Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Gaidot Ķīnas GP - vēsture, fakti, intrigas

Juris Grīns
Juris Grīns

Gaidot Ķīnas GP - vēsture, fakti, intrigas
Fernando Alonso Šanhajas trasē
Foto: SCANPIX SWEDEN

Svētdienas rītā plkst. 10:00 pēc Latvijas laika startēs F1 pasaules čempionāta trešais posms - Ķīnas "Grand Prix". Šeit lasītāju uzmanībai piedāvājam īsu ieskatu sacensību vēsturē, dažādus faktus un citas intersantas lietas.

Trase

"Shanghai International Circuit" sacīkšu trase atrodas Ķīnas apdzīvotākajā pilsētā Šanhajā, kas lepojas ar 22 miljoniem cilvēku lielu populāciju. Šī ir viena no jaunās paaudzes sacīkšu trasēm, kas uzcelta salīdzinoši nesen. Tās autors ir neviens cits kā pazīstamais dizaineris Hermans Tilke, bet trases garums ir 5.5 kilometri, kamēr platība, ko aizņem trases teritorija - 5.3 kvadrātkilometri. Šanhajas aplis izceļas ar garu taisni starp 13. un 14. līkumu, kurā F1 bolīdi viegli pārspēj 300 km/h maksimālā ātruma robežu. Trases rekords ir 1:32.238 un to 2004. gadā uzstādīja "Ferrari" pilots Mihaels Šūmahers.

Vēsture

Trase tika uzcelta 2004. gadā un tās izmaksas lēšamas 450 miljonu ASV dolāru apmērā. Šo summu trases būvniecībā investēja Ķīnas valsts un 18 mēnešu laikā ar 3000 inženieru palīdzību trase bija gatava lietošanai. F1 čempionāta posms šeit notiek kopš 2004. gada, bet tāpat Šanhajā cīnījušies arī MotoGP, WTCC, GP2, A1GP, kā arī citu sacīkšu dalībnieki. Debijas sezonā F1 posmu Ķīnā klātienē noskatījās 260 tūkstoši līdzjutēju.

Ideja par F1 standartiem atbilstošas trases celtniecību Ķīnā dzima jau deviņdesmito gadu sākumā un 1999. gada provizoriskajā kalendārā jau tika iekļauts posms šajā valstī. Tomēr tas nenotika, jo jaunuzceltā Žuhajas trase neatbilda visiem kritērijiem. Šobrīd Ķīnai ir tiesības rīkot F1 posmu līdz pat 2017. gadam.

Luiss Hamiltons ir vienīgais, kuram Ķīnas GP izcīņā izdevies uzvarēt vairāk kā vienu reizi - viņš triumfēja 2008. un 2011. gadā. Savukārt pērn šeit pirmo un pagaidām vienīgo uzvaru kopš atgriešanās Formulā 1 svinēja "Mercedes" komanda. Tā arī bija pirmā uzvara Niko Rosbergam. Pa trim reizēm šeit uzvarējušas "Ferrari" un "McLaren" komandas, bet pa reizei uzvaras guvušas arī "Renault", "Red Bull" un jau pieminētā "Mercedes" vienība.

Ķīnas GP uzvarētāji

GadsUzvarētājsValstsMašīna
2012Nico RosbergVācijaMercedes
2011Lewis HamiltonLielbritānijaMcLaren/Mercedes
2010Jenson ButtonLielbritānijaMcLaren/Mercedes
2009Sebastian VettelVācijaRed Bull/Renault
2008Lewis HamiltonLielbritānijaMcLaren/Mercedes
2007Kimi RäikkönenSomijaFerrari
2006Michael SchumacherVācijaFerrari
2005Fernando AlonsoSpānijaRenault
2004Rubens BarrichelloBrazīlijaFerrari

Kam sekot līdzi?

Šis būs pasaules čempionāta trešais posms. Tā kā iepriekšējās sacīkstēs spēku samēru aina iezīmējusies pavisam neskaidri, neviens nevar zināt, kuram ir lielākās izredzes kļūt par uzvarētāju.

"Red Bull" sliktās starta vietas

Pēdējos gados "Red Bull" allaž bijusi komanda, no kuras jāuzmanās visvairāk. Ķīnas GP startā gan abi tās piloti būs tālu aizmugurē, jo Sebastians Fetels startēs vien devītais, kamēr Marks Vēbers ir sodīts un sacīkstes uzsāks no pēdējās vietas. Ir skaidrs, ka viegli viņiem neklāsies, turklāt zīmīgi, ka Fetels nevienu no savām 27 uzvarām nav izcīnījis startējot no zemākas pozīcijas par trešo. Vai Ķīnas GP būs savādāk?

