Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Eirokausu pretinieki: Bernes bagātie zēni, rombu kauja un patriotiskie slovāki

Agris Suveizda

Eirokausu pretinieki: Bernes bagātie zēni, rombu kauja un patriotiskie slovāki
Bernes "Young Boys" svin sezonas sākšanu ar graujošu uzvaru. Foto: BSC YB

Arī Eirokausu otrajā kvalifikācijas kārtā spēlēs trīs Latvijas futbola klubi. Šoreiz elpu ievilks čempione RFS, kura jau gaida trešajā kārtā, bet pirmo soli spers Virslīgas līdere "Valmiera", kas no izsēto groza izvilka Ziemeļmaķedonijas bronzas medaļnieci "Shkëndija". Liepājniekiem no izsēto pulka ticis viens no spēcīgākajiem iespējamajiem variantiem - Šveices grands Bernes "Young Boys", bet vienīgais Latvijas klubs izsētā lomā šajā kārtā būs "Riga", kas šovakar viesosies pie Slovākijas vicečempiones "Ružomberok".

Bagātākais klubs otrajā kārtā
Ja Eirokausu pirmajā kārtā turīgākā un arī spēcīgākā Latvijas klubu pretiniece bija Somijas čempione HJK, kuras ienākumi 2021. gadā, pateicoties Eiropas Konferences līgas grupu turnīram, bija 9,7 miljoni eiro, tad šovakar Liepājā viesosies pavisam cits kalibrs - pagājušās sezonas Čempionu līgas grupu turnīra dalībniece Bernes "Young Boys". Pat īpaši nepārbaudot, var diezgan droši apgalvot, ka Liepājā redzēsim visas Eiropas Konferences līgas otrās kārtas bagātāko klubu, ja par atskaites punktu ņemam iepriekšējā finansiālā gada pamatienākumus. Kā liecina Šveices Superlīgas atskaite, "Young Boys" pamatdarbība 2021. gadā ļāva iekasēt 75,5 miljonus Šveices franku (jeb 73,1 miljonu eiro pēc 31. decembra kursa) un finansiālo gadu pabeigt ar 14,8 miljonu lielu peļņu. Šāds budžets ir visnotaļ pielīdzināms Latvijā nesen jau redzēto lielklubu "Celtic" un "Bordeaux" tā brīža ienākumiem, tiesa, izdevumu ziņā gan Glāzgovas un Bordo klubi bija pārāki.

Ienākumu un peļņas rādītājos "Young Boys" krietni pārspēja tuvāko sekotāju Bāzeli (50,2 miljonu pamatienākumi, 15,8 miljonu zaudējumi), kuru Bernes klubs nu jau kādu laiku nomainījis Šveices futbola flagmaņa pozīcijā, taču jāņem vērā 32,2 miljonus milzīgie Eirokausu ienākumi par Čempionu līgas grupu turnīru rudenī un divām Eiropas līgas izslēgšanas kārtām ziemā. Bez Eiropas naudas "Young Boys" ienākumi bija tikai 43,3 miljoni jeb gandrīz "Basel" līmenī – 40,9 miljoni. Nākamais lielākais ienākumu avots bija spēļu apmeklējums jeb biļetes (18,5 miljoni franku), tālāk sekoja sponsori un reklāma (10,7), komercija (6,6), citi ienākumi (4,5), un tikai kā pēdējais lielais ienākumu avots bija Šveices turnīru raidtiesības – nepilns 3,1 miljons. Vidēji katrs Superlīgas klubs par vietējām translācijām saņēma ap 2,6 miljoniem – maz, ja salīdzinām ar lielvalstīm.

