Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Treneri bez darba, bērni ielās?

Jānis Pārums

Viedoklis: Treneri bez darba, bērni ielās?
Kur zelts, "zīmuļu" daudz...
Foto: izm.gov.lv

Pavisam nesen valdība pieņēma budžeta grozījumus, kas paredz, ka no septembra līdz šī gada beigām Latvijas sporta skolas paliks bez finansējuma 1.7 miljonu latu apmērā. Tomēr šogad vēl naudu izdosies atrast, bet vai nākamgad... Ko darīs treneri un kas notiks ar jaunajiem talantiem?

Kā zināms, kopumā valdība mēģināja atrast un atrada iespēju ietaupīt 500 miljonus latu. Tiesa, 1.7 miljoni uz to fona ir diezgan niecīga summa, tikpat labi valdība varēja noņemt šo summu no kādas turīgākas ministrijas, kas šādu samazinājumu iespējams tik traki nemaz neizjustu. Iepriekšminētajai summai gan patiesības labad jāpieskaita 2.39 miljoni, kas paredzēti treneru algās. Tātad – 4.09 miljoni latu...

Zinu, ka lielā daļā sporta skolu treneri ir sava darba fanātiķi, kas strādā ar sirdi un dvēseli. Tāds ir arī mans bijušais treneris, kas man iemācīja pirmos soļus basketbolā. Bez viņa un vecākā brāļa, kurš arī ir treneris, zināšanām es noteikti nebūtu kļuvis par vismaz lokāla mēroga "zvaigznīti". Visas medaļas, kausi un apbalvojumi, pirmkārt, ir viņu nopelns, un tikai neliela daļa no tā ir mana neatlaidība un apņēmība sasniegt mērķus.

Vai apcērpot algas treneriem un atstājot sporta skolas bez finansējuma, valsts apzinās, kas notiks ar jaunatnes sportu un sportu kopumā? Cerēt uz pašvaldību atbalstu un vecāku nesavtību? Jaunās pašvaldības pašas liks galvas kopā, lai tiktu skaidrībā, kā nenoiet pa burbuli. Vecāki? Par kādu vecāku nesavtību var būt runa, ja daļa no viņiem ir bez darba, daļai ir samazinātas algas. Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe sākusi domāt vai 69 sporta skolas nav par daudz... Drīzāk par daudz mums ir ministriju un deputātu, kas darbā jūtas kā kūrortā, sarunājas draugos vai vienkārši dzen luni un ik pa laikam nobalso, visticamāk, pieņemot kārtējo pretrunīgo likumu. Vai jau tā nepietiek ar korumpētību, kas apdraud dažu sporta skolu likteni? Tagad arī valsts tām, maigi sakot, uzliek mīksto.

Kā pirms neilga laika paziņoja Koķe, tad, apvienojot un optimizējot IZM padotībā esošās aģentūras, līdzekļi tiks pārdalīti par labu sporta skolu treneru atalgojumam. Taču tas ir šim gadam. 2010 .gada valsts budžetā nauda šim mērķim (treneru algām) vispār netiek paredzēta. Ja sporta skolām nebūs finansējuma, ja treneriem nebūs algu, kur paliks jaunie, talantīgie un perspektīvie bērni? Lielāka perspektīva viņus redzēt sūcot lētu aliņu sētmalē un uzpīpējot, jo pēc skolas jau viņi vairs nedosies trenēties. Apzinīgākie varbūt dosies mājup, pildīs mājasdarbus, kamēr citi, visticamāk. savu enerģiju izlietos citur un ne tajā lietderīgākajā veidā.

