Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Kad derbijs kļūst par derbiju? Šonedēļ VEF pret "Zeļļiem" divreiz pēc kārtas

Rolands Eliņš

Kad derbijs kļūst par derbiju? Šonedēļ VEF pret "Zeļļiem" divreiz pēc kārtas
Foto: Rīgas Zeļļi

Šonedēļ Latvijas basketbolā divreiz pēc kārtas būs Rīgas komandu VEF un "Zeļļi" savstarpējā tikšanās. Vispirms trešdien VEF mēģinās gūt revanšu Apvienotajā līgā, bet sestdien tiks izspēlēts Užavas kausa fināls. Vai konkurenci starp VEF un "Zeļļiem" jau šobrīd ir godīgi saukt par derbiju, ņemot vērā, ka "Zeļļi" tomēr aizvada vēl tikai debijas sezonu? Par šo jautājumu portāls Sportacentrs.com aicināja izteikties pieredzes bagātajiem Latvijas sporta dzīves aprakstītājiem Guntim Keiselam un Jānim Matulim.

Vārds "derby" angļu valodā Kembridžas vārdnīcā paskaidrots kā "sporta sacensības starp komandām no viena reģiona", un šo vārdu bieži izmanto, aprakstot spēles starp vienas pilsētas vai reģiona komandām. Anglijas futbolā šiem derbijiem ir senas tradīcijas, un vairāki no tiem pat ieguvuši unikālu nosaukumu, simbolizējot attiecīgās konkurences svarīgumu, principialitāti un nozīmīgumu.

Latvijas sportā, kur ģeogrāfiskie attālumi ir daudz mazāki, derbiju piemēru netrūkst, un liekas acīmredzami, ka divu galvaspilsētas šobrīd spēcīgāko basketbolu klubu, kuri turklāt turnīra tabulā turpat blakus vien atrodas, savstarpējie mači tiktu saukti par derbijiem. Lieta gan tāda, ka VEF un "Zeļļi" savu pirmo savstarpējo spēli aizvadīja pirms nieka pusotra mēneša, kas īsti nodaļā "senas tradīcijas" neierakstās.

Toreiz "Zeļļi" izcīnīja uzvaru un šobrīd var lepoties ar pozitīvu bilanci pret VEF, kas gan tiks pārbaudīta divos mačos šonedēļ, ieskaitot "Zeļļu" iespēju izcīnīt pirmo trofeju kluba vēsturē - Latvijas kausu. Divas spēles, kas piesaistīs Latvijas sporta uzmanību, un, kas zina, varbūt kļūs par ievadu ilgākai savstarpējai konkurencei.

"Vai godīgi to saukt par derbiju? Formāli jau tas atbilst patiesībai," sacīja Guntis Keisels. "Man pašam subjektīvi gan liekas, ka šo vārdu izmantot vēl pāragri, būtu nepieciešama ilgāka priekšvēsture. Ceru, ka viss notiks tā, ka pēc gadiem 10 varēsim bez mazākajām šaubām par vārdu pareizumu runāt par Rīgas derbiju. Bet nu tā jau saka, ka velns bada laikā mušas ēd, un Latvijas basketbolā jāpriecājas par katru lielo maču. Forši, ka parādījusies tāda komanda kā "Zeļļi", kas uzkurina interesi."

Arī žurnālists Jānis Matulis norādīja, ka pats vēl šo Rīgas basketbola komandu maču par derbiju nesauktu: "Ja kāds VEF-"Zeļļi" nosauc par derbiju, tad sanāk tāds kā pārmetums vecākajai komandai, noliekot to uz viena plauktiņa ar tikko izveidotu klubu. Man pašam jau patīk "Zeļļi", bet, ja sakām "derbijs", tad tomēr saprotam, ka runa ir par līdzīgām komandām, vai ne? Bet tagad ir tā, ka, ja VEF šonedēļ zaudēs kaut reizi, tad jau viņiem jālaiž vaļā gan treneris, gan Jaunups, gan daļa spēlētāju. VEF tomēr ir pavisam citām ambīcijām, kamēr "Zeļļi" tikko kopā savākta komanda. Bet lai jau sanāk šonedēļ 3-0 bilance "Zeļļiem" par labu (ieskaitot decembra maču), es neko neiebilstu, līdzjutējiem tas būtu tikai interesantāk!"

"Paturpinot par to Rīgas derbiju - šobrīd jau visu var saukt, kā vien vēlas," sacīja Matulis. "Ja gribi to saukt par derbiju, vari to darīt, ne tas vien tiek rakstīts. Piemēram, es pats vārdu "fantastisks" izmantoju laikam reizi divos gados, ne biežāk. Tagad, kad atveru ziņas, lasu gandrīz vai katru dienu, ka "Fantastiskais Meija iemetis četrus vārtus" vai tamlīdzīgus virsrakstus. Bet, protams, medijiem, rakstot par vietējo sportu, arī primāri jau tomēr jādomā nevis kā apcelt un norakt, bet gan nedaudz pacelt to lietu, pareklamēt un piesaistīt interesi."

Arī Keisels atzīmēja, ka "VEF Rīga" un "Rīgas Zeļļi" uz papīra ir divu līmeņu komandas, kas it kā runā pretim šo komandu spēļu apzīmēšanai par "derbiju". Kā nekā, arī "Latvijas Universitātes" komanda bāzējas Rīgā, bet tās mačus pret VEF neviens par derbijiem nesauc, lai gan arī LU bijušas spēles, kad izrādīta sīksta pretestība galvaspilsētas vadošajam klubam.

