Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2921, Did:0, useCase: 3

"Euro 2020" D grupa: angļu uzbrukums, Modriča faktors un skotu atgriešanās

Agris Suveizda

"Euro 2020" D grupa: angļu uzbrukums, Modriča faktors un skotu atgriešanās
Tomāšs Součeks/Lūka Modričs/Harijs Keins/Endrjū Robertsons. Foto: AP/Imago/Reuters/AFP/Scanpix

Eiropas futbola čempionāta D apakšgrupas spēles sestdien ies gaisā ar trumpja dūzi - dueli leģendārajā Vemblija stadionā starp Angliju un Horvātiju, kas savstarpējā kaujā bija pārāka 2018. gada Pasaules kausa pusfinālā. Savukārt otra pirmās kārtas spēle Glāzgovā starp Skotiju un Čehiju gaidāma pirmdien.

# Anglija finālturnīram pieteikusi otro jaunāko izlasi (vidēji 25,31 gads), bet Skotija vedīs vismazāk pieredzējušo izlasi.

# Skotijai tas būs pirmais lielais finālturnīrs kopš 1998. gada Pasaules kausa, bet Čehija kopš Čehoslovākijas izjukšanas spēlējusi visos Eiropas čempionātos.

# Pirms trim gadiem Horvātija kļuva par pasaules vicečempioni. No tā sastāva palikuši 13 spēlētāji, taču ierindā vairs nav piecu pamatsastāva spēlētāju – Rakitiča, Mandžukiča, Čorlukas, Subašiča un Striniča.

# Pasaules kausa pusfinālā horvāti pagarinājumā izslēdza Angliju, ar kuru šovasar tiksies jau ievadspēlē. Angļi savukārt "Euro 2020" kvalifikācijā apsteidza čehus, pret kuriem gan arī piedzīvoja vienīgo zaudējumu.

# Horvātija atlasē apakšgrupā uzvarēja ar 17 punktiem astoņās spēlēs jeb vidēji 2,13 punktiem spēlē – Horvātijai un Šveicei bija mazākais punktu skaits starp kvalifikācijas pirmās vietas ieguvējām.

# Skotija ceļazīmi uz finālturnīru izcīnīja caur Nāciju C līgu. Kvalifikācijā skoti bija trešie, bet abās C līgas pārspēlēs uzvarēja pendelēs.

# Čehijai finālturnīrā nepalīdzēs aizsargs Kūdela, kurš par rasismu Eiropas līgas astotdaļfinālā pret Glāzgovas "Rangers" tika diskvalificēts uz 10 UEFA spēlēm.

# Čehija sava jaunā trenera Šilhavija vadībā 27 spēlēs aizvadījusi tikai vienu neizšķirtu.

# Skotija nevienā no desmit finālturnīriem nav pārvarējusi pirmo posmu, savukārt Anglija ir vienīgā, kura izcīnījusi titulu – 1966. gadā savās mājās iegūts Pasaules kauss. Toties Eiropas čempionātos visaugstāk bijuši čehi, kuri 1996. gadā Anglijā debitēja ar finālspēli.

Skaties Euro 2020 tiešraides Go3, TV6 un 3+

Anglija

Pirms trim gadiem Pasaules kausā Anglijas futbolisti izcīnīja ceturto vietu, kas ir nācijas labākais sasniegums šajā tūkstošgadē. Turklāt Eiropas čempionātu angļi 13. jūnijā atklās ar zīmīgu cīņu pret horvātiem – tas būs iepriekšējā Pasaules kausa pusfināla atkārtojums, kurā toreiz nācās piedzīvot neveiksmi papildlaikā ar 1:2. Iepriekšējo gadu laikā soļus uz priekšu spērusi Anglija, kamēr horvātiem ir neliels kritums.

Šoreiz angļi ir vieni no turnīra galvenajiem favorītiem un palikšana ārpus pusfināla tiks uzskatīta par neveiksmi. Ar grupas barjeras pārvarēšanu noteikti rēķinās arī izlases galvenais treneris Gerets Sautgeits. Lai labi sāktu turnīru, noteikti palīdzēs savas mājas dienas, jo grupas mačus angļi aizvadīs leģendām apvītajā Vemblija stadionā Londonā. Tiesa, bažas raisa gatavošanās šim čempionātam, jo Anglija pārbaudes spēlēs nebija optimālajā sastāvā un arī sniegums nebūt neizskatījās pārliecinošs 1:0 uzvarās pār Austriju un Rumāniju. Martā šī komanda ar teicamām sekmēm sāka Pasaules kausa atlasi, gūstot uzvaras pār Sanmarīno (5:0), Albāniju (2:0) un Poliju (2:1). Finālturnīru angļi ir sagaidījuši ar sešām uzvarām, tostarp piecām sausajām, pēc kārtas.

