Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Florbola kvalifikācijā slovēņi šokē dāņus

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Florbola kvalifikācijā slovēņi šokē dāņus
Slovēnijas izlase

Pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīrā aizvadītas pirmās sešas spēles un visās pārliecinošas uzvaras izcīnījuši turnīra favorīti. Vienīgais izņēmums ir slovēņu negaidītā uzvara pār dāņiem.

Liepājā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā pirmie laukumā devās Somijas florbolisti, lai sacenstos ar Nīderlandi. Somi pirmos vārtus guva mača ceturtajā minūtē, izceļoties vienam no Somijas čempionāta rezultatīvākajiem florbolistiem Justum Kainulainenam. Sajutušu vārtu garšu somi ar apskaužamu regularitāti pretinieku vārtos raidīja vienu bumbiņu pēc otras, panākot 8:0 vadību. Tomēr perioda pēdējā minūtē izcelties sanāca arī holandiešiem, kad vārtus guva Džimmijs Pīters. Tie gan izrādījās vienīgie vārti, ko Nīderlandes valstsvienība šajā spēlē guva, bet Pītersam ar to bija gana, lai pēc mača saņemtu labākā spēlētāja balvu. Somijas izlase otrajā periodā guva vēl piecus vārtus, savukārt trešajā trešdaļā izcēlās septiņas reizes, kas deva pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 20:1. Par labāko spēlētāju uzvarētājiem atzina Markusu Salmi, kurš izcēlās ar četriem precīziem metieniem. Tikmēr Jorena Malkava komandas biedrs “Nokian KrP” komandā Jona Rantala tika pie četrām rezultatīvām piespēlēm.

Jau turnīra pirmajā dienā svarīgu maču aizvadīja mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi, kuri sacentās ar Francijas valstsvienību, dalot otro vietu apakšgrupā. Abām izlasēm šī bija pirmā oficiālā savstarpējā spēle un mača ievadā igauņiem neizdevās pierādīt savu favorīta statusu arī uz rezultāta tablo. Pirmos vārtus izdevās gūt vien astotajā minūtē, kad skaitliskajā vairākumā vārtus guva Artūrs Okružko. Līdz pārtraukumam igauņi guva vēl vien divus vārtus, pārtraukumā dodoties pie 3:0. Krietni rezultatīvāku sniegumu Igaunijas izlase demonstrēja otrajā periodā, kad savu gūto vārtu skaitu prata palielināt līdz 12:0. Arī noslēdzošajā periodā vispirms ar vārtiem atzīmējās igauņi, taču arī viņu vārtsargam neizdevās aizvadīt sauso spēli, vārtus gūstot Klaudi Anrī. Igauņi pārsvaru palielināja līdz 19:1, bet neilgi pirms mača beigām Francijas valstsvienībai vēl viens vārtu guvums. Igaunija uzvarēja ar 19:2, sperot platu soli pretim otrajai vietai grupā. Lielisku spēli aizvadīja Okružko, kuram četri vārtu guvumi un tikpat rezultatīvas piespēles.

Līdzīgi kā Francija, arī Islandes valstsvienība spēles pirmajā daļā prata saglabāt puslīdz cienījamu rezultātu B apakšgrupas spēlē pret Vācijas izlasi. Pirmo periodu zaudējot ar 0:3, otrajā salinieki ilgstoši spēja saglabāt tādu pašu rezultātu. Tomēr otrā perioda izskaņā bumbiņas arvien vairāk bira viņu vārtos, kā rezultātā pirms noslēdzošā perioda 9:0 Vācijas izlases labā. Trešajā periodā viens no vācu līderiem Mihels Voke panāca 10:0, kad pie goda vārtiem tika arī Islande, izceļoties viņu zināmākajiem spēlētājiem Andreasam Stefansonam. Līdz mača beigām Vācija guva vēl sešus vārtus, tādējādi uzvarot ar pārliecinošo 16:1. Sešus vārtus uzvarētājiem guva Voke, esot pārliecinoši rezultatīvākais komandā.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas pirmā diena Liepājā

LaiksGrupaSpēleRezultāts
10:00ANīderlande – Somija1:20
13:00AFrancija – Igaunija2:19
16:00AVācija – Islande16:1
19:00ALihtenšteina – Latvija3:29

Bez pārsteiguma iesākās arī kvalifikācijas turnīrs Slovēnijā, kur par trim ceļazīmēm uz finālturnīru spēkojas piecas izlases. Šveices izlase vispirms ar 16:2 sagrāva Itālijas valstsvienību. Jau pirmajā periodā šveiciešiem 5:0 vadība, ko līdz otrā perioda izskaņai izdevās palielināt līdz 13:1. Pretēji citām favorītu izlasēm, šveicieši tieši noslēdzošajā periodā nedaudz atslābinājās, šajā periodā iemetot vien trīs vārtus sešu minūšu laikā, pēc tam vairs pie rezultatīviem metieniem netiekot. Mača pēdējā minūtē spēles pēdējie vārti itālieša Andrea Vitali rēķinā. Šveices izlasē rezultatīvākais ar diviem vārtiem un tikpat piespēlēm Paolo Rīdi rēķinā, kamēr Marko Luiss izcēlās ar trim precīziem metieniem.

Tikmēr dienas lielākais pārsteigums tika piedzīvots pēdējā dienas spēlē, kurā Slovēnija katrā no trešdālām guva pa vieniem vārtiem, ar ko bija pietiekami, lai tiktu galā ar rangā augstāk esošajiem dāņiem. Spēles vidū slovēņi bija vadībā ar 2:0, bet perioda izskaņā dāņiem vienus vārtus atspēlēja Kalle Taminens. Luka Peklajs trešā perioda ievadā atjaunoja divu vārtu pārsvaru slovēņiem un, kaut arī dāņi ātri atkal deficītu sadeldēja līdz minimumam, vairāk nekā 500 skatītāju atbalstītie slovēņi atlikušajās 17 minūtēs savus vārtus nosargāja neieņemtus, tiekot pie ļoti svarīgas 3:2 uzvaras, kas vienību pietuvinājis iekļūšanai pasaules čempionāta finālturnīrā.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas pirmā diena Skofja Lokā

LaiksGrupaSpēleRezultāts
18:00EŠveice – Itālija16:2
21:00EDānija – Slovēnija2:3