Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Krūmiņš pēc atlabšanas no traumas: "Esmu uz 100% atpakaļ!"

Emils Ozerinskis

Krūmiņš pēc atlabšanas no traumas: "Esmu uz 100% atpakaļ!"
Emīls Krūmiņš. Foto: Rapla Basketball

Ceturtdien 23. dzimšanas diena apritēja latviešu basketbolistam Emīlam Krūmiņam, kurš dienu vēlāk aizvadīja savas komandas pirmo spēli "Optibet" Latvijas - Igaunijas apvienotās līgas sezonā. No meniska traumas atlabušais saspēles vadītājs portālam Sportacentrs.com pastāstīja par fokusēšanos uz groza bumbas spēli Igaunijas mazpilsētā Raplā.

Pagājušo sezonu "Liepājā" pavadījušais Emīls Krūmiņš kļuvis par astoto latviešu basketbolistu "Utilitas Rapla" komandā. Iepriekš komandas sarkanās formas nesuši Arnolds Helmanis un Ričards Vanags, kuri komandu pārstāvēja 2021./2022. gada sezonā. Pirms tam vienību pārstāvējuši arī Roberts Freimanis, Viktors Iļjins, Ervīns Jonāts, Māris Ziediņš un nelaiķis Kristers Zeidaks. Komandas menedžmenta darbi apliecina, ka latvieši ir bijuši cieņā tikai piecus tūkstošus lielās pilsētiņas basketbola skatītāju vidū.

Piektdien "Utilitas Rapla" aizvadīja savu pirmo spēli apvienotās līgas pamatturnīrā. Tā gan izvērtās ar šķēršļiem, jo Valmieras Olimpiskajā centrā streiku pieteica sekretariāta galdiņa spēles tablo pults. Tādējādi lielais ciparu rādītājs Valmierā nestrādāja. Steigšus tika meklēta alternatīva, no kādas citas zāles izceļot vecā tipa tablo, kur vienīgā informācija bija spēles rezultāts un atlikušais ceturtdaļas laiks. Spēles informatore centās basketbolistiem nodot informāciju par atlikušo uzbrukuma laiku caur mikrofonu, taču Valmieras un Rapla fanu ņiprā bungošana tribīnēs šo informāciju padarīja ļoti grūti saklausāmu. Saraustītā spēlē ar 80:65 nosliecās par labu "Valmiera Glass/ViA" komandai. Pēc spēles Emīls Krūmiņš atzina, ka uzbrukuma laika pulksteņa iztrūkums radījis diskomfortu laukumā.

Modernajam basketbolam neierasta spēle. No elektronikas nedeg gandrīz nekas, tik vien kā labākajā gadījumā rezultātu redzat. Cik ļoti tas ietekmēja un izsita no ierastās spēles manieres?
Tas tiešām mazliet izsita no ritma, ka nevar redzēt uzbrukuma laiku un tiešām īsti nevar saprast, cik sekundes ir palikušas. It kā klausies, bet vizuāli neredzi. Ir visādas situācijas, pie kurām jāmāk adaptēties. Abām komandām situācija bija pilnīgi vienāda, tādēļ jāpielāgojas un jāspēlē.

Kas bija tas, kas spēlē pietrūka un ļāva mačam aizskriet par labu "Valmierai"?
Mēs daudz zaudējām cīņu zem groziem. Viņi dabūja daudz uzbrukuma bumbas [21] un tika pie brīviem otrās iespējas punktiem. "Valmiera" spēlē labu basketbolu - fizisku basketbolu. Viņi neļāva mums darīt to, ko mēs vēlējāmies. Tāds nu ir iznākums.

Tā epizode, kurā tev sāpīgi sanāca - tā bija potītes pagriešana vai vairāk tāds kā trieciens sanāca? Skatoties atkārtojumos, īsti neizskatījās, ka pagriezi.
Jā, tas bija trieciens potītei. Tur viss ir kārtībā - nekas nopietns. Sāpēja tā kāja, tādēļ nebiju uzreiz gatavs iet atpakaļ spēlē. Būs labi. Tas nav nekas traks.

Emīls Krūmiņš pēc iedzīvošanās meniska plīsumā. Foto: Ģirts Gertsons

Par veselību runājot, pēdējo reizi tevi redzējām ar apsaitētu ceļgalu Liepājā. Kāds bija tavs atlabšanas process, lai principā paspētu atpakaļ uz jaunās sezonas sākumu un būtu ierindā?
Martā, tieši spēlē pret "Valmieru", neveiksmīgi pārplēsu menisku. Atlabšanas posms bija diezgan ilgs - sanāca seši mēneši. Visu vasaru strādāju ar fizioterapeitu svaru zālē. Tas bija ilgs un mentāli nogurdinošs process. Nevari darīt tās lietas, ko esi vasarā ieradis - tieši basketbola ziņā. Vairāk laika ir jāpavada tieši svaru zālē viens pret vienu, lai savestu kārtībā savu ķermeni. Esmu pilnībā atguvies no traumas. Pats jūtos labi, un arī celis jūtās labi. Esmu uz 100% atpakaļ!