Un tagad atcerēsimies, ka tieši politiķi, Latvijas sportistiem gūstot starptautiskus panākumus, ir līduši kameru priekšā, smaidījuši, sak "tas ir mūsējais, tas ir latvietis"! Kad latvieši gūst panākumus, tad politiķi ir pirmie, kas kā apnicīgi kukaiņi izmantos katru iespēju pagozēties kopā ar olimpiskajiem čempioniem, basketbola zeltenēm un tā tālāk. Pavisam nesen, pēc Latvijas sieviešu izlases pirmajām uzvarām, IZM izplatīja preses relīzi, kurā jau pieminētā Koķe tika lepni nodēvēta par "sporta ministri" (IZM atbildīga arī par sporta nozari – aut.), lai gan sajēga par sportu, pieļauju, viņai ir tikai mazliet vairāk kā man par baletu. Meitenes tika sveiktas par lielisko sniegumu, Koķe solīja apmeklēt dāmu izlases spēles Rīgā, taču nezinu vai patiešām to izdarīja. Pēc uzvarām jau mūsējos atceras, bet dīvaini, ka pēc neveiksmēm ir klusums. Pēc Latvijas meiteņu zaudējumiem netika izplatīta neviena relīze, kurā tiktu pausti meitenēm tobrīd tik ļoti nepieciešamie uzmundrinājuma vārdi. Kad "esam virsotnē", tad jau visi izmantos iespēju paspīdēt medijos, uzmetoties par sportistu kvēliem faniem un draugiem.

Protams, šī valsts "uz grunti" tika sākta laist jau tad, kad kāds omulīgs vīriņš solīja mums septiņus treknos gadus vai pat agrāk. Kas no tā ir sanācis, mēs visi paši labi redzam – mēs esam tādā, atvainojos, pakaļā kā reti kura valsts pasaulē. Tikai žēl, ka, glābjot valsti no bankrota, mēs iedzenam izmisumā un bankrotā pensionārus, medicīnas darbiniekus, pedagogus - tās sabiedrības grupas, ko mums vajadzētu pasargāt...

1 2 39 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-06-23 10:17, pirms 15 gadiem
Viedi vaardi...
Slēpts komentārs: kipish

  +6 [+] [-]

, 2009-06-23 10:27, pirms 15 gadiem
kipish rakstīja: visiem jau nogriež, nevar jau vienu sportu atstāt...
Es domāju ka sportot varēs 10ajā gadā, bet visticamāk tas būs par maksu
Tu gribi teikt ka tagad kaut kur ir arī "bezmaksas"?

 +12 [+] [-]

, 2009-06-23 11:08, pirms 15 gadiem
es gan šajā gadījumā neceltu paniku. arī visa šī sporta sistēma sen jau ir novecojusi un ļoti neefektīva, nemudina cilvēkus domāt un darboties. valsts iedeva naudu un visi darbojās nekustinot smadzeni. Ir pēdējais laiks attīstīt spēcīgas klubu sistēmas pašiem kaut pēc rietumu parauga, nevis naivi cerēt uz valsts palīdzību. Tas nav normāli, ja bez valsts finansēm visa sistēma sagrūst..tad redzam, cik "spēcīgā" sistēmā esam līdz šim vilkuši. Valsts atbalstam sportā, protams, kautkādā mērā jābūt (nejau profesionāls sports jāatbalsta), bet ne pilnā apmērā.

  +3 [+] [-]

, 2009-06-23 11:27, pirms 15 gadiem
No algas līdz algai ir grūti izdzīvot. No kukuļa līdz kukulim neiespējami!

  +5 [+] [-]

, 2009-06-23 11:37, pirms 15 gadiem
hecs rakstīja: Tu gribi teikt ka tagad kaut kur ir arī "bezmaksas"?
Protams, ka proletariāta sporta veidi pašvaldību sporta skolās ir bezmaksas. Šeit neiet runa par tenisu, hokeju, kalnu slēpošanu un citiem biezajiem sporta veidiem. Bet ja sporta skolām valsts vairs nedotēs treneru algas tad tiešām ļoti daudzi bērni paliks uz ielas, jo ar kalnu slēpošanu var nodarboties piemēram biezā Fogeļa bērni, bet ne ierindas vidējā Latvieša atvases!

