Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Miris leģendārās "Lotus" komandas F1 pilots Visels

Juris Grīns
Juris Grīns

Miris leģendārās "Lotus" komandas F1 pilots Visels
Reine Visels

80 gadu vecumā miris kādreizējais zviedru "Formula 1" braucējs Reine Visels, kurš savā karjerā pārstāvēja vairākas rūpnīcu komandas, kā arī vienā no posmiem kāpa uz pjedestāla.

1967. gadā Visels kļuva par Zviedrijas F3 čempionu, bet 1970. gadā sezonas izskaņā debitēja F1 pasaules čempionātā "Lotus" sastāvā. Debijas sacīkstes ASV, Votkingslenas trasē viņam, kā vēlāk izrādījās, kļuva par labākajām visā karjerā, jo izdevās sasniegt trešo vietu. Toreiz Visels zaudēja tikai komandas biedram un vēl topošajam čempionam Emersonam Fitipaldi, kā arī Pedro Rodrigesam.

1971. gadā pilots veica jau gandrīz pilnu sezonu šīs pašas komandas rindās, taču pirmajā trijniekā vairs neiekļuva ne reizi. Divreiz viņš finišēja ceturtais, pa reizei arī piektais un sestais, bet kopvērtējumā ieņēma 12. vietu, kas bija Visela labākais sasniegums kādā no sezonām. Turpmāko trīs gadu laikā sportists pārstāvēja arī BRM un "March" vienības, taču vairumu no sacīkstēm pat nepabeidza, tāpat arī vairs neguva punktus.

Pirms tam Visels tika uzskatīts pat par lielāku talantu nekā cits zviedru jaunais autosportists Ronijs Petersons, ar kuru abi daudzkārt cīnījās vienā trasē. Arī Petersons "Formulā 1" debitēja 1970. gadā, taču jau sezonas sākumā. Tāpat arī turpmākajos gados viņam bija augstāki sasniegumi, ieskaitot desmit uzvaras atsevišķos posmos un F1 titulu 1971. gadā, līdz ar to Visels zināmā mērā palika sava tautieša ēnā.

Visels no dzīves aizgāja pēkšņā nāvē 20. martā, savās mājās Taizemē.