Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Zelts gar degunu. Botu dēļ?

Andrejs Siliņš

Zelts gar degunu. Botu dēļ?
Dragans Benders

Mūsu zemē lielu ažiotāžu neraisījušais FIBA pasaules U19 čempionāts noslēdzies. Jau septīto reizi tajā triumfēja ASV jaunā paaudze, bet finālā ļoti pieklājību pretestību izrādīja Horvātijas talanti (79:71). Kas zina, kā čempionāts būtu beidzies, ja vien horvātiem nebūtu pietrūcis viens no Eiropas talantīgākajiem jaunajiem spēka uzbrucējiem Dragans Benders. Kāpēc iztrūka? Par to šis stāsts.

Kārtējais Horvātijas supertalants

Horvātija allaž bijusi lielu talantu kalve, un pēdējie gadi nav nekāds izņēmums - Dario Šaričs, Mario Hezonja un tagad arī Dragans Benders, kurš vēl līdz novembra vidum būs nepilngadīgs. Pirms gada Benders bija jaunākais Trevīzo pirmsdrafta nometnes dalībnieks un nedaudz pazuda starp fiziski spēcīgākajiem un vecākajiem dalībniekiem. Šogad, pavadījis sezonu vīru basketbolā, Benders joprojām bija viens no jaunākajiem dalībniekiem, taču savas spējas apliecināja krietni pamanāmāk.

Tam par labu nākusi sezona starp vīriem. Pagājušogad noslēgts līgums ar Telavivas "Maccabi", bet sezona kā izīrētam spēlētājam pavadīta Izraēlas līgas komandā "Ironi Ramat Gan", kur vidēji 28 minūtēs gūti 9,7 punkti, izcīnītas 7,6 atlēkušās bumbas, atdotas 2,6 rezultatīvas piespēles un bloķēts 1,1 metiens. Nav slikti priekš 16-17 gadus veca puikas.

Tā kā NBA draftam Benders drīkstēs pieteikties, tikai sākot ar nākamo gadu (šobrīd atsevišķās prognozēs pat piektais numurs), šovasar visa uzmanība bija vērsta uz to, lai palīdzētu savai U19 izlasei cīņā par pasaules junioru zeltu. Neraugoties uz to, ka Benders bija gadu jaunāks par pārējiem, tieši viņš tika uzskatīts par galveno horvātu trumpi. 216 centimetrus garais spēka uzbrucējs izgāja visu sagatavošanās posmu, tika iekļauts sastāvā un devās uz čempionāta norises vietu Grieķijā. Tomēr līdz spēlēšanai tā arī netika, jo nepiekrita uz mačiem apaut "Jordan" zīmola apavus...

Apavu dēļ jāskatās no malas

Benderu jau laikus pamanīja "adidas", kas "nozaga" jauno talantu citiem apavu un apģērbu ražotājiem, parakstot līgumu ar tikai 16 gadus veco spēlētāju. Tā ir ierasta prakse, ka jaunos basketbolistus atbalsta lielākie sporta lietu ražotāji, arī starp latviešiem tādu netrūkst. Tomēr Bendera gadījumā sadarbība acīmredzot noslēgta krietni nopietnākos apmēros nekā citiem, un tas arī liedza jaunajam spēlētājam iziet laukumā U19 čempionātā. Lieta tāda, ka Horvātijas basketbola federācija par visu izlašu apģērbšanu noslēgusi ļoti izdevīgu ilgtermiņa līgumu ar "Jordan Brand".

Lai gan federācija zinājusi par Bendera līgumu ar "adidas" un nostāju apavu jautājumā, jaunais basketbolists turpināja gatavoties čempionātam un pārbaudes mačos drīkstēja iziet laukumā savos apavos nevis federācijas piešķirtajos. Dienu pirms čempionāta federācija paziņoja, ka Benders nedrīkstēs spēlēt, ja vien nevilks kājās "Jordan" apavus. Varbūt federācijas stingrā nostāja saistīta ar bailēm un cieņu, jo runā, ka pats Maikls Džordans ņēmis rokās klausuli un uzrunājis federācijas vadību. Tomēr arī Bendera pārstāvji nebija gatavi piekāpties. Pēc neoficiālas informācijas Benderam būtu jāmaksā branga soda nauda (izskanējuši 50 tūkstoši?) "adidas" kompānijai, ja viņš tomēr izietu laukumā.

Atgādinu - runa ir par 17 gadus vecu zēnu. Tomēr brīnīties īsti nav, par ko, jo skauti un aģenti cīņā viens ar otru par talantīgāko jauniešu piesaisti jau uzrunā nupat tikai otrajā gadu desmitā iesoļojušo bērnu vecākus... Un viņiem seko arī ražotāji, kas vēlas laikus izveidot attiecības ar potenciālajiem talantiem, lai brīdī, kad tie kļūtu par zvaigznēm, iegūtu priekšroku izdevīgāku reklāmas līgumu slēgšanai.

Bendera komandas biedri pauda atbalstu jaunajam spēlētājam un, vismaz publiski, vien pauda nožēlu, ka izveidojusies šāda situācija, bet pašu spēlētāju nevainoja. Lai gan vēl trim citiem individuālais atbalstītājs bija "adidas", viņi spēlēja "Jordan" apavos un rēķinājās ar iespējamo attiecību pasliktināšanos ar savu atbalstītāju. Tomēr tie nebija tāda profila talanti kā Benders. Treneris Ante Nazors varēja vien smagi nopūsties, dienu pirms čempionāta paliekot bez sava līdera, bet horvātu līdzjutēji - iedomāties, kāds būtu bijis iznākums, ja Benders finālā būtu spēlējis... Nekad iepriekš horvāti U19 čempionātā nebija tikuši augstāk par trešo vietu, bet tagad bija reāla iespēja tikt pie zelta.

