Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Brazdeiķis debitēs Lietuvas izlasē, Ukrainai EČ2022 varētu spēlēt abi NBA pārstāvji

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Brazdeiķis debitēs Lietuvas izlasē, Ukrainai EČ2022 varētu spēlēt abi NBA pārstāvji
Igns Brazdeiķis ''Knicks'' sastāvā. Foto: USA Today Sports/Scanpix

2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs pret Bulgāriju un Čehiju Lietuvas valstsvienībā debitēs Orlando ''Magic'' spēlējošais Igns Brazdeiķis, bet Ukrainas izlasi 2022. gada Eiropas čempionātā varētu pārstāvēt Sakramento ''Kings'' spēlētājs Alekss Lens un Toronto ''Raptors'' basketbolists Svjatoslavs Mihaiļuks.

Jau iepriekš tika ziņots, ka Lietuvas basketbola izlasei 2022. gada Eiropas čempionātā palīdzēt solījuši NBA spēlējošie Domants Sabonis un Jons Valančūns, taču uz 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm debitēt valstsvienības rindās apņēmies Orlando ''Magic'' spēlētājs Igns Brazdeiķis, kurš par Lietuvas pilsoni oficiāli kļuva vien 2021. gada maijā.

Brazdeiķis 1999. gadā piedzima Kauņā, taču neilgi pēc tam viņa ģimene emigrēja uz Kanādu. Tur basketbolists arī uzsāka sportista gaitas, ieguva pilsonību un pārstāvēja Kanādas U16 valstsvienību 2015. gada FIBA Americas turnīrā. 2019. gada NBA draftā Brazdeiķi ar kopējo 47. numuru izvēlējās Sakramento ''Kings'', taču nekavējoties aizmainīja uz Ņujorkas ''Knicks''.

Kopš 2020./2021. gada sezonas Brazdeiķis pārstāv Orlando ''Magic'', šajā sezonā regulārā turnīra laikā laukumā dodoties 42 mačos, kuros 12.8 minūšu laikā izcēlās ar pieciem punktiem un 1.7 atlēkušajām bumbām. Lietuvas izlase pirms jūnija beigās un jūlija sākumā paredzētajām 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm aizvadīs divus pārbaudes mačus pret Latviju - 22. jūnijā ''Arēnā Rīga'', bet četras dienas vēlāk Šauļos.

Lietuva F grupā ar četrām uzvarām tikpat spēlēs jau nodrošinājusi iekļūšanu noslēdzošajā grupu fāzē par iekļūšanu Pasaules kausā. 1. jūlijā tā izbraukumā spēlēs pret Bulgāriju, bet 4. jūlijā savā laukumā pret Čehiju.

Savukārt Ukrainai 2022. gada Eiropas čempionātā varētu palīdzēt abi šīs valsts pārstāvji Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) - Alekss Lens un Svjatoslavs Mihaiļuks. Žurnālists Oleksandrs Prošuta sociālajā tīklā ''Twitter'' paudis, ka Lens personīgi Ukrainas izlases kapteinim Oleksandram Lipovijam apsolījis spēlēšanu turnīrā, bet valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis portālam ''Sportacentrs.com'' uz jautājumu par abu spēlēšanu izlasē atbildēja lakoniski: ''Varētu.'' Šobrīd izlase veic pārrunas ar abiem spēlētājiem par to iespējamo spēlēšanu valstsvienības sastāvā.

Lens sezonu pavadīja Sakramento ''Kings''. Regulārajā sezonā šīs komandas rindās basketbolists laukumā devās 39 spēlēs, kurās 15.9 minūšu laikā izcēlās ar sešiem punktiem un 4.1 atlēkušo bumbu zem groziem. Mihaiļuks šajā sezonā spēlēja Toronto ''Raptors'' rindās, regulārajā sezonā 56 mačos vidēji laukumā pavadītajās 12.8 minūtēs iemetot 4.6 punktus un izcīnot 1.6 bumbas zem groziem.

2022. gada Eiropas čempionātā Ukraina spēlēs vienā grupā ar Grieķijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Itālijas un Horvātijas izlasēm. Turnīrs notiks no 1. līdz 18. septembrim tādās valstīs kā Čehijā, Gruzijā, Itālijā un Vācijā.