Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 nākotnes vīzija: zemākas izmaksas, lētāki motori un aizraujošākas sacīkstes

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 nākotnes vīzija: zemākas izmaksas, lētāki motori un aizraujošākas sacīkstes
Foto: REUTERS/Scanpix

Neilgi pirms Bahreinas "Grand Prix" izcīņas, kas notiks šo svētdien, F1 pasaules čempionāta vadība komandām prezentējusi nākotnes vīziju, paziņojot par vēlmi padarīt izmaksas zemākas, dzinējus - vienkāršākus, kā arī uzlabot sacīkšu skatāmību.

F1 priekšsēdētājs Čeiss Kerijs un čempionāta motoru sporta nodaļas vadītājs Ross Brauns Sahiras trasē tikās ar visu desmit komandu vadītājiem, pusotras stundas laikā izklāstot savu redzējumu par to, kādā virzienā nākotnē būtu jāattīstās. Piecas galvenās jomas, kas tika apspriestas, bija ienākumu pārdale, čempionāta vadīšana, sportiskie un tehniskie noteikumi, kā arī motori un izmaksas.

F1 īpašniece "Liberty Media" jau 2021. gadā grib ieviest lētākus un vienkāršākus, bet tajā pašā laikā skaļākus un jaudīgākus motorus un tā komponentes, līdz ar to samazinot arī nepieciešamību pēc starta vietu sodiem, ko šobrīd piloti tehnisku problēmu rezultātā saņem regulāri. Jaudas agregāti aizvien būs ar hibrīdtehnoloģijām, taču katram ražotājam būs iespēja radīt unikālu motoru. Tāpat izteikta pamatota cerība, ka jaunie noteikumi attiecībā uz dzinējiem piesaistītu "Formulai 1" jaunus ražotājus, turklāt klientu komandām būtu jāpiegādā tādi paši dzinēji, kādus izmanto rūpnīcu vienības.

Lai gan tiks ieviestas atsevišķas standarta detaļas, kopumā komandām aizvien būs iespēja radīt atšķirīgas mašīnas, kas arī turpmāk paliks viena no galvenajām čempionāta vērtībām. Tomēr notiks vērienīgs mēģinājums samazināt komandu tēriņus, lai netiktu tik daudz domāts, cik daudz var tērēt, bet gan - kā labāk iztērēt pieejamos līdzekļus, vēlas "Liberty Media".

Nākotnē plānots izveidot godīgāku sistēmu, kā sadalīt naudas balvas starp komandām. Tikmēr tehniskajā ziņā tiks piedomāts, lai ar nākotnes mašīnām būtu iespējams vairot cīņu trasē, līdz ar to uzlabotos apdzīšanu skaits un citas skatītājiem svarīgas nianses. Tāpat kā līdz šim, stūrakmens čempionātā aizvien būs inženiertehnoloģijas, taču cīņai par uzvarām jādominē pilota spējām. Standartizētas tiks tās mašīnas detaļas, kas fanu acīm nav pamanāmas, kamēr aerodinamikas, dzinēju izstrādes, piekares un citās jomās aizvien katra komanda būvēs savas tehnoloģijas un līdz ar to arī mašīnu ātrums aizvien būs atšķirīgs.

Tiks arī vienkāršota sadarbība starp komandām, Starptautisko Automobiļu federāciju (FIA) un F1 vadību.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...

  -1 [+] [-]

, 2018-04-06 15:06, pirms 7 gadiem
Priekš tam jau ir GP2 jeb F2, kur sezona maksā 10mio, motoru jauda kā McLaren Honda un tagad TorroRosso, sacensības vēl aizraujošākas kā F1, viss ir.
Tikai tribīnes tukšākas un stipri mazāki ieņēmumi arī būs.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-06 16:00, pirms 7 gadiem
Skatījos F1 no 1995. gada līdz 2016 gada sezonas vidum neizlaižot nevienu sacīksti. Kaut kā pazuda interese. Komandu un braucēju skaits paliek arvien mazāks. Atšķirība starp rūpnīcu komandām un privātajām kļūst arvien lielāka. Jau kuro gadu mazākās komandas ir uz bankrota sliekšņa. Nabadzīgākajām komandām nu jau abi piloti ir vajadzīgi tādi kuri paši maksā par daliību. Kurš būs čempions var pateikt jau pirms sezonas jebkurš, kurš seko līdzi F1. Noteikumu izmaiņas katru gadu! Šogad 3 (trīs!!!!) motori uz sezonu. Kas tas par joku? Degvielas un riepu ekonomija. Izdevīgāk izstāties, lai varētu bez starta vietu soda nomainīt ātrumkārbu uz nākošo sacīksti. Pilnīgs murgs! Sacīkstes beigās jaliek motora ekonomijas režīms?? Nopietni!? Es gribu redzēt kā Hamiltons un Fetels sacīkstes beigās ar tukšu bāku lido un mēğina pārspēt trases rekordu. Es gribu redzēt kurš ir ātrākais, kurš dabūs savu formulu pirmais līdz finišam nežēlojot auto. Es negribu vairs redzēt jebkāda veida ekonomiju. F1 bija autosporta virsotne, tagad pat nezinu kas tas ir. Kaut kāds miljonāru klubiņš ar saviem noteikumiem.