Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Kas vēderā BATE un Anorthosis?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Kas vēderā  BATE un Anorthosis?
Pieticīgā "BATE" negriež ceļu nevienam,
pat "Juventus" ne. Foto: AFP

Šīs sezonas UEFA Čempionu līgā daudzus pārsteigušas (vai pat šokējušas) divu mazo valstu futbola čempiones "Anorthosis" (Kipra) un "BATE" (Baltkrievija). Nolēmu nedaudz papētīt, ar kādiem spēlētāju resursiem šīs komandas spēlē. Vai tiešām kiprieši un baltkrievi ir kārtu labāki par, piemēram, mūsējiem? Izrādās, panākumu atslēgas abiem klubiem ir dažādas.

Sasniegumi izcili, fantastiski, neticami...

Čempionu līgas grupu turnīrā neiekļuva deviņas komandas, kurām kvalifikācijas turnīrā bija jāpārvar tikai viena (trešā) kārta – "Schalke 04" (Vācija), "Vitoria" (Portugāle), "Twente" (Nīderlande), "Spartak" (Krievija), "Standard" (Beļģija), "Slavia" (Čehija), "Galatasaray" (Turcija), "Olympiakos" (Grieķija) un "Levski" (Bulgārija). Toties mazo valstu čempionēm "Anorthosis" un "BATE" bija jāsāk no paša sākuma (pirmās kvalifikācijas kārtas), taču tik un tā tās spēja iekļūt grupu turnīrā, pārvarot visas trīs kvalifikācijas turnīra kārtas! Protams, lielā mērā paveicās ar izlozi (nebija jāspēlē ar, piemēram, "Arsenal", "Barcelona" vai "Juventus"). Taču nevar arī noliegt, ka Austrijas "Rapid" un Grieķijas "Olympiakos" ("Anorthosis" gadījumā), kā arī Beļģijas "Anderlecht" un Bulgārijas "Levski" ("BATE" gadījumā) uzvarēšana ir lielisks sasniegums, un spēlēšana Čempionu līgas grupu turnīrā ir pelnīta.

Kipras un Baltkrievijas čempionāts – aptuveni LMT Virslīgas līmenī

Kipras un Baltkrievijas čempionāti nekotējas daudz augstāk par mūsu pašu LMT Virslīgu. UEFA visnotaļ objektīvajā valstu čempionātu rangā Kipras čempionāts šobrīd tiek vērtēts kā 28. spēcīgākais, Latvijas kā 31., bet Baltkrievijas tikai kā 40.. Tāpēc arī rodas loģiska vēlme saprast – kā tad tā?

"Anorthosis" gandrīz tikai ar ārzemniekiem

Bijušais Mariana Pahara klubs Kipras "Anorthosis" ar iekļūšanu grupu turnīrā ne tuvu nav samierinājies. Šobrīd pēc divām kārtām diezgan reāla izskatās pat iekļūšana astotdaļfinālā – līdz šim neizšķirts viesos ar "Werder" (0:0) un uzvara mājās pār grieķu "Panathinaikos" (3:1). Piemēra pēc apskatoties uz kipriešu kluba sastāvu grupu turnīra otrajā kārtā, ir redzams, ka vietējo futbolistu ieguldījums ir pavisam minimāls (divi kiprieši pamatsastāvā – pussargs un aizsargs), bet kodolu veido tieši leģionāri.

Pie tam šie leģionāri ir augstas klases. Vārtos ir Albānijas izlases pamatvārtsargs Bekajs, aizsardzībā blakus minētajam kiprietim arī divi grieķi (vienu no tiem droši var saukt par zvaigzni – 2004. gada Eiropas čempions Dellass) un holandietis Leivakabesijs, kurš pirms tam iekrājis milzīgu pieredzi (150 spēles) Nīderlandes čempionātā "NEC" sastāvā. Vidējā līnijā blakus vienam kiprietim arī viens plašākam speciālistu lokam nepazīstams francūzis un melnkalnietis, tāpat portugālis Kosta (spēlējis "Porto", "Bordeaux"), bet neapšaubāmi lielākā zvaigzne ir brazīlietis Savio – no 1994. līdz 2000. gadam 44 spēles un 17 vārti varenajā Brazīlijas izlasē, četri gadi pavadīti arī Madrides "Real" (105 mači, 16 vārti) un citos spēcīgos Spānijas klubos. Vienīgais "Anorthosis" uzbrucējs mačā pret "Panathinaikos" bija polis Sosins, kurš uz Polijas izlasi šobrīd izsaukts netiek. Atgādināšu, ka arī treneris nav kiprietis – "Anorthosis" vada bijušais futbolists Temuri Ketsbaja.

Tātad secinājums – pašu kipriešu ieguldījums ir ļoti minimāls un panākumu pamatā ir leģionāri. Ir tikai pāris zvaigznes (Savio un Dellass). Acīmredzot kluba menedžments veiksmīgi atlasījis pārējos leģionārus - visticamāk ne pārāk dārgus, taču kvalitatīvus.