Anglija ar vidēji 25,31 gadu ir otrā jaunākā komanda finālturnīrā – vēl jaunāku sastāvu pieteikusi vienīgi Turcija (24,86). Tai netrūkst spilgtu talantu priekšējā līnijā, kur Harijam Keinam palīdzīgu kāju solās dot tādi spēlētāji kā Rahīms Stērlings, Markuss Rešfords, Džeidons Sančo, Fils Foudens un Meisons Maunts, taču bez milzīga uzbrukuma potenciāla angļiem ir arī raizes aizmugurē – potītes savainojumu turpina ārstēt aizsardzības balsts Harijs Magvairs un arvien trūkst augstākā līmeņa pirmā numura vārtos. Kā pēdējais uz finālturnīru tika izsaukts Bens Vaits, kurš aizvietoja pārbaudes spēlē savainojumu guvušo Trentu Aleksandru-Ārnoldu.

Horvātija

Šī izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalīsies jau piekto reizi, kas valstij ar četriem miljoniem iedzīvotāju ir vērā ņemams sasniegums. Turklāt pirms trim gadiem Horvātija nebija tālu no tā, lai kļūtu par pasaules čempioni, taču kopš tā laika komandā ir nomainījušās vairākas sejas – galvenokārt jāizceļ Ivana Rakitiča negaidītā aiziešana no izlases. Iekļūt Eiropas čempionātā nebija viegli, bet spraigā izdevās apsteigt Velsu, Slovākiju, Ungāriju un uzvarēt savā atlases grupā, kaut gan iegūtie 17 punkti bija mazākais skaits starp visām kvalifikācijas cikla pirmajām vietām. Arī šī brīža forma horvātiem nav tā spicākā – vien divas uzvaras iepriekšējo deviņu maču laikā, turklāt pret krietni zemākā līmenī spēlējošajām Kipru un Maltu.

Lielākais horvātu spēks ir vidējā līnija ar Lūku Modriču, Ivanu Perišiču, Nikolu Vlašiču un Mateo Kovačiču, kas apvienojumā ar pieredzi un talantu neatstās nesodītas pretinieku kļūdas. Savukārt lielas problēmas ir ar uzbrukumu – aizstājēju no izlases aizgājušajam Mario Mandžukičam nav izdevies atrast, turklāt dažbrīd priekšējā līnijā jāspēlē pat kādam no pussargiem. Tomēr šis Eiropas čempionāts būs lieliska iespēja sevi pierādīt “Hoffenheim” uzbrucējam Andrejam Kramaričam, kurš iepriekšējā sezonā visos turnīros 34 mačos sasita 25 vārtus. 29 gadus vecais futbolists līdz šim valstsvienībā 54 spēlēs atzmējies ar 14 vārtu guvumiem. Treneriem galva jālauza būs arī par Horvātijas aizsardzības līniju, kurā prasās svaigākas asinis, un tā ir ļoti ievainojama, it sevišķi standartsituācijās.

Skotija

Pirmdienas vakarā ar mājas spēli pret Čehiju notiks Skotijas ilgi gaidītā atgriešanās uz lielā futbola skatuves – no 1950. līdz 1998. gadam piedalījusies desmit un kvalificējusies vienpadsmit finālturnīriem, Skotija pasaules vai Eiropas forumos nav spēlējusi jau 23 gadus. Pašreizējās izlases vecākajam spēlētājam Kreigam Gordonam, kurš šosezon vārtus sargāja Skotijas otrajā stiprākajā līgā, tolaik bija tikai 15 pilni gadi, bet trīs futbolisti no pašreizējā sastāva vēl nebija pat dzimuši. Lai nokļūtu uz "Euro 2020" finālturnīru, skotiem gan nevajadzēja paveikt neko pārdabisku. Kvalifikācijas grupā viņi zaudēja četros mačos pret vadošajām izlasēm Beļģiju (0:4, 0:3) un Krieviju (1:2, 0:4), toties pret Kipru, Kazahstānu un Sanmarīno sakrāja 15 no 18 punktiem, ieņēma trešo vietu un kā Nāciju C līgas pirmais numurs tika uz pārspēlēm, kur formāli neuzvarēja nevienā mačā, Izraēlu un Serbiju pieveicot pendelēs.

