Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

MMA leģenda Senpjērs noslēdz cīkstoņa gaitas

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

MMA leģenda Senpjērs noslēdz cīkstoņa gaitas
Džordžs Senpjērs aiziet no lielā sporta. Foto: The Canadien Press/PA Images/Scanpix

Šodien par MMA cīkstoņa karjeras beigām paziņoja bijušais UFC čempions un viens no visu laiku labākajiem jaukto cīņu mākslu sporta veida pārstāvjiem - kanādietis Džordžs Senpjērs (26-2).

37 gadus vecais Senpjērs par sportista gaitu beigām paziņoja speciāli sasauktā prese konferencē savā pilsētā Monreālā, ''Bell Centre'' arēnā.

''Kļūšana par čempionu un titula noturēšana prasa daudz disciplīnas. Tāpat nepieciešams daudz disciplīnas, lai varētu aiziet, kamēr fiziski un psiholoģiski jūties vislabākajā formā karjerā. Bet es vienmēr esmu gribējis aizet, kamēr vēl esmu savā pīķī un pie labas veselības,'' arēnā sanākušajiem paziņoja Senpjērs.

Džordžs pasaules prestižākajā MMA organizācijā UFC debiju piedzīvoja tālajā 2004. gadā cīņu šovā ''UFC 46'', bet pirmoreiz par organizācijas pusvidējā svara (welterweight) divīzijas čempionu kļuva divus gadus pēc debijas, ''UFC 65'' šovā pieveicot Metu Hjūzu (45-9), kuram iepriekš bija piekāpies cīņā par vakanto titulu. Tiesa, jau nākamajā cīņā Senpjērs titulu zaudēja cīņā ar Metu Serru (11-7), ko joprojām pieņemts uzskatīt par vienu no šokējošākajiem pārsteigumiem UFC titulcīņu vēsturē.

2008. gadā gan Senpjēram pret Serru izdevās revanšēties, atkal nonākot pusvidējā svara divīzijas čempiona tronī. Pēc tam kanādietis aizvadīja deviņas titula aizstāvības cīņas pēc kārtas, līdz 2013. gadā pēc vienas no smagākajām uzvarām karjerā, ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pieveicot Džoniju Hendriksu (18-8), Džordžs uz nenoteiktu laiku kāra cimdus uz nagliņas, atstājot pusvidējā svara titulu vakantu.

Cīņu apritē Senpjērs atgriezās 2017. gada rudenī, kad cīņā ar Maiklu Bispingu (30-9) izcīnīja vidējā svara titulu un kļuva par ceturto UFC cīkstoni tobrīd, kuram bija izdevies kļūt par čempionu divās dažādās svara kategorijās. Arī šo titulu Senpjērs atstāja vakantu, un duelis ar Bispingu tā arī palicis pēdējais kanādieša spožajā karjerā.

''Kad biju jauns, sāku cīkstoņa karjeru, jo skatījos, kā Roiss Greisijs uzvar pirmajā UFC turnīrā. Tieši tajā brīdī sapratu, ka tas ir tas, ko vēlos darīt. Vienmēr būšu pateicīgs Lorenzo un Frenkam Fertitām [bijušie UFC īpašnieki] un Deinam Vaitam [UFC prezidents], arī visiem UFC darbiniekiem, kas man ļāvuši apliecināt sevi. Tāpat vēlos pateikties visiem saviem pretiniekiem. Viņi visi ir izcili atlēti, kuri dabūja no manis laukā visu labāko. Esmu apņēmies praktizēt un izzināt cīņu mākslas, kamēr vien esmu dzīvs, un ar lielu interesi vērošu jauno čempionu paaudzi, kas nesīs mūsu sportu uz priekšu,'' pauda Senpjērs.

Tāpat monreālietis izteica pateicību savam tautietim, leģendārajam NHL hokejistam Veinam Greckim: ''Viņš droši vien ir labākais sportists pilnīgi visos sporta veidos kopā ņemot. Grecka rekordi, visticamāk, nekad netiks pārspēti. Greckis ne tikai ir izcils sportists, man viņš ir bijis kā lielisks paraugs, kuram līdzināties. Viscaur savai karjerai esmu vēlējies būt tāds, kāds bija Veins Greckis.''

Interesanti, ka par momentu, ar ko savā karjerā Senpjērs visvairāk lepojas, cīkstonis nosauca nevis kādu no iespaidīgām uzvarām, bet gan epizodi titula aizstāvības cīņā pret Karlosu Konditu (30-13) 2012. gadā, kad amerikānis ar spērienu pa kanādieša galvu aizsūtīja Džordžu nokdaunā. ''Ar šo momentu savā karjerā lepojos visvairāk, jo, tad kad nokritu, tad spēju visu izturēt, piecelties un uzvarēt. Tas varbūt izklausās dīvaini, jo citi varbūt domā, ka tas būtu kāds paša izpildīts nokauts vai sāpju paņēmiens.'' Toreiz Senpjērs izcīnīja uzvaru ar vienbalsīgu tiesneša lēmumu pēc punktiem.

Dienu pirms sasauktās preses konferences, kurā Senpjērs paziņoja par karjeras beigām, kanādietim pēdējo izaicinājumu meta UFC vieglā svara čempions Habibs Nurmagomedovs (27-0). Habibs aicināja Džordžu cīnīties novembrī ''Madison Square Garden'' arēnā Ņujorkā. ''Pret tevi izjūtu neko citu, kā tikai cieņu. Uzaugu, skatoties tavas cīņas. Cīnies ar mani, un pēc tam varēsi aiziet,'' Senpjēram izaicinājumu meta Nurmagomedovs.

''Redzēju, ko Habibs rakstīja. Centāmies noorganizēt cīņu, bet UFC bija citi plāni,'' atklāja Senpjērs, kurš apgalvoja, ka ar UFC organizāciju šķiroties kā draugi.

''Džordžs ir nostiprinājis savu mantojumu kā viens no visu laiku labākajiem cīkstoņiem neatkarīgi no svara kategorijas [pound for pound],'' leģendārajam Kanādas cīkstonim atzinīgus vārdus veltīja UFC prezidents Deina Vaits. ''Džordžs pieveica visus labākos pusvidējā svarā un pēc tam izcīnīja arī vidējā svara jostu. Viņš iezīmēja Kanādas vārdu MMA kartē. Džordžs pavadījis daudzus gadus kā viens no labākajiem MMA sporta vēstnešiem un lielākajiem vārdiem.''

Senpjērs līdz šai dienai ir viens no diviem Kanādas cīkstoņiem, kas izcīnījuši UFC titulu. Džordžam pieder UFC rekords uzvarās titulcīņās (13). ''Asaru nav. Esmu ļoti priecīgs aiziet, nav viegli to izdarīt, kamēr esi virsotnē,'' teica Senpjērs.

Izmantotie resursi:
https://www.mmafighting.com/2019/2/...
Georges St-Pierre officially announces retirement

Vai Džordžs Senpjērs ir visu labākais MMA cīkstonis neatkarīgi no svara kategorijas?

  • 50

  • 41