Baltkrievi – saviem spēkiem!

Pavisam cita aina paveras, aplūkojot baltkrievu "BATE" sastāvu. No klubā esošajiem 28 futbolistiem 21 ir baltkrievs un tikai septiņi leģionāri! Vēl vairāk pārsteidz reāli spēlējošo spēlētāju sadalījums – lieliskajā mačā pret "Juventus" (2:2!) "BATE" sākumsastāvā bija deviņi baltkrievi un tikai divi leģionāri (abi krievi – aizsargs un uzbrucējs). Pie tam abi krievu spēlētāji ir ar pieticīgu CV – Krievijas Premjerlīgai nav bijuši pat tuvumā.

Vēl pārsteidzošāks fakts ir tāds, ka Baltkrievijas nacionālajā izlasē ir tikai četri "BATE" spēlētāji, pie tam neviens no viņiem nav pamatsastāva futbolists (tātad tas nav 90-gadu vidus "Skonto" modelis, kad Rīgas klubs bija gandrīz tā pati komanda, kas Latvijas izlase, tādā veidā sekmīgi spēlējot Čempionu līgā). Būtībā grūti pat saprast "BATE" panākumu atslēgu – komandā ir gandrīz tikai vietējie baltkrievu futbolisti, tikai daži tiek izsaukti uz nacionālo izlasi (lai sēdētu uz rezervistu soliņa...), un arī Baltkrievijas čempionāts nav tas turnīrs, kur var gūt augstākā līmeņa spēļu praksi. Atliek secināt, ka fantastisku darbu paveicis treneris Viktors Gončarenko (tikai 31 gadu vecs!) un ka komandā ir lielisks kolektīvs, lieliska savstarpējā sapratne, milzīga pašatdeve laukumā. Tāpat iespējams, ka vairāki "BATE" futbolisti jau ir pārauguši Baltkrievijas čempionāta līmeni (kā savulaik Aleksandrs Hļebs, kurš šobrīd spēlē "Barcelona") un būtu gatavi spēlēt spēcīgos Rietumeiropas klubos. Jebkurā gadījumā "BATE" klubs (lai kā tam klātos turpmākajā turnīra daļā) ir spilgts piemērs, ka ne vienmēr futbolā visu nosaka nauda - ja vien mērķtiecīgi un gudri strādā, augstus mērķus var sasniegt arī ar pieticīgiem resursiem.

Izmantotie resursi:
uefa.com
wikipedia.org

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2008-10-03 18:16, pirms 16 gadiem
interesanti palasit un ja Kipras kluba panakumu atslega iz gandriz skaidra, tad baltkrievi laikam ir tie, kas gaz kalnus stradajot.

  +7 [+] [-]

, 2008-10-03 18:19, pirms 16 gadiem
Raksts tiesham labs. Domaju, ka BATES ieklushana chempionu liga ir veiksme un ari trenera nopelns. Anorthosis pec sastava galigi neizskatas slikts.

  +5 [+] [-]

, 2008-10-03 18:28, pirms 16 gadiem
BATE fenomens Tiesam interesanti. Pagajusaja sezona 3 karta zaudeja ar vieniem vartiem (kopsumma) rumanijas cempionvienibai. Tagad vispar grupu turnirs. Un tur ka spele (!) Bet tie fifa reitingi loti biezi nav diez ko objektivi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2008-10-03 18:49, pirms 16 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: Un galvenais, ka baltkrievu treneris ir pavisam jauns cilvēks
cik vinam gadu?

  -1 [+] [-]

, 2008-10-03 18:50, pirms 16 gadiem
vovarika rakstīja: labs raksts...
Piekrītu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2008-10-03 19:07, pirms 16 gadiem
Un kāpēc neviens labs vārds nav pieminēts par Cluj? Viņi jau arī debitanti!

  +3 [+] [-]

, 2008-10-03 19:08, pirms 16 gadiem
Luiss H rakstīja: Varbūt arī kadreiz redzēsim šajā līmenī Skonto????
drīzāk jau Ventspili!

  +6 [+] [-]

, 2008-10-03 19:18, pirms 16 gadiem
krissz rakstīja: Un kāpēc neviens labs vārds nav pieminēts par Cluj? Viņi jau arī debitanti!
Salīdzini arī Kipru ar Rumāniju. Kipras čempionātā vispār mājo pietiekami liels potenciāls un daudz lielāks nekā Latvijā. Jo klimata,apstākļu un,iespējams,arī naudas dēļ tur leģionārus ir vieglāk pieaicināt. Protams,liela daļa varbūt jau būs karjeras norietā vai tikai uzsāk to,bet tomēr. Nu,kaut vai tāda līmeņa aizsargs kā Dellas. Pie mums tādu krievu līmeņa špīleru neredzēt. Ja tur veiktu normālu naudas piešprici,piemēram,tajā pašā Anorthosis vai kādā citā kiprgrieķu klubā,tad varētu izveidot pietiekami spēcīgu klubu. Par čempionāta vidējo līmeni šoreiz nez vai jēga runāt.

