Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Zoriks: ''Spēlēt Eiropas čempionātā Rīgā ir viens no maniem mērķiem''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Zoriks: ''Spēlēt Eiropas čempionātā Rīgā ir viens no maniem mērķiem''
Kristers Zoriks.

Latvijas Basketbola līgas (LBL) vērtīgākais spēlētājs Kristers Zoriks intervijā portālam ‘’Sportacentrs.com’’ analizēja sezonā iegūtos trīs titulus, pauda vēlmi spēlēt pēc iespējas augstākā līmenī, kā arī pārstāvēt Latvijas izlasi 2025. gada Eiropas čempionātā Rīgā.

24 gadus vecais Kristers Zoriks šajā sezonā bija "VEF Rīga" vadošais spēlētājs, kopā ar to izcīnot trīs titulus – Latvijas kausu, apvienotās Latvijas-Igaunijas līgas trofeju un Latvijas Basketbola līgas zeltu. Apvienotajā līgā Zoriks vidēji meta 11.6 punktus un atdeva 5.8 piespēles, kamēr LBL izslēgšanas spēlēs kļuva par rezultatīvāko ar vidēji iemestiem 17.5 punktiem, kam tika pievienotas 6.5 piespēles. Pie tam, tieši Zoriks ar izšķirošo tālmetienu finālsērijas piektajā spēlē pret "Ventspili" atnesa VEF laimīgu uzvaru un devīto LBL titulu. Portālam "Sportacentrs.com" saspēles vadītājs dalījās ar domām par aizvadīto sezonu, spēlēšanu Latvijas izlasē un par nākamo soli karjerā.

Trauma, kas gandrīz lika priekšlaicīgi noslēgt sezonu

"Neteikšu, ka bija viegla," par aizvadīto sezonu portālam "Sportacentrs.com" teica Zoriks, atceroties, ka tās laikā viņam attiecībā pret 2020./2021. gada sezonu komandā bija pieaugusi loma. "No manis prasīja vairāk. Bija lielāka atbildība, bet tieši to arī vēlējos," turpināja 24 gadus vecais aizsargs, kurš pamanījis pretinieku pievērsto uzmanību spēlē pret viņu aizsardzībā. Tieši Zoriku pretinieku komandas vēlējās visvairāk ierobežot, to varot pamanīt arī FIBA Čempionu līgā, kurā VEF neizdevās atkārtot iepriekšējā sezonā sasniegto – iekļūt "Top16". "Pagājušajā sezonā neviens nezināja, ko no manis var sagaidīt. Šajā sezonā uz mani aizsardzībā koncentrējās krietni vairāk," stāsta Zoriks, kurš tādējādi ieguvis nozīmīgu pieredzi, spēlējot pret augsta līmeņa spēlētājiem līdzvērtīgā pozīcijā.

Sezonas vidū gan nebija skaidrs, vai Zorikam izdosies to turpināt. Vienā no spēlēm aizsargs iedzīvojās ceļgala savainojumā, pastāvot bažām, ka sezonu nāksies noslēgt priekšlaicīgi. "Pastāvēja iespēja, ka būs nepieciešama operācija, taču beigās bez tās iztikām," par gūto ceļgala savainojumu klāsta Zoriks, atklājot, ka izlaistais mēnesis, kurš ietekmējis arī sportisko formu, bijis grūtākais posms sezonā. Pie tam, pirms iedzīvošanās traumā Zoriks un gandrīz visa VEF komanda izslimoja Covid-19. "Traumas laikā daudz netrenējos, atgriezos tieši uz Latvijas kausu, kurā nospēlēju sūdīgi," par ne tik vieglo atgriešanos formā stāsta saspēles vadītājs, piebilstot, ka joprojām viņam jāpievērš pastiprinātāka uzmanība ceļgalam.

