Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Jonāts: "Pērnavai nav zemāka mērķa kā fināls, arī "Kalev" ir parocīgs pretinieks"

Emils Ozerinskis

Jonāts: "Pērnavai nav zemāka mērķa kā fināls, arī "Kalev" ir parocīgs pretinieks"
Ervīns Jonāts. Foto: Parnu Sadam

Latvijas basketbolists Ervīns Jonāts šosezon spēlējis trīs dažādās komandās. Pēc sezonas iesākšanas kopā ar "Liepāju", 33 gadus vecais spēka uzbrucējs nākamos trīs mēnešus pavadīja Sandžiobes "Chiusi" vienībā Itālijā. Šobrīd basketbolists atgriezies tuvāk mājām, lai sezonas izšķirošajā posmā palīdzētu "Pērnavas Ostai". Par Itālijas basketbola otro līgu un savas jaunās komandas mērķiem sarunā ar Sportacentrs.com Jonāts pastāstīja pēc otrdien aizvadītā mača Rūjienā.

Ervīns Jonāts līdz šim piedalījies sešās pērnaviešu spēlēs, vidēji gūstot 5,2 punktus un izcīnot 5,3 bumbas zem groziem. Otrdienas vakarā Rūjienā spēka uzbrucējs uzbrukumā iniciatīvu neuzņēmās, neizpildot nevienu metienu pa groziem. Savukārt aizsardzībā allaž melno darbu darīt gatavais Jonāts tika pie astoņām atlēkušajām bumbām. "Pērnavas Osta" aizvadīja savu otru sezonas mazrezultatīvāko spēli, piekāpjoties valmieriešiem. Jāatzīmē, ka komandu visai pamatīgi no ierindas izsitušas vēstis par pamatsastāva saspēles vadītāja Aizejas Hārta veselības problēmām. Sirdsdarbības traucējumu dēļ 13,9 punktu guvušajam Hārtam jāliek punkts savai spēlētāja karjerai.

Rūjienā ir cieti grozi? Kas notika ar komandas uzbrukumu? Vai pašiem ir izskaidrojums, kādēļ punkti nāca tik ļoti grūti?
Esam tā kā izkrituši ārā no ritma tā FIBA loga dēļ. Iepriekšējā spēlē (uzvarā pret "Rīgas Zeļļiem" - E.O.) arī mūsu precizitāte ļoti kliboja. Papildus tam mūsu saspēles vadītājs ir izkritis ārā no rotācijas. Skatīsimies, kas būs tālāk. Būs kāds papildinājums vietā vai nebūs. Klubs izvērtēs situāciju. Pašlaik mums nav ritms.

Par šo spēli nav daudz ko stāstīt, tādēļ gribu pieskarties taviem šīs sezonas karjeras līkločiem. Pēc sezonas pirmā mēneša pavadīšanas "Liepājā" pārcēlies uz Itāliju. No tevis tur gaidīja glābēju, kurš izcels komandu no pēdējās vietas vai kāda tā situācija bija?
Tā bija forša iespēja. Runājot par Itālijas otro līgu, tā ir ļoti laba līga. Tur ir augstas klases spēlētāji, it sevišķi leģionāru rindās. Tur, ja leģionārs atbrauc, tad viņam ir jārāda rezultāts, jāgūst vismaz padsmit punkti. Personīgi bija tā, ka braucu tur uz diviem mēnešiem. Aizvietoju spēlētāju, kurš bija traumēts. Sanāca aizķerties bišķiņ ilgāk, jo treneris gribēja paturēt. Sanāca interesanti tā, ka viņi to traumēto spēlētāju atlaida, un tad mani pēc tiem trīs aizvadītajiem mēnešiem arī pie reizes. Pēc tam meklēja pavisam citu spēlētāju vietā. Tā man bija ļoti laba pieredze. Līmenis nav tik fizisks, bet tiek spēlēts ļoti ātrs basketbols.

Iepriekšējā sezonā pārstāvēji Spānijas trešās līgas klubu "Sant Antoni". Vai šī Itālijas otrā līga salīdzinājumā ar Spānijas zemākajām līgām būtiski atšķirās?
Itālijā noteikti ir daudz kvalitatīvāks basketbols. Spēlētāji darbojas ar neticami augstu precizitāti. Tev liekas, ka esi viņu nosedzis un izdarījis visu iespējamo, bet tik un tā pāri rokām viņi tās bumbas met iekšā. Itālijā ir ļoti augsts uzbrukuma precizitātes līmenis.

