Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2979, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: ar kādu nolūku FIBA mainīja Latvijas spēļu datumus PK2023 atlasē?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Skaidrojam: ar kādu nolūku FIBA mainīja Latvijas spēļu datumus PK2023 atlasē?
Foto: LBS

Šīs nedēļas vidū Latvijas Basketbola savienība (LBS) izplatīja ziņu, ka valsts vīriešu basketbola izlases mači 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā novembrī notiks citos datumos. Portāls ‘’Sportacentrs.com’’ lūdza LBS ģenerālsekretāru Kasparu Ciprusu vairāk skaidrot lēmuma iemeslus un ietekmi uz Latvijas un citām valstsvienībām.

Latvijas basketbola izlase novembrī aizvadīs divas nākamās nozīmīgās spēles 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros pret Grieķiju un Lielbritāniju. Vismaz viena uzvara ļaus spert vēl vienu platu soli spēlēšanai finālturnīrā. Sākotnēji spēle Grieķijā bija plānota 10. novembrī, bet ‘’Arēnā Rīga’’ pret Lielbritāniju 13. novembrī, taču šonedēļ FIBA lēma mainīt datumus, pārceļot spēles par dienu, respektīvi, pret Grieķiju valstsvienība spēkosies 11. novembrī, bet pret Lielbritāniju 14. novembrī.

Šāds lēmums pieņemts kā viens no soļiem FIBA un ULEB attiecību uzlabošanā, portālam ‘’Sportacentrs.com’’ skaidro Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, kurš gan pieņemto lēmumu ne gluži atbalsta. Līdz ar datuma maiņām ietekmētas 13 valstsvienības – visas I grupā spēlējošās (Latvija, Grieķija, Serbija, Beļģija, Turcija, Lielbritānija), visas J grupā spēlējošās (Igaunija, Vācija, Somija, Slovēnija, Zviedrija, Izraēla) un Ukraina, kura, visticamāk, savu mājas maču pret Islandi ‘’Arēnā Rīga’’ aizvadīs 14. novembrī pirms Latvijas dueļa pret Lielbritāniju.

FIBA pēc tam, kad pieņēma lēmumu par logu ieviešanu klubu sezonas laikā, bijusi ne tajās labākajās attiecībās ar ULEB. Šīs organizācijas nozīmīgākais klubu turnīrs Eirolīga kalendārā allaž plānoja spēles izlašu logu laikā, kas padarīja neiespējamu šajās komandās spēlējošo pievienošanos izlasēm. Latvijas valstsvienības galvenais treneris Luka Banki šovasar intervijā ‘’Eurohoops’’ kritizēja esošo kārtību, aicinot FIBA un ULEB vienoties par Eirolīgas spēlētāju došanos palīgā valstsvienībām sezonas laikā. Līdzvērtīgus aicinājumus izteica arī citi, tostarp Latvijas nākamās pretinieces Grieķijas galvenais treneris Dimitris Itudis.

Šajā rudenī FIBA pamanījusi iespēju, lai attiecības mainītu uz labo pusi. Par ULEB Eirolīgas prezidentu septembra vidū iecēla Dejanu Bodirogu, bet izpilddirektora amatā Māršalu Glikmenu. ‘’FIBA solis ir apsveicams, jo visi vēlamies attīstīties, iet uz priekšu un spēlēt labākajos sastāvos. Jāsaka gan, ka šis nav bijis veiksmīgākais lēmums pēc labas pārvaldības principiem, kura ietvaros ietekmētas 13 valstu izlases,’’ turpināja Cipruss, sakot, ka FIBA ar šo lēmumu pārkāpusi pašas noteikumus. Proti, pēc esošajiem principiem nedrīkst mainīt spēles norises datumu ne vēlāk par 60 dienām pirms maču noteiktā sākuma. ‘’Nākamajā FIBA valdes sēdē novembra beigās aicināsim izvērtēt šo jautājumu un līdzvērtīgas situācijas vairs nepieļaut.’’ Cipruss min, ka par šo lēmumu sajūsmā nav bijušas vairākas no pieminētajām 13 valstu federācijām, taču neapmierinātās puses nekonkretizēja.

Cik daudz šāds FIBA lēmums var ko mainīt? Vispirms – nav nemaz zināms, vai ULEB Eirolīgas vadošās personas atbildēs uz šo FIBA sperto soli un mainīs septītās kārtas maču izspēli, kuri šobrīd kalendārā paredzēti 10. un 11. novembrī. Teorētiski pie esošā kalendāra Eirolīgas spēlētāji savām izlasēm varētu pievienoties 14. novembra spēlēs, jo pēc 10. un 11. novembra astotās kārtas mači plānoti 17. un 18. novembrī, taču arī šeit ir nianse. Fakts, ka Eirolīgas vadība varētu panākt pretī FIBA un izlasēm, uzreiz nenozīmē, ka to pašu darīs pārstāvētie klubi. Piemēram, Lietuvas izlase. Tā pirms neilga laika informēja, ka FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas logos to trenēs Ķestutis Kemzūra, nevis Kazis Maksvītis, kurš paralēli strādā par Kauņas ‘’Žalgiris’’ galveno treneri. Neoficiāli zināms, ka ‘’Žalgiris’’ arī nelabprāt laistu pat vietējos spēlētājus uz Lietuvas izlasi.

‘’Šis lēmums var vairāk palīdzēt tām federācijām, kurām ir Eirolīgas komandas. Taču ir jāgaida, vai Eirolīga uz šo atbildēs. Ja nē, tad FIBA lēmumu varēs vērtēt kā pāragru iniciatīvu. Apsveicamu, taču ne sevišķi pārdomātu,’’ to, ka šis lēmums neiepriecina Latvijas Basketbola savienību, savā ziņā neslēpj Cipruss.