Basketbolistam pakāpeniski izdevās atgriezties labākajā sportiskajā formā, spožāko sniegumu demonstrējot Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas mačos, kuros Zoriks palīdzēja VEF iegūt devīto LBL titulu kluba vēsturē. VEF saspēles vadītājs kļuva par "play-off" rezultatīvāko spēlētāju ar 17.5 punktiem vidēji spēlē un labāko piespēlētāju ar 6.5 rezultatīvām piespēlēm spēlē. Tieši Zoriks sērijas piektajā spēlē pret "Ventspili" vispirms pie mīnuss septiņi realizēja četru punktu gājienu, bet vēlāk pašā izskaņā trāpīja izšķirošo tālmetienu, nodrošinot kāroto uzvaru ar 93:92. "Abi bija saldi metieni – viens, lai tiktu tālāk Čempionu līgā, bet šis nodrošināja LBL titulu," par to, vai sērijas piektajā spēlē iemetis karjerā svarīgāko metienu, bilda Zoriks. Šis nekļuva par viņa pirmo pēdējo sekunžu metienu VEF labā – iepriekšējā sezonā tādu aizsargs iemeta izšķirošajā Čempionu līgas spēlē pret ''Peristeri'', kas ļāva vefiņam kvalificēties ‘’Top16’’.

Trīs tituli vienā sezonā un nesaprastais joks

"Visi tituli nāca grūti," par iegūtajām trim trofejām sezonā pauda Zoriks. Negadās nemaz tik bieži, kad kāda basketbola komanda sezonas laikā izcīna trīs dažādus titulus, taču VEF tas šajā sezonā izdevās: klubs kļuva par atjaunotā Latvijas kausa ieguvēju, pirmo reizi izcīnīja apvienotās Latvijas-Igaunijas čempiona titulu un devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē ieguva LBL titulu. Zoriks atceras, ka kas līdzīgs viņam varētu būt noticis jaunatnes līgā, kad basketbolists spēlēja ne tikai pie sava gadagājuma jauniešiem, bet arī pie gadu vecākiem.

Kausa finālā cīņa par uzvaru bijusi sīva, kamēr uz apvienotās līgas "Final Four" VEF esot ļoti labi sagatavojies, atklāj LBL vērtīgākais spēlētājs. "Kausa finālā bija ļoti laba spēle pie pilnām tribīnēm. Apvienotajā līga bija kritumi un zaudējām spēlēs, kurās nevajadzēja. Labi sagatavojāmies "Final Four", kurā nospēlējām augstā līmenī." Tomēr tieši LBL tituls ļāva sezonu noslēgt uz pozitīvas nots. Tajā sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-1 tika uzvarēta ''Ventspils'', kas gan visas sērijas gaitā izrādīja nopietnu pretestību. Zoriks atzīst, ka fināla laikā VEF bijušas problēmas ar spēli aizsardzībā. "Sērija mums bija ļoti sarežģīta. Pirms tās mums bija nedēļu gara pauze, kamēr "Ventspils" bija labā spēļu ritmā. Aizsardzībā nepratām spēlēt kopā – visu laiku kāds kļūdījās," savas pārstāvētās komandas neprecizitātes uzskaitīja Zoriks, un piebilda, ka pretinieks, sākot trāpīt metienus, ir grūti apstādināms. "Viņi spēlēja ātri un neprognozējami. "Ventspils" spēlēja azartiski un uz emocijām – ja aiziet metieni, tad viņus nav vienkārši apstādināt."

LBL finālsērija daudziem gan atmiņā paliks ne ar notikumiem laukumā. Sērijas pirmajā spēlē "Ventspils" spēlētājs Kristaps Ķilps ar slēpta vidējā pirksta provokāciju lika VEF redzamākajam fanam uzskriet laukumā un vērst tiesnešu uzmanību uz ventspilnieka darbībām, kamēr Zoriks sociālā tīkla "Twitter" lietotājiem lika aizrautīgi diskutēt, kad tituls jau bija iegūts. Lūgts veltīt kādus vārdus pretiniekiem, Zoriks bilda sekojošo: "Ventspilnieki malači – cīnījās, spēlēja ar lielu atdevi, bet, kā saka, ir aitas un ir cirpēji." Spēlētājs skaidro, ka bijis pārsteigts par lielo rezonansi, jo tas vienkārši bijis joks. "Lai katrs saprot, ko grib. Tas bija joks ar vienu komandas biedru. Biju šokā, redzot reakciju "Twitterī"."

