Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2921, Did:0, useCase: 3

EURO 2020 F grupa: ungāri pasaules un Eiropas čempionu kompānijā

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

EURO 2020 F grupa: ungāri pasaules un Eiropas čempionu kompānijā
Manuels Noiers / Krištianu Ronaldu / Kilians Mbapē / Ādams Szalai. Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Sportacentrs.com pabeidz gaidāmā Eiropas čempionāta dalībnieču apskatu ar F grupu, kur kompānijā ar esošajiem Eiropas čempioniem portugāļiem ir divu iepriekšējo Pasaules kausa finālturnīru uzvarētāji francūži un vācieši, kā arī pieticīgā Ungārijas valstsvienība, kurai paredz statista lomu.

# Francija pēc bukmeikeru koeficientiem ir galvenā turnīra favorīte. Ja francūžiem 11. jūlija vakarā izdosies triumfē finālā, komandas galvenais treneris Didjē Dešāns iekļūs vēsturē kā pirmais Pasaules un Eiropas čempions spēlētāja [1998. un 2000] un trenera [2018. un 2021.] statusā.
# Francijas izlases sastāvā ir 14 spēlētāji, kuri pirms trim gadiem triumfēja Pasaules kausā.
# Vislielākā spēlētāju pārstāvniecība Francijas izlasē ir Vācijas grandam Minhenes "Bayern" - četri spēlētāji.
# Visticamāk, jau 15. jūnijā Krištianu Ronaldu kļūs par pirmo spēlētāju, kurš piedalījies piecos Eiropas čempionāta finālturnīros.
# Uzreiz četri Portugāles izlases futbolisti pirms 13 gadiem piedalījās Euro 2008 - Ronaldu, Pepe, Rui Patrisiu un Žoau Motinju.
# Ronaldu kontā ir 104 vārtu guvumi Portugāles izlases kreklā. Tas ir par pieciem mazāk nekā pasaules rekordistam un Irānas valstsvienības leģendai Ali Daei. Eiropas čempionātos Ronaldu deviņi vārti un dalītā 1. vietā finālturnīru visu laiku rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.
# Pēc Euro 2020 Vācijas izlasi pametīs tās ilggadējais galvenais treneris Joahims Lēvs, kura vietā stāsies viņa bijušais asistents Hansi Fliks.
# Vācijas sastāvā ir pieci Pasaules čempioni, ieskaitot pieredzējušos Matsu Humelsu un Tomasu Milleru, kuri izlasē atgriezās pēc trīs gadu pauzes.
# Visas grupu turnīra spēles vācieši aizvadīs "Alianz Arena" Minhenē, kur 2006. gada Pasaules kausā pārspēja Kostariku un Zviedriju.
# Ungārija ir vienīgā Eiropas čempionāta dalībniece, kas kvalificējās par spīti palikšanai 4. vietā atlases grupā. Ungāriem palīdzēja sekmīgs starts Nāciju līgas grupu fāzē un izslēgšanas spēlēs.

Francija

Esošā Pasaules kausa ieguvēja Francija uz Eiropas čempionātu ved spēcīgāko sastāvu. 2018. gadā uzvaru nesošais sastāvs ir piedzīvojis kosmētiskas izmaiņas, 22 gadus vecajam Kilianam Mbapē kļūstot par nozīmīgāko figūru izlases uzbrukumā. PSG spīdeklis aizvadītajā sezonā guva 42 vārtus 46 mačos visos turnīros, kļūstot par Francija Ligue 1 rezultatīvāko futbolistu. Priekšā Mbapē spēlēs kopā ar "Barcelona" zvaigzni un Euro 2016 labāko vārtu guvēju Antuānu Grīzmanu. Uzbrukuma smailē Madrides "Real" vilcēju Karimu Benzemā [pēdējā pārbaudes spēlē gūtais savainojums neizrādījās nopietns] nepieciešamības gadījumā varēs aizstāt Olivjē Žirū, kurš ar sešiem vārtu guvumiem bija rezultatīvākais Francijas izlases spēlētājs kvalifikācijā.

Eiropas čempionāta atlasē Francija ierindojās 1. vietā H grupā, zaudējot punktus tikai pret turkiem [0:2 izbraukumā un 1:1 mājās]. Sešos no desmit mačiem komandas vārtus sargāja Hugo Lloris, kuram, visticamāk, būs atvēlēta pirmā numura loma arī finālturnīrā. Totenhemas "Hotspur" vārtsargs Francijas izlasē aizvadījis 125 spēles. Aizsardzība balstīsies uz Madrides "Real" centra aizsargu Rafaelu Varānu, kuram pārī, visticamāk, būs PSG pārstāvošais Presnels Kimpembē, kurš par vietu sastāvā konkurēs ar komandas otro jaunāko futbolistu Žilu Kundē.