Iepriekšējās sezonās par Čempionu līgas "play-off" kārtu un Eiropas līgas grupu turnīru iekasējot aptuveni divarpus reižu mazāk, no UEFA saņemtā rekordsumma ļāva "Young Boys" gadu pabeigt ar lielu peļņu pat bez vērā ņemamu transfēru veikšanas – spēlētāju iegāde ienesa tikai 2,1 miljonu franku (transfēri netiek skaitīti pamatdarbībā). Jāizceļ arī Bernes kluba rocības atgriešanās pirmskovida līmenī – 2020. gada pamatienākumi bija tikai 33 miljoni (5,1 miljona zaudējumi), bet pirms kovida visi ienākumi bija ap 80 miljoniem franku (2019. gadā transfēru dēļ, 2018. gadā Čempionu līgas debijas grupu turnīra dēļ) ar kopējo peļņu 39 miljoniem divos gados. Pašreizējās Šveices čempiones "Zürich" ienākumi iepriekšējā publicētajā finansiālajā gadā bija salīdzinoši tikai 21 miljons franku, bet izdevumi drusku zem 20 miljoniem, tālu atpaliekot no abiem grandiem.

Superlīgas klubu finanses (miljoni Šveices franku)

KlubsPamatienākumiBez UEFAPamatizdevumiGada peļņa
Young Boys75.54243.325-54.846+14.800
Basel50.20240.924-61.597-15.805
St. Gallen21.25320.871-26.633+0.879
Zürich21.34121.327-19.977+0.056
Lausanne19.43019.430-18.673-0.140
Servette19.09618.552-17.239+4.143
Luzern16.59916.518-19.256-3.291
Sion15.85615.856-19.975-3.115
Lugano7.3727.372-13.481-6.290

Tabulas pēdējā kolonnā norādīta finansiālā gada, nevis pamatdarbības peļņa. Sliktus vai labus pamatrādītājus var labot vai pasliktināt, piemēram, ar spēlētāju tirgošanu, kas netiek iekļauta pamatdarbībā. Superlīgas pavasara atskaitē norādīti dati par iepriekšējo iesniegto finansiālo gadu – vai nu 2021. g., vai arī 2020./21. g., tādēļ šos skaitļus nevar saukt par iepriekšējās sezonas rādītājiem un klubu norādītie dati var būt par atšķirīgiem periodiem. Finanšu atskaiti no Superlīgas desmit klubiem neiesniedza vienīgi titulētākais klubs Cīrihes "Grasshopper", kas finišēja astotajā vietā. Avots: ŠEIT.

Zobs pret zobu, rombs pret rombu?
"Young Boys" pagājušajā gadā Eiropas līgas 1/16 finālā ar 4:3, 2:0 sasita Lēverkūzenes "Bayer", Čempionu līgā paņēma četrus punktus pret Mančestras "United" (2:1, 1:1), sešās sezonās pēc kārtas spēlējusi Eirokausu grupu turnīrā, kopš 2010. gada spēlējusi deviņos grupu turnīros (divreiz Čempionu līgā, septiņreiz Eiropas līgā), pirms šā gada bronzas izcīnīja četrus titulus pēc kārtas un septiņreiz pēc kārtas finišēja divniekā, kvalificējoties Čempionu līgai, un 20 sezonu laikā tikai vienreiz nav tikusi Šveices četriniekā. Tomēr ne jau visu laiku piecpadsmitkārtējā čempione bijusi Šveices futbola augšgalā, jo starp 11. titulu un 12. titulu aizritēja 32 gadi, kuru pirmajā pusē neklājās spoži. 1986. gadā tikusi pie zelta, nākamajā sezonā "Young Boys" finišēja tikai desmitā, bet 1997. gadā, ar izkrišanu flirtējot arī iepriekšējās sezonās, beidzot bija spiesta pamest augstāko divīziju. Atpakaļ "Young Boys" tika ar pirmo piegājienu, bet ar pirmo piegājienu arī vēlreiz nolidoja līgu zemāk, tajā atgriežoties 2002. gadā.

