Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

PČ kvalificējas arī Somijas un Šveices florbolisti

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

PČ kvalificējas arī Somijas un Šveices florbolisti
Norvēģijas un Slovākijas izlase šoreiz uzvarētāju nespēja noskaidrot, foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta kvalifikācijas turnīru pārliecinoši turpina aizvadīt vadošās florbola nācijas un pēc šodienas spēlēm ceļazīmi uz finālturnīru izcīnījusi ne vien Latvijas valstsvienība, bet arī Somijas un Šveices izlases. Dienas aizraujošākajā spēlē Norvēģija nenosargāja četru vārtu pārsvaru un spēlēja neizšķirti ar slovākiem.

Dienas pirmajā spēlē Igaunija sacentās ar Nīderlandi, kas bija zaudējusi abas spēles un praktiski atvadījusies no iespējām iekļūt kvalifikācijas kārtā. Tikmēr igauņi paveica minimālo uzdevumu pēc vieglās uzvaras pār francūžiem un bezcerīgā zaudējuma somiem, tiekot pie vēl vienas uzvaras. Jau pirmajā trešdaļā mūsu ziemeļu kaimiņi iekrāja 6:0 vadību, sevišķi amizantā veidā tiekot pie piektajiem vārtiem, kad trīs holandieši saspēlējās savā laukuma pusē, kas noslēdzās ar bumbiņas iemešanu savos vārtos. Otrajā pārtraukumā igauņi devās pie 11:0 vadības. Gods kam gods, trešo periodu holandieši nospēlēja visnotaļ cienījami, šo spēles nogriezni pat uzvarot ar 3:1. Spēlē un turnīrā kopumā tas gan ļāva veikt vien kosmētiskus labojumus. Igaunija uzvarēja ar 12:3 un nodrošināja sev otro vietu apakšgrupā. Ar diviem vārtu guvumiem un tikpat piespēlēm izcēlās Latvijas-Igaunijas līgas otrais rezultatīvākais spēlētājs Tanels Kasenurms.

Kā nākamie laukumā devās vācieši, kuri centās reabilitēties par ļoti neveiksmīgo cīņu pret Latviju. Spēles sākumā gan viņiem ar to klājās ļoti gausi, jo septītajā minūtē Lihtenšteinas izlase pēc metiena no tuvas distances izvirzījās vadībā. Līdz pārtraukumam vācieši paspēja atspēlēties un perioda izskaņā arī iegūt vadību. Vairāk gan Lihtenšteinas valstsvienībai patrokšņot neizdevās, jo otrais periods tika aizvadīts tikpat vāji kā turnīra dienā pret Latvijas izlasi. Šo spēles nogriezni vācieši uzvarēja ar 10:1, kas deva milzu 12:1 pārsvaru pirms pēdējā perioda. Tajā vācieši pievienoja vēl septiņus vārtus, tiekot pie savas pārliecinošākās uzvaras šajā turnīrā – 19:1. Ar diviem vārtu guvumiem un četrām rezultatīvām piespēlēm uzvarētāju rindās atzīmējās Svensons Hope, bet Mihels Voke un Marks Olivers Bote spēli pabeidza ar trim vārtu guvumiem.

Vēl vienā spēlē formalitātes nokārtoja Somijas izlase, kura trešo vakaru pēc kārtas pārsniedza 20 gūto vārtu robežu, vienlaikus pirmo reizi turnīrā nosargājot neieņemtus savus vārtus. Spēlē pret Francijas izlasi, kas savu galveno uzdevumu grupu turnīrā – uzvarēt Nīderlandi – bija jau izdarījusi, somi jau pirmajā periodā panāca pārliecinošo 9:0 pārsvaru. Otrajā periodā somi atzīmējās vien ar sešiem vārtu guvumiem, bet noslēdzošajā periodā atkal pievienoja deviņus vārtu guvumus. Summā tas deva pārliecinošu 24:0 uzvaru un Somija oficiāli nodrošināja biļetes uz pasaules čempionāta finālturnīru.

A apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Somija330065:26
2.Igaunija320132:264
3.Francija310212:482
4.Nīderlande30039:420

B apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Latvija330060:56
2.Vācija320136:124
3.Islande31029:432
4.Lihtenšteina300310:550

Parādot atzīstamu rezultativitāti pirmajā dienā, kad tika zaudēts objektīvi spēcīgākām komandām, C apakšgrupas savstarpējā spēlē spāņi šodien tika pie svarīgas 6:3 uzvaras pār Lielbritāniju. Mača rezultātu 16. minūtē ar skaisti realizētu soda metienu atklāj briti, bet spāņi paspēja panākt 1:1 un vēlāk arī 2:2, kad neveiksmīgi spēlēja Lielbritānijas izlases vārtsargs. Otrajā periodā tika gūti vieni vārti, kad no vārtu priekšas spāņus pirmo reizi vadībā izvirzīja Antons Žurado. Trešajā periodā dienvidnieki panāca arī 4:2. Briti deficītu sadeldēja līdz minimumam, bet spēles izskaņā Spānijas izlase divas reizes raidīja bumbiņu konkurentu tukšajos vārtos, tādējādi ierakstot divus punktus un turpinot cīņu par kvalificēšanos pasaules čempionāta finālturnīram.

