Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Liepājā tiek sadalītas vēl divas ceļazīmes uz finālturnīru

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Liepājā tiek sadalītas vēl divas ceļazīmes uz finālturnīru
Igaunijas izlasei šodien mačā ar Islandi iespējams nodrošināt ceļazīmi uz finālturnīru, foto: IFF Floorball

Liepājas Olimpiskajā centrā šodien noslēgises pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra posms florbolā vīriešu izlasēm un četras komandas spēkosies par atlikušajām divām ceļazīmēm uz Zviedriju. Tāpat kvalifikācijas turnīri turpinās arī Polijā un Slovēnijā.

Liepājā noslēdzošā spēļu diena sāksies ar cīņu starp Lihtenšteinas un Nīderlandes komandām – vienībām, kas kā vienīgās nav spējušas tikt pie panākumiem. Šai spēlei no sportiskā viedokļa būs maza vērtība, jo ne vienai no tām vairs nav iespējams kvalificēties finālturnīram. Taču tā var iespaidot pasaules ranga tabulu, domājot jau par nākamajām kvalifikācijas spēlēm. Šajā turnīrā pārliecinošāku sniegumu laukumā demonstrējusi Lihtenšteina, kuru līderis Remo Tišhausers ar 8 (6+2) punktiem ir 14. rezultatīvākais kvalifikācijas turnīra spēlētājs. Tomēr abās iepriekšējās savstarpējās spēlēs 2018. un 2020. gadā gana pārliecinošus panākumus izcīnījuši holandieši (8:4 un 8:3). Spēles sākums pulksten 10:00.

Krietni lielāka vērtība būs divām nākamajām spēlēm, kas tiks aizvadītas Liepājā. Pulksten 13:00 vienu no atlikušajām ceļazīmēm uz finālturnīru. Igaunijas izlase, kas tikusi pie pārliecinošām uzvarām pār francūžiem un holandiešiem, kā arī piedzīvoja smagu zaudējumu spēlē ar somiem, savā galvenajā turnīra spēlē sacentīsies ar Islandes izlasi. Islandieši šajā turnīrā absolūti nav spējuši demonstrēt pārliecinošu sniegumu, vienīgo panākumu izmokot mačā ar Lihtenšteinu. Viņu līderis Andreass Stefansons ir iekrājis 6 (4+2) punktus, taču vienatnē var gūt pāris vārtu, bet līdzvērtīgu partneru viņam izlasē diemžēl nav. Turpretim igauņiem ir vairāki spēlētāji, kas var noslēgt uzbrukumus ar precīziem metieniem. Rezultatīvākais ar 7 (3+4) punktiem pašlaik ir Tanels Kasenurms, bet viena piespēle mazāk Aleksandra Dalberga rēķinā. Vienīgā savstarpējā spēle bijusi pirms četriem gadiem kvalifikācijas turnīrā Valmierā, kad pirmo periodu ar 2:1 uzvarēja “salinieki”, bet spēlē tomēr droša 13:5 uzvara igauņiem.

Ar tādu pašu likmi būs cīņa, kas sāksies pulksten 16:00 un laukumā dosies Vācijas un Francijas izlases. Vācieši bija gaužām bezspēcīgi pret Latviju, bet Islandes un Lihtenšteinas komandas apspēlēja cīņas gaitā, lai gan spēles pirmajā pusē nemaz tik viegli neklājās. Tikmēr francūži bez variantiem zaudējuši igauņi un somiem, bet savā līdz šim svarīgākajā spēlē mača trešajā periodā pierādīja savu pārsvaru pār Nīderlandi. Pirms šīs spēles izteikts favorītu statuss piedēvējams Vācijas izlasei, taču tas vēl būs jāpierāda laukumā. Vācietis Mihels Voke trijās spēlēs izcēlies ar deviņiem vārtu guvumiem, esot Liepājas kvalifikācijas grupas astotais rezultatīvākais spēlētājs un otrs labākais starp vārtu guvējiem. Rezultatīvākais francūzietis Tomas Basē ar 4 (3+1) punktiem meklējams starp TOP-50 lejasgala florbolistiem. Izlases līdz šim nūjas krustojušas piecas reizes, pēdējo reizi to darot pirms četriem gadiem, kad Vācija bija pārāka ar rezultātu 9:4.

PČ Latvijas posma spēļu kalendārs

LaiksPosmsSpēle
10:00Par 7.vietuLihtenšteina – Nīderlande
13:00KvalifikācijaIgaunija – Islande
16:00KvalifikācijaVācija – Francija
19:00Par 1.vietuSomija – Latvija

Ņemot vērā, ka vakar C apakšgrupā Norvēģija un Slovākija savstarpējā spēlē nospēlēja neizšķirti, cīņā par uzvaru grupā abām izlasēm jācenšas sasniegt pēc iespējas lielāku rezultātu grupu turnīra noslēdzošajās spēlēs. Tādējādi var prognozēt sarežģītu dienu Lielbritānijas izlasei, kas spēkosies ar Norvēģiju. Līdz šim vienīgajā savstarpējā spēlē pirms sešiem gadiem “vikingi” bija pārāki ar pārliecinošo 21:1 un, ņemot vērā, ka šovakar rezultāta starpība būs ļoti svarīga, domājams, ka rezultāts varētu būt līdzīgi iespaidīgs. Kaut gan briti pierādīja, ka šajā turnīrā prot gūt skaistus vārtus, iemetot astoņas bumbiņas slovākiem.

