Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Balcers: "Sapratu, ka labākais risinājums ir gads Eiropā"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Balcers: "Sapratu, ka labākais risinājums ir gads Eiropā"
Rūdolfs Balcers. Foto: IIHF

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) piecas sezonas un 170 spēles aizvadījušais Latvijas izlases uzbrucējs Rūdolfs Balcers jūlija sākumā nesagaidīja pievilcīgu piedāvājumu, tādēļ izšķīrās par ceļu atpakaļ uz Eiropu un pievienojās Cīrihes "Lions". Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Balcers atzina, ka NHL sapni nav atmetis malā un ka Šveici redz kā sev ļoti piemērotu līgu.

Runājot par nākotni, Rūdolfs Balcers pēc pasaules čempionāta pauda, ka neveiksmīgais gads Ziemeļamerikā nav iesējis šaubas – līgums NHL joprojām ir prioritāte. Tomēr jūlija sākumā uzbrucējs noslēdza vienošanos uz vienu sezonu ar Cīrihes "Lions".

"Tobrīd no NHL nebija nekā sakarīga. Piedāvāja tikai divvirzienu līgumu. Aģents teica, ka vienvirziena nebūs. Cik viņš runāja ar komandām, nebija īsti neviens ieinteresēts. Teicu, lai dara, ko var, un sameklē iespēju Eiropā. Datumus pat neatceros, bet uzradās diezgan labs piedāvājums no Cīrihes. Šaubījos – te uz vienu, te uz otru pusi. Izlemt bija grūti. No NHL nebija patīkamu piedāvājumu, no Cīrihes nāca diezgan labs variants, arī treneris zināms, un tas viss mani pielauza," teica Balcers.

Norvēģijā dzīvojošais liepājnieks pagājušo sezonu sāka Floridas "Panthers" rindās, 14 spēlēs izceļoties ar 2+2. Kad komandai bija problēmas ar iekļaušanos zem algu griestiem, Balcers caur neaizsargāto spēlētāju sarakstu nonāca Tampabejas "Lightning". Otrajā spēlē viņš guva vārtus, bet trešās spēles pirmajā nomaiņā iedzīvojās savainojumā, kas izsita no ierindas uz diviem mēnešiem. Atgriežoties vieta sastāvā jau bija aizņemta, un no janvāra vidus nācās spēlēt fārmklubā.

"Skatoties uz Eiropu, domāju tikai par divām līgām – Šveici un Zviedriju. Sākumā bija kaut kādi piedāvājumi, taču ne tādi, kas mani varētu pārliecināt," stāstīja Balcers. "Tad piezvanīja Cīrihe. Šveice ir labākā līga Eiropā, top klubs piedāvā spēlēt pie viņiem, treneris ir pazīstams. Mums bija labas sarunas, labs piedāvājums. Braukt uz Ameriku un nezināt, kā būs? Detaļās negribu iegrimt, bet tobrīd izlemt vajadzēja ātri. Sapratu, ka labākais risinājums ir gads Eiropā. Es varētu diezgan labi iederēties Šveices līgā. Jānospēlē, cik labi vien varu, un varbūt tad kas atvērsies. Uz soli skatos pozitīvi."

Kad Balcers debitēja NHL, Otavas "Senators" galvenais treneris bija Gijs Bušē, kuram asistēja Marks Krofords. Sezonas beigās Bušē tika atbrīvots no amata, varas sviras pārņemot Krofordam, kurš kopš decembra ir Cīrihes "Lions" galvenais treneris. Viņam tā ir zināma vide. Krofords Cīrihē strādāja arī no 2012. līdz 2016. gadam, izcīnot Šveices titulu un divas reizes tiekot atzīts par Šveices līgas labāko treneri.