Norvēģijas florbolisti vareni sāka spēli pret Slovākijas izlasi, kurai divreiz pamanījās piekāpties iepriekšējā pasaules čempionātā, vispirms zaudējot grupu turnīra spēlē, bet pēc tam arī cīņā par 7.vietu. Šoreiz komanda pirmajā periodā panāca 4:0, visus vārtus gūstot 12 minūšu laikā. Pēc pārtraukuma slovāki septiņās minūtēs rezultātu prata izlīdzināt, bet trešajā periodā, iemetot divus vārtus 11 sekunžu laikā, prata arī panākt 5:4 vadību. Spēles turpinājumā norvēģi divas reizes ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā un 62 sekundes pirms pamatlaika beigām, realizējot pēdējo no tiem, Marius Pedersens panāca 5:5 izlīdzinājumu. Līdz ar to pēc divām spēļu kārtām abām komandām ir pa trim punktiem un pēdējā kārtā neklātienes cīņās noskaidrosies, kura komanda automātiski kvalificēsies finālturnīram, bet kurai ceļazīme būs jāizcīna kvalifikācijas spēlē. Norvēģiem ar diviem vārtiem atzīmējās Joakims Terjesens un Kristofers Gjodalsteuns. Tikmēr Tomašs Kvasņica ar diviem vārtiem un vienu piespēli izcēlās slovāku rindās.

C apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Slovākija211024:133
2.Norvēģija211015:103
3.Spānija210111:132
4.Lielbritānija200211:250

Ja C grupā šodien tika spēlēts neizšķirti, tad D apakšgrupā neizšķirts rezultāts bija jau turnīra pirmajā dienā. Šodien austrieši, kas vakar nopelnīja punktu pret poļiem, jau otrajā minūtē atradās 0:2 iedzinējos cīņā ar čehiem. Čehijas valstsvienība savu otro spēli aizvadīja ne mazāk pārliecinoši, kā pirmo spēli, pirmo periodu uzvarot ar 6:0. Otrajā periodā tika panākts 9:0, kar austrieši vairākumā guva goda vārtus. Perioda izskaņa gan atkal favorītu zīmē, kuri divu ar pusi minūšu laikā ar četriem vārtiem pārsvaru palielināja līdz 13:1. Ļoti rezultatīvi Čehijas izlase nospēlēja arī noslēdzošo periodu, tiekot vēl pie septiņiem metieniem un spēli uzvarot ar vieglu 20:2. Matejs Penička guva četrus vārtus un izdarīja divas piespēles. Savukārt Petrs Majers un Matejs Havlašs guva hat-trick.

Sagaidījuši labu palīdzību no čehiem, poļi paši devās laukumā, lai sasniegtu pēc iespējas labāku rezultātu cīņā ar Ungāriju. Viegli gan negāja, taču minimālo uzdevumu poļi paveica – devītajā minūtē Daniels Surdins guva vienus vārtus, bet četras minūtes pirms mača beigām Emīls Karkulovskis skaisti realizēja piešķirto soda metienu, dubultojot laukuma saimnieku pārsvaru. Lai ieņemtu otro vietu, poļiem jācer, ka rīt viņi labāk par austriešiem nospēlēs pret čehiem, vai arī ungāri sniegs palīdzīgu roku cīņā ar austriešiem. Tajā pašā laikā austriešiem jebkāda veida uzvara ļautu pakāpties uz trešo vietu tabulā, kas dotu iespēju aizvadīt kvalifikācijas maču.

D apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Čehija220036:34
2.Polija21108:63
3.Austrija20118:261
4.Ungārija20021:180

Kā ierasts, divi mači tika aizvadīti arī E apakšgrupā Slovēnijā. Vispirms Beļģijas izlase pēc pirmā perioda panāca 2:0 vadību cīņā ar Itāliju, taču pamanījās dueli zaudēt ar rezultātu 2:5. Domājams, ka šāds iznākums ir ļoti labvēlīgs turnīra saimniekiem slovēņiem, kuri ir tikuši pie pārliecinošas uzvaras pār itāļiem un vēl viens punkts pavērs ceļu uz pirmo finālturnīru. Itālijas izlase jau otrajā periodā ar trim vārtu guvumiem spēja izvirzīties 3:2 vadībā. Trešajā periodā ātrā pārejā no aizsardzības uzbrukumā tika gūti ceturtie vārti, bet nepilnas piecas minūtes pirms mača beigām Andrea Vitali skaisti nomānīja vārtsargu, pārceļot tam bumbiņu pāri un uzstādot beigu rezultātu. Beļģiem bija vēl četras minūtes skaitliskajā vairākumā, taču pie vārtiem tikt neizdevās.

Trešo pārliecinošo uzvaru izcīnījuši Šveices florbolisti, kas tādējādi arī pievienojušies Somijai un Latvijai, nopelnot ceļazīmi uz finālturnīru. Cīņā pret dāņiem, kuri turnīru sāka ar zaudējumu slovēņiem, astotajā minūtē izvirzījās vadībā, bet līdz pārtraukumam 3:1 vadībā atradās jau šveicieši. Otrais periods atkal sākās ar ātriem dāņu vārtiem, izceļoties ar metienu no tuvas distances. Tomēr otrais periods pilnībā aizritēja Šveices zīmē, kuri guva vārtus dažādos veidos, līdz pārtraukumam panākot 9:3 vadību. Noslēdzošajā spēles posmā vēl divi vārtu guvumi un Šveice, kura, domājams, kļūs par apakšgrupas uzvarētāju, priekšlaikus nodrošinājusi vienu no trim ceļazīmēm uz finālturnīru, kas tiek izspēlētas Slovēnijā.

E apakšgrupas turnīra tabula

VietaKomandaSpēlesUzvarasNeizšķirtiZaudējumiVārtiPunkti
1.Šveice330040:76
2.Slovēnija220014:44
3.Itālija31029:292
4.Dānija20025:140
5.Beļģija20024:180