Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"McLaren" pirmā uzvara astoņu gadu laikā un citi fakti par Moncas F1 posmu

Juris Grīns
Juris Grīns

"McLaren" pirmā uzvara astoņu gadu laikā un citi fakti par Moncas F1 posmu
Foto: McLaren F1 Team

Svētdien F1 sacīkstēs Moncas trasē "McLaren" izcīnīja savu pirmo uzvaru nepilnu deviņu gadu laikā, un visā pasaules čempionāta vēsturē vēl ir tikai viena komanda, kas starp iepriekšējo un nākamo uzvaru gaidījusi vēl ilgāk. Piedāvājam "racefans.net" apkopoto interesantāko faktu apskatu par aizvadīto Itālijas "Grand Prix" izcīņu.

- Kad Daniels Rikjardo svētdien finišēja pirmajā pozīcijā, bija pagājuši astoņi gadi un 291 diena kopš reizes, kad Džensons Batons bija atnesis "McLaren" iepriekšējo uzvaru. Šī uzvara nākusi pirmajā sezonā, kad "McLaren" dzinējus atkal piegādā "Mercedes" - iepriekš pirmā vieta ar "Honda" un "Renault" sacensībās netika gūta ne reizi.

- Kopumā šis ir otrais ilgākais periods, kas kādai F1 komandai, kas čempionātā startējusi nepārtraukti un bez nosaukuma maiņas, bijis jāgaida starp divām uzvarām. Kad "Ligier" pilots Olivjē Paniss 1996. gadā uzvarēja Monako GP, bija pagājuši 14 gadi un 235 dienas kopš Žaka Latifa gūtās uzvaras Kanādas GP 1981. gada sezonā. Ja salīdzina no uzvarām "sausās" sacīkstes, "Ligier" gadījumā tie bija 231 posmi, bet "McLaren" gaidīja 171 posmu.

- Ir komandas, kam šis periods bijis vēl ilgāks, taču tās uz laiku bijušas pametušas F1 čempionātu - piemēram, "Renault", "Lotus", "Honda" un "Mercedes", kas uzvarēja 1956. gadā un pēc tam atkal 2012. gadā. No tām, kas bez apstājas piedalījušās čempionātā, ilgu laiku šobrīd nav uzvarējusi "Williams" komanda, kas pēdējo reizi pjedestāla augstāko pakāpienu iekaroja 2012. gadā.

- Arī iepriekš "McLaren" bijuši "sausie" periodi, taču ne tuvu tik ilgi. Uzvaras tā nespēja gūt arī trīs sezonas laika posmā no 1978. līdz 1980. gadam, pirms Rons Deniss nāca pie varas un 1981. gadā Džons Vatsons atkal beidzot sarūpēja komandai triumfu. Tāpat bez uzvarām nācās palikt no 1994. līdz 1996. gadam, bet 1997. gadā pie pirmās uzvaras pēc ilgāka pārtraukuma komandai tika Deivids Kulthards.

- Neskatoties uz "Mercedes" rūpnīcas vienības izcilajiem sasniegumiem pēdējos gados un pāris sezonas arī "Formula 1" pirmsākumos, šobrīd ar 119 uzvarām tā ir trešā uzvarām bagātākā vienība čempionāta vēsturē, kamēr "McLaren" ir 183 uzvaras, bet "Ferrari" var lepoties ar lielāko uzvaru skaitu - 238.

- Rikjardo šī bija astotā uzvara karjerā, bet pārējās septiņas viņš savulaik guva "Red Bull" sastāvā. Tagad viņam ir tikpat uzvaru, cik Žakijam Iksam un Denijam Hjūlmem, kuri savās F1 karjerās arī pārstāvējuši "McLaren". Otram "McLaren" pilotam Lendo Norisam šis bija piektais pjedestāls karjerā, bet viņš vēl uzvarējis nav ne reizi.

- Pa abiem kopā Rikjardo un Noriss sarūpēja "McLaren" jau 48. dubultuzvaru vēsturē. Visvairāk dubultuzvaras komandas vēsturē izcīnījuši Airtons Senna un Alēns Prosts - 14, bet par vienu mazāk guvuši Mika Hakinens un Deivids Kulthards. "McLaren" arī ir pirmā komanda, kas šogad tikusi pie dubultuzvaras. Pēdējo dubultpanākumu komanda guva 2010. gadā ar Lūisu Hamiltonu un jau pieminēto Batonu.

- Pēc šī panākuma "McLaren" ir iekārtojusies trešajā vietā Konstruktoru kausā un šobrīd par 13.5 punktiem pārspēj "Ferrari".

- Savukārt "AlphaTauri" bija vienīgā komanda, kas līdz Moncas posmam bija guvusi punktus visās šosezon notikušajās sacīkstēs. Šoreiz Juki Cunoda netika pat līdz startam, bet Pjērs Gaslī izstājās jau pēc trim apļiem. Tieši pirms gada Moncā Gaslī sarūpēja "AlphaTauri" šokējošu uzvaru.

Izmantotie resursi:
RaceFans: F1, IndyCar, WEC, Formula E and more...