Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Hamiltons vēl neziņā par savu F1 nākotni, lems pēc Abū Dabī posma izmeklēšanas

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Hamiltons vēl neziņā par savu F1 nākotni, lems pēc Abū Dabī posma izmeklēšanas
Lūiss Hamiltons. Foto: imago images/PanoramiC/Scanpix

BBC ziņo, ka septiņkārtējais F1 čempions Lūiss Hamiltons vēl nezina, vai turpinās startēt F1 un gaida Abū Dabī posma izmeklēšanas rezultātus. Tiek ziņots, ka brits zaudējis uzticību FIA, kuras pārstāvji lēmuši par diskutablajiem lēmumiem Abū Dabī posma beigās.

2021. gada F1 čempionāts noslēdzās dramatiskā veidā, Abū Dabī posmā Maksam Verstapenam pēdējā aplī apdzenot Lūisu Hamiltonu un uzvarot ne tikai posmā, bet arī visā čempionātā. Posmā 54. aplī visu mainīja Nikolā Latifi avārija, pēc kuras trasē devās drošības mašīna. Pastāvēja iespēja, ka ar drošības mašīnu visi varētu finišēt, tādējādi par čempionu kļūstot Lūisam Hamiltonam, taču priekšpēdējā aplī F1 lēma, ka tā beigās drošības mašīna pabrauks malā un tas pavēru ceļu Verstapenam un Hamiltonam savstarpējā cīņā noteikt čempionu. Tajā labāks izrādījās Verstapens, kurš brauca ar svaigākām riepām.

Pēc sacīkstes ''Mercedes'' iesniedza oficiālu protestu, kuru gan FIA noraidīja. Protests tika balstīts uz diviem pārkāpumiem. Viens punkts aizliedz pilotiem veikt apdzīšanu laikā, kad trasē ir drošības mašīna, un to var darīt tikai pēc tam, kad pārbraukta starta līnija. Pēdējos līkumos pirms pēdējā apļa sākuma Hamiltons un Verstapens abi bija ļoti samazinājuši ātrumu, un dažbrīd Verstapens bija tieši blakus Hamiltonam. Savukārt otrs reglamenta punkts paredz, ka visām formulām, kas apdzītas par apli, pirms drošības mašīnas nobraukšanas malā ir jāpabrauc garām tai, kas šoreiz nenotika.

Lai arī Hamiltonam esot spēkā līgums ar ''Mercedes'' līdz 2023. gada beigām, pagaidām nav zināms, vai brits atgriezīsies F1. Pēc noslēdzošās sacīkstes sportists ir pazaudējis ticību FIA, ziņo BBC. ''Mercedes'' gan nav komentējusi šīs ziņas, taču gan Hamiltons, gan ''Mercedes'' gaidot, kādus soļus veiks FIA, izmeklējot Abū Dabī posmā veiktās darbības.

FIA apzinās, ka septiņkārtējais pasaules čempions nav priecīgs ar esošo situāciju un ka tai priekšā ir liels uzdevums - atjaunot uzticību ar britu sportistu. Jaunais FIA prezidents Mohammeds ben Sulajems atzina, ka ir kontaktējies ar Hamiltonu. ''Nedomāju, ka viņš ir 100% gatavs atbildēt tagad. Mēs viņu nevainojam un ļoti labi saprotam,'' žurnālistiem pauda jaunais FIA funkcionārs.

FIA paziņojumā pagājušajā mēnesī atklāja, ka notikumi Abū Dabī ir negatīvi ietekmējuši F1 tēlu, kā arī notikušais raisījis dažādas reakcijas sportistu, komandu un fanu vidū. Tā uzsāka šo notikumu izmeklēšanu, kuru vēlējās pabeigt līdz 2022. gada čempionāta sākumam. Testa braucieni paredzēti, sākot ar 23. februāri, bet pirmais posms Bahreinā no 18. līdz 20. martam.

