Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Mālmanis: "Saruna ar treneri Vētru deva pārliecību, ka forši sastrādāsimies"

Emils Ozerinskis

Mālmanis: "Saruna ar treneri Vētru deva pārliecību, ka forši sastrādāsimies"
Rinalds Mālmanis. Foto: Diana Jesin

Igaunijas komandu "Tartu Universitāte" pārstāvošais latviešu basketbolists Rinalds Mālmanis sarunā ar Sportacentrs.com apsprieda savu pievienošanos 2024. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas komandai un aizdomājās par apstākļiem, kādēļ pagājušajā gadā neizdevās sevi pierādīt tik sekmīgi Lietuvas basketbolā, kā to pašam būtu gribējies.

27 gadus vecais un 206 cm garais Rinalds Mālmanis basketbolista karjeras lielāko daļu pavadījis Spānijas komandās, spēlējot arī Eirolīgā Vitorijas "Baskonia" rindās. 2022. gada vasarā no Rūjienas nākošais basketbolists atgriezās tuvāk dzimtenei, noslēdzot līgumu ar Lietuvas komandu Klaipēdas "Neptūnas". 33 aizvadītās spēlēs spēka uzbrucēja pozīcijas spēlētājs guva 4,3 punktus un izcīnīja 3,6 atlēkušās bumbas zem groziem. Pēc nebūt ne tik sekmīgās sezonas Lietuvā Mālmanis pārcēlās uz otru Latvijai draudzīgo kaimiņvalsti Igauniju. "Tartu Universitātes" rindās līdz šim latviešu basketbolists apvienotajā "Pafbet" Latvijas - Igaunijas līgā guvis 10,4 punktus un izcīnījis 6,6 atlēkušās bumbas zem groziem.

Skatāmies turnīra tabulā - cīņa par par katru pozīciju ceturtās, piektās, sestās vietas grupiņā ir ļoti sīva. Vai komandas iekšienē ir jūtama spiedze, ka katrai spēlei var būt izšķirošā nozīme par vietu sadalījumu un potenciālajiem play-off pretiniekiem?
Protams, vienmēr gribās būt augstāk tabulā. Pret "Ventspili" bija svarīga spēle izbraukumā, kuru palaidām garām. Arī pirmā mājas spēle bija pret "Ventspili", kuru pagarinājumā zaudējām. Tas pašreiz liekas kā tiešais pretinieks. Katra spēle, protams, ir svarīga ne tikai tabulas dēļ, bet arī lai turpinātu augt kā komanda, progresētu un spertu soļus uz priekšu savā spēlē.

"Ventspils", ar kuru var gadīties saskrieties arī play-offā, ir jums neērts pretinieks?
Es neteiktu, ka neērts pretinieks. Pirmā spēle bija ļoti sīva. Paši spēles beigas izlaidām. Otrajā nebijām īsti gatavi spēles sākumam. Neteikšu, ka neērti, bet tā ir stipra komanda. Ja būs lemts ar viņiem vēl tikties, tad parādīsim labāku sniegumu.

Pēdējo reizi vietējā basketbolā vēl spēlēji, kad bija Latvijas basketbola līga. Tagad ir šis apvienotais Latvijas - Igaunijas līgas turnīrs. Cik interesants tev kā spēlētājam ir šāds formāts?
Pašam patīk tas, ka ir daudz komandas. Ir daudz dažādu līmeņu komandas. Ir ļoti liela atšķirība no pirmās vietas turnīra tabulā un pēdējās. Domāju, ka līmenis ir pietiekami labs. Ja nav kaut kāda pārliecība, kā, piemēram, man, kad nāc no citas līgas komandām, tad šī ir tā vieta, kur man ir jāizmanto sava iespēja. Jāsper soļi uz priekšu un jāmēģina veidot sava spēle. Esmu apmierināts ar to, kur pašlaik esmu un cenšos izbaudīt basketbolu.

Pieskāries pārliecības jautājumam. Pagājušajā sezonā devies uz Lietuvu. Pirms sezonas tika prognozēta lielāka loma komandā. Kādas bija starpsezonas pārdomas, kur doties un kā nonāci līdz "Tartu" variantam?
Tā bija grūta sezona. Lietuvā ir citāda stila līga - grūta, lēns basketbols. Domāju, ka arī šī pieredze man nāca par labu un nenožēloju, ka tur aizgāju. Treneris man deva iespēju un no sākuma bija daudz minūtes. Pats to neizmantoju. Sezonas beigās uz play-offiem jau vispār netiku spēlēt. Vasarā nekādas lielās pārdomas nebija. Bija jāstrādā pie savas spēles. Bija jāsaprot soļi, kurus bija jāsper uz priekšu. Bija jāatrod vieta, kur es atkal tiktu spēlēt. Jā, līmenis ir mazliet zemāks nekā Lietuvas līgā, bet es tieku spēlēt, varu veidot savu spēli, un tas ir pats svarīgākais.