  +2 [+] [-]

, 2008-10-03 19:59, pirms 16 gadiem
Edmundam paldies par rakstu tagad tiešām daudz vairāk zinu par šo komandu-BATE,jo Anarthosis man nebija tik lielas pārsteigums zināju,ka tur spēlē Savio un Dellas,bet BATE tiešām ir fenomens!!!Kāds te prasija par Cluj,bet tad jau ārī var par Steau runāt tomēr Rumānijas čempim ir diezgan labs līmenis!!!Bet,ja tā labi padomā Ventspils varēja tikt nu bijām mēs objektīvi spēcīgāki nekā Bran un Bran tikai mazliet piekāpās Maseļai varbūt tik pat mazliet cik Ventspils bija stiprāks????????Nez varbūt man tikai tā liekas

  +3 [+] [-]

, 2008-10-03 20:00, pirms 16 gadiem
Luiss H rakstīja: Varbūt arī kadreiz redzēsim šajā līmenī Skonto????
sobrid tuvak liekas Ventspils kandidatura, Skonto vel krietni japaaudze muskuli un ja godigi man neskiet, ka Esvorts ir piemerots tadam veikumam, tad jau drizak Starkovs, ceru pienaks tada diena, kad vins parnems Skonto vadibu

  +3 [+] [-]

, 2008-10-03 20:00, pirms 16 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: 31 laikam
tad tiesam talantigs treneris.

  +1 [+] [-]

, 2008-10-03 20:07, pirms 16 gadiem
un kas tad bij panākumu atslēga kad Latvijas izlase iekļuva Euro-2004???..
veiksme saliedētība un citas nianses.. tas pats arii BATE..nu Kipras vieniiba..nauda..

     [+] [-]

, 2008-10-03 21:03, pirms 16 gadiem
''Anorthosis'' ir savācis diezgan labus spēlētājus, respektīvi - tādus, kuri var konkurēt vismaz Čempionu līgas grupu turnīrā. Tā kā par to nevajadzētu pārlieku brīnīties. BATE gan malači - kārtējo reizi parādījuši ka ne vienmēr naudai spēks. Un vispār - komandu sporta spēlēs jau galvenais ir komandas saliedētība, katra spēlētāja 100% pašatdeve nevis uzvārdi uz futbolistu krekliem. Ja vēl ir gudrs treneris un arī veiksme ir sabiedrotā, tad var gāzt kalnus.
Pagaidīsim gan, ko ''pastarīši'' paveiks nākamajās spēlēs.

  +1 [+] [-]

, 2008-10-03 21:18, pirms 16 gadiem
suvass rakstīja: Salīdzini arī Kipru ar Rumāniju. Kipras čempionātā vispār mājo pietiekami liels potenciāls un daudz lielāks nekā Latvijā. Jo klimata,apstākļu un,iespējams,arī naudas dēļ tur leģionārus ir vieglāk pieaicināt. Protams,liela daļa varbūt jau būs karjeras norietā vai tikai uzsāk to,bet tomēr. Nu,kaut vai tāda līmeņa aizsargs kā Dellas. Pie mums tādu krievu līmeņa špīleru neredzēt. Ja tur veiktu normālu naudas piešprici,piemēram,tajā pašā Anorthosis vai kādā citā kiprgrieķu klubā,tad varētu izveidot pietiekami spēcīgu klubu. Par čempionāta vidējo līmeni šoreiz nez vai jēga runāt.
Bet vai tad Cluj ir kaut kādi Eiropas grandi, ka reuzltāts 0:0 pret Chelsea bija pašsaprotams? Zinu, ka Rumānijā ir augstāks čempionāta līmenis par Baltkrieviju un Kipru.

  +2 [+] [-]

, 2008-10-03 21:45, pirms 16 gadiem
Kas lācītim vēderā?

  +3 [+] [-]

, 2008-10-03 21:53, pirms 16 gadiem
Laimes_luteklis rakstīja: Kas lācītim vēderā?
Nākotnes parks?

  -2 [+] [-]

, 2008-10-03 22:28, pirms 16 gadiem
Nav ko ceret uz to ka Ventspils varetu ieklut grupa,ne tas limenis!Vareja salidzinat Brann,Valuj LM!Nekas tur ilgi neiznaks!

  +1 [+] [-]

, 2008-10-03 23:06, pirms 16 gadiem
krissz rakstīja: Bet vai tad Cluj ir kaut kādi Eiropas grandi, ka reuzltāts 0:0 pret Chelsea bija pašsaprotams? Zinu, ka Rumānijā ir augstāks čempionāta līmenis par Baltkrieviju un Kipru.
Protams,Cluj ir pārsteigums un tāda bij pat viņu uzvara Rumānijas čempī. Bet no spēcīga čempionāta tikt iekšā CL ir daudz vieglāk.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-10-04 14:19, pirms 16 gadiem
Vareja jau par Kluj un Aalborgu uzrakstit