Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

LSFP: "Ārvalstīs veikto trenera darbu Latvijā var atzīt kā profesionālu kvalifikāciju"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

LSFP: "Ārvalstīs veikto trenera darbu Latvijā var atzīt kā profesionālu kvalifikāciju"
LSFP prezidents Einārs Fogelis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

Reaģējot uz publiskajām diskusijām par Artūra Irbes iespējām strādāt mūsu valsts hokeja izlases trenera amatā, Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) skaidro par treneru sertifikācijas kārtību. LSFP aicina sporta veidu federācijas informēt sava sporta veida speciālistus par prasībām, lai viņi legāli varētu īstenot savu profesionālo darbību.

Jau nepilnus desmit gadus, kopš 2004. gada septembra, lai strādātu par treneri Latvijā, ir nepieciešams sporta speciālista sertifikāts. Treneru sertifikācijas kārtību un prasības nosaka MK noteikumi, sporta speciālistu (treneru) sertifikāciju veic biedrība "Latvijas Sporta federāciju padome".

Bez sertifikāta piecus gadus strādāt drīkst tikai tie sporta speciālisti, kas ieguvuši diplomu par augstāko pedagoģisko izglītību sporta studiju programmā. Viņi ir tiesīgi bez sertifikāta strādāt sporta jomā un vadīt sporta treniņus (nodarbības) piecus gadus pēc diploma saņemšanas.

Tiem sporta speciālistiem, kas izglītību ieguvuši ārvalstīs, ir tiesības pilntiesīgi un patstāvīgi strādāt Latvijā, taču jāņem vērā, ka izglītības dokumenti netiek atzīti automātiski, jo izglītības sistēmas dažādās valstīs ir atšķirīgas. Arī Latvijā izsniegtais sporta speciālista sertifikāts šā iemesla dēļ iespējams nebūs derīgs ārvalstīs, tāpēc, dodoties uz ārvalstīm, ir jāizpēta konkrētās valsts nosacījumi. Svarīgi piebilst, ka treneriem, kas savu profesionālo pieredzi ieguvuši ārvalstīs, ne tikai mācoties, bet arī strādājot, ir iespēja pielīdzināt arī šādā veidā iegūtu profesionālo kvalifikāciju.

Gadījumos, kad persona ieguvusi profesionālu kvalifikāciju ārvalstīs un Latvijā vēlas strādāt savā iegūtajā profesijā, šajā gadījumā, par sporta speciālistu (treneri), ir jāvēršas Latvijas Sporta federāciju padomē, kas Latvijā veic profesionālās kvalifikācijas atzīšanu un izsniedz profesionālās kvalifikācijas atzīšanas apliecības sporta speciālista reglamentētajā profesijā.

LSFP ir atvērta ikvienai sporta federācijai, lai palīdzētu laicīgi risināt gan jautājumus, kas skar sporta speciālistu sertifikāciju, gan jautājumus, kas saistīti ar profesionālās kvalifikācijas atzīšanu, lai saņemtu tiesības strādāt par treneri Latvijā.

Izmantotie resursi:
www.lsfp.lv

  +5 [+] [-]

, 2013-10-18 13:27, pirms 11 gadiem
Irbem un Lipmanam bija jāvēršas LSFP ar lūgumu atzīt NHL darba pieredzi kā profesionālu kvalifikāciju, ko apliecinātu LSFP izsniegtā apliecība!

  +4 [+] [-]

, 2013-10-18 13:36, pirms 11 gadiem
točka rakstīja: Irbem un Lipmanam bija jāvēršas LSFP ar lūgumu atzīt NHL darba pieredzi kā profesionālu kvalifikāciju, ko apliecinātu LSFP izsniegtā apliecība!
elementāri, nhl pieredze ir vērtīgāka par lspa izglītību...

  +4 [+] [-]

, 2013-10-18 13:42, pirms 11 gadiem
gruuti jau bija Irbem paintereseties kadus papirus vajag un vai vispar vajag, nebuutu nekaads tracis...

Kiram vispar viss pie kajas, kaa LHF prezidentam nu jau 100 gadus, vinam nav ne mazakas nojausmas kas ir vajadzigs cilvekam, kurs klust par nacionalas izlases treneri...bet to ka ja "papira" nav ,alga nav jaamaksaa - Kira zin perfekti

     [+] [-]

, 2013-10-18 15:03, pirms 11 gadiem
Cik saprotu Hokeja federacija vajadzeja uzrakstit vestuli, lai atzist Irbes kvalifikaciju, bet LHF to nedarija. Visp'ar paldies, Lipman, ka esi darījis daudz hokejam, bet šis gājiems ar Irbi, vnk pārāda, kas Tu patiesībā esi. Kauns par Tevi, un nekādas cieņas.

  +1 [+] [-]

, 2013-10-18 15:47, pirms 11 gadiem
Kaa jau biju rakstijis ieprieks, ari manam kolegim,kurs strada anglija par futbola treneri ar puisiem lidz 13 gadu vecumam, nav nepieciesami dokumenti,lai vaditu sis vecuma grupas nodarbibas,jo vins futbolu bija spelejis profesionala limeni.