 +18 [+] [-]

, 2009-06-23 11:41, pirms 15 gadiem
Tie dauņi, kas ir augšā laikam tiešām nedomā par nakotni, bet tik par savām kabatām un savu labklājību. PIDARASI!!!!!!!!

  +4 [+] [-]

, 2009-06-23 12:21, pirms 15 gadiem
Forma rakstīja: es gan šajā gadījumā neceltu paniku. arī visa šī sporta sistēma sen jau ir novecojusi un ļoti neefektīva, nemudina cilvēkus domāt un darboties. valsts iedeva naudu un visi darbojās nekustinot smadzeni. Ir pēdējais laiks attīstīt spēcīgas klubu sistēmas pašiem kaut pēc rietumu parauga, nevis naivi cerēt uz valsts palīdzību. Tas nav normāli, ja bez valsts finansēm visa sistēma sagrūst..tad redzam, cik "spēcīgā" sistēmā esam līdz šim vilkuši. Valsts atbalstam sportā, protams, kautkādā mērā jābūt (nejau profesionāls sports jāatbalsta), bet ne pilnā apmērā.
var vismaz redzēt ka kāds fišku rubij
cepums tev ;D
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-06-23 12:53, pirms 15 gadiem
no ko jamet mala parejos sporta veidus un japaliek tikai pie svarigakajiem.... neko darit...

ne jau sports vienigais piedzivo apgriesanu...

  +2 [+] [-]

, 2009-06-23 13:07, pirms 15 gadiem
man ir divas lietas ko teikt šajā sakarā:
1. sports turpmāk pastāvēs tikai uz entuziastu pūlēm, skumji.
2.varbūt vajadzētu padomāt par nacionālajiem sporta veidiem, vajadzētu ieguldīt naudu kur ir augļi, apgriest tos sportaveidus līdz nulei kur nav rezultāru, bet latviešu mentalitāte ir tāda ka vajag no visa pasmelt, mes esam maza valsts ar mazu cilvēk kapitālu tādeļ dažos sportaveidos vieglāk atrast talantus bet daudzos vairāk viduvējības. Vajab sašaurin¯zt piedāvajamo sporta veidu skaitu...

  -1 [+] [-]

, 2009-06-23 15:39, pirms 15 gadiem
jaiet ar lodem veseriem ,skepu ,ciemos pievaldibs.aaa kuzminu neaizmirst galvenais.

  +1 [+] [-]

, 2009-06-23 17:16, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: ...ielās neviens nebūs... Sporta klubi prasīs naudu no vecākiem, kaut ko jau izspiedīs. Mēnesī kādus 30-50 latus jau nu no katra vecāka mēģinās izspiest.
Ja 30-50 ls, ta jau treneri būs vēl bagātāki, nekā iepriekš? Piemēram basketbola treneris Tagad bija jāmaksā katram pa 3 ls mēnesī

     [+] [-]

, 2009-06-23 17:43, pirms 15 gadiem
Nebus jau ta,ka visi bus ielas,jo grozies ka gribi vienmer jau bija jamaksa nauda par treniniem,cita lieta,ka tagad bus daudz dargak.
Un,ja si bezsistemas sistema sabruks,tad varbut nebus tik slikti,jo bus javeido sistema no jauna.

  +2 [+] [-]

, 2009-06-23 18:01, pirms 15 gadiem
Piekrītu autoram.Vispirms jau nu vajadzētu apcirpt to galu,kas saņem daudz ne par ko, tērē uz nebēdu,noņem tiem,kas paši nevar sevi aizstāvēt(tobiš,pensionāri un bērni).Un,lai nu kā,bet ne jau "biezo" bērneļi nes Latvijas vārdu pasaulē(pārāk laba siltumnīca),un tiem vecākiem pat 20Ls būs ļoti liela nauda.

