Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Tampere kā Latvijas tālākā ziemeļu pilsēta – Somijas prese mīl Latviju

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Tampere kā Latvijas tālākā ziemeļu pilsēta – Somijas prese mīl Latviju
Latvijas fani 2023. gada 28. maijā. Foto: AFP/Scanpix

''Lauvu mājas spēles tika sensacionāli nolaupītas – Tamperē notika kaut kas neticams. Pasaules čempionāts kulminēja bronzas spēlē un svinībās, kuras apvienoja visus latviešus," rakstīja Somijas lielākā laikraksta "Helsingin Sanomat" žurnālists Ville Touru.

Pasaules ledus hokeja čempionāts tika iecerēts kā brīnišķīgs “lauvu” mājas turnīrs, taču kļuva par latviešu spēlēm. Daudzi cilvēki neatcerēsies Lauvu turnīru. Sacensību pēdējā nedēļas nogalē Tampere kļuva par Latvijas tālāko ziemeļu pilsētu.

Mazā valsts ar nepilniem 1,9 miljoniem iedzīvotāju lieliskā veidā nolaupīja Somijai tās mājas spēles. Parasti mājinieku izkrišana pavājina turnīra atmosfēru, taču šoreiz Tamperē tā iekurināja to pa īstam.

Ieradās tūkstošiem latviešu. Latvijas žurnālists aplēsa, ka atbraukuši 8000 tautiešu. Pat prezidents Egils Levits ieradās Tamperē, lai vērotu lielāko sporta nedēļas nogali valsts vēsturē.

Latvieši sarīkoja neticami lielisku divu dienu hokeja karnevālu par viņu mājām kļuvušajā “Nokia” arēnā. Dziesmas un atbalsta saucieni bija daudz atsvaidzinošāki nekā “Lauvu” mačos, kuros – par spīti kritikai – brīžiem valdīja tiešām lieliska atmosfēra.

Svētdienas pēcpusdienā notikusī bronzas spēle bez šaubām bija viens no iespaidīgākajiem sporta pasākumiem, kuru vēroju klātienē. “Škoda kausa” bronzas spēle!

“Nokia” arēnas gaiteņos bija negaidīti liels skaits jaunu sieviešu un ģimenes ar bērniem. Visu paaudžu latvieši. Fanu kreklos. Kāds latviešu vīrs bronzas spēles laikā bildināja savu nākamo sievu.

Vērojot šos cilvēkus, kļuva skaidrs, cik liels notikums šajā nedēļas nogalē tas bija visai Latvijai. Tas skāra pilnīgi ikvienu.

Kad Kristiāns Rubīns papildlaikā pret ASV iemeta lielāko metienu Latvijas sporta vēsturē, šķita, ka “Nokia” arēnas jumts paceļas gaisā. Tāds prieks piepildīja halli. Starp citu, tas bija tas pats puisis, kurš piecas minūtes pirms pamatlaika beigām izlīdzināja rezultātu.

Rubīna kungam šajā vasarā dzimtenē nevajadzēs nēsāt līdzi maku.

“Atšķirīgie politiskie uzskati un viss pārējais šajā nedēļas nogalē ir aizmirsts. Šis turnīrs apvienoja visu Latviju,” teica Latvijas Televīzijas pārstāve Dace Klagiša.

Pats apbrīnojamākais, Latvija un tās fani Tamperē nopelnīja pelnīto balvu. Pirmo medaļu pasaules čempionātā valsts populārākajā sporta veidā.

Kad “Nokia” arēnas skaļruņos pēc spēles tika atskaņota Latvijas himna, man acīs gandrīz sariesās asaras. Tas bija tik brīnišķīgs sporta kultūras notikums.

Arēnas informators ilgi pēc spēles aicināja skatītājus atstāt zāli pirms fināla, kura sākums bija paredzēts plkst. 20:20. Tūkstošiem latviešu nepakļāvās. Viņi palika tribīnēs, lai dziedātu. Un, lai viņiem tas nāk par labu.

Neatkarīgi no fināla notikumiem, šīs spēles paliks atmiņā Latvijas un tās brīnišķīgo fanu dēļ. Pat, ja Vācija sensacionāli izcīnīs pirmo pasaules zeltu.

Ir pilnīgi lieki mēģināt izskaidrot Latvijas sensacionālo bronzu ar dažādām sportiskām niansēm. Tā bija nacionālās vienotības un ekstāzes medaļa.

Izmantotie resursi:
https://www.hs.fi/urheilu/art-20000...

  +1 [+] [-]

, 2023-05-29 00:00, pirms 10 mēnešiem
Nākamgad čempī Čehijā arī cerms mūsējie jutīsies kā mājas spēlēs

     [+] [-]

, 2023-05-29 22:11, pirms 10 mēnešiem
Ceturdaļ finālam obligāti jābūt kur būs grūti tāpēc jātiek top8