Slovākijas izlase jau pirms savas spēles zinās, kā nospēlējusi Norvēģija un kāds rezultāts viņiem jāsasniedz, lai ieņemtu pirmo vietu apakšgrupā. Pilnībā gan nevar norakstīt arī Spānijas izlasi, kas gana cienījami nospēlēja ar norvēģiem un tika galā ar britiem, tādējādi esot ļoti reāli kandidāti uz spēlēšanu kvalifikācijas spēlē. Tas gan nemaina faktu, ka izteikti cīņas favorīti ir slovāki. Interesanti, ka komandas aizvadījušas trīs savstarpējās spēles, kas visas bijušas ļoti sīkstas. Tās visas gan bijušas ļoti sen – 2006. gadā pasaules čempionāta C divīzijā Spānijā slovāki uzvarēja ar 3:1. Divus gadus vēlāk līdzīgā turnīrā jau Slovākijas mājās grupu turnīrā vispirms ar 4:3 pārāki bija spāņi, bet vēlāk turnīra gaitā slovāki prata revanšēties ar 6:2. Kopš tiem laikiem gan Slovākijā florbols attīstījies krietni straujāk nekā Dienvideiropas valstī.

Svarīgas spēles priekšā arī D apakšgrupā, ņemot vērā, ka arī šeit viena no spēlēm noslēgusies neizšķirti. Vispirms Austrija, ka turnīra pirmajā dienā nopelnīja punktu pret Poliju, pirmkārt centīsies tikt pie uzvaras pār ungāriem, lai nodrošinātu vismaz trešo vietu un garantētu dalību cīnīties kvalifikācijas spēlē. Ja viss ritēs austriešu zīmē, tad viņiem jācenšas uzvarēt ar pēc iespējas lielāku rezultāta starpību, lai varētu konkurēt ar Poliju iespējamo otro vietu turnīra tabulā. Izlases savā starpā regulāri aizvada pārbaudes spēles, pēdējā no tām 2019. gadā austriešiem uzvarot ar 6:4. Pasaules čempionātu kvalifikācijā komandas nav spēlējušas 12 gadus, kad ungāri turpat Polijā tika pie graujoša panākuma ar 9:1.

Ņemot vērā konkurentu rezultātu, grupu turnīra noslēdzošajā spēlē Polijai būs informācija, kādu rezultātu viņiem jācenšas sasniegt pret grupas neapšaubāmajiem favorītiem čehiem, kuriem mačā pietiek arī ar neizšķirtu, lai kļūtu par grupas uzvarētājiem un tādējādi kvalificējoties pasaules čempionātu finālturnīram. Poļi līdz šim ar 2:0 uzvarējuši ungārus, kamēr austrieši čehiem zaudēja ar 18 vārtu starpību. Arī šīs izlases aizvadījušas vairākas savstarpējās spēles, visās uzvarot čehiem. Pasaules čempionātu kvalifikācijas turnīros vai finālturnīros izlases gan līdz šim savā starpā nav spēlējušas vēl ne reizi.

PČ Polijas posma spēļu kalendārs

LaiksPosmsSpēle
10:00C grupaNorvēģija - Lielbritānija
13:00C grupaSlovākija - Spānija
16:00D grupaUngārija - Austrija
19:00D grupaPolija – Čehija

Visbeidzot, Slovēnijā notiekošajā kvalifikācijas kārtā šodien pirmajā spēlē laukumā dosies dāņi, lai sacenstos ar Itāliju. Dāņi pēc negaidītās neveiksmes laukuma saimniekiem kapitulēja Šveicei, līdz ar to atlikušajās spēlēs vēl kādu neveiksmi atļauties nevar. Tikmēr Itālijas izlase pēc plānotā zaudējuma šveiciešiem nākamajā dienā izrādījās bezspēcīgi arī cīņā ar slovēņiem. Turnīra trešajā spēlē komanda prata atspēlēties no 0:2 deficīta un tikt galā ar beļģiem, tādējādi saglabājot cerības uz trešo vietu grupā. Lai tās pārvērstos realitātē, komandai šodien obligāti nepieciešama uzvara pār objektīvi spēcīgākajiem dāņiem. Izlases savā starpā tikušās vien divas reizes, taču tas bijis ļoti sen, līdz ar to rezultāti ir vien informatīvi – pārbaudes spēlē pirms 18 gadiem komandas cīnījās neizšķirti 5:5, bet 2008. gadā pasaules čempionātā dāņi bija pārāki ar 5:2, kaut gan pēc diviem periodiem rezultāts bija neizšķirts 1:1.

Dienas otrajā spēlē vēsturisku ierakstu savas valsts florbola sasniegumu grāmatās var ierakstīt laukuma saimnieki slovēņi, kuri lieliski iesākuši turnīru, bet šodien spēkosies ar Beļģiju, kas divās spēlēs piedzīvojusi divus zaudējumus. Tiekot pie uzvaras šajā cīņā, slovēņi nodrošinās ceļazīmes uz finālturnīru Zviedrijā un nebūs atkarīgi no pārējo spēļu iznākumiem. Interesanti, ka šī būs abu izlašu pirmā savstarpējā spēle. 2022. gadā pārbaudes turnīrā slovēņi spēkojās ar beļģu U19 izlases spēlētājiem, tiekot pie graujoša panākuma ar 20:0.

PČ Slovēnijas posma spēļu kalendārs

LaiksPosmsSpēle
16:00E grupaItālija – Dānija
19:00E grupaSlovēnija - Beļģija