  +4 [+] [-]

, 2009-06-23 19:57, pirms 15 gadiem
Onslovs rakstīja: Ja 30-50 ls, ta jau treneri būs vēl bagātāki, nekā iepriekš? Piemēram basketbola treneris Tagad bija jāmaksā katram pa 3 ls mēnesī
Liepājā, vieglatlētikā, maksimums, kas bij jāmaksā... 2Ls... bet +/- vairumam 1Ls... un daudzi par velti... sporta skolās normāla parādība būtu normāla samaksa... tad arī treneriem algas būtu normālas...

  -3 [+] [-]

, 2009-06-23 19:59, pirms 15 gadiem
skyter rakstīja: Piekrītu autoram.Vispirms jau nu vajadzētu apcirpt to galu,kas saņem daudz ne par ko, tērē uz nebēdu,noņem tiem,kas paši nevar sevi aizstāvēt(tobiš,pensionāri un bērni).Un,lai nu kā,bet ne jau "biezo" bērneļi nes Latvijas vārdu pasaulē(pārāk laba siltumnīca),un tiem vecākiem pat 20Ls būs ļoti liela nauda.
Nemurgo-talantus vienmēr atbalsta... sports visiem ir pieejams... ja vēlies ko vairāk par ikdienas skraidīšānu, lēkāšanu, mešānu... attiecīgi arī maksā... nav normāli, ka to visu valstij vajadzētu finansēt... LM piramīda ir ideāls piemērs, kā saimniekot... pamācās no viņiem...

     [+] [-]

, 2009-06-23 19:59, pirms 15 gadiem
hecs rakstīja: Tu gribi teikt ka tagad kaut kur ir arī "bezmaksas"?
Protams....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-06-24 04:58, pirms 15 gadiem
daudzi vecaaki newar atllauties ne 5 ne 10 latus meenesii!!!!bet tur ir daudz talantiigi speeleetaaji!!!!!labaak buutu sew nogriezussi algas un iedewussi vairaak treneriem!!!!!daudzi treneri jau plaano braukt straadaat uz aarzemeem!!!!tad kad beerni vandiisies pa pagakmiem apkaart tad arii visi redzees kaa valsts ir visu novedusi!!!!
buutu atlaidussi labaak kaadus 10 ministrus un nauda jau paraadiitos!!!parko vinniem tur maksaa par to ka aiziet un kaut ko bezjeedziigi pamurgo!!!!!!

  -1 [+] [-]

, 2009-06-24 04:58, pirms 15 gadiem
negribu teikt rupji bet vinni visi ir PI.DARI kas tur seez tajaa saeimaa!!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-06-24 13:17, pirms 15 gadiem
gabrans1994 rakstīja: daudzi vecaaki newar atllauties ne 5 ne 10 latus meenesii!!!!bet tur ir daudz talantiigi speeleetaaji!!!!!labaak buutu sew nogriezussi algas un iedewussi vairaak treneriem!!!!!daudzi treneri jau plaano braukt straadaat uz aarzemeem!!!!tad kad beerni vandiisies pa pagakmiem apkaart tad arii visi redzees kaa valsts ir visu novedusi!!!!
buutu atlaidussi labaak kaadus 10 ministrus un nauda jau paraadiitos!!!parko vinniem tur maksaa par to ka aiziet un kaut ko bezjeedziigi pamurgo!!!!!!
Nosauc kaut VIENU, kas ir ar talantu, bet nevienam viņu nevajag??? talants nav iemes, piemēram, 34 sodus no vietas... vai vēl kāds samurgojums... talants, ja tāds ir... ir iespējas izkopt... un nevajag stāstīt brīnumus...