FIA sacensību direktora Maikla Masi nākotne šajā amatā ir uz jautājuma zīmes. Tieši viņš pieņēma lēmumu pēdējā aplī likt pabraukt malā drošības mašīnai. ''Mercedes'' vadītājs Toto Volfs apgalvojis, ka sekos līdz šīs izmeklēšanas attīstībai un neļaus FIA izvairīties no atbildības.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/sport/formula1/...

     [+] [-]

, 2022-01-12 15:19, pirms 3 gadiem
skaidrs, ka gribēja astoto, bet šoreiz nepaveicās

  +4 [+] [-]

, 2022-01-12 15:38, pirms 3 gadiem
Formulā ir bijuši ļoti ļoti daudz diskutablu lēmumu un daudz vēl krietni neskaidrāku.

     [+] [-]

, 2022-01-12 15:53, pirms 3 gadiem
Tak nesen teica, ka Masi tagad iedotas vēl lielākas pilnvaras, lai viņam pa galvu nestaigātu neviens komandas vadītājs

  +2 [+] [-]

, 2022-01-12 15:55, pirms 3 gadiem
Virsraksts tikpat labi varētu būt šāds - "Hamiltons draud ar karjeras beigšanu, ja FIA neatņems Maksam iegūto titulu"

  +6 [+] [-]

, 2022-01-12 15:59, pirms 3 gadiem
Protams daudziem šis šķiet "ko čīksti, gadijās, brauc tālāk", bet ja mēģinam iejusties Hamiltona ādā, situācija varētu būt patiešām ļoti sāpīga.
Vēl dažus apļus pirms finiša Tu esi drošā vadībā un Tava komanda jau korķē vaļā šampanieti, bet te pēkšņi notikušo avāriju FIA izmanto kā rīku šova sarīkošanai.
FIA palika malā sportiskos principus un par prioritāti izvirzīja šovu, ažiotāžu.
Gan FIA, gan Masi tajā brīdī nebija svarīgi noskaidrot čempionu ievērojot fair play, vienīgā interese bija uzburt drāmu pat ja nākas pārkāpt pašu sarakstītos noteikumus. Sīkums par to, ka Verstapens uz mirkli aiz drošības mašīnas bija apdzinis Luisu, tas maz ko ietekmēja. Taču fakts, ka Masi ar milzīgu steigu sauca malā SC un neļāva citiem par apli apdzītajiem atgūt savu pozīciju, jo tad sacīkste būtu beigusies bez sprinta, ir klajs piemērs, ka vadībai pilotu sniegums trasē ir mazsvarīgs.
Domāju, ka ne tikai Hamiltonam, bet arī citiem pilotiem pēc šī posma ir neliela mielu sajūta - tā stulbā sajūta, ka patiesībā Tu un tavi sportiskiem sasniegumi te nevienam neinteresē, vienīgā interese ir šovs un nauda. Tu nekad nevari zināt vai jaunie īpašnieki amerikāņi kādu dienu neizdomās citus veidus, kā sabotēt pilotu sportiskos rezultātus ažiotāžas vārdā.
Lai arī nebiju Eklstona fans, tomēr skaidrs, ka pie Eklstona un Vaitinga nekas tāds nebūtu noticis. Ja noteikumi paredz, ka apli ir jāatgūst visiem pilotiem (ne tikai tiem, kas ir starp līderiem) un ja noteikumi paredz, ka SC ir jādodas malā pie noteiktas procedūras, tad tas arī tiktu izpildīts. Pat tad, ja sacīkste aiz SC tā arī beigtos.

  -1 [+] [-]

, 2022-01-12 16:25, pirms 3 gadiem
didzuks rakstīja: Formulā ir bijuši ļoti ļoti daudz diskutablu lēmumu un daudz vēl krietni neskaidrāku.
Šeit nav diskusiju. Masi pārkāpa noteikumus un sporta principu (palaist garām 5 atpalicējus no 8, kad Ricciardo iebrauca boksos, lai varētu cīnīties ar jaunākām riepām pret citiem beigās, ko Masi lēmums viņam neatļāva darīt, jo viņš bija aiz Verstapena).