Grib spēlēt pēc iespējas augstākā līmenī

Pēc Lukas Banki kļūšanas par Latvijas izlases galveno treneri, vieta rotācijā atradusies Kristeram Zorikam, kurš ātri vien kļuvis par vienu no jaunā kodola pamatsastāva spēlētājiem. Ceļgala trauma liedza Zorikam piedalīties februāra spēlēs pret Beļģiju, kurās Latvija izcīnīja divus svarīgus panākumus, taču tajās basketbolists tik un tā atradies kopā ar izlasi. "Lai arī netrenējos, februārī biju kopā ar komandu." Ātri vien aizsargs atklāj, ka, ja netraucē savainojumi, viņš būs regulārs spēlētājs valstsvienības rindās. "Ja veselībai viss ir kārtībā, tad plānoju spēlēt," līdzīgus novērojumus spēlētājs min par jūnija beigās un jūlija sākumā paredzētajiem noslēdzošajiem diviem mačiem 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas A apakšgrupā. 30. jūnijā plānota svarīga spēle pret Serbiju par pirmo vietu grupā, kamēr 3. jūlijā izbraukumā jāspēkojas pret pastarīti Slovākiju. Mērķis ir pirmā vieta grupā, skaidro spēlētājs.

"Spēlēt 2025. gada Eiropas čempionātā Rīgā ir viens no maniem mērķiem," par Latvijas iegūto iespēju 2025. gadā Rīgā organizēt Eiropas čempionātu saka Zoriks, turpinot, ka Latvijas Basketbola savienības (LBS) paveiktais darbs čempionāta rīkošanas tiesību iegūšanā nāks par labu visam basketbolam. Pašlaik gan jākoncentrējas uz spēlēm 2023. gada Pasaules kausā ar iespēju pirmo reizi valsts vēsturē tam kvalificēties. Jau augusta beigās sāksies izšķirošās cīņās pret B apakšgrupas trim labākajām (Turcija, Grieķija, Lielbritānija), trim izlasēm beigās iekļūstot finālturnīrā.

Zorikam vēl ir spēkā viena gada līgums ar "VEF Rīga", tomēr tajā ir atruna, ka citas komandas to var izpirkt. "Gribētu teikt, ka latviešu kodolu būsim noturējuši. Daudz kas būs atkarīgs no Zorika un no viņa vēlmes pāriet uz citu komandu. To mēs uzzināsim līdz 15. jūnijam. Viņa pārstāvošā aģentūra šķiet janvārī vai februārī bija par 95 % pārliecināta, ka viņu kāds izpirks,’’ finālsērijas pirmās spēles starplaikā intervijā LTV par Zorika nākotni VEF izteicās kluba prezidents Gatis Jahovičs. Pats basketbolists piebilst – skaidrība būs tuvāko nedēļu laikā, taču viņa mērķis ir spēlēt pēc iespējas augstākā līmenī. ‘’Pagaidām grūti teikt, kas notiks. Tuvāko nedēļu laikā uzzināšu. Mērķi ir – vēlos spēlēt pēc iespējas augstāka līmeņa komandā.’’ Par spēlētāju jau sezonas gaitā interesējošās ārzemju komandas, bet VEF galvenais treneris Jānis Gailītis jau iepriekš intervijā portālam ‘’Sportacentrs.com’’ atklāja, ka komandas līderis ir gatavs spert nākamo soli karjerā.

Kristera Zorika statistika 2021./2022. gada sezonā

Lat-EstLBL play-offFIBA ČL
Spēles2388
Minūtes vidēji24.3727.0230.8
Punkti vidēji11.417.511.4
Piespēles vidēji5.76.54.3
Atl.bumbas vidēji2.53.13.1
Kļūdas2.01.83.0
1p. %80%74.3 %68.8%
2p. %52.8%75%44.8%
3p. %40.5%50%34.6%

  +2 [+] [-]

, 2022-05-31 11:08, pirms 2 gadiem
Slēpts komentārs: x2 rakstīja: Aita meklē cirpēju.
tad atrodi cirpēju, ko te raudi?

  +1 [+] [-]

, 2022-05-31 11:34, pirms 2 gadiem
Sākumā viņš varētu uz Vāciju kādā top 6 komandā vai Itālijā savādak Spānijā biežie netiktu spēlēt bet tās manas domas

  +4 [+] [-]

, 2022-05-31 11:46, pirms 2 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Sākumā viņš varētu uz Vāciju kādā top 6 komandā vai Itālijā savādak Spānijā biežie netiktu spēlēt bet tās manas domas
Viss jau atkarigs no ta kada ir izpirkuma summa. Gailitis intervija pie Zigajeva teica, ka Eiropas basim tā summa esot paliela, tā kā ir lielas šances, ka paliks vēl vienu sezonu VEFā!