"Atceros, ka mums bija labas attiecības. Pēdējā sapulce pēc sezonas bija ļoti pozitīva. Viņš mani zina kā spēlētāju. Jā, viņš ir stingrs un prasīgs treneris, taču to redzu tikai kā plusu. Nebraukšu spēlēt un laist muļķi. Braucu ar mērķiem, un būs jāstrādā smagi," vērtēja pasaules čempionāta bronzas medaļnieks.

"Zinu, ka Šveicē valda ātrs un uzbrūkošs hokejs. Zviedrijā ir fiziskāks spēles stils, vairāk tendēts uz aizsardzību. Ceru, ka ieskriešos un labi iejutīšos Šveices hokejā. Redzu, ka varētu diezgan labi aiziet. Kroforda spēles stils ir tuvāks Ziemeļamerikai, tālu no NHL neatšķiras," norādīja Balcers. Pirms lēmuma pieņemšanas viņš vairākas reizes sazvanījies gan ar galveno treneri, gan ar sporta menedžeri Svenu Leuenbergeru.

Pasaules čempionātā Balcers guva vārtus pagarinājumā pret Šveici un pusfinālā pret Kanādu, kā arī atdeva septiņas rezultatīvas piespēles, turnīru noslēdzot ar deviņiem punktiem desmit spēlēs. Kopš debijas 2018. gadā viņš piedalījies četros no pieciem pasaules čempionātiem, 32 spēlēs iekrājot 29 punktus. Šajā piecu turnīru nogrieznī vairāk ir tikai trīs hokejistiem – čeham Dominikam Kubalīkam (38 punkti 33 spēlēs), amerikānim Patrikam Keinam (32 punkti 18 spēlēs) un somam Sakari Manninenam (30 punkti 36 spēlēs). Starp latviešiem tuvākais sekotājs ir Rihards Bukarts, kurš 39 spēlēs guvis 23 punktus.

Balcers sezonai gatavojas Norvēģijā, tādēļ nav varējis apmeklēt nedz prezidenta Edgara Rinkēviča inaugurāciju, nedz Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu. Uz Cīrihi viņš dosies 26. jūlijā. Hokejistam tiks nodrošināts dzīvoklis un mašīna, tāpat Balcers dzirdējis labas atsauksmes par Cīrihes fanošanas kultūru. "Jauna halle, tikko uzcelta. Katrā spēlē būs kā pasaules čempionāts Rīgā."

"Lions" 2018. gadā izcīnīja Šveices zeltu, bet nākamajā sezonā nācās cīnīties par vietas saglabāšanu augstākajā līgā. Tagad Cīrihes komanda atkal pieskaitāma galvenajām favorītēm. Gan pērn, gan pirms trīs gadiem zaudēts pusfinālā, pa vidu sasniedzot finālu.

"Komandā nevienu personīgi nepazīstu, bet no sarunām esmu sapratis, ka ir diezgan labs kolektīvs. Ir spēlētāji ar NHL pieredzi. Solīds sastāvs," teica Balcers. Viņš ir piektais ārzemnieks "Lions" sastāvā. Arī uz sesto vietu tiek meklēts uzbrucējs.

Ierindā palicis tikai viens no pagājušās sezonas rezultatīvāko spēlētāju trijotnes – soms Juho Lammiko (40 punkti 52 spēlēs). Zviedrs Lūkass Valmarks (37 punkti 50 spēlēs) pārcēlies uz Frīburgu, bet francūzis Aleksandrs Teksjē (35 punkti 46 spēlēs) atgriezīsies Kolumbusas "Blue Jackets" rīcībā.

Balcers nav vienīgais papildinājums no NHL. Klāt nācis ar 28 gadus vecais zviedru uzbrucējs Jespers Frodēns, kurš Sietlas "Kraken" sastāvā aizvadīja 14 spēles un visus četrus punktus salasīja, pateicoties rezultatīvām piespēlēm.

