ un A25+ klases sportistiem.

2. brauciena starts neveiksmīgs šoreiz Kristeram – tika piedzīvots neveiksmīgs kritiens, kā rezultātā tika aizķerts arī komandas biedris Jānis Melecis. Neskatoties uz smago kritienu, Kristers bija gatavs turpināt braucienu, taču kritienā tika bojāts sajūgs, kā rezultātā brauciens Kristeram bija beidzies. Pēc kritiena atgriežoties trasē, Jānis spēja aizkļūt līdz 20. pozīcijai, dienas kopvērtējumā ierindojoties 13. vietā. Renāram braucienā 18. vieta un dienas kopvērtējumā 15. vieta.

Kristers Millers, A16+ klases pārstāvis: "Svētdien atklāju motokrosa sezonu, startējot Latvijas Kausā „Laumas” mototrasē. „Laumas” trase man ir liels pārbaudījums, jo šeit es jutu un sapratu cik daudz esmu trenējies fiziski ziemas periodā, lai sagatavotos jaunajai motokrosa sezonai. Kvalifikācija nebija no tām labākajām - sākuma apļus nobraucu ļoti lēni, lai iepazītu trasi no jauna. Trases segums vairs nebija tāds, kāds viņš bija komandas treniņnometnes laikā, kad šeit trenējāmies. Pēdējos trīs apļus centos uzbraukt labāko laiku, kas arī daļēji izdevās un kvalifikācijā uzrādīju 12. ātrāko apļa laiku. Rezultātam īpaši nepievērsu lielu uzmanību, jo viss izšķīrās braucienos. Pirms 1. brauciena man ļoti palīdzēja Jānis Jansons, kurš man noregulēja amortizatorus, lai vieglāk būtu braukt pa trases smiltīm. Man ļoti palīdzēja arī Māris Valts, kurš ieteica nomainīt aizmugurējo zvaigzni un deva daudz citus ļoti noderīgus padomus, kas man ļoti palīdzēja 1. braucienā. Brauciena starts neizdevās kā gribēju, bet līkumā izdevās vairākiem konkurentiem tikt garām un trases taisnē devu pilnu gāzi, lai atstātu sev aiz muguras pēc iespējas vairāk braucēju. Temps bija labs un turējos kādu laiku 5. vietā starp abu klašu (A16+ un A25+) pārstāvjiem. Pieļāvu kļūdu pus braucienā un nokritu līkumā, ātri savācos un cīnijos tālāk. Pamazām spēju pietuvoties konkurentiem un lielai daļai tikt garām. Aizcīnījos līdz 5. vietai savā klasē, un pēdējā aplī pamanīju jau 4. vietas braucēju. Brauciena beigās jau biju viņam astē un finiša līkumā gāju garām, bet priekšējo ratu mazliet sameta un nobremzējos, attiecīgi finišējot 5. vietā A16+ klasē. Pēc brauciena nejutu fizisku nogurumu un par to jāsaka paldies Elvijam Muceniekam. Tagad redzu savus darba augļus. Uz 2. braucienu biju noskaņojies kaujinieciskāk. Starts atkal neizdevās, bet, līdzīgi kā pirmajā braucienā, atradu izdevību tikt lielākajai daļai konkurentu garām, taisnītē devu pilnu gāzi, bet sameta priekšējo riteni. Sekoja smags kritiens un aizķerts tika arī komandas biedrs. Guļot zemē, domāju par to, lai tikai neviens man nepārbrauc pāri. Piecēlos kājās, galva mazliet reiba, mediķi lika man beigt braucienu, bet teicu nē, turpināšu. Piecēlu mocīti un centos iedarbināt, nesanāk. Pamanīju, ka tika bojāts sajūgs, kas liedza man turpināt braucienu. Nācās izstāties. Kopumā neteikšu, ka bija sliktas sacensības, jo pārbaudīju sevi un sapratu, ka varu cīnīties ar stiprākajiem."

Saldais ēdiens skatītājiem un pārējiem sportistiem noteikti bija MX OPEN klases braucieni. Šogad komandā esam par vienu šīs klases sportistu bagātāki,Andim Valtam pievienojoties Gintam Filipsonam, kuru trasē varēsim manīt ar 17. starta numuru.

„Laumas” trase lielākos pārbaudījumus sagādāja tieši šīs klases sportistiem, jo braucienus nācās aizvadīt pēc tam, kad trasē bija devušās pārējās klases, kā rezultātā bija izveidojušās lielas špūres un bedres. Braucienos šoreiz ātrāks izrādījās Gints – iegūstot 10. un 9. vietu, bet Andim abos braucienos 11. pozīcija. Dienas kopvērtējumā Gintam 10. pozīcija, bet Andim – 11.

Gints Filipsons, MX OPEN klases braucējs: "Kvalifikācijas braucienā jutos labi, trasē ļoti liels ātrums, kas sākumā pat nedaudz biedēja, bet rezultāts nebija no tiem labākajiem. 1. braucienā pirmajā aplī piedzīvoju kritienu, kā rezultātā nācās ķert konkurentus no pēdējās pozīcijas. Pirmajos apļos tas arī izdevās līdz otrajam kritienam, pēc kura temps nokritās un ar braukšanu arī vairs negāja. Pēc tam vēl viena kļūda un noslāpa mocis. Finišā diezgan neapmierināts – 10. vieta. 2. braucienā iztiku bez kritieniem, bet fiziski jutos slikti un ar braukšanu arī netiku galā. Finišā tomēr 9. vieta. Šajā sezonā galvenais uzstādījums ir tikt augstāk nekā līdz šim, kā arī esmu jaunā komandā, kas man liek parādīt sevi no labākās puses gan trasē, gan ārpus tās!"

Andis Valts, MX OPEN klases sportists: "Svētdien Liepājā ,”Laumas” mototrasē, aizvadīju pirmo Latvijas Kausa posmu un pirmās sacensības šogad. Trasē devos pēc neliela pārtraukuma pagājušajā sezonā gūtās traumas dēļ, kas nedaudz patraucēja treniņu procesam pirmssezonas periodā. Jau kvalifikācijā „Laumas” trases specifiskā smilts lika saprast to, ka braukšana nebūs viegla. Kvalifikācijā izdevās uzrādīt 12. apļa laiku. Abus braucienus uzsāku ļoti mierīgi, jo galvenais mērķis bija sasniegt finiša karogu bez liekiem „piedzīvojumiem”. Abos braucienos finišēju 11. vietā, pirmajā braucienā pamatīgi tika „piedzītas„ rokas un mierīgs brauciens līdz beigām, otrajā - nedaudz labāks temps, bet beigu daļā kritiens un finišs sasniegts, braucot lēnām."

Izmantotie resursi:
Jaunumi - x99