Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Mercedes" atzīst, ka tās mašīna no "peldēšanas" problēmas cietusi vissmagāk

Juris Grīns
Juris Grīns

"Mercedes" atzīst, ka tās mašīna no "peldēšanas" problēmas cietusi vissmagāk
Lūiss Hamiltons. Foto: Erik Junius

"Mercedes" vienības tehniskais direktors Džeimss Elisons uzskata, ka tikai tajā brīdī, kad visas komandas būs tikušas galā ar savu mašīnu "peldēšanas" problēmu, varēs skaidri pateikt, kāds ir patiesais spēku samēr "Formulā 1" šajā sezonā.

Jaunajām mašīnām, kurām lielāko aerodinamisko efektu dod grīda, nevis virsbūve, testos atklājās tendence pie liela ātruma sākt viļņveidīgi peldēt jeb kratīties, ko izraisa strauja piespiedējspēka līmeņa maiņa. Dažas komandas ar šo problēmu saskārās vairāk, citas mazāk, kā arī dažas to jau faktiski novērsušas, kamēr citas turpina cīnīties.

Elisons atklāj, ka problēmas iemeslus aizvien nav izdevies pilnībā izprast, taču tā informācija, kas līdz šim bija lasāma medijos un tika stāstīta televīzijas pārraidēs, neesot īsti precīza. Tāpat viņš saka, ka tikai tad, kad visi būs atrisinājuši "peldēšanas" problēmu, varēs saprast, kuras komandas patiesībā ir ātrākās, kuras - lēnākās.

"Peldēšana bija problēma, ar ko saskārās visas komandas, kad pirms dažām nedēļām izbrauca trasē ar savām jaunajām mašīnām," stāsta Elisons. "Lai gan vēl līdz galam neesam izpratuši mehānismus, kas to izraisa, tie atšķiras no tā, ko mums internetā un TV ekrānos stāsta komentētāji. Tas, cik ātri katrai komandai izdosies ar šo problēmu tikt galā, būs ļoti svarīgs faktors, jo tikai tad varēs skaidri pateikt, kāds būs patiesais komandu spēka rangs."

Elisons atzīst, ka "Mercedes" ir tā komanda, kas, iespējams, no "peldēšanas" problēmas cietusi vissmagāk: "Mūs tas ietekmēja diezgan smagi, sevišķi, kad testos ieviesām pirmo uzlabojumu paketi, kas domāta sacīkstēm. Peldēšanas izpausme tobrīd kļuva kritiska."

Bahreinas posmā "Mercedes" piloti guva trešo un ceturto vietu, taču tikai pēc "Red Bull" braucēju izstāšanās, tāpēc reāli tā pagaidām bija trešā spēcīgākā komanda. Šonedēļ F1 čempionāts turpinās ar posmu Saūda Arābijā.

"Šobrīd mēs sākam to kontrolēt, bet pašlaik mums tas izdodas vien uz mašīnas ātruma ierobežošanas rēķina," atklāj Elisons. "Tā kā par šo lietu uz mums pašlaik tiek izdarīts liels spiediens, tuvāko nedēļu laikā mēs atradīsim uzlabojumus, kas palīdzēs ierobežot peldēšanu, neietekmējot mašīnas veiktspēju. Nevaram vien sagaidīt, kad varēsim izmēģināt šos uzlabojumus, rūpnīcā smagi strādājam, lai tos atrastu."

Izmantotie resursi:
The latest Formula 1 and motorsport news |...