Pēc neveiksmīgas iepriekšējās sezonas par jauno galveno treneri kļuvis šveicietis Rafaels Vikī, kurš iepriekš trenējis "Basel", ASV U17 izlasi un 2021. gada septembrī ticis atlaists no Čikāgas "Fire". Starpsezonā komanda nav diez ko mainījusies, un, jaunpienācējiem savu iespēju vēl gaidot, sezonas atklāšanas spēles pamatsastāvā visi 11 futbolisti bija no pagājušās sezonas. "Young Boys" ar 4:0 sasita bijušo ventspilnieku Tosina Aijeguna un Nikolas Boranijaševiča pārstāvēto čempioni Cīrihi, kurai pie 0:0 gan bija vairākas labas iespējas – gan Aijeguna netrāpīšana no dažiem metriem, gan nerealizēta pendele otrā puslaika sākumā. Arī spēlētāju pārdošanas ziņā milzīgu pārmaiņu nav - līgas rezultatīvākais spēlētājs Džordans Sjebačē pēc 22 vārtu sezonas nokļuvis Vācijas Bundeslīgā (6 miljoni eiro, "Union Berlin"), bet Kristofers Martinšs (6,4 miljoni, Maskavas "Spartak"), Mišels Ebišers (4 miljoni, "Bologna") un Nikolā Biržī (0,5 miljoni, "Viborg") pārdoti pēc īres un komandu faktiski jau bija atstājuši iepriekš. Toties iekasētās summas ļaus aizpildīt robu budžetā par nespēlēšanu Čempionu līgas grupu turnīrā, un visdrīzāk atkal gads tiks pabeigts ar lieliem skaitļiem, neskatoties uz pamatbudžeta kritumu.

Astoņi spēlētāji "Young Boys" pamatsastāvā bija šveicieši, un arī vasaras jaunieguvumi lielākoties ir savējie – ieskaitot dārgākos pirkumus Filipu Ugriniču (2,5 miljoni eiro, "Luzern") un Sedriku Itenu (1,8 miljoni, Glāzgovas "Rangers"), kuri devās uz maiņu (Itens arī guva vārtus). Nevienu "Young Boys" spēlētāju šobrīd gan nevar nosaukt kaut par stabilu Šveices izlases rezervistu, tomēr uz vietējo fona izceļas uzbrūkošie pussargi – 28 gadus vecais Kristians Fasnahts, kurš Superlīgas karjerā divciparu skaitli iesitis piecās no sešām sezonām un kurš savainojumu dēļ izlasē nav bijis kopš rudens, un 20 gadus vecais talants Fabiāns Rīders, kura tirgus vērtību TransferMarkt lēš astoņu miljonu apmērā. Kas interesanti, "Young Boys" pirmo spēli aizvadīja ar rombu – izvietojumu, ar kuru jau ilgāku laiku asociējas arī Tamazs Pertija. Vai rombu sadursmi Liepājā redzēsim, tas gan ir atklāts jautājums – gan tādēļ, ka Bernes rombs ir viegli transformējams par klasisko 4-4-2, gan tādēļ, ka Pertija "Liepājā" jau spēles gaitā bieži vien rombu pārvērš citās shēmās ar diviem malējiem pussargiem, gan tādēļ, ka treneri var izšķirties par shēmas maiņu pielāgošanās vai pārsteigšanas nolūkos.


Sākumsastāvs sezonas pirmajā spēlē. Trīs ārzemnieki - senegāliešu balsta pussargs Šeks Niass un uzbrucēji Vilfrīds Kangā (Francija) un Mešaks Elija (Kongo DR). Attēls: chosen11.com.

