Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:123, Did:0, useCase: 3

Horvātijas U21 izlases aizsargam divu gadu diskvalifikācija par dopinga lietošanu

Agris Suveizda

Horvātijas U21 izlases aizsargam divu gadu diskvalifikācija par dopinga lietošanu
Foto: Mario Vuškovičs. Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Vācijas Futbola savienības (DFB) Sporta tiesa pieņēmusi lēmumu uz diviem gadiem diskvalificēt Horvātijas U21 izlases un 2. Bundeslīgas kluba "Hamburg" sākumsastāva centra aizsargu Mario Vuškoviču.

Septembrī treniņā ņemtajā asins paraugā atrastas eritropoetīna jeb EPO pēdas, un Vuškovičs nav devies laukumā kopš 9. novembra. Divu gadu diskvalifikācija piespriesta retrospektīvi no 15. novembra un būs spēkā līdz 2024. gada 14. novembrim. Klubs gan nekavējoties paziņojis, ka iesniegs apelāciju.

"Hamburg" iepriekš centās pierādīt, ka Vuškovičam bijis viltus pozitīvs gadījums, tomēr DFB Sporta tiesa uzsver, ka analīzes ir pārbaudītas vairākkārt, arī no ārzemju ekspertu puses, tajās atrodamas nelielas, taču nepārprotamas EPO pēdas un tādējādi rezultāti nav uzskatāmi par viltus pozitīviem. Nelielās pēdas gan vienlaikus sekmējušas salīdzinoši neilgu diskvalifikāciju – Sporta tiesa raksta, ka par EPO lietošanu varētu piemērot arī četru gadu diskvalifikāciju, taču tā ņēmusi vērā, ka sportists vēl ir jauns un ka šis neesot sistemātiskas dopinga lietošanas gadījums.

Pēc savas pirmās pilnvērtīgās sezonas Splitas "Hajduk" sastāvā Vuškovičs 2021. gada augustā par 1,2 miljoniem eiro tika izīrēts Hamburgas klubam, kas pēc gada spēlētāju izpirka par vēl trim miljoniem. Debijas sezonā 2. Bundeslīgā Vuškovičs aizvadīja 24 spēles un guva vienus vārtus, bet šosezon 16 spēlēs ir guvis divus vārtus. Hamburga ieņem trešo vietu un tikai par uzvaras tiesu atpaliek no līderes "Darmstadt". Horvātijas U21 izlasē Vuškovičs aizvadīja gandrīz pilnu atlases ciklu un palīdzēja kvalificēties Eiropas U21 finālturnīram, kurā šovasar Horvātija tiksies ar Ukrainu, Spāniju un Rumāniju. Horvātijas pieaugušo izlase, kurā Vuškovičs vēl nav debitējis, šogad "Euro 2024" atlasē tiksies ar Latviju.

Izmantotie resursi:
https://www.dfb.de/news/detail/dfb-...
https://www.hsv.de/en/dfb-sports-co...