Kurā brīdī nonāci līdz Pērnavas variantam? Kad viņi sāka par tevi interesēties?
Es jau pluss mīnuss zināju, ka došos prom no Itālijas. Vēl trīs nedēļas tur uzturējos, bet zināju, ka atstāšu komandu. Ar aģentu vienojāmies, ka pieņemšu Pērnavas variantu, jo viņi atlaida savu iepriekšējo leģionāru [amerikāni Mario Kegleru - E.O.]. Pērnaviešu uzaicinājumam piekritu tādēļ, ka tas ir tuvu mājām. Ģimene paliek dzīvot Latvijā, tādēļ šis ir labs variants priekš ģimenes.

Pēdējā laikā Igaunijas klubus pārstāvošie džeki devuši labas atsauksmes par komandu organizācijām. Kādi ir tavu pirmie iespaidi par "Pērnavas Ostas" komandu? Vai ir kas tāds, ar ko pērnavieši atšķirās no Latvijas komandu iespējām?
Salīdzinājumam ir gan plusi, gan mīnusi. Nav tā, ka būtu vienos vai otros vārtos. Runājot par pašu komandu, varu teikt, ka starp spēlētājiem ir laba saliedētība. Ir labs komandas gars. Esam pārsvarā visai pieredzējuši spēlētāji. Mums komandā ir trīs spēlētāji, kuri vēl ir uz robežas, lai viņus varētu saukt par jaunajiem. Komandas kodols ir veidots no pieredzējušiem spēlētājiem, kas manā skatījumā ir pluss. Organizācijas ziņā neko sliktu nav ko teikt. Viss vajadzīgais ir sakārtots.

Tev ir iespēja salīdzināt arī ar Igaunijas mazpilsētas Raplas komandu, kurā pirms vairākiem gadiem esi spēlējis. Vai ir kādas atšķirības līdzjutēju attieksmes ziņā, vai kādas interesantākas nianses, kuras vari saskatīt komandā, kas pārstāv, tomēr vienu no Igaunijas lielākajām pilsētām?
Varu teikt, ka līdzjutēji ļoti jūt līdzi. Arī Raplā bija salīdzinoši daudz. Protams, tā ir maza pilsētiņa, un procentuāli apmeklējums tribīnēs pret iedzīvotāju skaitu tur bija lielāks. Bet neko sliktu nevaru teikt arī par Pērnavu. Mums uz katru spēli ir līdzjutēji. Paskaties tribīnēs. Arī šodien bija līdzi līdzjutēji ar piecām bungām un visu pārējo. Cilvēki Pērnavā ļoti jūt līdzi. Arī ejot pa ielu, cilvēki atpazīst un pasveicina.

Iepriekšējo gadu pērnaviešu līderis Mikhaels Kirvess pret Ervīnu Jonātu. Foto: Parnu Sadam

Kā komandas iekšienē runājat par mērķiem? Kas būtu tas, kas sezonas izskaņā pašus apmierinātu?
Tā skaļi to neesam pārsprieduši. Taču noteikti ir jāsasniedz astotnieks Latvijas - Igaunijas līgā, par kuru pašreiz cīnāmies. Visas izšķirošās spēles vēl ir priekšā. Jāskatās, kas nāk pretī izslēgšanas spēlēs. Ja tas ir "Kalev/Cramo", tad es gribu domāt, ka viņi mums ir parocīgs pretinieks. To parādīja arī otrā savstarpējā spēle ar viņiem (tallinieši uzvarēja ar viena punkta pārsvaru - E.O.). Nebūt spēle nebija uz vieniem vārtiem. Igaunijas līgā tās ir medaļas. Noteikti jācīnās par finālu. Domāju, ka klubam nav zemāku mērķu kā fināls.

Lasi vēl...

# Mālmanis: "Saruna ar treneri Vētru deva pārliecību, ka forši sastrādāsimies"
# Raimo par spēlēšanu Tallinā: "Šī man ir liela mācību sezona"
# Elksnis: "Latviešu komandām būtu jātiecas uz tiem apstākļiem, kas ir Tartu"