Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA uzņem Kosovu un Gibraltāru, dubultos maksājumus federācijām

Rolands Eliņš

FIFA uzņem Kosovu un Gibraltāru, dubultos maksājumus federācijām
Kosovas Futbola federācijā ar ovācijām atzīmē FIFA lēmumu
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) kongresā nolemts par Gibraltāra un Kosovas uzņemšanu dalībvalstu pulkā, savukārt jaunajā budžetā paredzēts divkāršot maksājumus nacionālajām federācijām, arī Latvijas Futbola federācijai.

Kosova un Gibraltārs jau bija kļuvušas par UEFA dalībvalstīm, taču šo izlašu nacionālās federācijas izrādīja vēlmi tikt uzņemtās arī FIFA biedru pulkā. Gibraltāra kandidatūra sākumā netika apstiprināta, taču Sporta arbitrāžas tiesa lēma, ka FIFA argumenti par šādu lēmumu bijuši nepietiekami.

Vakardienas balsojumā gan Kosova, gan Gibraltārs izpelnījās pārliecinošu balsu vairākumu un kļuva par organizācijas dalībniecēm. Kosova saņēma 86% no iespējamajām balsīm, bet Gibraltārs – 93%. Tiesa, pretestību pret šādu notikumu aktīvi izrādīja kaimiņu teritorijas Spānija un Serbija.

Līdz ar to FIFA dalībvalstu pulks palielinājies līdz 211 federācijām, un gan Gibraltārs, gan Kosova var sākt gatavoties 2018. gada Pasaules kausa atlases turnīram. Eiropas zonas grupu izloze gan veikta jau labu laiciņu iepriekš, taču šīs izlases tiks pievienotas grupām, kurās pagaidām ir tikai piecas komandas.

Jaunā prezidenta Džanni Infantīno vadībā FIFA kongresā tika arī apstiprināts jaunais budžets, kurā paredzēts piešķirt daudz lielākas subsīdijas nacionālajām federācijām. Visas 211 FIFA nacionālās federācijas četros gados saņems gandrīz piecu miljonu eiro vērtus maksājumus. Šī naudas summa paredzēta futbola attīstībai, cīņai pret korupciju un spēļu sarunāšanu futbolā, kā arī lai uzlabotu nacionālās federācijas sistēmu un darītu to pieejamāku sabiedrībai.

Iepriekš nacionālajām federācijām piešķiramā summa bija teju divreiz mazāka, un tās palielināšana bija viens no Infantīno priekšvēlēšanu solījumiem. Tas nu ir piepildīts, taču pastāv bažas par šo līdzekļu izmantošanu. Neatkarīgs pētījums liecina, ka 81% FIFA dalībvalstu nepublisko saņemto līdzekļu izlietojumu, tādējādi atvieglojot to izmantošanu citiem mērķiem, nekā norādīts FIFA aicinājumā.

Izmantotie resursi:
Fédération Internationale de Football...

  +2 [+] [-]

, 2016-05-14 19:08, pirms 8 gadiem
Gunča berzē rokas. Varēs nostiprināt savu un savu radinieku labklājību. Kaut kādas samazgas atmetīs saviem kongresa delegātiem kas balsoja par viņu

  +1 [+] [-]

, 2016-05-14 23:33, pirms 8 gadiem
Guņam gan viss ir klārs un caurspīdīgs.......