Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Kazakevičs skaidro sastāva problēmas un izvirza mērķus Baltijas kausam un Vācijai

Agris Suveizda

Kazakevičs skaidro sastāva problēmas un izvirza mērķus Baltijas kausam un Vācijai
Dainis Kazakevičs. Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Dainis Kazakevičs preses konferencē skaidroja 27 spēlētāju sarakstu pārbaudes spēlēm pret Lietuvu (4. jūnijā Rīgā), Vāciju (7. jūnijā Diseldorfā) un Igauniju (10. jūnijā Tallinā).

- Katra izlases nometne ir unikāls notikums, un katrai nometnei izvirzām uzdevumus gan konkrētām spēlēm, gan nometnei kopumā. Šī nometne būs būtiska gan tādēļ, ka aizvadīsim Baltijas kausu un spēlēsim pret Vāciju – paldies prezidentam Vadimam Ļašenko par šo iespēju -, gan tādēļ, ka šoreiz mums būs daudz vairāk laika treniņiem nekā iepriekšējās nometnēs. Varēsim gan pastrādāt pie taktiskām lietām, gan varēsim dot iespēju vairākiem debitantiem. Jūnija nometnes bieži vien ir ļoti izaicinošas, jo ārzemēs spēlējošajiem sezonas tik tikko ir beigušās un ir sakrājies nogurums un veselības problēmas - arī šajā nometnē nebūsim optimālajā sastāvā.

Pāvela Šteinbora un Kristera Tobera nebūs veselības problēmu dēļ, vēl ir daži spēlētāji, kuri ir izsaukti, bet par viņu gatavību vēl būs jāpārliecinās un darbiņš būs izlases mediķiem. Šoreiz izsaukts nav Daniels Ontužāns, kuram ir beidzies līgums [ar Minhenes "Bayern"] un tieši šajā laika periodā bija paredzētas vairākas reālas iespējas doties uz pārbaudēm. Tādēļ vienojāmies, ka uz šo nometni viņu nesauksim, - arī mums ir ļoti būtiski, lai viņš pēc iespējas drīzāk tiktu skaidrībā ar savu nākotni. Arī Mārtiņš Ķigurs, kā jau zināt, kādu laiku ir savainots. Prieks, ka vismaz ir parādījušās cerības izlases sastāvā redzēt Jāni Ikaunieku – ceram, ka viņš būs paguvis atjaunoties pēc traumas un, iespējams, vēl pirms nometnes spēlēs arī Somijas čempionātā.

Izlasē ir trīs debitanti – Raivis Ķiršs, Rihards Matrevics un Renārs Varslavāns. Tie ir trīs puiši, kuru sniegumam sekojam līdzi jau kādu laiku, un tas nav tikai iepriekšējā mēneša vai divu sniegums – daļai šo spēlētāju runa ir arī par iepriekšējo rudeni. Ņemot vērā vidēja termiņa stratēģiju par spēlētāju iekļaušanu komandā attiecīgās pozīcijās, tas ir solis, lai šajā nometnē iepazītos ar šiem spēlētājiem un saprastu, cik viņi var būt noderīgi jau tuvākajā laikā kā stabilas vērtības izlasē.

- Kāda konkrētāk ir situācija ar Šteinboru un Toberu? Kuri vēl spēlētāji bez Jāņa Ikaunieka izlases kandidātos ir zem jautājuma zīmes?
- Pāvels kaut kādu treniņdarbu uzsāks tikai nākamajā nedēļā, un viņa gadījumā par atjaunošanās termiņiem man ir grūti teikt – jāskatās, kā organisms reaģēs uz pēctraumas periodu un cik veiksmīgas būs bijusi atjaunošanās un fizioterapija. Kristers jau pusotru mēnesi ir cīnījies ar zināmu diskomfortu un veselības problēmām. Vēl ņemot vērā, ka Polijas klubiem gatavošanās nākamajai sezonai sāksies jau diezgan agri – jau jūnija vidū -, tika pieņemts kopīgs lēmums, ka viņš vēl nebūs spējīgs palīdzēt izlasei un labāk šo laiku izmantot lietderīgi, lai savestu kārtībā veselību. Mums visiem ir svarīgi, lai Kristers jau no pirmās dienas varētu kvalitatīvi gatavoties sava kluba rindās un būt maksimāli labā formā nākamajās izlases spēlēs septembrī. Kas attiecas uz citiem spēlētājiem, pašlaik galvenās bažas ir par Vladislavu Gutkovski – arī viņš, līdzīgi kā Kristers, ilgstošu laika periodu cīnījās ar traumām un spēlēja, nebūdams pilnībā vesels. Klubam bija būtiskas spēles, kurās bija nepieciešama viņa līdzdalība. Vladislavs ieradīsies izlasē, bet treniņnometnes pirmajā posmā ar viņu vēl strādās mediķi. Jānis un Vlads ir tie divi spēlētāji, par kuriem jau šobrīd ir skaidrs, ka viņu veselības stāvoklis būs jānovēro un jāskatās, cik labi viņi atgūstas no traumām.

- Vai par Varslavānu ir pareizi pieņemt, ka izsaukumu uz izlasi viņš izpelnījās galvenokārt starpsezonā, kad nometnē ļoti labi izskatījās RFS rindās, un vai viņš ar Ontužānu ir tiešie konkurenti uz vietu sastāvā? Ja Šteinbors būtu ierindā, kā trešais vārtsargs tiktu saukts Matrevics vai Zviedris?
- Ja runājam par Renāru, viņam sekojam jau kādu laiku. Ja runā konkrēti par pozīcijām, mūs interesē uzbrūkošo pussargu pozīcijas – uzskatām, ka šajās pozīcijās ir nepieciešama augstāka konkurence, nekā tā ir pašlaik, un jauno spēlētāju lokā meklējām tos, kuri varētu sevi apliecināt šajās pozīcijās. Renāra izsaukums tai skaitā ir saistīts ar Mārtiņa Ķigura traumu, jo nezinām, kāds būs Mārtiņa atjaunošanās posms. Tādēļ, ja arī Daniels šajā nometnē būtu, iespēja izsaukt Renāru nemaz nebūtu tik maza. Jā, Renāra sniegums starpsezonā pirms traumas bija pārliecinošāks un šis traumas periods ietekmēja viņa sniegumu, taču mēs skatāmies arī vidēja termiņa perspektīvā. Plus vēl viens arguments ir U21 izlase, kurai šajā logā nebūs spēļu, tādēļ šo nometni izmantosim, lai nacionālajā izlasē pārbaudītu spēlētājus, kuri ir tuvākā redzeslokā. Ja runājam par vārtsargiem, Rihards man ir ļoti labi zināms – kad vēl strādāju U21 izlasē, viņš bija tās pamatvārtsargs. Ar sniegumu "Valmieras" rindās viņš ir labi sevi apliecinājis. Man ir grūti pateikt, kāda būtu bijusi situācija, ja ierindā būtu visi iepriekšējās nometnes vārtsargi. Šobrīd iespēja būs gan Matrevicam, gan Zviedrim – tā diviem jauniem vārtsargiem būs laba iespēja sevi apliecināt izlases rindās.

- Kuras ir tuvākās rezerves, kuras tomēr netika izsauktas uz izlasi? Piemēram, Aivars Emsis Lietuvā?
- Konkrētus uzvārdus negribētos saukt. Lai arī nacionālās izlases paplašinātais kandidātu loks nav ļoti, ļoti liels, bet vēl bija 6-7 spēlētāji, kuriem sekojām līdzi un kurus neizsaucām. Šobrīd mūsu redzeslokā ir katrs Latvijas spēlētājs ar regulāru spēļu praksi Virslīgā vai kādas citas valsts čempionātā. Tai skaitā sekojam līdzi arī Aivaram un esam lietas kursā par viņa sniegumu – mums ir pilns informācijas kopums. Tāpat skatāmies arī uz spēlētājiem, kuri vēl varbūt nav izsaukti, bet ir vēl 2-3 spēlētāji, tostarp jaunie, kuri tuvākajā gadā varētu parādīties nacionālajā izlasē.

- Kāda tiek plānota rotācija šīm trim spēlēm – vai stiprākais sākumsastāvs gaidāms Vācijā un vai visiem spēlētājiem tiks dota iespēja kaut vienā mačā?
- Gatavosimies no spēles uz spēli. Stratēģija nemainīsies un nevienu no trim spēlēm atsevišķi neizcelsim. Būs jāņem vērā spēlētāju fiziskais un funkcionālais stāvoklis, jo ir ne tikai veselības problēmas, bet arī nogurums – īpaši ārzemēs spēlējošajiem, no kuriem viens otrs 14-15 dienās ir aizvadījis 3-4 oficiālas spēles. Tas būs jāņem vērā, un rotāciju diktēs gan spēlētāju funkcionālais stāvoklis, gan veselības stāvoklis, gan arī spēlētāju sniegums konkrētās pozīcijās treniņnometnes laikā. Atšķirībā no citām nometnēm šoreiz būs piecas treniņdienas, tostarp savstarpējā spēle, kurā vērtēsim spēlētājus. Tādēļ būs daudz plašāka objektīvā informācija nekā citās nometnēs. Mūsu mērķis būs katrā spēlē orientēties uz maksimālo rezultātu un, otrkārt, dot iespēju spēlētājiem, kuri sevi labi apliecinājuši izlases nometnēs – ne tikai šajā, bet arī iepriekšējās. Martā bija atsevišķi spēlētāji, kuri treniņprocesā sevi apliecināja pietiekami kvalitatīvi, bet neieguva spēles minūtes. Šajā nometnē varam gaidīt nedaudz plašāku rotāciju, bet tas nebūs pašmērķis – vērtēsim spēlētāju reālo gatavību, lai katrai spēlei izvēlētos optimālāko sastāvu.

- Kā redzi konkurenci aiz Tobera muguras, jo viņš savā pozīcijā bijis izteikts pirmais numurs? Un vai Krollis ir spēris soli uz priekšu individuālajā attīstībā, pārejot no apakšgala kluba uz medaļu un titula kandidāti?
- Centra, balsta pussargu pozīcijās mums ir radusies konkurence, jo arī no iepriekšējām četrām nometnēm Kristers divās nav bijis. Eduarda Emša, Artūra Zjuzina, Kriša Kārkliņa, arī Alekseja Saveļjeva personās mums ir četri centra pussargi, kuri savā starpā konkurēs par vietu sastāvā. Te būs vairāki faktori, jo tam pašam Eduardam, kā jau teicu, aiz muguras ir gara sezona un būs jāvērtē, cik labi viņš būs gatavs funkcionālā ziņā, bet domāju, ka arī bez Kristera konkurence ir pietiekami nopietna. Skaidrs, ka Kristera mums pietrūks, bet mums ir iespējas, kā viņu aizvietot, un šī izvēle galvenokārt būs atkarīga no spēlētāju pašreizējā snieguma un stāvokļa – katrs no nosauktajiem uzvārdiem rudenī un martā ir ieguvis spēles minūtes izlasē. Kas attiecas uz Raimondu, jāsaprot, ka viņš vēl ir jauns spēlētājs. Viņa sniegums reizēm varbūt nav tik stabils vai spilgts visu laiku kā mums gribētos, bet kopumā nonākšana komandā, kas risina visaugstākos uzdevumus, viņa izaugsmei ir tikai plusa zīme. Un šī nometne Raimondam, domāju, būs lieliska iespēja spert nākamo soli izlases kontekstā un ar savu sniegumu spēlēs un treniņprocesā izcīnīt lielāku minūšu skaitu, nekā viņam bija līdz šim. Tādēļ viņam šī nometne būs lieliska iespēja nostiprināt savas pozīcijas izlasē, bet, lai to izdarītu, ir jāuzvar konkurence.

- Kāda bijusi ārzemju spēlētāju kopējā attīstības dinamika šajā klubu sezonā? Un vai treneris ir apmierināts ar redzēto Virslīgas pirmajos mēnešos no izlašnieku puses?
- Ja runājam par ārzemniekiem, situācija ir stipri dažāda un mainās pirms katras nometnes – man pat ir grūti pateikt, jo kopējas tendences, man izskatās, nav. Atsevišķiem spēlētājiem ir izdevušās diezgan labas sezonas savos klubos – gan tam pašam Igoram Tarasovam, kurš Kipras virslīgas klubam pievienojās tikai ziemā, gan Kristeram Toberam, Vladam Gutkovskim, arī Eduardam Emsim. Mums ir būtiski, lai ārzemēs spēlējošie gūtu regulāru spēļu praksi. Zināma vilšanās varbūt ir tieši par jaunajiem spēlētājiem – gribētu, lai gan Aleksejs Saveļjevs, gan Daniels Ontužāns nonāktu konkurētspējīgās komandās un čempionātos un viņi tur arī spēlētu. Tas ir ļoti būtiski viņu pašu attīstībai. Situācijas ir ļoti individuālas, un kopumā vairums ir rotācijas vai pamatsastāva spēlētāji. Vienmēr varam gribēt vairāk – lai būtu vairāk spēlētāju, kuri ir stabili pamatsastāva spēlētāji, lai daļa no viņiem arī būtu savu klubu līderi. Šādu spēlētāju mums diemžēl nav daudz, bet esmu pārliecināts, ka arī ar sniegumu izlasē spēlētājiem ir lieliska iespēja sevi apliecināt gan pašreizējiem klubiem, gan arī spert nākamo soli klubu karjerā.

Ja runā par pašmāju klubu spēlētājiem, tendence varētu būt labāka. Ir daļa spēlētāju, kuri zaudē konkurenci par stabilu vietu pamatsastāvā, kas noteikti nepriecē, jo ar šiem spēlētājiem rēķināmies izlases kontekstā un daļa šo spēlētāju iepriekšējā nometnē spēlēja izlases pamatsastāvā, kā arī rādīja diezgan labu sniegumu. Tādēļ par šo periodu starp nometnēm teikšu, ka drīzāk gribētu redzēt pārliecinošāku sniegumu un to, ka jebkurš izlases spēlētājs ir stabils pamatsastāva spēlētājs sava kluba rindās Virslīgā. Bet viss atduras pret konkurenci – mūsu izlases spēlētājiem ir jāuzvar konkurence un klubu treneriem jāpierāda, ka viņi ir spēcīgākie, labākie savās pozīcijās savos klubos. Un, vēl vairāk, tiešām gribētu redzēt, lai mūsu izlases spēlētāji būtu ne tikai stabili pamatsastāva spēlētāji, bet arī līderi – vismaz Virslīgas klubos. Ir kur progresēt.

- Kā treneru darbs aizritēs vasarā starp šīm pārbaudes spēlēm un nākamajām kvalifikācijas spēlēm?
- Pēc šīs nometnes būs diezgan plaša informācijas bāze, kuru vajadzēs izanalizēt, jo būs trīs spēles un plašs spēlētāju loks. Būs ļoti būtiski saprast, kā strādā mūsu taktiskās idejas, kuras mēģināsim realizēt vai turpināsim realizēt. Būs būtiski saprast, kādas izmaiņas notiks spēlētāju karjerās, jo daļai spēlētāju vai nu beigsies līgumi ārzemju klubos, vai viņi paši izsaka vēlmi uzlabot savas pozīcijas klubu karjera. Tādēļ, ja spēlētāji mainīs klubus, būs būtiska komunikācija ar spēlētājiem un, ja apstākļi ļaus, varēs viņus apciemot jaunajos klubos, aprunāties ar treneriem, lai saprastu, kā viņi redz un rēķinās ar mūsu spēlētājiem. Sekosim līdzi Virslīgas futbolistiem, jo kandidātu loks nav milzīgs un meklējam iespēju ieraudzīt ne tik acīmredzamas kandidatūras. Bez šaubām, svarīgi būs arī Eirokausi – turēsim īkšķus par mūsu klubiem un veiksmīgiem rezultātiem, jo izlasei ir ļoti būtiska spēlētāju starptautisko spēļu pieredzes uzkrāšana. Divarpus mēneši paies ļoti ātri un jau būs klāt septembra spēles – pret divām no trim komandām vēl neesam spēlējuši, tādēļ būs jāveic arī pretinieku analīze. Kā jau ierasts izlases treneriem, tas ir analītiskais darbs, komunikācija ar spēlētājiem, mentālais darbs ar spēlētājiem.

- Cik svarīgi jums, kā trenerim, būs uzvarēt Baltijas kausā? Vai būtiskāk būs novērtēt iestrādnes un spēlētāju varējumu laukumā?
- Katram no mums svarīgi ir uzvarēt katrā spēlē, jo Latvijas izlasei katra pozitīvā spēle, katrs pozitīvais rezultāts palīdz realizēt mūsu iestrādnes. Laukumā redzamo nevar vērtēt atrauti no rezultāta uz tablo. Mums ir būtiski uzvarēt Baltijas kausā. Tajā tiksies trīs līdzvērtīgas komandas, un pilnīgi visas komandas izvirzīs uzdevumu izcīnīt Baltijas kausu – domāju, ka ne Igaunija, ne Lietuva, ne vēl jo vairāk mēs, kā pašreizējie kausa īpašnieki, neizvirza nekādu citu uzdevumu. Mūsu uzdevums būs katrā spēlē spēlēt uz maksimālo rezultātu, tajā pašā laikā neaizmirstot arī to, kā šo rezultātu sasniedzam. No marta nometnes ir ļoti daudz lietu, kas ir jāuzlabo. Šāda līmeņa pretinieki mūsu problēmas parādīja kā uz delnas. Šajās trīs spēlēs pret dažāda stila un līmeņa pretiniekiem būs trīs lieli izaicinājumi, un izaicinājums būs pievārēts tikai tad, ja Baltijas kausā būs uzvarošs rezultāts.

- Kuras ir tās problēmas, kas tika parādītas kā uz delnas?
- Lielākās problēmas bija tādas, ka bija spēles, kurās zem liela pretinieku spiediena vajadzēja spēlēt drošāk ar bumbu. Bija diezgan daudz nepārdomātu bumbas izsišanu brīžos, kad vajadzēja nospēlēt mierīgāk. Noteikti jāuzlabo spēle aizsardzības standartsituācijās. Ja analizējam ielaistos vārtus, vairākās situācijās tās bija statiskas pusstandartsituācijas, auta iemetieni, kuros vajadzēja nospēlēt kvalitatīvāk. Varēja just, ka mums pietrūka laika pirms spēlēm, lai kvalitatīvi sagatavotos, jo pāreja no viena pretinieku līmeņa uz otru, arī pauze starp nometnēm, kurā neizdevās sarīkot februārī plānoto nometni, neļāva visu atrisināt divās dienās līdz Melnkalnes spēlei. Bez jau minētā bija vēl vairākas konkrētas spēles modeļa uzlabošanas lietas, pie kurām šajās piecās dienās vajadzētu pastrādāt un jāpielieto arī šajās spēlēs – konkrēti spēles elementi atkarībā no pretinieka -, lai kvalitatīvāk sagatavotos septembra spēlēm un nepieļautu to kļūdu atkārtošanos, kuras mums martā maksāja zaudētus vārtus.

     [+] [-]

, 2021-05-27 17:45, pirms 3 gadiem
Ar ko Zviedris ir labāks par Spartaka vai D- pils vārtsargiem ?

  +1 [+] [-]

, 2021-05-27 19:59, pirms 3 gadiem
specha rakstīja: Ar ko Zviedris ir labāks par Spartaka vai D- pils vārtsargiem ?
Jaunais un perspektīvais

  +2 [+] [-]

, 2021-05-28 07:17, pirms 3 gadiem
Īsti nesaprotu kāpēc uz pārbaudes spēlēm jāņem spēlētāji, kuriem ir trauma vai gandrīz izārstēta trauma. Piemēram J. Ikaunieks par kura lomu un vietu izslasē šaubu nav, bet tikai tad, ja viņš ir vesels un pilnībā gatavs spēlēt. Tas pats ar Gutkovski. Pārbaudes spēles ir laiks, kad pārbaudīt un iespēlēt tuvākās rezerves nevis mocīt tos, par kuru spējām šaubu nav. Kāpēc nav Tīdenbergs, kuram sāk uzlaboties spēle klubā??? Izskatās, ka uzbrūkošie pussargi mums nemaz nav vajadzīgi??? Tas pats Karašausks - pats laiks, lai dotu viņam iespēju. Savādāk pie pussargiem mums ir izsaukti tie, kas ikdienā savos klubos spēlē aizsardzībā. Kāpēc Zjuzinu spītīgi turpina izmantot kā balstu??? Viņam jābūt centrālajai figūrai - uzbrukumu veidotājam nevis pretinieku uzbrukumu apturētājam... Kas notiks, ja pēkšņi vairāki no pašreiz izsauktajiem pussargiem kaut kādu iemeslu dēļ nebūs spējīgi spēlēt atlases spēlēs??? Ko tad Kazakēvičs darīs???

  +1 [+] [-]

, 2021-05-28 07:27, pirms 3 gadiem
Vēl jautājums, kāpēc tiek izsaukti 10 aizsargi??? Un ja ņem vērā, ka Jaunzems un Kārkliņš arī var tur spēlēt tad tie jau ir 12??? Kur jēga?

     [+] [-]

, 2021-05-28 11:07, pirms 3 gadiem
"Šobrīd mūsu redzeslokā ir katrs Latvijas spēlētājs ar regulāru spēļu praksi Virslīgā vai kādas citas valsts čempionātā."

Ja neskaita to vienu spēlētāju, kura redzeslokā nav un nebūs pat tad, ja visi izlases esošie kadri būtu slimi vai traumēti.

     [+] [-]

, 2021-05-28 11:10, pirms 3 gadiem
Zjuzinu es arī neizmantotu kā balsta pussargu, ņemot vērā viņa spējas gan atdot labu piespēli uzbrukumu veidojot, gan pašam uzrasties īstajā vietā un laikā, lai iesistu.

     [+] [-]

, 2021-06-01 11:58, pirms 3 gadiem
Šodien Baltijas kausa 1.spēle - leiši ar estiņiem...būs kāda infa?