Vienkārši šeit FIA lēma, ka FIA visu pareizi izdarīja. Tas ir tāpat kā ļaut noziedzniekam izvēlēties, kādu spriedumu viņam piespriest.

  +3 [+] [-]

, 2022-01-12 16:37, pirms 3 gadiem
playthegame rakstīja: Ja noteikumi paredz, ka apli ir jāatgūst visiem pilotiem (ne tikai tiem, kas ir starp līderiem) un ja noteikumi paredz, ka SC ir jādodas malā pie noteiktas procedūras, tad tas arī tiktu izpildīts. Pat tad, ja sacīkste aiz SC tā arī beigtos.
Šis nav konkrēti par Tevis rakstīto, bet ar visu šo situāciju, var redzēt, ka lielākā daļa cilvēku autosportam pieslēdzas vairāk kā "svētdienas skatītāji" vai tikai highlight'u skatītāji. Jau gadiem skatos WEC, ELMS un IMSA sērijas, un nu, autosportam jau ilgi kā zūd skatītāji un atbalstītāji dažādu faktoru ietekmē. Lielākoties vienkārši tāpēc, ka cilvēkiem vairs neinteresē vienkārši skaista braukšana, taktiskās cīņas un sportiskā veiksme, kā arī visa klimata politika gados jauniem cilvēkiem liek novērsties no V6 un V8 rūkoņas.
Bet te, pēkšņi, ir šovs, dinamika, kaut kas negaidīts, sava veida "neglītā pīlēna ceļš uz gulbi". Cilvēkiem tas patīk un tas palīdz pārdot produktu. Regulāri, jau pāris gadus, izturības sacensībās trases tiek birstētas ar nebijušu sparu tieši pēdējās minūtēs, lai tomēr novāktu to drošības mašīnu un aizvāktu dzeltenos karogus, lai pašās beigās būtu "green flag race".
Tā ir tendence jau labu laiku kā, lai padarītu sacīkstes interesantākas priekš highlight'iem un vēl Dievs zin kam, jo savādāk nevienam neinteresēs viņu produkts, ja tur būs tikai celofānā ietīts, sterils, korekts un mēļš sūds. Ar šo manevru viņi pazaudēja daļu fanu, viennozīmīgi, bet, tajā pašā laikā, ieguva tos, kuri gribēs maksāt par šovu. Hamiltons tāpatās daudziem "vecajiem" nepatika.

     [+] [-]

, 2022-01-12 16:46, pirms 3 gadiem
Lai tik dodas pensijā.

     [+] [-]

, 2022-01-12 16:56, pirms 3 gadiem
"FIA paziņojumā pagājušajā mēnesī atklāja, ka notikumi Abū Dabī ir negatīvi ietekmējuši F1 tēlu"

Kas par muļķībām, tieši pievērsa visas pasaules uzmanību. Negatīvs PR arī ir PR, un neitrālajam skatītājam, kam pofig par Hami/Meršiem tas nu noteikti nebija nekāds negatīvais notikums. It's called a motor race after all.

@Stirnpirdis: Tieši tā, F1 mēģina iegūt jaunu publiku, nevis noturēt 50-gadīgos večus. Pēc panākumiem ar Drive to survive un lieliski uzturētu youtube kanālu F1 bija viena no straujākajām (ja pat ne straujākā) izaugsme fanu ziņā. Mūsdienās sportu patērē daudz citādāk - tagad liela daļa skatās highlightus, interesantas intervijas utt. nevis pavada stundām pie TV skatoties mačus/sacīsktes.

  -1 [+] [-]

, 2022-01-12 17:05, pirms 3 gadiem
Vai arī Džordžiņš sāk elpot pakausī?