Riepu stratēģijas

Fetels un arī "McLaren" pilots Džensons Batons, kurš startēs astotais, bija vienīgie, kas kvalifikācijas pēdējā kārtā izvēlējās doties trasē ar cietākā sastāva riepām un ar tām arī sāks svētdien gaidāmo sacīksti. Tas nozīmē, ka pirmajos apļos viņiem vajadzētu būt lēnākiem kā priekšā braucošajiem pilotiem ar mīkstā sastāva riepām, toties trasē abi varēs noturēties krietni ilgāk, jo šīs riepas dilst daudz lēnāk. Kā atmaksāsies šī stratēģija?

"Mercedes" un "Ferrari" ātrums

Ja var ticēt treniņbraucienu rezultātiem, šajā nedēļas nogalē ātrākās komandas ir "Mercedes" un "Ferrari". Par "Mercedes" šaubu nav - šī komanda te uzvarēja pirms gada, Hamiltons Šanhajā jau ir triumfējis divas reizes un kopīgiem spēkiem tagad izcīnīta "pole position". Tikmēr labākais no "Ferrari" kvalifikācijā bija Fernando Alonso, kuram trešā starta vieta, taču nav noslēpums, ka tieši sacīkšu režīmā ar viņa formulu iespējams pabraukt visātrāk. Domājams, ka šīs divas komandas arī cīnīsies par uzvaru, tomēr nedrīkst aizmirst par Kimi Raikonenu un "Lotus", kurš startēs otrais un vienā no iepriekšējiem diviem sezonas posmiem jau ir uzvarējis. Vai viņš spēs iejaukties cīņā par uzvaru?

Komandu pavēles

Šī bija apspriestākā F1 tēma kopš Malaizijas GP. Vai komandas pavēles tiks izmantotas arī Ķīnā vai tomēr komandas biedriem tiks ļauts cīnīties savā starpā?

Skaitļi un fakti

Šanhajas trase

- Sacensību distance: 56 apļi (305.066 km)
- Līkumi: 16 (septiņi kreisie/deviņi labie)
- Riepu sastāvs: Mīkstās/vidēji cietās
- Trases virsma: Maz grumbuļaina
- Apdzīšanas iespējas: labas (jāizceļ 1. un 14. līkums)
- Motora noslodze: vidēja
- Bremžu nodiluma pakāpe: zema
- Vidējais ātrums: 204 km/h
- Ar pilnu gāzi veicamā distance: 54%
- Ātrumu pārslēgšana vienā aplī (reizes): 57 (sacīkstē - 3192)

2012. gada Ķīnas GP

- Uzvarētāja stratēģija: 2 pitstopi (13. un 34. aplī)
- Kopumā veiktie pitstopi: 56
- "Normālās" apdzīšanas: 38
- Ar DRS palīdzību veiktās apdzīšanas: 27

Ķīnas GP fakti un rekordi

- Astoņu Šanhajas trasē notikušo F1 sacīkšu laikā fiksēti astoņi dažādi uzvarētāji.
- Raikonens finišējis punktos 19 reizes un Ķīnā var turpināt šo sēriju. Vairāk par viņu sacīkstes pēc kārtas punktos bijušas tikai Mihaelam Šūmaheram (24) un Fernando Alonso (22).
- Tikai trīs gadījumos no astoņiem komanda, kas uzvarējusi Ķīnas posmā, triumfējusi visā čempionātā.
- Tāpat tikai trīs piloti, kas uzvarējuši Ķīnas GP, sezonas beigās ieguvuši titulu.
- Vēbers ir vienīgais pilots, kurš startējot ārpus pirmā desmitnieka Ķīnā spējis tikt līdz pjedestālam. 2011. gadā viņš startēja astoņpadsmitais, bet finišēja trešais.

Izmantotie resursi:
Formula 1® - The Official F1® Website
Formel 1, DTM, Rallye, MotoGP, Autos, Games und...
Home | Mail Online

  -1 [+] [-]

, 2013-04-13 20:25, pirms 11 gadiem
būs intresanti 9gados 8uzvarētāji un hamiltons vienīgais ar 2uzvarām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja