Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:140, Did:0, useCase: 3

LBS tiesnešu komisijas valde sāk rīkoties

Jānis Pārums

LBS tiesnešu komisijas valde informējusi, ka norobežojās no šīs nedēļas "Sporta Avīzē" publicētājā rakstā "Kā tiesā Latvijā" izteiktajiem izteikumiem par LBS licencēto basketbola tiesnešu darbību un nepatiesiem apgalvojumiem par negodīgu attieksmi pret kādu no basketbola klubiem.

LBS tiesnešu komisijas valde, sākot no 2002. gada, regulāri ir rīkojusi seminārus, kuros tiek izskatītas FIBA Oficiālo Basketbola Noteikumu izmaiņas, interpretācijas, tiek analizēti videoieraksti, dažādas situācijas un mācību materiāli no FIBA un ULEB, uz kuriem vienmēr ir aicināti arī basketbola klubu pārstāvji, taču par piedalīšanos šajos semināros basketbola klubi kopumā nav izrādījuši nekādu interesi (izņemot atsevišķus gadījumus).

LBS tiesnešu komisijas valde uzskata, ka šāda veida izteikumi ir elementāra spiediena izdarīšana uz basketbola tiesnešiem ar mērķi panākt nesportisku priekšrocību sacensību gaitā un aicina visus ievērot sacensību nolikumus un piedalīties mūsu rīkotajos semināros, kopīgi analizējot pilnīgi visus jautājumus, par kuriem nav skaidras vienotas nostājas, panākot konsekventu sapratni par basketbola noteikumu pielietošanu.

Ņemot vērā basketbola tiesnešu darbības specifiku, kas saistīta ar dažādu lēmumu pieņemšanu gan spēles laikā, gan ārpus tās un apzinoties to, ka ne vienmēr šie lēmumi apmierina abas spēlē iesaistītās puses, kā arī , lai izsakot savus personīgos viedokļus, nenostādītu kādu no spēlē iesaistītajiem nevienlīdzīgā situācijā, LBS Tiesnešu komisija nosaka sekojošo:

1. Bez LBS Tiesnešu komisijas valdes atļaujas LBS licencētiem laukuma tiesnešiem, komisāriem un sekretariāta tiesnešiem nav tiesības izteikt savus personīgos viedokļus un piedalīties atklātas diskusijās par :
1.1. savu un / vai citu LBS licencēto tiesnešu, komisāru un sekretariāta tiesnešu darbību,
1.2. LBS rīkoto sacensību dalībnieku / komandu darbību,
1.3. LBS rīkoto sacensību organizatoru darbību,
1.4. FIBA Oficiālajiem Basketbola Noteikumiem, interpretācijām un/vai sacensību nolikumiem.

2. LBS Tiesnešu komisija oficiāli izskatīs LBS licencēto laukuma tiesnešu, komisāru un sekretariāta tiesnešu
darbību un publiski paziņos lēmumu tikai un vienīgi situācijās, kad atbilstoši katru konkrētu sacensību nolikumu prasībām tiks iesniegti oficiāli protesti par kādu no augstāk minēto amatpersonu darbību.

3. Publiskus atzinumus, komentārus, protestus u.c. par LBS licencēto laukuma tiesnešu, komisāru un sekretariāta tiesnešu darbību, LBS rīkoto sacensību dalībnieku / komandu darbību kā arī par LBS rīkoto sacensību organizatoru darbību drīkst izteikt tikai LBS Tiesnešu komisijas valde, paziņojot oficiālu LBS Tiesnešu komisijas lēmumu.

4. Par noteikumu izmaiņām, interpretāciju pielietošanu dažādām situācijām savā, savu kolēģu, sacensību organizatoru un/vai komandu darbībā, LBS licencētiem laukuma tiesnešiem, komisāriem un sekretariāta tiesnešiem ir tiesības diskutēt LBS Tiesnešu komisijas rīkotajos semināros, tai skaitā ar pieaicinātajām personām, treneriem, menedžeriem, mēdiju pārstāvjiem, u.c.

5. Par šī lēmuma neievērošanu vainīgajai personai tiks anulēta LBS licence uz 6 (sešiem) mēnešiem.

Informāciju sagatavoja:
LBS Tiesnešu komisijas valde

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

1 2 3 97 komentāri
Slēpts komentārs: tarnats

  -2 [+] [-]

, 2007-11-23 11:51, pirms 17 gadiem
džeki piesedz savas pakaļas

  -3 [+] [-]

, 2007-11-23 11:51, pirms 17 gadiem
Poga un vina duraku banda

  +3 [+] [-]

, 2007-11-23 11:52, pirms 17 gadiem
Mans viedoklis tiesnešu jautājumā:

ņemt piemēru no ULEB, katru sīku nieku svilpt un svilpt 100 spēles pēc kārtas, nevis pēkšņi iedomāties, atļausim tagad agresīvaku basketbolu, otrajā patiesāsim stingrāk, mētāšanās arī ir izraisījusi diskusiju, spēles likme LBL ir ļoti augsta, tādēļ pat niecīgākā nianse nevar būt šaubu pamatā

tiesnešiem jābūt autoritātēm, ko var izkarot vienīgi turoties pie standartiem, atceros epizodi pret Šauļiem, kad Cipruss uzgāzās virsū Masjulim, abi tur vartijas pa zemi pēc kontakta, bet svilpe klusēja, jābūt drosmei pieņemt arī mājiniekiem par sliktu lēmumus, piemeram, ASK - Ventspils spēlē Bramletam pēdējā piezīme bija krietni ātrāk, bet sekoja tikai pēc ļoti uzskatāma pārkāpuma izdarīšanas, jo zināja ka Bramlets var zaudēt savaldību

tiesāšanai ir jāsamazina spēļu spriedze nevis tā jāpalielina, ASK - Ven spēle ir liekas epizdoes, kad 3.minutes pirms beigām tiesnesis maina lēmumu, tā nenotiek nekur , lēmums ir lēmums, kaut vai nepareizs (futbolā n-tie lēmumi ir apšaubāmi un nekad nemaina), tāpat kā var neredzēt ka Veselovs uzgrūda Miledžu virsū Latiševam, bet nesportisko teju iedod Valteram,

vairākkārt noskatījos ASK - VEN spēles videoierakstu un pietiesāšanu nesaskatīju, vienīgi Rīgas kluba apbrīnojamo veiksmi metienu precizitate (kaut vai Buškevica pedejais caurg;ajiens vareja beigties ar bumbas pazaudēšanu, taču veiksmīgi ieleca rokas, uzmeta vāju metienu un no gaisa Grafs piebeidza ventspilniekus, Jahoviča-Lava kopējais metiens, Buškevica 2+1, Sandersa 2+1, tur jau tā spēle ar palika)

tiešām šādu rīcību var dēvēt par sava veida prettriecienu, laikam jau 2.decembrī nekas nenotiks, kas piemetīs šim oglēm vēl pamatīgāku benzīna devu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +20 [+] [-]

, 2007-11-23 11:54, pirms 17 gadiem
Čurkas!!!!
Paši vispār saprotat, ko esat sarakstījuši. Runa nav pat par to, ka tiesneši vēl vairāk ieceļ sevi neaizskaramo kārtā, bet gan par absurdajiem punktiem. 3. punkts - tātad sanāk, ka NEVIENS (!!!) NEDRĪKST SNIEGT KOMENTĀRUS, piemēram, PAR TIESNEŠIEM. Nu un - es uzspļauju jūsu punktam, un paziņoju, ka visi tiesneši ir korumpēti un tiesā apzināti par labu komandai X. Ko jūs darīsiet? Izrietot no 5. punkta, atņemsiet man LBS licenci uz 6 gadiem? Droši! Tikai tāds sīkums, ka man nemaz tādas nav
Nākamreiz, pirms skribelēsiet savus murgus, pamēģiniet pakonsultēties ar juristiem un savu veselo saprātu (ja jums tāds ir).

  +8 [+] [-]

, 2007-11-23 11:56, pirms 17 gadiem
6 mēnešiem, ne gadiem. Sorry

  -1 [+] [-]

, 2007-11-23 11:59, pirms 17 gadiem
tā nu tas Latvijā ir, ka nerespektē tiesnešus. cik var muldēt par tām pietiesāšanām u.t.t., besī ārā visu laiku uz tiesnešiem novelt vainu. ja nav konkrētu pierādījumu, ka tiesnesis ir apzināti svilpis vienā virzienā, tad labāk lai paklusē!