Pašam Džordanam arī zināma pieredze

Ne šis pirmais un ne pēdējais līdzīgs gadījums. Piemēram, daudziem noteikti būs paslīdējusi garām kāda epizode no 1992. gada Barselonas olimpisko spēļu basketbola turnīra apbalvošanas ceremonijas. Amerikāņi savā oriģinālajā "Sapņu komandā" pirmo reizi sapulcināja visas lielākās zvaigznes (Aizija Tomass gan šim teikumam noteikti nepiekristu), un tas nozīmēja arī spēlētājus, kuriem ir neskaitāmi reklāmu līgumi un saistības ar saviem individuālajiem sponsoriem.

Apbalvošanas ceremonijā un goda pjedestāla Maikls Džordans, Čārlzs Bārklijs un Maģiskais Džonsons kāpa ar ASV karogu pār pleciem. Patriotisms? Izrādās - improvizācija. Proti, visiem trīs bija noslēgti līgumi ar sporta apģērbu ražotājiem, kas paredzēja pietiekami lielas soda naudas par parādīšanos citas kompānijas ražotā treniņtērpā.

Džordanam un Bārklijam bija līgums ar "Nike" , savukārt Maģiskais Džonsons reklamēja "Converse" ražojumu. ASV izlases treniņtērpus rotāja kamerās labi pamanāms "Reebok" kompānijas logo. Vēlāk Bārklijs grāmatā par "Sapņu komandu" visai skaidri norādīja uz iemesliem apbalvošanas ceremonijā atšķirties no pārējiem, uz pleciem (un pār "Reebok" logo) uzmetot savas valsts karogu: "Man bija divi miljoni labu iemeslu, lai to darītu."

Latvijas izlasēs - problēmu nav

Arī Latvijas Basketbola savienībai ir noslēgti sadarbības līgumi ar apavu un apģērbu ražotājiem. Jaunatnes izlases apģērbj "Peak", savukārt pieaugušo valstsvienībās - "adidas". Iepriekš bijušas arī citas kompānijas. Lai gan atsevišķiem spēlētājiem ir individuālie atbalstītāji (piemēram, Jānim Timmam "Nike", bet Ojāram Siliņam "adidas"), nekādu problēmu saistībā ar, piemēram, apavu izvēli nav bijis. Stāsta Latvijas valstsvienības direktors Māris Jučmanis:

""adidas" prasība ir tāda, lai pēc iespējas vairāk spēlētāju čempionātā spēlētu ar konkrētā ražotāja apaviem. Nav noteikts nekāds konkrēts skaits, cik spēlētājiem jāspēlē viena ražotāja apavos, bet, protams, tagad uz Eiropas čempionātu grib, lai vairāk spēlē "adidas" botās. Tad nu mēs cenšamies sagādāt katram tieši viņa izvēlēto modeli. Savukārt jauniešu izlases atbalsta "Peak", bet nav likts uzsvars, ka jāspēlē tieši viņu ražotājās botās. Ja vēlas, spēlētājs var izmantot apavus treniņos, var izmantot spēlēs.

Nav bijuši gadījumi, kad šī lieta būtu radījusi problēmas. Katram ražotājam ir veiksmīgāki un ne tik veiksmīgi modeļi, bet katram spēlētājam ir piemērots savs modelis. Nav gadījumu, kad kāds netiktu iekļauts izlasē apavu dēļ."

Izmantotie resursi:
International Basketball Federation (FIBA) -...
Sneaker News - Jordans, release dates & more.
Sports Illustrated

  +9 [+] [-]

, 2015-07-08 15:49, pirms 9 gadiem
Kārtējais stulbums, kad sportisti un sports vispār cieš lielo naudasmaisu - ražotāju karos.

  -1 [+] [-]

, 2015-07-08 17:07, pirms 9 gadiem
Zelts gar degunu del aizmesta garam sodina, viss bija pasu rokas.

  +5 [+] [-]

, 2015-07-08 17:59, pirms 9 gadiem
Iespējams, jauniešiem līdz 18 jāparedz citi noteikumi līgumu slēgšanā ar sporta ekipējumu ražotājiem...

     [+] [-]

, 2015-07-08 20:00, pirms 9 gadiem
denebs rakstīja: Kārtējais stulbums, kad sportisti un sports vispār cieš lielo naudasmaisu - ražotāju karos.
Aha.. pasaki to tiem sportistiem, kuri paši noslēguši tos līgumus un maksā viņiem normālu piķi....

Te jau redzi, ka vainīgi reāli ir "sports"(lasīt federācija) un spēlētājs, kuri paši naudas nolūkos ir noslēguši attiecīgos līgumus ar firmām.

     [+] [-]

, 2015-07-08 23:28, pirms 9 gadiem
Kļūda (idiotisms)reklāmas līguma sastādīšanā, kur nav iekļauts izņēmums, ka pārstāvot nacionālo izlasi var spēlēt cita ražotāja ekipējumā, bez soda sankcijām

     [+] [-]

, 2015-07-11 11:32, pirms 9 gadiem
Ai, vienkārši tizlums.