"Tas nebija lēmums naudas dēļ. Tā ir vadošā komanda Šveicē, kurai vienmēr ir augsti mērķi. Treneris ir zināms, un redzu iespēju. Jā, plāns ir palikt vienu gadu un tad atkal skatīties Ziemeļamerikas virzienā. Savus sapņus par NHL neesmu nolicis malā. Maziņš restarts – jānospēlē labi, atkal jāsajūt sava spēle."

  -4 [+] [-]

, 2023-07-17 09:51, pirms 10 mēnešiem
Pareizi saprati!

  -4 [+] [-]

, 2023-07-17 09:52, pirms 10 mēnešiem
Tikai rodas jautājums, kā un cik reāli ir tikt prom no TB sistēmas?

  +2 [+] [-]

, 2023-07-17 09:58, pirms 10 mēnešiem
Marokāņi-Lettiņu brāļi rakstīja: Pareizi saprati!
atslābsti
Slēpts komentārs: Pastnieks5

  -2 [+] [-]

, 2023-07-17 10:25, pirms 10 mēnešiem
Marokāņi-Lettiņu brāļi rakstīja: Tikai rodas jautājums, kā un cik reāli ir tikt prom no TB sistēmas?
Cik latvieši pēc Z-amerikas pamešanas ir veiksmīgi atgriezušies tur? Kulda un Sprukts tikai ! UN PAR ABIEM KOPĀ TIKAI 1 SPĒLI TUR AIZVADĪJUŠI! Ļoti naivi cerēt, ka viņš vēl spēlēs NHL. Dodu 99% ka tur vairs nespēlēs un AHL spēļu skaits tā arī paliks lielāks kā NHL spēļu skaits

  -2 [+] [-]

, 2023-07-17 10:30, pirms 10 mēnešiem
Protams ceru, ka sanāks kā Malginam, bet jābūt reālam

  +4 [+] [-]

, 2023-07-17 11:24, pirms 10 mēnešiem
Pēc pirmā PČ jau bija skaidrs, ka Balcers Eiropā spridzinātu un nhl viņam ir nedadz par ciešu, tagad varēsim būt tam liecinieki. Var jau būt, ka pēc 2-3 gadiem viņš arī atgriežas nhl jau daudz nobriedušāks uz vēl dažām sezonām, bet pašlaik baudīsim viņa hokeju tepat Eiropā un cerams arī PČ. Veiksmi Rūdim!
Interesanti, kur spēlēs RiBukarts, viņš pašlaik arī ir viens no top mūsu uzbrucējiem un labākie gadi vēl priekšā. Kaut vismaz Čehijā nonāktu uz sezonu un tad var skatīties uz priekšu.
Slēpts komentārs: Marokāņi-Lettiņu brāļi

  +2 [+] [-]

, 2023-07-17 11:43, pirms 10 mēnešiem
Marokāņi-Lettiņu brāļi rakstīja: Balcera pašreizējā problēma NHL sakarā ir tikai viena, proti, nonākšana TB sistēmā Ja no tās atkratās un ir piedāvājumi no kāda cita kluba, ar seklākām rezervēm, tad iespēja atgiezties NHL ir visai reāla
Eu tu klitoru griezēj, kas jauns uz perekrostkas ? Cik šorīt mašīnas jau paspēji saskrāpēt ?

     [+] [-]

, 2023-07-17 12:44, pirms 10 mēnešiem
Marokāņi-Lettiņu brāļi rakstīja: Balcera pašreizējā problēma NHL sakarā ir tikai viena, proti, nonākšana TB sistēmā Ja no tās atkratās un ir piedāvājumi no kāda cita kluba, ar seklākām rezervēm, tad iespēja atgiezties NHL ir visai reāla
Tu runā itkā viņš tikai Tampā būtu bijis. Viņš 2x bija Sharks sistēmā, Senatoros un Panterās, un neviens ar viņu nerēķinājās ilgtermiņā, varbūt atver acis un saproti, ka NHL GM sev nešaus kājā ņemot vājākus spēlētājus, kas viņiem neder. Kuram NHL klubam ir seklas rezerves, ja var klubs saslēgt 50 līgumus