Rinalds Mālmanis pērn aci pret aci ar Ronaldu Šmitu. Foto: Neptūnas Klaipėda

Gribu vēl par to Lietuvas līgu painteresēties. Rolim [Rolandam Šmitam] tur viss ir kārtībā, bet citiem džekiem Lietuvas otrā ešelona komandās klājās ar mainīgām sekmēm. Godīgi sakot, lielākoties nesanāk veiksmīgi iedzīvoties. Kas ir tas sarežģītais Lietuvas basketbolā? Tie leiši ar latviešiem negrib īpaši draudzēties?
Noteikti tā neteiktu. Man pašam personīgi bija tas, ka nebiju gatavs tam visam mentāli. No manis prasīja rezultātus, bet nespēju atrast pārliecību. Tāds tas basketbols ir... Spēles ziņā tur ir lēns un fizisks basketbols. Varbūt kādam tas vienkārši ir neparocīgs.

"Tartu Universitātes" komandā treneris Gundars Vētra tev informāciju var nodot dzimtajā mēlē. Vai tā ir tāda zināma privilēģija?
Jā, varam runāt latviski, bet nedomāju, ka tas ir baigais pluss attiecībā pret citiem spēlētājiem. Varbūt var just, ka ir nedaudz lielāka tā komunikācija un viņš cenšas palīdzēt, jo esi no Latvijas. Tas arī bija liels iemesls, kādēļ devos uz Tartu. Vasarā ar treneri parunājāmies, un tas man deva pārliecību, ka būs ar viņu forši sastrādāties. Tā arī ir. Cenšos darīt visu, lai palīdzētu gan viņam, gan komandai.

Rinalds Mālmanis (#88) un Kristjans Kitsings (#33). Foto: Diana Jesin

Sezonas gaitā skaļš darījums "Tartu Universitātes" komandā ir Kristjana Kitsinga pievienošanās. No vienas puses viņš tev ir konkurents uz spēles laika minūtēm, jo pēc stila esat zināmā mērā līdzīgi spēlētāji, bet no otras puses ļoti pieredzējis sparinga partneris.
Ļoti pieredzējis spēlētājs, kurš ir spēlējis labā līmenī un vēl joprojām ļoti labs spēlētājs. Tas mums ir ļoti labs papildinājums. Viņš atver laukumu. Par manām minūtēm tas neko daudz nemainīja, jo vairāk pat spēlēju par pieci, dažreiz pa četri. Tas ir tikai pluss, jo tiek atvērta vairāk vieta laukumā. Tas palīdz gan man, gan komandai.

"Tartu" vienības sporta direktors Janars Taltss izteicās, ka šī Kitsinga pievienošanās ir labs izaicinājuma cimds "Kalev/Cramo" komandai cīņā par Igaunijas čempiontitulu. Vai komandas iekšienē jūtat, ka var nokost "Kalev/Cramo" cīņā par titulu šajā gadā, kad Tartu ir Eiropas kultūras galvaspilsēta?
Nāks tuvāk izslēgšanas spēles, tad par to domāsim. Tagad mums vēl priekšā ir Igaunijas kauss. Jāiet spēli no spēles. Protams, ka Igaunijas līgā mums tas ir tāds lielākais pretinieks. Protams, kārtīgi strādājam, lai varētu būt viņiem tādi sīvi un stipri pretinieki.

Pirms diviem gadiem, kad Edmunds Elksnis spēlēja "Tartu" komandā, viņam tā bija pirmā pieredze ārpus Latvijas klubiem, viņš stāstīja, ka Latvijas klubiem būtu daudz ko mācīties no apstākļiem Tartu. Tu atkal lielāko karjeras daļu esi pavadījis ārzemēs. Kas ir tās lietas, kas tevi ir pārsteigušas Tartu komandā un kas varbūt pietrūkst no apstākļiem, kādus esi redzējis?
Pirms devos uz Tartu tieši runāju ar Edmundu. Viņš teica ļoti daudz labus vārdus par to, kā organizācija darbojas, un par to, kāda ir pilsēta. Pilnībā varu piekrist. Organizācija ir lieliskā līmenī. Viss ir nodrošināts. Zālē ir viss nepieciešamais. Komandas darbinieki ir ļoti pretīmnākoši. Arī ar to, kas ir bijis Spānijā, nevaru teikt, ka Tartu būtu zemāk. Teiktu, ka organizācija ir tajā pašā līmenī - ļoti augsta līmeņa komanda.

Lasi vēl...

# Raimo par spēlēšanu Tallinā: "Šī man ir liela mācību sezona"
# Elksnis: "Latviešu komandām būtu jātiecas uz tiem apstākļiem, kas ir Tartu"

     [+] [-]

, 2024-02-13 12:39, pirms 2 mēnešiem
Rūjienas Lāzeris#4 (pēc Dāvja, Daiņa un Daira)✌️💪

     [+] [-]

, 2024-02-13 17:34, pirms 2 mēnešiem
Lāzers nekāds nav, vienkārši labā līmenī tagad spēlē.