Kad sanāca pilnvērtīgi iesaistīties komandas darbā? Un ja saki, ka jūties uz 100%, tad sanāk, ka "rūsiņa" šobrīd vairs nav?
Mums jau bija sešas spēles Igaunijas kausā. Pirmo spēli es vēl nespēlēju. 18. septembrī jau spēlēju pret "TalTech". Pirmais treniņš ar komandu bija 23. augustā, un tad jau septembrī arī spēlējām kausa spēles. Tā kā kādu laiciņu jau esmu ierindā.

Igaunijas kausa spēles mēs te Latvijā neredzam, tādēļ dažiem ir priekšstats, ka igauņi tikai tagad sezonu sāk. Ņemot vērā, ka bija jau šīs sešas spēles, var teikt, ka komanda ir pilnā kaujasspējā? Vai tas arī bija tāds vairāk sagatavošanās process?
Es skatos, ka tas noteikti bija pozitīvi priekš komandas. Iegājām labā spēļu ritmā. Domāju, ka tas mums palīdzēs arī labāk spēlēt Latvijas - Igaunijas līgā.

Kā notika tava pievienošanās šai komandai? Kā viņi tevi uzrunāja un kā nolēmi, ka "Rapla" būs īstā vieta, kur šogad spēlēt?
Vasarā mani uzrunāja "Raplas" galvenais treneris. Sazvanījāmies, un viņš izteica interesi, ka gribētu mani redzēt savā komandā. Es pastāstīju visu savu situāciju ar traumu. Viņš to visu saprata un apzinājās, ka iespējams nebūšu tik ātri atpakaļ. Sākotnēji bija plānots, ka atgriezīšos tika oktobrī, bet izrādījās, ka jau septembrī biju gatavs spēlēt. Tas ir pozitīvi.

Esi astotais latviešu spēlētājs "Raplā". Pilsēta ļoti maziņa, bet līdzjutēji ir daudz. Visus spēlētājus viņi uz ielas arī noteikti atpazīst. Vai satiekot līdzjutējus ir bijušas runas, ka nāk līdzi slava un latvieši viņiem ir labi palīdzējuši? Vai tomēr par katru spēlētāju ir individuāls gadījums?
Pareizi saki, ka tur ir bijuši daudz latvieši - gan Freimanis, gan Helmanis un Vanags arī. Viņi saka tikai pozitīvas lietas par latviešiem. Domāju, ka viņi skatās uz to tikai pozitīvi, ka komandai var būt kāds latvietis, kuram jau ir pieredze spēlēt šajā līgā.

No sadzīviskā viedokļa - tikai piecu tūkstošu pilsētiņa. Kas ir tas, ko tur var darīt ārpus basketbola laika?
Tā ir. Tiešām pieci tūkstoši cilvēku, tādēļ ļoti daudz tur nav ko darīt. Tā ir maza pilsēta, bet tur ļoti mīl basketbolu. Mājas spēlēs zāle ir pārpildīta. Viss mans fokuss ir uz basketbolu. Nav nekādi apstākļi no malas, kas traucētu fokusēties basketbolam. Tas man palīdz.

Fokusējoties uz basketbolu - kas ir sezonas personīgie mērķi tev pašam personīgi un ko kā komanda sev ģērbtuvēs uzstādāt par uzdevumiem?
Pirmkārt, gribu būt vesels. Pagājušajā sezonā trauma mani izsita svarīgākajā brīdī. Es gribu spēlēt play-off'os, gribu aizvadīt pilnu sezonu. Tas man ir svarīgākais. Komandas mērķi, protams, ir uzvarēt katrā spēlē. Gribam sasniegt izslēgšanas spēles Latvijas - Igaunijas līgā un tur cīnīties. Arī Igaunijas kausā gribam piedalīties un vinnēt. Ejam uz maksimumu! Kāpēc nē? Kāpēc gan neuzvarēt? Domāju, ka mums ir pietiekami konkurētspējīga komanda, lai cīnītos par uzvaru katrā spēlē.

Emīla Krūmiņa komentārs komandas preses dienestam pēc spēles Valmierā:

Citas sarunas ar latviešiem Igaunijas klubos:

# Jonāts: "Pērnavai nav zemāka mērķa kā fināls, arī "Kalev" ir parocīgs pretinieks"
# Mālmanis: "Saruna ar treneri Vētru deva pārliecību, ka forši sastrādāsimies"
# Raimo par spēlēšanu Tallinā: "Šī man ir liela mācību sezona"
# Elksnis: "Latviešu komandām būtu jātiecas uz tiem apstākļiem, kas ir Tartu"

     [+] [-]

, 13:44, pirms 3 stundām
Kruminam lai veicas, bet Karlsonu gan atdodiet Ogrei! izksatas, ka nomarines sosezon uz Valmieras sola