Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Politika futbolā: Spānijā nevēlas atzīt, ka aizvada spēli pret Kosovas izlasi

Rolands Eliņš

Politika futbolā: Spānijā nevēlas atzīt, ka aizvada spēli pret Kosovas izlasi
Kosovas un Spānijas izlases. Foto: AP/Scanpix

Trešdienas Spānijas izlase ar 3:1 pārspēja Kosovu, tiekot pie trim punktiem PK kvalifikācijas posmā, taču šo spēli pavadīja ne tikai futbola noskaņas. Spānija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kas neatzīst Kosovas neatkarību, un tādēļ Spānijā bija novērojama izvairīšanas no pretinieku valsts pieminēšanas, kas noveda līdz tādiem izgājieniem, kā Kosovas rakstīšana ar mazajiem burtiem spēles tiešraides laikā un nevēlēšanas nosaukt Kosovas galvenā trenera amatu preses konferencē.

Kosova neatkarību pasludināja 2008. gadā, un tās futbola izlase pirmo maču aizvadīja 2010. gadā. Par FIFA dalībvalsti tā kļuva 2015. gadā, kopš tā laika spēlējot starptautiskajos turnīros. Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Kosovas neatkarību, un šobrīd to izdarījušas 98 pasaules valsti, pirms pusgada šim sarakstam pievienojoties arī Izraēlai. Taču arī Eiropā joprojām ir dažas valstis, kas neatzīst Kosovas neatkarību, un to vidū ir arī Spānija.

Spānijai Kosovas jautājums turklāt ir īpaši aktuāls, ņemot vērā Spānijas nostāju savas autonomās teritorijas Katalonijas lietā. Spānijas futbolam mačs pret Kosova attiecīgi bija kutelīgs jautājums, un tas arī atspoguļojās praksē. Spānijas Futbola federācija (RFEF) sākotnēji centās pieteikt spēli kā pret "Kosovas teritorijas izlasi", kā arī centās panākt, ka var iztikt bez Kosovas karoga un himnas atskaņošanas. Taču Kosovas puse piedraudēja boikotēt spēli, turklāt ar pamatojumu, ka Spānija neizpilda UEFA un FIFA noteiktās prasības spēļu rīkošanai, attiecīgi tehnisko zaudējumu par spēles nenotikšanu varētu saņemt paši spāņi.

RFEF gan taisnojās, ka tikai seko Spānijas valdības norādījumiem, un beigās pašā spēlē bija gan Kosovas karogs, gan himna. Taču dažos Spānijas medijos Kosovas izlase joprojām netika atzīta. Sagaidot Spānijas valstsvienības spēli, kas Spānijā ir vērienīgs notikums, vairāki vietējie mediji izvairījušies no Kosovas izlases nosaukšanas vārdā.

Spēles tiešraidi piedāvāja Spānijas sabiedriskā televīzija TVE, kuras komentētāji esot pretiniekus dēvējuši par "Kosovas teritorijas komandu" vai "Kosovas Futbola federācijas komandu", turklāt arī vizuāli bija acīmredzama televīzijas nostāja. Spēles rezultāts tiešraidē tika norādīts ar abu izlašu nosaukumiem, taču, kamēr Spānijai bija standarta saīsinājums "ESP", Kosova bija norādīta ar mazajiem burtiem ("kos").

Taču Spānijas medijiem vistiešākā saskare ar Kosovas izlasi bija pēcspēles preses konferencē, kur žurnālisti vēlējās uzdot jautājumus izlases galvenajam trenerim Bernārdam Šalandesam, adresējot jautājumu vienkārši "trenerim". Kosovas izlases preses sekretārs šādu necieņu gan nepieļāva un vairākas reizes pārvaicāja, kuras izlases trenerim tad Spānijas žurnālists vēlas uzdot jautājumu, līdz beidzot žurnālists piekāpās un pateica, ka jautājums ir Kosovas trenerim.

  +1 [+] [-]

, 2021-04-01 21:24, pirms 3 gadiem
Kлоуны

  -1 [+] [-]

, 2021-04-02 06:13, pirms 3 gadiem
Liberastu domu gājiens
Čečēnija? IR jāatzīst
Karabaha? NAV jaatzīst
Kosova? IR jāatzīst
Visas tās bravurīgās atzīšanas/neatzīšanas viennozīmīgi par labu musļikiem un to tālākai ekspansijai Eiropā, vai tas nešķiet kaut kā visai aizdomīgi?