  +3 [+] [-]

, 2007-11-23 12:01, pirms 17 gadiem
Pats neesmu tiesnesis bet saprotu ari cik grūti viņiem dažās spēles situācijās visu saskatīt un interpretēt pareizi! Neapskaužu viņus par vinu darbu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2007-11-23 12:18, pirms 17 gadiem
mjaa ideaals dokuments... atceros savulaika Spruude dabuja maksaat, shjkiet, 250 latus par to,ka izkritizeja tiesaashanu... vienmeer bijushi sveto kaartaa un taa tam buus palikt, koa?

     [+] [-]

, 2007-11-23 12:20, pirms 17 gadiem
es nesaprotu, ko tur var dirstie, lai paskataas kaa Igaunji tiesaa, piekriitu, ka muusu tiesneshi kluudaas, tachu vini kluudaa neilgaas pieredzes deelj, un apzinaati necenshaas tiesaat nevienam par labu, atshkjiriibaa no muusu kaiminjiem

  +4 [+] [-]

, 2007-11-23 12:22, pirms 17 gadiem
pašus tiesnešus es vēl saprotu, bet šie āksti .. sāk rīkoties - davai daram kautko tāpēc, ka kautkas ir jādara. nepārdomāts solis. aizliegumi neko neatrisina. tātad tiesnesis pat nedrīkst skaidrot basketbola noteikumus??! tad klubiem aktīvi jāizmanto paredzētā opcija un jāsniedz oficiālie protesti, lai TK izskata un skaidro katru strīdīgo epizodi.

  +3 [+] [-]

, 2007-11-23 12:27, pirms 17 gadiem
Nelasiiju rakstu, tikai ievadu, bet protams, vieglaak no visa norobezhoties un domaat, ka pasham tik taisniiba...

  +8 [+] [-]

, 2007-11-23 12:28, pirms 17 gadiem
jaa starp citu, ja speeles laikaa treneris B prasi tiesesim Š, kaapeec ir vai nav svilpts un tiesnesi B sniegs atbldi, vai tajaa pashaa briidi macha komisaaram jasapleesha tiesnesha licence? ja jau nedriikst, tad nedriikst. Speeles laikaa ir daudz situaaciju, kad tiesneshi skaidro kautko treneriem, tad taagd tas ir tabu?
Slēpts komentārs: marexels
Slēpts komentārs: marexels

  +7 [+] [-]

, 2007-11-23 12:34, pirms 17 gadiem
marexels
varbūt izkāp no sava ASK krekla, notraus no acīm Sanda Valtera sviedrus un pamēģini šajā jautājumā iedziļināties pēc būtības, nevis principiem. Tad varbūt tu sapratīsi, ka nekā slavējama te nav un ka šis lēmums tikai parāda soģu cunftes : 1) aprobežotību; 2) drosmes trūkumu; 3) nevēlēšanos pacelt tiesāšanas līmeni un prestižu;
Un vēl - nedod Dievs, ja BKV vai Barona vietā nonāks ASK - pamēģini tik iepīkstēties par tiesāšanu, man uzreiz būs, ko tev atbildēt.

  +3 [+] [-]

, 2007-11-23 12:36, pirms 17 gadiem
marexel uzraksti man veestuli pats, luudzu, izlasi un padomaa.

  +3 [+] [-]

, 2007-11-23 12:38, pirms 17 gadiem
tagad tiesneshi veelas sevi iecelt neaizskaramo kaartaa. labi, tas varbuut saprotams, bet saakumaa tomeer vajadzeetu nokaartot shiis tiesaashanas lietas...
paskatieties kaa ULEBaa tiesaa - viss ir lieliski... un ir redzeets, ka muusu tiesneshi Eirokausos arii taa speej tiesaat. bet LV vinji tiesaa peec savaadaakiem, nepastaaviigiem principiem.
es esmu pilniigi paarliecinaats, ka, ja, piemeeram, LBL izsleegshanas speeles pagaajushajaa pavasarii buutu tiesaatas stingraak un vienotaak, tad taads cirks LBL finaalu saakumaa nemaz nebuutu saacies...
Slēpts komentārs: Trockis

  -4 [+] [-]

, 2007-11-23 12:41, pirms 17 gadiem
Kāds varēu man pateikt adresi kurā dzīvo Latiševs un Ozols. Samaksāšu par ziņām!Pa purnu viņiem!

