Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Motosportisti Blūmfelds un Sniķers kļūst par motokrosa treneriem

Juris Grīns
Juris Grīns

Motosportisti Blūmfelds un Sniķers kļūst par motokrosa treneriem
Foto: Arnolda Sniķera personīgais arhīvs

Motosportisti, kas nolēmuši savu dzīvi saistīt arī ar trenera profesiju, Rauls Blūmfelds un Arnolds Sniķers, no 7. līdz 10. decembrim piedalījās FIM un Nīderlandes Motosporta federācijas (KNMV) rīkotajos kursos, lai iegūtu MT-2 pakāpes motosporta trenera sertifikātu. Pateicoties LaMSF atbalstam un interesei, jaunajiem treneriem bija šī iespēja braukt un mācīties.

“Kursu gaitā mums sniedza daudz informāciju par to, kāds ir mācīšanās process dažādos vecumos, kā arī to, kā komunicēt ar katru sportistu, atkarība no viņa/viņas vecuma un uztveres tipa. Tā pat arī aizvadījām praktiskās nodarbības, kurās bija nepieciešams sastādīt plānu motosporta pasākumam, piemēram, treniņu dienai vai nometnei.

Viena no interesantākajām tēmām bija pirmās palīdzības sniegšana sportistiem, ja ir noticis nelaimes gadījums. Arī šajā lekcijā mūs iesaistīja praktiski un varējām izmēģināt dažādas tehnikas gan ķiveres novilkšanā, gan komunikācijā ar sportistu nelaimes gadījumā.

Kopumā šis mācību kurss palīdzēja iegūt citu skatu punktu uz pamatlietām sportā, jo, manuprāt, viedokļu apmaiņa starp kursa dalībniekiem un vadītājiem bija svarīgākais mācību aspekts.

Pēc praktisko uzdevumu izpildes saņēmu savu MT-2 sertifikātu, un iegūtās zināšanas izmantošu savos motosporta treniņos un arī esmu motivēts rīkot vairāk atvērtos treniņus, kuros varēšu izglītot citus par komunikāciju ar sportistu un citām svarīgām lietām mūsu sarežģītajā sportā. Viesmīlība no FIM un KNMV bija augstākajā līmeni un visi jutās uzklausīti un gaidīti.

Paldies LaMSF par iespēju doties uz šiem kursiem un noteikti gaidīšu nākamo iespēju mācīties vēl,” saka Arnolds Sniķers.

Arnolds Sniķers līdz šim ar motosportu ir nodarbojies 15 gadus, no kuriem piecus gadus profesionālā līmenī, piedaloties atsevišķos Eiropas čempionāta posmos. “Pēdējos divus gadus esmu daudz apsvēris savu karjeras izvēli un tās nozīmi savā nākotnē, tāpēc pārtraucu aktīvi piedalīties sacensībās. Tā vietā pabeidzu bakalaura studijas starptautiskās komunikācijas programmā Biznesa augstskolā “Turība” un paralēli iestājos treneru kursos C sertifikāta ieguvei Sporta Izglītības aģentūrā. Pēc augstskolas absolvēšanas izlēmu nopietni pievērsties motokrosa treniņu vadīšanai un tas, manuprāt bija pareizais lēmums. Šobrīd ar zināšanām, ko esmu ieguvis savā pieredzes ceļā un vairākos teorētiskos izglītības kursos, es vēlos turpināt palīdzēt motokrosa braucējiem kļūt par sportistiem. Tāpēc arī nākamgad aktīvi darbošos ar sportistiem un varbūt parādīšos arī pats trasē pie starta barjeras,” atklāj Arnolds Sniķers.

LaMSF ģenerālsekretāre Egija Skurbe: “Mēs kā LaMSF saprotam un apzināmies reālo situāciju, kāda tā ir attiecībā uz motokrosa treneriem Latvijā. Domājot par motosporta attīstību, kopā ar “JJ Racers” treneriem esam raduši iespēju palīdzēt un nodrošināt jaunajiem motosporta treneriem apmācības un kursus, lai iegūtu teorētiskās un praktiskās zināšanas. Tās notiek arī pateicoties veiksmīgajai sadarbībai ar MXGP akadēmijas treneriem, koordinatoru Martinu van Genderenu. Katru gadu LaMSF un “JJ Racers” piedāvā iespēju diviem treneriem doties uz kursiem, paplašināt savas zināšanas un strādāt arī vairākos citos LaMSF projektos. Vēlamies, lai mūsu motosportisti trenētos pie zinošiem un izglītotiem treneriem!"

Informāciju sagatavoja:
Luīze Vīksna
LaMSF preses sekretāre