  -1 [+] [-]

, 2021-04-02 08:56, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Liberastu domu gājiens
Čečēnija? IR jāatzīst
Karabaha? NAV jaatzīst
Kosova? IR jāatzīst
Visas tās bravurīgās atzīšanas/neatzīšanas viennozīmīgi par labu musļikiem un to tālākai ekspansijai Eiropā, vai tas nešķiet kaut kā visai aizdomīgi?
Izlasi kas ir albāņu tauta un kāpēc viņi pieņēma islāmu,katrā ziņā tā ir sena tauta ,kura tur dzīvo ilgāk pat par slāviem.Protams Kosovas problēmu varēja atrisināt savādāk es to jau kādreiz rakstīju 30% Serbijai un 70% Albānijai,bet diemžēl Albānijas albāņi dažādu cēloņu dēļ negrib savus tautiešus no Kosovas.

  -1 [+] [-]

, 2021-04-02 09:08, pirms 3 gadiem
coffijs rakstīja: Izlasi kas ir albāņu tauta un kāpēc viņi pieņēma islāmu,katrā ziņā tā ir sena tauta ,kura tur dzīvo ilgāk pat par slāviem.Protams Kosovas problēmu varēja atrisināt savādāk es to jau kādreiz rakstīju 30% Serbijai un 70% Albānijai,bet diemžēl Albānijas albāņi dažādu cēloņu dēļ negrib savus tautiešus no Kosovas.
Karabaha ir vēl senāka Armēņu teritorija, taču to atzīt nekādā gadījuma nedrīkst, bet Kosovu drīkst un vajag, vai ne tā? P.S. Ilgāk par Slāviem viņi tur nedzīvo, viņi tur ievācās un pēcāk savairojās, kā jau to musļiki visur klasiski dara, proti, kā sūdumušas, dēj olas citu teritorijās lai vēlāk tās par savējām sauktu

  -1 [+] [-]

, 2021-04-02 09:26, pirms 3 gadiem
Cūkas tie spāņi ir! Ja atzīs neatkarību Katalonija ar var kļūt pat neatkarīgu valsti un baski arī

  -2 [+] [-]

, 2021-04-02 10:39, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Karabaha ir vēl senāka Armēņu teritorija, taču to atzīt nekādā gadījuma nedrīkst, bet Kosovu drīkst un vajag, vai ne tā? P.S. Ilgāk par Slāviem viņi tur nedzīvo, viņi tur ievācās un pēcāk savairojās, kā jau to musļiki visur klasiski dara, proti, kā sūdumušas, dēj olas citu teritorijās lai vēlāk tās par savējām sauktu
Tad tu iestājies arī par to lai baltās rases pārstāvji izvācās no Amerikas kontinentiem, jo viņi jau nu tur tiešām nebija pirmie.

  -2 [+] [-]

, 2021-04-02 10:48, pirms 3 gadiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: Tad tu iestājies arī par to lai baltās rases pārstāvji izvācās no Amerikas kontinentiem, jo viņi jau nu tur tiešām nebija pirmie.
Ja godīgi, nebūtu nekas pret, man tas Aizdīķis ir dziļi PO BARABANU! Taču ar norunu, ka vienlaikus visi etniskie neBaltie, kā arī mutanti pa tēva līniju (piemēram, tēvs-afropērtiķis, māte- baltā mauka, klitoru verdzene) tiks no Eiropas aizvākti Eiropieši dzīvos Eiropā, būs kārtība pasaulē!

  -1 [+] [-]

, 2021-04-02 10:50, pirms 3 gadiem
luck7 rakstīja: Cūkas tie spāņi ir! Ja atzīs neatkarību Katalonija ar var kļūt pat neatkarīgu valsti un baski arī
Pret Baskiem un Kataloņiem nav nekas pret, bet pret Kosovāriem ir gan!
Nedrīkst pieļaut muhamedāņu ideoloģijas ekspansiju Eiropas kontinentā!

  -2 [+] [-]

, 2021-04-02 15:38, pirms 3 gadiem
luck7 rakstīja: Cūkas tie spāņi ir! Ja atzīs neatkarību Katalonija ar var kļūt pat neatkarīgu valsti un baski arī
Cūkas ir tie Lettiņi, kuri izdabā muhamediem un sirsnīgi fano par viņu vairošanos Eiropā

  -1 [+] [-]

, 2021-04-02 16:25, pirms 3 gadiem
anetho rakstīja: Cūkas ir tie Lettiņi, kuri izdabā muhamediem un sirsnīgi fano par viņu vairošanos Eiropā
tupais čurbans atkal dzelteno sūdu kustina. divkosis!
iespringst par lietām, kur paši armēņi un krievi Karabahu atdeva azeriem!
ne Armēnija, ne Krievija neatzina Karabahu, tāpēc ir divkosīgi prasīt atzīšanu kaut kam citam!
runā par sportu čurban! divkosis, bomzis un čurbans!
vatespauris, kur uzlikta ģinama kepka