Viduslīnijā neiztiks bez Čempionu līgas fināla varoņa Ngolo Kantē un "Manchester United" zvaigznes Pola Pogbā. Uz vietu pamatsastāvā pretendēs arī Vācijas Bundeslīgā spēlējošie Korentēns Toliso un leģendārā aizsarga Liliana Turāma dēls Markuss. Aizvadītajā sezonā Turāms Menhengladbahas "Borussia" rindās atzīmējās ar astoņiem vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm.

Portugāle

Aizstāvēt Eiropas čempionu titulu centīsies Portugāle, kas gaidāmajā finālturnīrā startēs ar kvalitatīvāku sastāvu nekā pirms pieciem gadiem. Ierastajam līderim Krištianu Ronaldu pievienojušies "Manchester United" atslēgas spēlētājs Brunu Fernandešs un Spānijas čempions Madrides "Atletico" sastāvā Žuau Felikss. Taču jaunās portugāļu zvaigznes joprojām ir 36 gadus vecā Ronaldu ēnā. Krištianu kvalifikācijas ciklā iesita precīzi pusi no savas izlases vārtiem [11 no 22]. Jāatzīmē, ka savā atlases grupā Portugāle palika 2. vietā aiz Ukrainas izlases.

Par atslēgas spēlētāju jākļūst "Manchester City" aizsargam Rubenam Diašam, kurš tika atzīts par aizvadītās Anglijas Premjerlīgas sezonas vērtīgāko spēlētāju. Diašs izlases rindās paguvis aizvadīt 28 spēles un gūt divus vārtus. Portugāles aizsardzība nebūs iedomāja bez vēl viena Anglijas čempiona Žuau Kanselu, kurš pēdējā pārbaudes spēlē pirms finālturnīra atzīmējās ar gūtajiem vārtiem un rezultatīvu piespēli. Pāri ar Diašu, visticamāk, spēlēs finālturnīra vecākais laukuma spēlētājs un "Porto" veterāns Pepe.

Par vājāko punktu trenera Fernandu Santuša vadītajā valstsvienībā var saukt balsta zonu. Danilu Pereira, Viljams Karvalju vai Seržiu Oliveira nekad nav bijuši pieskaitāmi futbola zvaigžņu statusam. Savukārt uzbrukumā Portugāles izlases treneru štābam būs jāsadala spēles laiks starp Bernardu Silvu, aizvadītās Bundeslīgas sezonas otro rezultatīvāko spēlētāju Andre Silvu, lietderīgo "Liverpool" uzbrucēju Djogu Žotu un 24 gadus veco Gonsalu Gedešu no "Valencia".

Vācija

Pēc izgāzta 2018. gada Pasaules kausa finālturnīra vācieši alkst atgriezties Eiropas tronī, kur iepriekšējo reizi bijuši pirms 25 gadiem. Joahims Lēvs uz savu atvadu turnīru pie izlases stūres izsaucis pieredzējušos Matsu Humelsu un Tomasu Milleru, kā arī 2003. gadā dzimušo Džamalu Musialu, kurš ir viens no jaunākajiem spēlētājiem visā Euro 2020 turnīrā. Kvalifikācijas turnīru vācieši pārvarēja pārliecinoši, izcīnot septiņas uzvaras grupā ar Nīderlandi, Ziemeļīriju, Baltkrieviju un Igauniju. Astoņus vārtus atlasē guva 25 gadus vecais Seržs Gnabrī, kuram šobrīd nebūt nav garantēta vieta izlases pamatsastāvā.

Uzbrukuma līnijā vācieši var rēķināties ar Čempionu līgas uzvarētājas "Chelsea" tandēmu Kaju Havercu un Timo Verneru, tehnisko "Bayern" uzbrucēju Leroju Sanē vai "Monaco" bombardieri Kevinu Volandu. Svarīga loma uzbrukumu noslēdzošajā fāzē būs arī valstsvienībā 102 spēles aizvadījušajam Milleram. Vidējā līnijā Lēva priekšā izvēle starp centra pussargiem Toniju Krosu, Ilkaju Gindoganu un Leonu Gorecku - vienam no trim būs jāsāk mačs uz rezervistu soliņa.