  +8 [+] [-]

, 2007-11-23 12:44, pirms 17 gadiem
zheel, ka neparakstiijaas apakshaa, kas tad tie valdee seedetaaji ir. diezheel neatradu neko svaigāku kā 2003 gada variantu un tad bija - Tiesnešu komisija: priekšsēdētājs Ainars Poga, locekļi – Juris Kokainis, Oļegs Latiševs, Oskars Lucis, Jānis Kroderis, Arnis Ozols, Ainārs Čukste.
pa chetriem gadiem gan jau notikushas izmainjas, bet vai milziigi buutiskas?

  +9 [+] [-]

, 2007-11-23 12:47, pirms 17 gadiem
cik es redzu, tad ASK atbalstiitaaji, saak k-ko pretoties...
tad man jums ir jautaajums - vai juus tieshaam neveelaties, lai shie tiesaashanas jautaajumi tiktu sakaartoti?
jums patika tas haoss, kas valdiija LBL finaalos?
no Pleinica puses nekaadaa zinjaa nekas nebija veersts ne pret jums, ne pret pashu ASK klubu...

savaa zinjaa rezultaats tam bija ECh finaalturniirs, kur ASK Valters aatri vien savaaca pieziimes, kuras LV vinjam (un arii citiem bbolistiem) taa arii netika svilptas...
juus domaajat, ka ASK speeleetaaji un treneri neveelas, lai tiktu tiesaats peec vienota standarta? nepietiek ar to, ka ULEBaa, BBL un LBL jaaspeelee ar dazjaadaam bumbaam... arii tiesneshanas taktika buus dazjaada...

  +7 [+] [-]

, 2007-11-23 12:47, pirms 17 gadiem
Es drusku nesapratu..
Taatad, es kaa basketbola fans driikstu iesniegt oficiaalu pieprasiijumu LBS tiesneshu komisijai par taada un taada tiesnesha leemumu izskaidroshanu taadaas un taadaas epizodees?
Un shie man tikpat oficiaali atbildees?

Pilniigs bulljameesls.. Vienkaarshi LBS tiesneshu komisija nespeej/negrib uznjemties atbildiibu par savu tiesneshu darbiibu laukumaa. Un tad nu lokaas kaa punkjis uz draats..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: henco

  -1 [+] [-]

, 2007-11-23 12:59, pirms 17 gadiem
Yo, par tavu komentu, kas sākas ar "Čurkas.."

Man domāt, lai apjēgtu 3. punktu, der izlasīt arī vismaz 1. punkta pirmo teikumu.

Btw. šajā diskusijā mani visvairāk uzjautrina "loģiskie" secinājumi - ja tu esi tajā pusē, tad tu esi sliktais ASK fans, un otrādi. man patīk ļaudis, kas mani uzjautrina. tūlīt salikšu visiem plusiņus .

bet ja nopietni kāds zin, šodienas ASK:Šauļu spēli TV rāda?

  +3 [+] [-]

, 2007-11-23 13:02, pirms 17 gadiem
KNAB izdomaaja labu reklaamu kur kaads uzpircewejs gluzi kaa ielenes nopeerk ministrus u.c. tad kaadam vajadzeetu uztaisiit reklaamu kur kaads basketbola prieksnieks (kluba vai savieniibas) ieiet kaadaa bordelii un kur dejo tiesnesi vot taaadas patiesas reklaamas buutu prieks skatiities, pilniigi piekriitu ka vini piesedz savas pakalas. Virsraksts kaa jau ierasts stulbs- LBS tiesnesu valde saak riikties , bet patiesiibaa padara tiesnesus veel neaizskaramaakus un vairs nelauj izteikt neko

  +5 [+] [-]

, 2007-11-23 13:02, pirms 17 gadiem
3. punkts nekādi nevar atsaukties uz 1.punktu!
Tamdēļ arī ieteicu soģiem padraudzēties ar veselo saprātu un ja pašiem tāda nepietiek, tad noalgot juristu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2007-11-23 13:03, pirms 17 gadiem
ē, a vispār kāds viņus ir pilnvarojis kaut ko aizliegt vai atļaut?!

  -2 [+] [-]

, 2007-11-23 13:09, pirms 17 gadiem
petrini, runājot par tiesnešu diskusijām ar treneriem spēles laikā, tur taču skaidri pateiks: "atklātas diskusijas", "Publiskus atzinumus, komentārus, protestus". Kas te nav saprotams?
1 2 3 97 komentāri