  +1 [+] [-]

, 2022-05-31 12:50, pirms 2 gadiem
Slēpts komentārs: x2 rakstīja: Aita meklē cirpēju.
Ventspilnieki mūždien apbižoti pēc zaudētiem fināliem.. Tagad viņus nabagus par aitām nosauca, bet nu nocirpa jūs kā aitas, lai kā pretojāties 4-1 un brīnums par to 1.
Atceros, kā biju šūmēšanās pēc zaudējuma ASK - ārprāts mūms medaļas kaklā kāra vīrs ar cepuri kurai virsū uzrakstīts - ASK Čempions. Nu bet ko darīt, ka zaudēji un ASK ir čempions, bet tev kaklā kar medaļu bijušais ASK spēlētājs.

  +1 [+] [-]

, 2022-05-31 13:25, pirms 2 gadiem
Zoriks kārtīgs kaplis, ticu ka izsitīsies arī Eiropā

     [+] [-]

, 2022-05-31 13:30, pirms 2 gadiem
Slēpts komentārs: x2 rakstīja: Aita meklē cirpēju.
Kāvēju nemeklē ?

     [+] [-]

, 2022-05-31 13:56, pirms 2 gadiem
Nuu, varbūt jāatpūšas un jāsaved kārtībā celi? Vai tiešām Zoriks ir tik ļoti nepieciešams mačos pret Serbiju un Slovākiju (tik smalki nezinu sastāva nianses)?

  +2 [+] [-]

, 2022-05-31 17:16, pirms 2 gadiem
Slēpts komentārs: x2 rakstīja: Aita meklē cirpēju.
Šī nav sludinājumu lapa. Priekš sludinājumiem lūdzu izmantot ss.com
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2022-06-02 12:14, pirms 2 gadiem
Robis rakstīja: Ventspilnieki mūždien apbižoti pēc zaudētiem fināliem.. Tagad viņus nabagus par aitām nosauca, bet nu nocirpa jūs kā aitas, lai kā pretojāties 4-1 un brīnums par to 1.
Atceros, kā biju šūmēšanās pēc zaudējuma ASK - ārprāts mūms medaļas kaklā kāra vīrs ar cepuri kurai virsū uzrakstīts - ASK Čempions. Nu bet ko darīt, ka zaudēji un ASK ir čempions, bet tev kaklā kar medaļu bijušais ASK spēlētājs.
Nav tā nekāda čīkstēšana. Tie ir tādi it kā sīkumi, kuriem civilizētā sabiedrībā, civilizētiem cilvēkiem nav jābūt. Oficiālam LBS pārstāvim ir jāprot saglabāt neitralitāte pret visām komandām, vienalga, vai viņš kaut kur tur spēlējis, vai nē. Kas ta Ausējam un Medisam bija šoreiz kopā ar VEF jāpriecājas, ko viņi tak arī ir tur spēlējuši? Nu un lieli spēlētāji, sportisti, tomēr ir lieli dažādās jomās, ne tikai sportā. Ja čalis, mvp pēc laimīgas uzvaras var atļauties publiski ierēkt par pretinieku un vēlāk arī nesaprot, ka ir izdarījies tizli, tad te ir vēl kur augt... Zorikam ir iekšā, vēlu viņam karjerā tikai to labāko, bet jāaug arī kā cilvēkam.

     [+] [-]

, 2022-06-02 14:52, pirms 2 gadiem
Aitu bars..

     [+] [-]

, 2022-06-16 11:01, pirms 2 gadiem
onkols rakstīja: Nav tā nekāda čīkstēšana. Tie ir tādi it kā sīkumi, kuriem civilizētā sabiedrībā, civilizētiem cilvēkiem nav jābūt. Oficiālam LBS pārstāvim ir jāprot saglabāt neitralitāte pret visām komandām, vienalga, vai viņš kaut kur tur spēlējis, vai nē. Kas ta Ausējam un Medisam bija šoreiz kopā ar VEF jāpriecājas, ko viņi tak arī ir tur spēlējuši? Nu un lieli spēlētāji, sportisti, tomēr ir lieli dažādās jomās, ne tikai sportā. Ja čalis, mvp pēc laimīgas uzvaras var atļauties publiski ierēkt par pretinieku un vēlāk arī nesaprot, ka ir izdarījies tizli, tad te ir vēl kur augt... Zorikam ir iekšā, vēlu viņam karjerā tikai to labāko, bet jāaug arī kā cilvēkam.
viņš neierēca par pretinieku, beidz izdomāt