Atkal "Shkëndija"
Stundu vēlāk citā "Daugavas" stadionā – Rīgā – redzēsim Virslīgas pārliecinošās līderes "Valmieras" spēli pret Ziemeļmaķedonijas bronzas medaļnieci "Shkëndija", kuru Latvijas galvaspilsētā redzējām arī pirms gada, kad "Riga" otrajā kārtā bija pārāka ar 2:0, 1:0. Kopš tā laika "Shkëndija" vienlaikus mainījusies gan daudz, gan arī maz. Kādēļ daudz? Tādēļ, ka jau nākamajā dienā pēc otrā zaudējuma rīdziniekiem un Eirokausu sezonas pabeigšanas ar 0-0-4 un vārtiem 0:9 Ziemeļmaķedonijas albāņu klubs šķīrās no galvenā trenera Ernesta Ģokas. Un aprīlī "Shkëndija" nomainīja vēl vienu treneri – bosnieša Bruno Akrapoviča vietā stājās jaunais sporta direktors Artims Šaķiri, kurš sākotnēji bija plānojis trenēt tikai līdz sezonas beigām, bet amatu saglabā joprojām. Viņam pieredzes gan netrūkst – Albānijas "Kukësi", Maltas "Pembroke" un "Flamurtari", Šveices "Schaffhausen", un trenera karjeru viņš sāka tieši "Shkëndija".

No tiem 18 futbolistiem, kuri pirms gada tika pie minūtēm pret "Riga", ierindā palikusi vairs tikai puse, taču tieši šī puse pirmajā kārtā pret Erevānas "Ararat" (2:0, 2:2) veidoja rotācijas pamatgrupu. Septiņi futbolisti no mājas spēles pamatsastāva lielākā vai mazākā lomā spēlēja arī pagājušā gada duelī pret "Riga", bet izbraukuma spēles pamatsastāvā tādu bija seši. Un tas ir neskaitot albāņu pussargu Bruno Ditu, kurš pret rīdziniekiem pieteikumā netika ne reizi, un vēl vairākus futbolistus, kuri "Shkëndija" pievienojās jau pēc izkrišanas no Eirokausiem Tā ka, no vienas puses, sastāvs ir būtiski mainījies, no otras puses – tas vairāk skar kopējo pieteikumu, nevis sākumsastāvu, kā pamatshēma arīdzan joprojām ir 4-2-3-1. Jāpatur gan prātā, ka pirmajā kārtā "Shkëndija" maz izmantoja jaunieguvumus, kas otrajai kārtai būs slēptās rezerves. Viens no viņiem - franču uzbrucējs Vāgners Gonsalvess, kurš lielu daļu karjeras pavadījis Gruzijā un abās spēlēs pret Armēnijas klubu devās uz maiņu, - gan atbildes spēlē iedzīvojās muskuļa savainojumā.

Lai nu kā, "Shkëndija" sakarā daudz vērtīgāk koncentrēties nevis pagājušās vasaras 0:9, kas uz nesenā fona drīzāk izskatās pēc izņēmuma, bet gan tam, ka abās kārtās Ziemeļmaķedonijas klubs izšķērdēja lērumu izdevību (proti, rezultāti varēja būt arī pavisam citi), ka pret "Ararat" summā bija vadībā arī ar 4:0, divus vārtus ielaižot vien pēdējā puslaikā, un ka vēl ne tik sen "Shkëndija" trīsreiz pēc kārtas spēlēja Eiropas līgas "play-off" kārtā, pirmajās divās sezonās to sasniedzot no Eiropas līgas pirmās kārtas. Jeb "Shkëndija" savu rangu nopelnīja vaiga sviedros – Eirokausu kvalifikācijā tā ir ļoti pieklājīga līmeņa un pieredzējusi komanda ar spēcīgām uzbrukuma darbībām, kā jau dienvidnieku futbolā pieklājas.

"Shkëndija" pamatsastāvs pirms gada Rīgā un šīs sezonas pirmajā spēlē


Attēls: chosen11.com.