  -1 [+] [-]

, 2023-07-17 12:51, pirms 10 mēnešiem
Marokāņi-Lettiņu brāļi rakstīja: Balcera pašreizējā problēma NHL sakarā ir tikai viena, proti, nonākšana TB sistēmā Ja no tās atkratās un ir piedāvājumi no kāda cita kluba, ar seklākām rezervēm, tad iespēja atgiezties NHL ir visai reāla
Pirmkārt, vai tad viņš vispār ir RFA? Otrkārt, ja jau kāds cits klubs piedāvāu 1-virziena līgumu tad jau tāds TB nemaz nepielīdiznātu. Bet kā redzams nemaz nebija nekādas intereses...

  -3 [+] [-]

, 2023-07-17 15:23, pirms 10 mēnešiem
Pastnieks5 rakstīja: Tu runā itkā viņš tikai Tampā būtu bijis. Viņš 2x bija Sharks sistēmā, Senatoros un Panterās, un neviens ar viņu nerēķinājās ilgtermiņā, varbūt atver acis un saproti, ka NHL GM sev nešaus kājā ņemot vājākus spēlētājus, kas viņiem neder. Kuram NHL klubam ir seklas rezerves, ja var klubs saslēgt 50 līgumus
Viņš ir bijis Tampā un tieši tā ir galvenā problēma

  -3 [+] [-]

, 2023-07-17 22:42, pirms 9 mēnešiem
ko te daži sacerejusies ka ceļš uz NHL ir vaļā? drizāk pec pāris gadiem bus OHL zvaigzne

     [+] [-]

, 2023-07-18 00:19, pirms 9 mēnešiem
Marokāņi-Lettiņu brāļi rakstīja: Tikai rodas jautājums, kā un cik reāli ir tikt prom no TB sistēmas?
Viņš jau ir prom no Tampas sistēmas. Līgums beidzies.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-18 09:23, pirms 9 mēnešiem
Nu labi, Dziesmu svētki, bet uz Rinkēviča inaugurāciju taču varēja izbrīvēt laiku...

  +2 [+] [-]

, 2023-07-18 09:31, pirms 9 mēnešiem
Ja izdosies Cīrihē aizvadīt labu sezonu (to arī novēlu) tad Šveicē (Lozanna, Ženēva, tā pati Cīrihe) var piedāvāt pat daudz pievilcīgāku ciparu (kas paliek uz rokas pēc nodokļu nomaksas) kā NHL un nauda ar katru gadu spēlēs ar vien lielāku lomu.

Un ne tikai nauda spēlēs lielu lomu, Šveicē nav jālido ar lidmašīnām, tur uz mačiem brauc tikai ar autobusiem, tā pat spēļu grafiks ideāls, nav jābūt prom no mājām nedēļu un pat ilgāk, un protams skaista vieta kur dzīvot ar ģimeni un veidot savu profesionālo karjeru. Kad sezonas laikā ir brīvs brīdis var aizlidot uz māju, Latviju vai Norvēģiju.

  -1 [+] [-]

, 2023-07-18 10:59, pirms 9 mēnešiem
damokla_zobens_22 rakstīja: Nu labi, Dziesmu svētki, bet uz Rinkēviča inaugurāciju taču varēja izbrīvēt laiku...
Biju palaidis garām šo svarīgo brīdi, interesanti, vai valsts pirmā lēdija arī tika prezentēta inaugurācijā?

     [+] [-]

, 2023-07-20 19:42, pirms 9 mēnešiem
Jācer, ka treneris nākamo sezonu iekartos Rūdi NHL. Un atpakaļ atgriezīsies divtik spēcīgāks, bet visādi var gadīties. Var arī būt, ka Rūdim iepatiksies Šveice un paliks tur, par NHL aizmirsīsies.