Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3019, Did:0, useCase: 3

Iemest abās debijās - uzbrukuma papildinājums no Ziemeļamerikas

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Iemest abās debijās - uzbrukuma papildinājums no Ziemeļamerikas
Pēteris Purmalis. Foto: Zemgale/LLU

Pēteris Purmalis maijā kļuva par Amerikas Savienoto Valstu spēcīgākās junioru līgas čempionu, taču jaunās sezonas priekšvakarā palika bez komandas. Pēc nonākšanas degradējošā vidē pieņemts lēmums atgriezties mājās, un 19 gadus vecais uzbrucējs līdz sezonas beigām papildinājis "Zemgali"/LLU. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Purmalis norādīja, ka tālākais ceļš gan nav mainījies – nākamsezon viņš atgriezīsies Amerikā, lai spēlētu universitātē.

Debiju "Zemgales"/LLU uzbrukumā Pēteris Purmalis piedzīvoja pirms divām nedēļām, kad ciemos bija ieradusies Somijas otrās līgas viena no līderēm "Kiekko-Vaanta". Tieši jaunpienācēja precīzais metiens septiņas minūtes līdz beigām kļuva par izšķirošo, ļaujot jelgavniekiem pārtraukt sešu zaudējumu sēriju. Laukumā pavadījis 15:31 minūti, Purmalis paguva atzīmēties arī ar rezultatīvu piespēli un +2 lietderības koeficientu.

Pagājušajā trešdienā "Zemgale"/LLU savā laukumā pārtrauca "Mogo"/LSPA 21 uzvaras sēriju. Pirms došanās uz Ziemeļameriku Purmalis bija aizvadījis divas sezonas "Optibet" hokeja līgā, bet atgriešanās spēlē tieši viņa precīzais metiens apturēja līderu skrējienu un pielika punktu Latvijas rekordam. Trešā perioda viducī liepājnieks pa kreiso malu ielidoja sāncenšu zonā un pārsteidza Henriju Anču ar metienu no šaura leņķa.

"Negribēju mest augstu – ja aizmetu garām, tad varētu aiziet uzbrukums uz mūsu vārtiem. Tāpēc izdomāju, ka metīšu starp kājām. Kad iegāju zonā, vienā brīdī redzēju, ka pieslēdzas aizsargs, un uz pussekundi apsvēru domu, ka varbūt jādod piespēle. Izsvēru, ka tomēr jāuzmet," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Purmalis.

Pagājušajā sezonā viņš spēlēja "Sioux City Musketeers" rindās un kopā ar Latvijas U20 izlases kapteini Ralfu Bergmani kļuva par USHL čempionu. Taču – ja aizsargs bija viens no komandas līderiem, tad regulārajā sezonā 46 spēlēs astoņus punktus iekrājušais Purmalis playoff vispār netika pie teikšanas.

"Sezonas laikā īpaši daudz nespēlēju. Negāja kaut kā, nerādīju baigo sniegumu. Vasarā mani atskaitīja no komandas. USHL jaunas komandas meklēšanai bija par vēlu, tāpēc koledža gribēja, lai braucu līmeni zemāk – uz NAHL. Aģents ātri sarunāja komandu, teica, ka viss būšot labi. Aizbraucu – komanda galīgi nebija laba… Treniņu process, viss pārējais – nekāds."

ASV junioru hokeja otrajā līmenī Purmalis aizvadīja 16 spēles un tika pie septiņiem punktiem, bet viņa pārstāvētā "Corpus Christi IceRays" izcīnīja tikai divas uzvaras.

"Jau no paša sezonas sākuma domāju, ka jābrauc uz "Zemgali", bet nolēmu mazliet pagaidīt. Domāju, varbūt situācija mainīsies uz labo pusi, bet – nemainījās. "Mestis" ir labāks līmenis par NAHL. Kāpēc man spēlēt tur, spēlēt prom no mājām, ja Latvijā varu progresēt labākā līmenī? Parunāju ar universitāti, un viņi piekrita, ka tas būtu labākais variants," pauda Purmalis.

Viņš nākamajā sezonā dosies uz "Lake Superior State University", ar kuru vienošanos panāca 2021. gada pavasarī – dienu vai divas pēc U18 pasaules čempionāta aizvadīšanas. "Aprunājāmies piecas minūtes, jau pirmajā sarunā teica, ka gatavi piedāvāt pilno stipendiju, un uzreiz piekritu," stāstīja uzbrucējs. Skolā četrus gadus pavadīja vārtsargs Mareks Mitens, bet aizsargs Kristofers Bindulis universitātes komandu pārstāvēja tikai vienu sezonu, jo noslēdza līgumu ar Vašingtonas "Capitals".

Lai nebūtu problēmu ar NCAA noteikumiem, Purmalis no "Zemgales"/LLU nedrīkst saņemt naudu. Pēc konsultācijām ar skolu noslēgts juniora līgums.

"Iejusties komandā nebija baigi grūti. Esmu jau trenējies pie Arta Ābola – zinu, ko viņš prasa. Viņš bija viens no iemesliem, kāpēc izvēlējos "Zemgali". Viņš ir U20 izlases galvenais treneris, un gribu tikt sastāvā uz pasaules čempionātu. Te man ir arī daudz draugu, bijušo komandas biedru, nodrošināta viesnīca un ēdināšana."

"Atgriežoties mājās, uzreiz ir labas sajūtas, tāpēc arī pirmās spēles ir izdevušās. Komanda ir daudz vienotāka. Amerikā bija diezgan liels ārprāts – katru dienu pieci izmesti spēlētāji, klāt pieci jauni. Katru dienu jauni maiņas biedri," atzina Purmalis.

Šovakar "Zemgale"/LLU viesos spēkosies pret Elektrēnu "Airwell Energija", bet piektdien un sestdien divas mājas spēles Somijas līgā, uzņemot aizsarga Mika Tumānova pārstāvēto Rovaniemi "RoKi".