Bažas var raisīt aizsardzības līnija - vidū rūdītie Hummels un Antonio Rīdigers, kamēr malās, visticamāk, spēlēs Josua Kimihs un finālturnīru debitants Robins Gozens, kurš 7. jūnija mačā pret Latviju guva savus pirmos vārtus izlases rindās. Vācijas sastāvā ir uzreiz astoņi Minhenes "Bayern" spēlētāji, kuri grupu turnīrā jutīsies kā mājās, jo vācieši visas trīs spēles aizvadīs čempionu mājvietā "Alianz Arena".

Ungārija

Pastarītes loma "nāves grupā" atvēlēta Ungārijas izlase, kas caur adatas aci iespruka finālturnīra dalībnieču pulkā. Kvalifikācijas grupā ungāri palika 4. vietā, atpaliekot no Horvātijas, Velsas un Slovākijas. Nāciju līgas izslēgšanas turnīra izšķirošajā spēlē Ungārija līdz 88. minūtei atradās iedzinējos pret Islandi, bet tad četru minūšu laikā guva divus vārtus un pateicoties skaistajam Dominika Soboslai sitienam izrāva Euro 2020 ceļazīmi. Aizvadītajā sezonā Soboslai mocījās ar savainojumiem un uz finālturnīru nedosies.

Ungārijas izlases sastāvā ir tikai četri Eiropas Top 5 līgu futbolisti. To vidū komandas kapteinis Adams Salai, kurš 2020./2021. gada sezonā tikai astoņas reizes devās "Mainz 05" pamatsastāvā Bundeslīgā. Vārtsargs Peters Gulači un aizsargs Viktors Orbans palīdzēja "RB Leipzig" izcīnīt sudraba medaļas Vācijas čempionātā, abiem esot komandas starta vienpadsmitnieka spēlētājiem. Savukārt pussargs Rolands Salai ar astoņiem vārtu guvumiem kļuva par vienu no rezultatīvākajiem spēlētājiem "Freiburg" rindās.

Uzreiz 12 spēlētāji pārstāv vietējā čempionāta klubus. Ungārijā spēlējošo vidū var izcelt Nemaņu Nikoliču, kurš iepriekš rādījis rezultatīvu sniegumu Varšavas "Legia" un Čikāgas "Fire", kā arī pieredzējušo "Ferencvaros" aizsargu Gergo Lovrenčiču, kurš ar 41 spēli izlasē ir trešais šajā rādītāja savā valstsvienībā.

Spēļu kalendārs

DatumsPilsētaSpēleLaiks (LV)
15.0619:00BudapeštaUngārija - Portugāle
15.0622:00MinheneFrancija - Vācija
19.0616:00BudapeštaUngārija - Francija
19.0619:00MinhenePortugāle - Vācija
23.0622:00MinheneVācija - Ungārija
23.0622:00BudapeštaPortugāle - Francija

11.lv bukmeikeru vērtējums par iespējām uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoeficients 1Koeficients 2
Francija2.375.50
Vācija2.258.00
Portugāle4.509.00
Ungārija41.00401.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes par vietu sadalījumu A apakšgrupā

ValstsVieta*
Francija1.41
Vācija2.00
Portugāle2.65
Ungārija3.94

Prognozes veica 17 mūsu portāla pārstāvji, sarindojot komandas secībā no 1. līdz 4., pēc tam tika aprēķināta vidējā prognoze.

     [+] [-]

, 2021-06-11 01:20, pirms 3 gadiem
Man sanāk, ka Vācijas sastāvā ir 5 pasaules čempioni no 2014.g. - Noiers, Hummels, Millers, Ginters, Kross.

  -1 [+] [-]

, 2021-06-11 01:25, pirms 3 gadiem
CR ir ne tikai dalīti labākais vārtu guvējs EČ f-turnīru vēsturē, bet arī visvairāk spēles aizvadījušais futbolists EČ f-turnīru vēsturē (21). Vismaz 15 spēles EČ f-turnīrā ir aizvadījuši tikai 12 futbolisti, no kuriem 3 ir POR izlase sastāvā šogad - CR, Pepe, Moutinju.

     [+] [-]

, 2021-06-12 06:49, pirms 3 gadiem
Ungariem galīgi nav paveicies ar grupu,jo jebkura no pretinieku komandām var uzvarēt turnīru!

Vispār ka tā var būt, kā 3 grandi vienā grupā?