Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Artūrs Visockis-Rubenis: "Banki ļoti rūpīgi iedziļinās detaļās"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Artūrs Visockis-Rubenis: "Banki ļoti rūpīgi iedziļinās detaļās"
Artūrs Visockis-Rubenis 2021. gada pavasarī. Foto: LBS

"Banki spēles stils ir nedaudz citādāks, kā mēs (latvieši) esam pieraduši spēlēt. Liels uzsvars – visiem jāpieskaras bumbai. Basketbols ir komandas sporta veids, bet (dalīšanās ar bumbu) apgrūtina pretinieku skautu darbu," pirms pārbaudes spēles pret Poliju intervijā ar Sportacentrs.com teica vīriešu valstsvienības galvenā trenera asistents Artūrs Visockis-Rubenis.

Trenera sezona beidzās 20. maijā, kad Latvijas Basketbola savienības valde nolēma neizspēlēt bronzas sēriju starp Liepājas un Ogres komandām, piešķirot abām dalītu 3./4. vietu bez medaļu pasniegšanas. Eiropas dienā, 9. maijā, notikusī spēle tika anulēta, jo dažas dienas pēc tās vienam no Ogres spēlētājiem tika reģistrēts pozitīvs PCR tests.

Tajā pašā dienā, 20. maijā, LBS paziņoja, ka Visockis-Rubenis, kā arī VEF treneri Jānis Gailītis un Oskars Ernšteins izraudzīti par valstsvienības galvenā trenera asistentiem. Pirmais darba cikls tika noteikts 7.-22. jūnijā, turklāt pirmie treniņi līdz Banki atbraukšanai notika latviešu trio vadībā.

"Treniņnometne daudziem spēlētājiem ir iespēja. Treneris (Banki) to nemitīgi uzsver – jāatceras, ka treniņprocesā iekļauta spēle. Katram basketbolistam tas jānovērtē, jo, iespējams, ka dažiem tā būs vienīgā reize (valstsvienībā)," teica Visockis-Rubenis, atgādinot, ka uz nometni uzaicināti deviņi debitanti (sākumā Toms Leimanis, Rodrigo Būmeisters, Dāvis Geks, Verners Kohs, Roberts Blumbergs, Rinalds Mālmanis, Anrijs Miška, vēlāk Kārlis Žunda un Edgars Lasenbergs).

Iepriekšējā Pasaules kausa kvalifikācijā treneri spēlēm pieteica 26 spēlētājus, no kuriem laukumā izgāja 25. Šajā vasarā tiek vētīti kandidāti gan Pasaules kausa priekškvalifikācijai, gan tālākajam ceļam, uzsvēra Visockis-Rubeni. "Treneri var apzināt rezerves, kuras noderēs (Pasaules kausa kvalifikācijas) logu laikā. Jārēķinās, ka daudzi labākie spēlētāji ziemā netiks uz izlases spēlēm, tāpēc nometne ir iespēja un sastāva iepazīšana reizē."

Kandidātu saraksts nometnes laikā tika koriģēts, atzina treneris. “Vairākiem spēlētājiem pēc kluba sezonas nebija sadziedēti savainojumi. Piemēram, (Baltkrievijas čempionam) Tomam Leimanim un (Igaunijas pusfinālistam) Kristapam Gludītim. Oriģinālais saraksts bija krietni garāks, tāpēc uzaicinājām jaunus spēlētājus. Tostarp Edgaru Lasenbergu, kurš ļoti labi iekļāvies izlases treniņos. Ceram, ka svētdien atjaunošanās nodarbībā pie mums pilnvērtīgi atgriezīsies Gludītis.”

Treneri pirms nometnes sākuma paveica lielu darba apjomu, pastāstīja Visockis-Rubenis. “Banki rīkoja divas garas sapulces ar izlases treneriem, apmainoties ar visu pieejamo informāciju. Tas bija dialogs ar visu treneru iesaisti. (Galvenais) treneris iedziļinās detaļās – labi izstāsta tās gan spēlētājiem, gan kolēģiem. Viņš aicina mūs individuāli runāt ar spēlētājiem, lai precizētu nostādnes. Pirmie (individuālie) treniņi izvērtās garāki, nekā ierasts, jo vajadzēja pasniegt daudz informācijas.

Dalīšanās ar bumbu, lai tā nonāktu pie katra laukumā esošā spēlētāja, bijis viens no pirmajiem Banki uzstādījumiem. “Mācāmies kustēties visi kopā – taktiski tas ir jaunums. Redzot šo darbu divu nedēļu garumā, sapratne uzlabojas katru dienu. Pirmais eksāmens – spēle pret Poliju, kurā satiksim iespaidīgu izmēru spēlētājus.”