Skotija uz finālturnīru tika par spīti (varbūt pateicoties tai?) paaudžu maiņai, un skotu trenera Stīva Klārka, kurš izlasi vada kopš 2019. gada maija, rīcībā būs vismazāk pieredzējusī komanda finālturnīrā – ja vecuma ziņā Skotija (vidēji 27,34 gadu) atbilst finālturnīra vidējai izlasei, tad pieredzes ziņā vidējam skotu futbolistam ir tikai 18,5 spēles valstsvienībā (finālturnīra vidējais ir 29,70) un tikai 1,4 gūti vārti. Abos rādītājos skoti ir pēdējie. 11 no 26 futbolistiem izlasē nav aizvadījuši pat 10 spēļu, un vienīgais vairāk par pieciem vārtiem guvis "Aston Villa" pussargs Džons Makginns (10 vārti 33 spēlēs). Priekšējā līnija ir viena no skotu nomināli vājākajām vietām, toties stiprākā varētu būt kreisais flangs – lai pamatsastāvā savietotu divus meistarīgus Anglijas grandu kreisos aizsargus Endrjū Robertsonu ("Liverpool") un Kīranu Tīrniju ("Arsenal") treneris izraudzījis izvietojumu ar trim centra aizsargiem (Robertsons kreisā pusaizsarga un Tīrnijs kreisā centra aizsarga lomā), par ko regulāri ticis kritizēts. Izlasē labā centra aizsarga pozīcijā ļoti labi bija iejuties Skots Maktominejs no Mančestras "United", taču Glāzgovas "Rangers" centra pussarga Raiena Džeka savainojuma dēļ Maktominejam visdrīzāk nāksies atgriezties vidējā līnijā.

Čehija

Kamēr Pasaules kausā Čehija nav spēlējusi kopš 2006. gada, tā kopš Čehoslovākijas izjukšanas ir piedalījusies visos Eiropas čempionātos – šis būs jau septītais pēc kārtas. Tiesa gan, šovasar gandrīz visai komandai tā būs debija finālturnīrā, jo pirms pieciem gadiem Francijā, kad čehi ar punktu grupā ierindojās pēdējie, no šā sastāva palikuši tikai trīs – jaunais pamatvārtsargs Tomāšs Vacliks, labais aizsargs Pavels Kaderžābeks un centra pussargs Vladimīrs Darida. Ierindā vairs nav tādu Čehijas futbola ikonu kā Petrs Čehs, Tomāšs Rosickis un Jaroslavs Plašils, taču ir jaunās zvaigznītes – balsta pussargs Tomāšs Součeks, kuru "West Ham" nopirka par 16,2 miljoniem eiro un kurš spēlē vienā klubā ar labo aizsargu Vladimīru Coufalu, uzbrucējs Patriks Šiks, kuru Lēverkūzenes "Bayer" nopirka par 26,5 miljoniem ("Roma" viņš gan iepriekš izmaksāja 42 miljonus), un kreisais pussargs Jakubs Jankto, kuru "Sampdoria" iegādājās par 14,5 miljoniem. Sastāvā nav Prāgas "Slavia" centra aizsarga Ondržeja Kūdelas, kurš Eiropas līgas astotdaļfinālā rasistiski aizvainoja Glāzgovas "Rangers" un Somijas izlases pussargu Glenu Kamarā.

Finālturnīrā čehi iekļuva caur kvalifikācijas grupu turnīru, tajā ieņemot otro vietu. Pirmie bija angļi, kuri astoņās spēlēs izcīnīja septiņas uzvaras un vienīgo zaudējumu piedzīvoja Prāgā (1:2). Mājās čehi uzvarēja visās četrās spēlēs, tiesa, viesos gan zaudēja trijos no četriem mačiem, ieskaitot 0:5 Vemblijā. Čehija finišēja ar 15 punktiem un par četriem apsteidza Kosovu, bulgāriem un melnkalniešiem atpaliekot vēl vairāk. Čehija ir sīkta komanda ar agresīvu presingu, stabilu aizsardzību un labām standartsituācijām, turklāt tā regulāri gūst vārtus – Jaroslava Šilhavija vadībā kopš 2018. gada septembra 22 no 29 spēlēm gūti vismaz vieni vārti, tomēr uzbrukums vienlaikus ir arī viena no problēmām, reti kad iesitot daudz un arī no Šika brīžiem tiek gaidīts vairāk – iepriekšējo četru sezonu laikā viņš A sērijā un Bundeslīgā 97 spēlēs guvis "tikai" 24 vārtus. Kas interesanti, kopš Šilhavija stāšanās amatā čehiem 29 spēlēs bijis tikai viens neizšķirts – martā tas tika izspēlēts atlases spēlē mājās pret FIFA ranga līderi Beļģiju (1:1).

