Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2980, Did:0, useCase: 3

Vefiņa ceļā uz trešo triumfu "Užavas" kausa izcīņā stāsies "Rīgas Zeļļi"

Emils Ozerinskis

Vefiņa ceļā uz trešo triumfu "Užavas" kausa izcīņā stāsies "Rīgas Zeļļi"
Džaizeks Lotijs. Foto: Mikus Kļaviņš

Latvijas basketbola "Užavas" kausa kulminācija notiks Jelgavā, kur šovakar pulksten 19:30 iepriekšējo divu sezonu turnīra uzvarētāja "VEF Rīga" sacentīsies pret ažiotāžas meistariem "Rīgas Zeļļiem". Spēles tiešraide tiks demonstrēta LTV7.

Lai gan "VEF Rīga" un "Rīgas Zeļļi" savā savstarpējā vēsturē tikai šonedēļ aizvadīja otro tikšanās reizi, mazliet jau niez nagi abu galvaspilsētas komandu gaidāmo cīņu Latvijas kausa finālā nodēvēt par jauno Rīgas derbiju. Pieredzējušāki sporta apskatnieki kā Guntis Keisels un Jānis Matulis derbija klasifikācijai mazliet vēl spiež pa bremžu pedāli, norādot, ka savstarpējai sāncensībai vēl pa īstam jānobriest pirms liekam Rīgas komandu cīņām skaļus saukļus.

Pēdējais patiesi īstais Latvijas galvaspilsētas basketbola derbijs uzbangoja 2008. gada Latvijas basketbola līgas finālsērijā, kad Kārļa Muižnieka trenētais "Barons/LMT" apspēlēja Ramūna Butauta "ASK Rīga". Gan laukumā, gan tribīnēs asajam duelim nebija lemts ilgs mūžs, jo finansu krīze nolaida pa burbuli "ASK Rīga" ģenerālsponsoru "Parex banku". Līdz ar to nogrima arī pirmā Eiropas čempionvienību kausa ieguvēju atjaunotā versija.

Vēl viens galvaspilsētas klubu duelis par Latvijas čempiontitulu norisinājās 2010. gada pavasarī, kad Edgars Teteris un "Barons" septiņu spēļu finālsērijā pieveica Valda Valtera atstāto "VEF Rīga". Ar Nikolaju Mazuru pie Melnās nāves vadības svirām tas kļuva par pēdējo pavasari, kurā Vefiņš nevarēja vēl tikt uzskatīts par Latvijas basketbola flagmani. Turpmākajos gados "VEF Rīga" komandai konkurenci par "taustāmu labumu" izrādīja tikai "Ventspils" un viena hīta brīnums "Valmiera/Ordo". "Barons" tikmēr atkāpās skatuves otrajā plānā līdz 2017. gadā ar bronzas medaļu kaklā izdziedāja savu pēdējo gulbja dziesmu.

Šovakar Zemgales Olimpiskajā centrā pirmo reizi 14 gadu laikā Rīgas komandas sacentīsies par trofeju. Pirmajā komandu savstarpējā cīņā "Rīgas Zeļļi" apliecināja, ka nav ar pliku roku ņemami un Daugavas sporta namā atspēlējās no desmit punktu deficīta, uzvarot ar 93:86. Ļoti skarbi spēles atskaņās bija "VEF Rīga" līdzjutēji, kluba aktīvākajam fanam Armandām Ūkam paziņojot par komandas krekla izmešanu miskastē. Savukārt "VEF Rīga" rindās uzmirdzējušais Roberts Blūms saņēma rājienu no tēva un publisku kritiku par "šaušanu" pretinieku soliņam.

Neilgi pirms kausa fināla dueļa Jelgavā abas Rīgas komandas atkal tika savestas kopā šīs nedēļas trešdienā. "VEF Rīga" spēle sākās ar mīksto mantiņu lidošanu laukumā, bet sacīkstes noslēgumā uz tablo dega 98:77, kas liecināja par pārliecinošu "VEF Rīga" panākumu. Zeļļu konkurētspējai noteikti par labu nav nākusi Franča Lāča pilnvērtīga pievēršanās 3x3 basketbolam. Arī Zigmārs Raimo treniņos slīpē prasmes mazajā basketbola versijā, piebraucot pie rozās komandas spēļu dienās.

Lai gan cīņā par Latvijas kausu izteiktu favorītu statusā būs "VEF Rīga" komanda, tomēr principiālo nokrāsu duelim veido "Rīgas Zeļļu" sekmes publiskā tēla veidošanā. Melnbaltajiem ar Rīgas publikas nedalītas mīlestības iekarošanu nepilnās divās kluba pastāvēšanas desmitgadēs nav īsti sekmējies. Par labu Vefiņa popularitātei nenāca spēlēšana Krievijas atklātajā čempionātā, kā arī tā laika kluba priekšsēdētāja Edgara Jaunupa izteikumi par nevēlēšanos spēlēt Latvijas čempionātā. Tāpat aizvainojumu Rīgas skatītājs paņēmis līdz par pagājušās desmitgades pirmajā pusē "VEF Rīga" mājas spēļu aizvadīšanu ārpus galvaspilsētas, īpaši pie sirds ķerot 2013. gada lēmumu LBL finālsērijas mačus aizvadīt Saldū.