  +1 [+] [-]

, 2009-06-24 14:00, pirms 15 gadiem
viedoklis rakstīja: Nosauc kaut VIENU, kas ir ar talantu, bet nevienam viņu nevajag??? talants nav iemes, piemēram, 34 sodus no vietas... vai vēl kāds samurgojums... talants, ja tāds ir... ir iespējas izkopt... un nevajag stāstīt brīnumus...
Tas, kurš tagad ir talants, to jau vajag visiem, bet topošos talantus nevajag nevienam.
Nevien jau nezin cik talantīgs ir kaut kāds 11 gadus vecs zēns, kurš tikko atnāk uz pirmo treniņu. Talanti paši no sevis nerodas, viņus vajag izkopt un tas ir treneru darbs.

     [+] [-]

, 2009-06-24 15:30, pirms 15 gadiem
Ļoti labs raksts!
Tāpēc jālaiž prom no šīs, ļoti atvainojos - pakaļas.

     [+] [-]

, 2009-06-24 18:22, pirms 15 gadiem
Forma rakstīja: es gan šajā gadījumā neceltu paniku. arī visa šī sporta sistēma sen jau ir novecojusi un ļoti neefektīva, nemudina cilvēkus domāt un darboties. valsts iedeva naudu un visi darbojās nekustinot smadzeni. Ir pēdējais laiks attīstīt spēcīgas klubu sistēmas pašiem kaut pēc rietumu parauga, nevis naivi cerēt uz valsts palīdzību. Tas nav normāli, ja bez valsts finansēm visa sistēma sagrūst..tad redzam, cik "spēcīgā" sistēmā esam līdz šim vilkuši. Valsts atbalstam sportā, protams, kautkādā mērā jābūt (nejau profesionāls sports jāatbalsta), bet ne pilnā apmērā.
TUR KUR IR KLUBU SISTEEMAS TUR ARII VALSTS PALIIDZ AR CITAAM LIETAAM TIEM KLUBIEM...
Slēpts komentārs: BookiesNightmare

     [+] [-]

, 2009-06-25 10:16, pirms 15 gadiem
Da viņiem ir pofigu uz to sportu.. Viņiem galvenais lai daļa naudas silda viņiem kabatu.. un dzīvo zaļi... Atpūšās par entajiem tūkstošiem ...

     [+] [-]

, 2009-06-25 12:02, pirms 15 gadiem
Paskatieties uz Dombrovski - viņš strādā ar tukšām kabatām.
PZD ir LV un diemžēl LR kā valsts nav nekad pastāvējusi ilgāk kā 20 gadu...
Es mīlu šo zemi, bet tas ir arī viss!

     [+] [-]

, 2009-06-25 12:22, pirms 15 gadiem
BookiesNightmare rakstīja: Neesmu dzirdējis par tādu basketbolistu - Jāni Pārumu!
stulbs tu esi.....

  -1 [+] [-]

, 2009-06-25 14:12, pirms 15 gadiem
Kādas ielas! Tā ir katra paša izvēle, bet par to nogriezšanu - savādāk jau laikam nevar i to vēl nepietiks, atņems finansējumu vēl kaut kam, taka sports nebūs vienīgais.

     [+] [-]

, 2009-06-25 17:21, pirms 15 gadiem
Jā,nu sporta skolas jau ir tāpat, kā muzikas skolas u.t.t. Ne jau visi pēc tam ir muziķi un komponisti,tāpat jau ar sporta skolu absolventiem,bet viss tas priekš bērniem un intelektuālajai attīstībai ļoti pozetīvi. Iedomajaties kas notiek,kad bērniem nav kur likt savu energiju. Vēlāk būs atkal jācīnās ar sekām, kā bieži vien pie mums sanāk. Pašlaik jau izskatās ka valsts iet uz nekurieni. Pašlaik arī tā naudas cirpšana notiek bez analīzes,bez tālākās valsts attīstības koncepcijas.Nekad arī pasaulē viss nav par maksu, kā dažš labs iedomājās.

  -1 [+] [-]

, 2009-06-25 17:30, pirms 15 gadiem
spacet rakstīja: stulbs tu esi.....
Tāpēc, ka nezinu...?? wtf??
1 2 39 komentāri