  +1 [+] [-]

, 2022-01-12 17:19, pirms 3 gadiem
Skatoties pēdējo gonku, man bija sajūta, ka tika iedarbināts nelegāls plāns B - tīša avārija, SC un viss tas farss beigās.

  +2 [+] [-]

, 2022-01-12 17:37, pirms 3 gadiem
Neesmu Hamiltona fans, bet viņu pamatīgi apčakarēja.

Pilnībā piekrītu playthegame komentāram, nevis Stirnpirdim.

Klau, tiešām jaunā paaudze ir tā nozombēta, ka zaļās propagandas dēļ novēršas no V6 un V8?!

  -1 [+] [-]

, 2022-01-12 17:38, pirms 3 gadiem
Var mierīgi beigt karjeru. Apnicis jau.

  +1 [+] [-]

, 2022-01-12 18:25, pirms 3 gadiem
Hamis ietur gudru pauzi un izdara spiedienu uz FIA. Šobrīd hamim ļoti izdevīga pozīcija. Galu galā nevar ignorēt faktu, ka šogad tās jaunās formulas būs un kas viņ zin kāds būs spēku samērs. Nebrīnīšos ja hamis pasēdēs arī testus malā un tad izpētīs uz ko merši šosezon ir spējīgi - ja redzēs, ka ir spējīgi uz titulu, tad 100% viņš brauks...ja izskatīsies šaubīgi, tad kur nu vēl labāka izdevība nozust no skatuves pārestības dēļ...

  -3 [+] [-]

, 2022-01-12 18:59, pirms 3 gadiem
vienā vārdā - ņerga...

Skaidrs, ka FIA palīdzēja Maksim, bet taisnība arī faktam, ka brits vairs nav tāds, kā jaunībā.... tajos laikos Maksis būtu aizsūtīts lakstos...

Iespējams, ka pats apzinās, ka nav vairs tie gadi un nav vairs tas izsalkums, lai uzņemtos lielu risku, a uz tehnikas rēķina vairs neizbrauks... Senos laikos puikas tā pagalmos apvainojās futbolu spēlējot.... ja nelaidīsiet mani uzbrukumā - tad es vispār nespēlēšu!

  -2 [+] [-]

, 2022-01-12 19:54, pirms 3 gadiem
Pagāja laiks un saprata, kā izdarīt spiedienu uz FIA? Es eju prom un jūs zaudēsiet miljonus, gan naudā, gan skatītājos Beidz raudāt, atzīsti, ka Makss sezonas griezumā bija labāks un nākamajā sezonā parādi, ka Tu esi joprojām elite. Jau 2016.gadā, kad bija cīņa ar Rosbergu viņš parādīja savu slikto pusi, tagad vēl vairāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2022-01-12 20:26, pirms 3 gadiem
otins1 rakstīja: Vot verspanens man nepatīk, manis pēc viņš pēdējā gonkā varēja ieskriet sienā un nosisties
Nu tad tev ar smadzenēm kkas nav kārtībā un jāiet pie ārsta, ja vēli cita cilvēka nāvi.

     [+] [-]

, 2022-01-13 08:47, pirms 3 gadiem
otins1 rakstīja: Vot verspanens man nepatīk, manis pēc viņš pēdējā gonkā varēja ieskriet sienā un nosisties
Šausmas, šitādus indivīdus vajadzētu izolēt no sabiedrības.

     [+] [-]

, 2022-01-14 07:23, pirms 3 gadiem
No Hamiltona puses tas ļoti cūciski pret komandu, kas darījusi visu viņa labā un piecietusi tā untumus, kaut gan domāju ka tas ir teātris no Hamiltona puses, gan paliks F-1.
Ko Mercedes liktu viņa vieta, paķert kādu no F-2 nav viņu garā, paņemt kādu apšaubāmu spēju brīvo pilotu kurs nevienam nav vajadzīgs ari nav variants, izpirkt kāda līgumu no citas komandas tad tas jādara laicīgi.