Spēļu kalendārs

DatumsVietaSpēleLaiks (LV)
13.06LondonaAnglija - Horvātija16:00
14.06GlāzgovaSkotija - Čehija16:00
18.06GlāzgovaHorvātija - Čehija19:00
18.06LondonaAnglija - Skotija22:00
22.06GlāzgovaHorvātija - Skotija22:00
22.06LondonaČehija - Anglija22:00

11.lv bukmeikeru vērtējums par izredzēm uzvarēt grupā un izcīnīt titulu

KomandaKoeficientsKoeficients
Anglija1.406.00
Horvātija4.0034.00
Čehija13.00126.00
Skotija17.00251.00

Sportacentrs.com redakcijas prognozes par vietu sadalījumu C apakšgrupā

ValstsVieta*
Anglija1.18
Horvātija2.18
Skotija3.24
Čehija3.41

Prognozes veica 17 mūsu portāla pārstāvji, sarindojot komandas secībā no 1. līdz 4., pēc tam tika aprēķināta vidējā prognoze.

  -1 [+] [-]

, 2021-06-10 10:52, pirms 3 gadiem
Nekas nebūtu pret, ja no šis grupas tālāk izietu visas 4 komandas.

     [+] [-]

, 2021-06-10 11:52, pirms 3 gadiem
Autor, daži labojumi:

1) Horvātija piedalīsies savā 6. EČ f-turnīrā, nevis piektajā,
2) Čorluka bija ļoti tālu no 2018.g. PK pamatsastāva, centra aizsardzībā tad spēlēja Vida un Lovrens, Čorlukam sākumsastāvā izejot laukumā tikai 1 spēlē.

     [+] [-]

, 2021-06-10 11:52, pirms 3 gadiem
Banss rakstīja: Nekas nebūtu pret, ja no šis grupas tālāk izietu visas 4 komandas.
jaa,nu loti jau interesanta ta Skotija un Cehija piemeram

  -1 [+] [-]

, 2021-06-10 11:55, pirms 3 gadiem
Ja Anglija uzvarēs savā grupā, tad 1/8 finālā to sagaidīs F grupas 2.vieta, visdrīzāk, kāda no šīm - Francija, Portugāle, Vācija. Es uz angļiem noteikti neliktu kā turnīra uzvarētājiem. Nebūšu pārsteigts, ja nograbēs tieši 1/8 finālā.

  +5 [+] [-]

, 2021-06-10 12:17, pirms 3 gadiem
Maikl rakstīja: jaa,nu loti jau interesanta ta Skotija un Cehija piemeram
man tak vienalga kas tev interesē vai nē

     [+] [-]

, 2021-06-10 12:30, pirms 3 gadiem
Anglijai labaak nepalikt pirmajiem savaa grupaa, jo tad bus...
Slēpts komentārs: Maikl

  +1 [+] [-]

, 2021-06-10 12:44, pirms 3 gadiem
TV6 vispār ir normāli? Ja jau rādi tad visu, bet šie izdomājuši daļu palaist uz maksas platformu...

     [+] [-]

, 2021-06-10 13:07, pirms 3 gadiem
Makans rakstīja: TV6 vispār ir normāli? Ja jau rādi tad visu, bet šie izdomājuši daļu palaist uz maksas platformu...
Tausta situāciju
Ja tauta pavilksies
Nākamreiz viss var būt maksas

     [+] [-]

, 2021-06-10 13:35, pirms 3 gadiem
Maikl rakstīja: Tu idin es neprasiju kas interese, stastiju ka nekas nav tajas komandas,lai vinas butu interesantas tikt talak,vot dolbajobs
Ir cilvēki, kuriem interesē ne tikai lielās izlases.

  +3 [+] [-]

, 2021-06-10 14:35, pirms 3 gadiem
Maikl rakstīja: Tu idin es neprasiju kas interese, stastiju ka nekas nav tajas komandas,lai vinas butu interesantas tikt talak,vot dolbajobs
man tak neinteresē ko tu stāsti. ko gulies zem maniem komentiem kā tāda nogribējusies šļura?

  +2 [+] [-]

, 2021-06-10 18:31, pirms 3 gadiem
Interesanta grupa👍 Cerams Anglji dabuus ieriit no Skotiem

     [+] [-]

, 2021-06-10 22:10, pirms 3 gadiem
GATERŠŅIKS rakstīja: Interesanta grupa👍 Cerams Anglji dabuus ieriit no Skotiem
Ja Skotija uzvar tad lai automātiski iegūst neatkarību no angļiem xD

     [+] [-]

, 2021-06-13 14:33, pirms 3 gadiem
Agri Peizda kāpēc tik daudz kļūdu?