Vai lēmums ietekmēs Latvijas izlasi? Ļoti minimāli. Tikai divi – Rolands Šmits un Artūrs Kurucs – no Latvijas šobrīd spēlē ULEB Eirolīgas klubos. Visi citi vadošie kodola basketbolisti bez NBA spēlējošajiem Kristapa Porziņģa un Dāvja Bertāna ir pieejami valstsvienībai novembrī un, kā zināms portālam ‘’Sportacentrs.com’’, gatavi tai palīdzēt. ‘’Mūsu gadījumā – komunicējam ar Eirolīgas komandām, taču jāsaprot, ka ne visas ir gatavas laist spēlētājus pat, ja Eirolīgas vadība ies pretī FIBA,’’ situāciju ap abiem latviešiem Eirolīgas klubos skaidro Cipruss. ‘’No sportiskā viedokļa šis lēmums mums neko daudz nav mainījis. Lielbritānijai Eirolīgas spēlētāju nav. Ja uzvarēsim britus, tad spersim vēl platāku soli spēlēšanai finālturnīrā.’’

Mazākās federācijas FIBA lēmums gan var būt ietekmējis finansiāli un radījis organizatoriskās neērtības. Latvijas Basketbola savienībai (LBS) nācies mainīt loģistikas plānus izbraukuma mačam pret Grieķiju, uz kuru tā plāno doties ar čārterreisu. Savukārt no mārketinga viedokļa visvairāk var ciest par dienu pārceltā mājas spēle pret Lielbritāniju. Tā sākotnēji bija plānota 13. novembrī svētdienā, bet pēc izmaiņām notiks pirmdienā. Visas biļetes sākotnējā pārdošanā tika iztirgotas ļoti īsā laikā. Lai arī pēc datuma maiņas līdzjutējiem ir iespēja netikšanas gadījumā atgriezt biļeti un saņemt naudu atpakaļ, LBS ģenerālsekretārs ir pateicīgs faniem par izrādīto sapratni.

I grupa

#KomandaU-Z+/-Punkti
1Latvija5-1+4511
2Grieķija4-2+3410
3Beļģija3-3-39
-----
4Serbija3-3+29
5Turcija2-4-128
6Lielbritānija1-5-667

  -3 [+] [-]

, 2022-10-14 10:34, pirms 2 gadiem
Mums nekad nebūs pa prātam, jo mēs esam letiņi.

  +1 [+] [-]

, 2022-10-14 10:34, pirms 2 gadiem
Latvijas izlase neko daudz nezaudētu, kādus lēmumus pieņemtu eirolīga un to klubi. Ja gadījumā eirolīga atsakās piedāvājumam mainīt turnīra grafiku, visvairāk no tā varētu ciest mūsu nākamie pretinieki Grieķijas izlase, kuriem droši vien ir vairāki spēlētāji no eirolīgas. Varbūt šī situācija izdevīgāk būtu Latvijas izlasei.

  +2 [+] [-]

, 2022-10-14 11:51, pirms 2 gadiem
Štrunts par to, kas kuram nāk pretī.
Ja grib līdzjutējus, tad tie kaut ko plāno, kaut vai lai nopirktu avio biļetes uz spēlēm, viesnīca, utt. Šobrīd daudzi tiek uzmesti un FIBA lēmums nav attaisnojošs iemesls, lai atteiktu rezervācijas vai mainītu biļetes. Ja jau LBS ir mīkstie, tad lai LBS kompensē šos izdevumus, ja jau tikai pārrunās, lai nākotnē neatkārtojas.
Un katra valsts spēlē ar tiem spēlētājiem, kuri ir pieejami. Tā ir turku, grieķu, serbu problēma, ka šobrīd tabulā situācija ir tāda, kas apdraud iespējas kvalificēties uz čempi, nevis Latvijas problēma, kura izmantoja savas iespējas. Ja ULEB un NBA spēlētāji ir aizņemti klubos, tad lai izlases skatās uz citiem vietējā čempja spēlētājiem, kuri var aizpildīt robus. Mūsu stāri spēlē NBA un ULEB, bet bez viņiem arī citi ir spējuši aizpildīt tukšās vietas izlases komandā!
FIBA lēmums reāli ir pret Latvijas interesēm un izredzēm. Kamēr Latvija, Beļģija un varbūt Anglija izmanto, ka turki, serbi un grieķi nespēlē potenciāli labākajā sastāvā, tad tas ir sports nevis bizness.

     [+] [-]

, 2022-10-14 20:57, pirms 2 gadiem
Latvijai ir savi spēcīgi lobiji FIBA
Tie paši Šneps, Cipruss, Gailītis
Tā ka nav ko gausties

     [+] [-]

, 2022-10-14 20:58, pirms 2 gadiem
Ja kas - arī kehris palīdzês un bondars

     [+] [-]

, 2022-10-15 02:02, pirms 2 gadiem
Interesanti. Kad mums bija izdevīgas šādas pārcelšanas, jo mums praktiski viss kodols bija NBA/ULEB, tad nekas tāds nenotika. Tagad, kad iespējamie papildinājumi ir diezgan nelieli - pēkšņi jāglābj turki, grieķi, serbi
Un pareizi te arī piemin necieņu pret līdzjutējiem. Nopietna organizācija tik mazu laiku pirms mačiem nepārceļ laikus un dienas.