Spēlē savā laukuma pusē jaunumu bijis mazāk. “Aizsardzībā trenerim ir pāris vienkārši principi, kuri strikti jāievēro – sekot šīm situācijām ir mana atbildība. Taktiski bez jaunumiem, jo aizsardzība ir disciplīnas jautājums. Banki šos principus dēvē par “rocks” – stūrakmeņiem. Ja tos ievēro, visam jābūt kārtībā.”

Valstsvienības galvenais treneris pavasarī veltījis daudz laika asistentu iepazīšanai. “Banki pirms darba intervijas noskatījās vairākas Liepājas spēles – iepazina taktisko zīmējumu un manu uzvedību laukuma malā. Viņa jautājumi bija balstīti ieguldītajā darbā – jautāja, kāpēc rīkojamies tā vai citādi. Banki pielika pūles, lai iepazītu mani kā personību un spēles taktiķi. Viņš jautāja, kādās piedāvātajās lomās ērtāk jūtos.

Daļa no maija veltīta arī Liepājas nākamajai sezonai. “(Neizspēlētās bronzas sērijas dēļ) palika divējādas sajūtas, taču uzreiz sākām sākumsastāva komplektāciju. Kopā ar kluba vadību ceram saglabāt vismaz piecus spēlētājus no iepriekšējās sezonas kodola. Līgumi noslēgti ar Renāru Birkānu, Robertu Krastiņu un Zigmāru Raimo, kamēr citu spēlētāju piesaistes process turpinās.”

Liepājas vadība vēlas turpināt komplektēt komandas kodolu ar latviešu spēlētājiem, pirmo reizi pēc kluba pārbūves sākuma paturot lielāko daļu iepriekšējās sezonas sastāva. Atbildot uz provocējošo jautājumu, treneris neizslēdza iespēju, ka komandā varēs redzēt arī kādu no nometnes dalībniekiem (uz Poliju devušies valstsvienības debitanti Dāvis Geks un Roberts Blumbergs – Sportacentrs.com).

Pagājušā gada rudenī Visockis-Rubenis palīdzēja Kristapam Porziņģim sagatavoties NBA sezonai. Vai tā notiks arī šovasar? "Sadarbība atkarīga no Kristapa, kā arī manas aizņemtības valstsvienībā. Ceru, ka viņš uzaicinās mani un varēšu izbrīvēt laiku. Strādāt ar tādas klases spēlētāju ir pagodinājums un iespēja reizē. Visu izšķirs Kristapa plāns vasaras darbam."

  +1 [+] [-]

, 2021-06-18 16:45, pirms 3 gadiem
Vērojot un atceroties Bagatska spēlēto basketbolu, es nespēju noticēt, ka Visockis to pasniedz kā lielu jaunumu, bumbas kustība, dalīšanās ar bumbu tā, lai visi laukuma spēlētāji tiek iesaistīti. Tieši tas bija izteikti raksturīgi izlasei visu Bagatska posmu.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-18 17:47, pirms 3 gadiem
Tas skan kā mantra, bet ne pie patreizējās situācijas LR izlasē, kurš no šiem un citiem ir spējīgs dalīties, vienīgais ko redzu Strēlnieks, varbūt Zoriks izaugs, bet visiem viņiem ir grūti viens pret vienu un lielākai daļai grūtības aizsardzībā.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-18 18:17, pirms 3 gadiem
kripo rakstīja: Tas skan kā mantra, bet ne pie patreizējās situācijas LR izlasē, kurš no šiem un citiem ir spējīgs dalīties, vienīgais ko redzu Strēlnieks, varbūt Zoriks izaugs, bet visiem viņiem ir grūti viens pret vienu un lielākai daļai grūtības aizsardzībā.
Situācijā, kur Strēlnieks jau iesoļo karjera beigu līknē, bet vietā vēl nav neviena cita, tas ir tā…. Nu visai biedējoši. Jo, ir principā tikai divi, Zoriks un Žagars, neviens pagaidām nav vērtējams kā gatava maiņa.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-18 20:29, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Vērojot un atceroties Bagatska spēlēto basketbolu, es nespēju noticēt, ka Visockis to pasniedz kā lielu jaunumu, bumbas kustība, dalīšanās ar bumbu tā, lai visi laukuma spēlētāji tiek iesaistīti. Tieši tas bija izteikti raksturīgi izlasei visu Bagatska posmu.
Pie Štelmahera tā nebija - sanāk, atkal, jaunums. No šī modeļa arī maz kurš bijis pie Bagija, divi cikli jau nolaisti pa burbuli.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-18 23:27, pirms 3 gadiem
Robis rakstīja: Pie Štelmahera tā nebija - sanāk, atkal, jaunums. No šī modeļa arī maz kurš bijis pie Bagija, divi cikli jau nolaisti pa burbuli.
Nu jā, sastāvs ir visu laiku bijis ļoti mainīgs un plūstošs

     [+] [-]

, 2021-06-20 17:08, pirms 3 gadiem
Novik, vispār zini, ko tas PCR nozīmē, vai vnk gribēji paspīdēt?