Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2912, Did:0, useCase: 3

Izlašu futbols trešajā paaudzē: Maldini vēsturisks ieraksts Itālijas futbolā

Rolands Eliņš

Izlašu futbols trešajā paaudzē: Maldini vēsturisks ieraksts Itālijas futbolā
Daniels, Paolo un Čezāre Maldini. Foto: Zumapress/Reuters/Scanpix

Pirmdien UEFA Nāciju līgas spēlē starp Itāliju un Izraēlu (4:1) laukumā devās arī Daniels Maldini, debitējot Itālijas valstsvienībā. Līdz ar to viņš parūpējās, ka Maldini ģimene ir pirmā, kas spēlējusi Itālijas izlasē trīs paaudžu garumā. Tas ir unikāls gadījums Itālijas futbolā, taču ne pasaulē kopumā.

Daniels Maldini, 23 gadus vecais pussargs, lielajā futbolā ienāca "Milan" komandā, kur viņam saprotamā kārtā tika pievērsta īpaša uzmanība. Kā nekā, gan viņa tēvs Paolo, gan viņa vectēvs Čezāre ilgus gadus bija leģendārās "Milan" komandas kapteiņi, kuru uzvārdam klubā ir īpaša vieta.

Daniels gan nebija pirmais Maldini trešajā paaudzē, kurš pieteicās "Milan" sistēmā - to darīja arī viņa vecākais brālis Kristians, taču viņš līdz lielajai komandai neizsitās un pēc tam spēlēja zemāko līgu komandās.

Taču Itālijas futbolā konkurence ir milzīga, un pieraksts "Milan" kluba rindās vēl nebūt nenozīmē arī spēlēšanu izlasē. Danielu Maldini arī īsti nevarēja saukt par stabilu "Milan" pamatsastāva spēlētāju un viņš bieži tika izīrēts, ieskaitot darījumu šī gada sākumā, kā rezultātā viņš nonāca "Monza" sastāvā, vēlāk tiekot izpirkts.

Pāreja uz zemāka līmeņa komandu šoreiz gan tieši atvēra durvis uz lielo izlasi. Lai gan Moncas komanda šosezon A Sērijā ir vienīgā, kas vēl nav guvusi nevienu uzvaru, Daniels Maldini savu pirmo izsaukumu uz Itālijas izlasi sagaidīja tieši kā "Monza" futbolists. Viņš tika izsaukts uz Itālijas izlases spēlēm Nāciju līgā pret Beļģiju un Izraēlu. Pirmajā mačā viņš palika rezervē, bet vakar pret Izraēlu devās uz maiņu spēles izskaņās, palīdzot pielikt sekmīgu punktu komandas uzvarai (4:1).

Lai gan Čezāre Maldini "Milan" folklorā ieņem svarīgu lomu, Itālijas izlasē viņš aizvadījis tikai 14 spēles. Čezāre divus gadus bija arī Itālijas izlases kapteinis, taču piedalījās tikai vienā Pasaules kausā, tajā pašā Itālijai startējot nesekmīgi. Čezāre pēc tam toties kļuva par Itālijas futbola leģendu kā treneris

Savukārt Paolo Maldini uzstādīja Itālijas izlases spēļu rekordu (126 mači), ko tagad pārspējuši Fabio Kanavāro un Džanluidži Bufons. Vai Danielam Maldini būs kaut vai otrā spēle Itālijas izlasē? Tas ir labs jautājums, uz ko skaidras atbildes šobrīd nemaz nav. Taču viņa spēle pret Izraēlu parūpējusies par to, ka Maldini ir pirmā ģimene Itālijas futbolā, kas pārstāvējusi izlasi oficiālā spēlē trīs dažādās paaudzēs.

Tas ir septītais šāda veida gadījums Eiropas futbolā - līdzīgi stāsti ir arī Spānijā, Bulgārijā, Maltā, Ziemeļīrijā, Norvēģijā un Islandē, kur vienas ģimenes dinastija vietējā futbolā ir vēl vienu paaudzi ilgāka.

Islandes futbola izlasē gan spēlējuši, gan guvuši vismaz vienus vārtus vienas ģimenes pārstāvji četrās paaudzēs. Islandes izlases līderis arī šobrīd ir Alberts Gudmonsons, kurš šosezon spēlē Itālijas "Fiorentina". Viņa vectēvs Ingi Albertsons 70. gados Islandes izlasē aizvadīja 15 spēles, kamēr viņa vecvectēvs un vārdabrālis Alberts Gudmonsons bija augsta līmeņa spēlētājs pirms tam, pārstāvot tādus klubus kā "Rangers", "Arsenal", "Milan" un "Nice".

Savukārt viņa māte Kristbjorga Ingadotira bija futboliste un spēlēja Islandes sieviešu izlasē. Kāds te varētu iebilst: "Hei, tas neskaitās, šeit jāuzskaita tikai vīriešu izlases un to spēlētāji, tad nu nekādas četras paaudzes nesanāk!" Taču šajā ģimenē ir spēcīgs pretarguments - Kristbjorgas vīrs un Alberta tēvs ir Gudmundurs Benediktsons, Islandes izlasē 10 mačus aizvadījis spēlētājs, kurš tagad ir viens no valsts iecienītākajiem TV komentētājiem.

Islandes futbolu gan grūti salīdzināt ar Itālijas konkurenci, tāpat kā ar Spāniju, kur, lai tiktu lielajā izlasē, jāiziet cauri pavisam šauram sietam. Taču arī Spānijā ir ģimene, kas to spējusi trīs paaudzēs pēc kārtas - Alonso ģimene. Turklāt interesanti, ka visiem trim - vectēvam, tēvam un dēlam - vārdā bija Markoss. Jaunākais Markoss Alonso pēc ilgiem "Chelsea" pavadītiem gadiem šosezon pievienojies Spānijas "Celta Vigo" un Spānijas izlasē aizvadījis deviņas spēles.

Ne vienmēr gan dzīvē viss ir vienkārši, un papildus pieminētajām septiņām Eiropas valstīm ir stāsti par futbola ģimenēm, kas pārstāvējušas dažādas izlases. Slovākijas futbolista Vladimira Veisa tēvs (arī Vladimirs) arī spēlēja Slovākijas izlasē un vēlāk to arī trenēja, kamēr viņa vectēvs (arī vārdā Vladimirs) Slovākijas izlasē savā karjerā nevarēja spēlēt, jo tādas tobrīd vēl nemaz nebija. Viņš pārstāvēja Čehoslovākijas izlasi, kļūstot par 1964. gada olimpisko vicečempionu.

Izlases futbolists trešajā paaudzē ir arī Džastins Kluiverts, Nīderlandes izlases spēlētājs, kura tēvs Patriks Kluiverts bija viens no sava laika labākajiem uzbrucējiem (40 vārti izlasē). Savukārt viņa vectēvs Kenets Kluiverts ir dzimis Surinamā, kur bija vietējās līgas labākais vārtu guvējs vairākās sezonās un spēlēja Surinamas izlasē. Pēc karjeras beigām viņš pārcēlās uz Nīderlandi, kur dažus gadus vēlāk piedzima viņa dēls Patriks.