Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

FIA secinājums: ja nebūtu "halo" ierīces, Leklērs varēja aiziet bojā

Juris Grīns
Juris Grīns

FIA secinājums: ja nebūtu "halo" ierīces, Leklērs varēja aiziet bojā
Alonso un Leklēra sadursme Beļģijas posmā. Foto: WRI

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA), pilnībā izpētot šogad Beļģijas F1 posma startā notikušo avāriju, secinājusi, ka autosportists Šarls Leklērs varēja gūt nāvējošas traumas, ja mašīna nebūtu aprīkota ar "halo" ierīci.

"Halo" ieviešana "Formulā 1", kam pašlaik sekojuši vēl nedaudzi čempionāti, savulaik izraisīja pretrunīgu reakciju, jo, lai gan šī ierīce spēj pasargāt pilota galvu no tiešiem triecieniem, daudzus neapmierināja, kā tas mainījis spēkratu izskatu.

Tajā pašā laikā jau šogad notikušas vairākas avārijas, kur eksperti nākuši pie skaidra secinājuma - ja nebūtu "halo", šie negadījumi varēja beigties letāli. Viens no piemēriem ir Beļģijas "Grand Prix" startā notikusī avārija, kad Niko Hilkenbergs no aizmugures pagrūda Fernando Alonso mašīnu, kas savukārt pacēlās gaisā un no augšas uztriecās Leklēra "Sauber" formulai. Jau toreiz bija redzams, ka "halo" savu uzdevumu izpildīja godam, pasargājot Leklēra galvu.

Tagad portāls "Motorsport.com" ieguvis FIA veikto pētījumu rezultātus, kas liecina - Leklērs varēja gūt letālas traumas, ja nebūtu izmantota "halo" ierīce.

"No pieejamajiem foto un video materiāliem, esam secinājuši, ka ritenis nebūtu trāpījis pa Leklēra ķiveri," secinājumus pauž FIA Drošības nodaļas direktors Adams Beikers. "Tomēr Alonso mašīna turpināja slīdēt pāri Leklēra formulai, un Alonso priekšējā antispārna mala būtu trāpījusi pa Leklēra ķiveres stiklu. Protams, ir grūti precīzi aprēķināt, kas būtu, ja šāds kontakts būtu noticis."

FIA pētījumā arī secināts, ka spēks, ar kādu Leklēra "halo" saņēma triecienu no augšas, bijis 58 kiloņūtoni, kas ir 46% no noteiktā standarta, ko nepieciešams izturēt pilota galvas aizsardzības ierīcei.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...

     [+] [-]

, 2018-12-07 00:25, pirms 5 gadiem
Ja abudhabi hulkenbergam pa riktīgo aizdegtos formula, tikai dēļ halo būtu gājis bojā. Koks ar diviem galiem.
Un par beļğiju mazliet pārspīlē, jo tur hans noturēja galvu, rokas gan būtu traumētas.