Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Gājusi bojā F1 inženiere, kura izdomāja "Williams" valzirga degunu

Juris Grīns
Juris Grīns

Gājusi bojā F1 inženiere, kura izdomāja "Williams" valzirga degunu
"Williams FW26" sacīkšu mašīna ar "valzirga degunu". Foto: Motorsport.com

Ceļu satiksmes negadījumā Apvienotajā Karalistē dzīvību zaudējusi "Formula 1" aerodinamikas speciāliste Antonia Terci, kura savulaik izdomāja "Williams FW26" modeļa neparasto purngala risinājumu, kas plašāk zināms kā "valzirga deguns". Viņai bija 50 gadi.

Itālijā dzimusī Terci aerodinamikas zinātni studēja gan savā dzimtenē, gan Lielbritānijā, bet savu karjeru "Formulā 1" uzsāka 2001. gadā "Ferrari" komandā, strādājot galvenā dizainera Rorija Birna pakļautībā. Tas bija laiks, kad par čempiontituliem "Ferrari" sastāvā cīnījās Mihaels Šūmahers.

Radījusi par savu darbu labu iespaidu, Terci kļuva par "Williams" galveno aerodinamikas speciālistu un bija viena no vadošajiem inženieriem laikā, kad Frenka Viljamsa komandas sadarbības partnere dzinēju piegādes jomā bija Vācijas rūpnīca BMW un tās piloti cīnījās par uzvarām.

F1 aprindās Terci vislabāk ir zināma ar savu 2004. gada "Williams" modeļa FW26 purngala risinājumu, kas tautā tika iesaukts par "valzirga degunu". Koncepta mērķis bija maksimāli saīsināt mašīnas priekšgalu, lai uzlabotu piespiedējspēju un aerodinamiku. Lai gan tam bija lieli ieguvumi, izrādījās, ka šim risinājumam ir ļoti grūti pielāgot mašīnas regulējumus, tādēļ 2004. gada sezonas otrajā pusē no tā tika izlemts atteikties.

Pēc sezonas Terci aizgāja no F1 čempionāta un kļuva par galveno aerodinamikas speciālisti automobiļu rūpnīcā "Bentley". Pēdējos gados viņa strādāja arī vairākās universitātēs.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...