Neviena ārzemnieka
"Shkëndija" septiņi Ziemeļmaķedonijas spēlētāji pirmās kārtas pamatsastāvos vai "Young Boys" astoņi šveicieši sezonas atklāšanas spēlē ir sīkums salīdzinājumā ar Slovākijas vicečempioni "Ružomberok", kas Kauņas "Žalgira" barjeru (2:0, 0:0) pārvarēja bez neviena ārzemnieka laukumā, rezervē vai sezonas pieteikumā. Pat ne tikai "Žalgira" barjeru – pēc 7. novembra, kad savu pēdējo spēli "Ružomberok" aizvadīja ziemeļmaķedonietis Tihomirs Kostadinovs, kurš tagad spēlē Polijā, "Ružomberok" nav bijis neviena leģionāra. Neviena! Eirokausu sezonā līdz šim bez ārzemniekiem iztikuši trīs klubi, un "Ružomberok" ir vienīgais, kurš no tiem spēja pārvarēt pirmo kārtu. Tallinas "Flora" ar 1:0, 2:4 pagarinājumā zaudēja Somijas SJK, bet Fēru salu HB ar 1:0, 1:2 pendelēs piekāpās Velsas "Newtown".

Ja vēl nesen Slovākijā bija samērā daudz ārzemnieku, jo īpaši ja salīdzina ar Čehijas futbolu, tad nu vietējo audzēkņu īpatsvars ir audzis. Pagājušajā sezonā vidēji laukumā bija 6,34 vietējo, bet šīs sezonas pirmajā kārtā jau bija 7,54. Cik objektīvs vai neobjektīvs rādītājs tas bijis, redzēsim sezonas turpinājumā, tomēr augstākajā līgā vairs nav trīs klubu, kuri leģionārus izmantoja diezgan naski, un vietā nākuši trīs klubi, kuri lielu uzsvaru liek uz vietējiem – bez "Ružomberok" visi vietējie pirmajā kārtā bija arī "Banská Bystrica", bet citai jaunpienācējai "Podbrezová" leģionārs nospēlēja tikai 14 minūšu. Un šādā sastāvā "Podbrezova" mājās ar 2:0 sasita naudīgo čempioni Bratislavas "Slovan" ar vidēji 4,36 slovākiem laukumā. Pirmajā kārtā kopumā bija trīs klubi ("Trenčin", Andreja Cigaņika DAC un "Slovan" – trio vidējais bija 3,68 slovāki), kuri leģionārus izmantoja ļoti daudz, un deviņi klubi, kuri leģionārus izmantoja ļoti maz (vidēji 8,83 slovāki). Tā nu sakritis, ka šajā kārtā Latvijas klubi spēlēs pret komandām, kurās toni nosaka galvenokārt vietējie. Pirmajā kārtā RFS laukumā bija vidēji 2,71 latvietis, "Riga" – 3,14 un "Liepājai" 3,41. Interesanta filosofiju sadursme.


Viens no retajiem "Ružomberok" leģionāriem bijis igauņu kreisais aizsargs Arturs Piks, kurš klubā aizvadīja 2017./18. g. sezonu. Pagājušā gada otrajā pusē Piks RFS rindās nospēlēja sešus mačus Virslīgā, bet tagad atgriezies Tallinas "Levadia", kas pret Maltas "Hibernians" cīnās par spēlēšanu trešajā kārtā pret RFS.

Rezumējot: otrajā kārtā gan rīdzinieku, gan valmieriešu pāros abu klubu izredzes būs visai līdzvērtīgas, bet "Liepājas" pārī, protams, liela favorīta lomā būs "Young Boys". Vēlam veiksmi un turam īkšķus, lai trešajā kārtā RFS kompāniju sastādītu vēl kāds.

     [+] [-]

, 2022-07-21 22:46, pirms 2 gadiem
Liepāja pierāda ka tādi leģionāri (amatieri ) lai spēlētu futbolu nav vajadzīgi.Un arī citas komandas,vienīgi bizness lai būtu tīra nauda.Latvijas futbolam 4,5 kategorijas spēlētāji nodara tikai kaitējumu.Jāaudzina savējie,bet ne ar mūsu treneriem,ar dažiem izņēmumiem.