"VEF ir pieredzējušāki spēlētāji, lielāks budžets, ilgāka vēsture, protams," sacīja Keisels. "Taču Apvienotās līgas tabulā abas komandas ir tuvu, un "Zeļļi" uzvarējuši savstarpējā spēlē. Jautājums par to, vai šo līdzīgo līmeni izdosies noturēt arī ilgtermiņā, bet sportā rezultāts parāda visu. Mēs te varam prognozēt un spriest, kurš ir labāks vai sliktāks, bet noteicošais būs rezultāts."

Šosezon Latvijas ietilpīgākajā sporta būvē "Arēnā Rīga" norisinājušās vairākas klubu basketbola spēles, taču VEF un "Zeļļi" savstarpējā mačā regulārajā sezonā Arēnā netiksies. Decembrī tika spēlēts DSN, trešdien spēle būs "Rimi OC", bet sestdien kausa fināls Jelgavā.

"Spēļu norises vietu izvēlas mājnieku komanda. "Zeļļi" decembrī izvēlējās DSN, un tā izrādījās viņiem veiksmīga izvēle," turpināja Keisels. "Vai uz abu klubu pirmo spēli būtu bijis divreiz vairāk skatītāju, ja tā būtu notikusi arēnā? Šaubos. Uz nākamo spēli jau varētu būt vairāk, bet vai VEF-"Zeļļi" šobrīd var sapulcināt vairāk par 2000 cilvēkiem uz spēli? Un tikai 2000 cilvēki lielajā Arēnā arī neizskatās nemaz tik labi. Bet vēl jau priekšā apvienotās līgas un LBL izslēgšanas spēles, abas komandas varētu satikties tur, un tad jau pavasarī tā interese varētu būt lielāka. Personīgi es domāju, ka mūs gaida interesants basketbola pavasaris, būs jāskatās, kādi sanāk izslēgšanas spēļu zari un kāds veidojas potenciālais fināls, taču esmu drošs, ka jebkurā gadījumā - vai tur būs Rīgas derbijs, LBL klasika vai kas cits - būs interesanti."

"Līdzīgi kā manā mīļajā hokejā - kad nebija "Kurbada" Latvijas līgā, nebija interesanti," piebilda Matulis. "Mums sportā vajadzīgi cilvēki, kuriem ir lielas ambīcijas, un tad arī tie stāsti veidojas. Piemēram, hokeja derbijs "Mogo"-"Kurbads". Ārpus hokeja jau viņi nav nekādi naidnieki, te pat smejas cilvēki, ka šajā derbijā viņi strādā kopā - viens atved mašīnas uz Latviju, kamēr otrs iedod kredītus, lai cilvēki tās mašīnas varētu nopirkt."

"Par derbijiem runājot, tagad ir futbolā Rīgas derbijs. To laikam var raksturot tā: vieni ar krievu netīro naudu, otri Latvijas krievi ar tīro naudu," smējās Matulis. "Bet tā jau ir, ka sportā jāmeklē ambiciozi cilvēki, kas gatavi to attīstīt. Un derbijiem jau nemaz obligāti nevajag to lielo naudu, galvenais ir stāsts un emocijas. Florbolā "Lekrings" pret "Rubeni", viņiem tur abas komandas praktiski 30 kilometru attālumā, abās pusēs draugi pret draugiem un brāļi pret brāļiem, bet, kad ir savstarpēji mači, tad ir tesiņš ne pa jokam."

  -1 [+] [-]

, 2024-02-13 18:58, pirms 2 mēnešiem
tad jau drīzāk uz šodienu VEF vs. LU ir derbijs...

  +3 [+] [-]

, 2024-02-13 20:13, pirms 2 mēnešiem
Vai Samoilovs būs sastāvā?? 🤣

  +2 [+] [-]

, 2024-02-13 21:13, pirms 2 mēnešiem
lapsina rakstīja: Vai Samoilovs būs sastāvā?? 🤣
būs

  +1 [+] [-]

, 2024-02-13 22:24, pirms 2 mēnešiem
petkemek rakstīja: būs
Nu tad lai VEF-iņš saturās 🤣😂

  +1 [+] [-]

, 2024-02-13 22:47, pirms 2 mēnešiem
tornis rakstīja: Nu tad lai VEF-iņš saturās 🤣😂
Varbūt VEF vajadzētu sekot Zeļļu piemēram un pieteikt VV vai atbilstoši vecumam Zuti?

  -2 [+] [-]

, 2024-02-13 22:49, pirms 2 mēnešiem
lapsina rakstīja: Vai Samoilovs būs sastāvā?? 🤣
Jāseko uzmanīgāk līdzi - Samoilovs aizvadīja tikai vienu, sava Mūža spēli. Tātad nebūs.

  +2 [+] [-]

, 2024-02-13 22:56, pirms 2 mēnešiem
Skudriniekss rakstīja: Jāseko uzmanīgāk līdzi - Samoilovs aizvadīja tikai vienu, sava Mūža spēli. Tātad nebūs.
sasodīts... var to klubu klapēt ciet... intereses vairs nav...

     [+] [-]

, 2024-02-15 07:43, pirms 2 mēnešiem
Nākošā būs Ostapenko