Arī "Rīgas Zeļļi" nav bez "grēka", braukājot ārpus galvaspilsētas robežām. Savā debijas sezonā rozie mājas spēles uzņēmuši gan Mārupē, gan Salaspilī, gan Cēsīs un pat Jēkabpilī. Tomēr negatīvu nokrāsu ap jaunizveidoto klubu tas nav veicinājis, jo objektīvā Rīgas realitāte šobrīd nepiedāvā plašas infrasturkūtas iespējas, kur aizvadīt valsts augstākā līmeņa prasībām atbilstošas spēles.

Lai gan "Rīgas Zeļļu" spēlēs netiek fiksēti lielākie skatītāju skaita ieraksti, tomēr kluba cenu politika esot pati ienesīgākā līgā, atzīmēja "Rīgas Zeļļu" prezidents Edgars Buļs. Skatītāji ir gatavi atvērt maciņu, ja pretī tiek piedāvāts šovs, ko zeļļi ar saviem neordinārajiem mārketinga gājieniem arī dara. "Basketbola ballītēs" nereti uzstājas publikā iemīļoti mākslinieki, bet laukumā atrodas vieta pat pludmales volejbola Karalim Lauvam.

Lai kāds būtu fons Rīgas klubu duelim un lai kā tas tiktu dēvēts - par derbiju vai nē, galvenais pēc spēles ir un paliks rezultāts uz tablo un vēstures grāmatās. Kopā ar Latvijas izlases kapteini Dairi Bertānu galvenās figūras uz Jāņa Gailīša šaha galdiņa ir amerikāņi Džaizeks Lotijs, Pīdzējs Paipss un Gregs Vitingtons, kā arī Puertoriko izlases spēlētājs Arnaldo Toro. Par melno zirdzīnu var kļūt Roberts Blūms, bet pieredzes devu dod Māris Gulbis.

Rozie trumpi no kāršu kavas var izvilkt ar jaunības degsmi un azartu. Pie savas spilgtākās spēles neapturami var būt nupat izlases kandidātos iekļautais Dāvids Vīksne un Ričards Vanags. Perimetrā strauji darbojas Toms Skuja un Juris Vītols, bet par negaidītām aizsardzības darbībām no perimetra gādā kanādietis Aizeja Osborns, kurš ar 196 cm augumu ir šobrīd labākais metienu bloķētājs Latvijas klubu basketbolā. Varbūt Jelgavā savu trejaču ložmetēju pielādēs pēdējā laikā mazāk pamanāmais "Rīgas Zeļļu" kapteinis Uģis Pinete.

Latvijas basketbola "Užavas" kausa finālspēlē Zemgales Olimpiskajā centrā ārpus spēles notiekošā šova organizēšana jāuzņemas Latvijas basketbola federācijai. Šoreiz par muzikālo noformējumu gādās hip-hop kultūras pārstāvji - vecmeistars Ozols un jaunajai paaudzei simpatizējošais Prusax.

Atjaunotā Latvijas basketbola kausa fināli

GadsSpēleRez.MVPTrenerisVieta
2024.VEF Rīga - Rīgas ZeļļiJelgava
2023.Liepāja - VEF Rīga66:87Kristers ZoriksJānis GailītisLiepāja
2022.Ventspils - VEF Rīga62:74Aleksandrs MadsensJānis GailītisVentspils

  -3 [+] [-]

, 2024-02-17 10:55, pirms 3 mēnešiem
Ja azartspēļu pīerrrists Samoilovs zeļļiem kaut ko neiemetīs, tad vefiņam problēmu nebūs.

  -4 [+] [-]

, 2024-02-17 11:29, pirms 3 mēnešiem
Cerams VEF +20 pēc pirmā puslaika lai var jau sākt svinēt

  -1 [+] [-]

, 2024-02-17 12:29, pirms 3 mēnešiem
Cūciņas peppas pret melnajiem kraukļiem!
Jāpaskatās beidzot kā tas Blūms jr.spēlē..

  -1 [+] [-]

, 2024-02-17 13:58, pirms 3 mēnešiem
es par riktigu trilleri ar 2 pagarinajumiem,asumiem,emocijam un tad lai uzvar labakais

     [+] [-]

, 2024-02-17 14:01, pirms 3 mēnešiem
ko lidzigu ka bija togad kad 7.spele starp ventspili un baronu Adomaitis gribeja sist Latisevu

     [+] [-]

, 2024-02-17 15:32, pirms 3 mēnešiem
ziemelcuuka rakstīja: es par riktigu trilleri ar 2 pagarinajumiem,asumiem,emocijam un tad lai uzvar labakais
Nebūs ..

     [+] [-]

, 2024-02-17 16:14, pirms 3 mēnešiem
zaxx rakstīja: Nebūs ..
ja ja tev labak protams butu vef +25 bez nekadas intrigas.....

     [+] [-]

, 2024-02-17 19:40, pirms 3 mēnešiem
Ir kāds links,kur no UK redzēt spēli?

     [+] [-]

, 2024-02-17 20:07, pirms 3 mēnešiem
Krizhanek rakstīja: Ir kāds links,kur no UK redzēt spēli?
vpn un ltv7