Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:555, Did:0, useCase: 3

Gada labākais toreadors – Higinss

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Gada labākais toreadors – Higinss
Džons Higinss
Foto: Lauris Bērziņš

Jau pēc pavisam neilga brīža teiksim ardievas Vērša gadam un ar ierašanos sveiksim Tīģeri. Taču vēl pirms tam atskatīsimies uz to, kas šī gada laikā noticis snūkera dzīvē – kuram izdevies Vērsi savaldīt, kuram ne...

Gada spēlētājs

Šo titulu godam nopelnījis neviens cits kā Džons Higinss. Ne jau tikai izcīnītā pasaules čempiona titula dēļ, kurš viņam jau ir trešais. Stabilu spēli Higinss demonstrējis visa gada garumā. Septiņos "Main Tour" turnīros viņš trīs reizes ticis līdz finālam, tikpat reižu sasniedzis pusfinālu, bet vienu reizi nav spējis pārvarēt 2. kārtu. Šobrīd Higinss ir arī pārliecinošs provizoriskā ranga līderis.

Šķiet, ka neviens cits no spēlētājiem līdzjutējiem šogad nav devis tik lielu pārdzīvojumu gammu kā Higinss. Tieši viņš ir spējis sagādāt gan patīkamus mirkļus ar lielisku spēli, tāpat arī spējis iedzīt izmisumā. Par to arī nākamais stāsts...

Neaizmirstamākās spēles

Patiešām grūti izvēlēties kādu konkrētu spēli, taču kvalitatīvākais un emocionāli piesātinātākais duelis noteikti bija pasaules čempionāta ceturtdaļfināls starp Džonu Higinsu un Marku Selbiju. Lielisks sniegums abu spēlētāju izpildījumā, divi re-rack izšķirošajā freimā un sajūta, ka zaudēt nav pelnījis neviens no abiem. Beigās nervi stiprāki izrādījās Higinsam.

Tāpat čempionāta iepriekšējā kārtā Higinss arī bija sagādājis līdzjutējiem dramatiskus mirkļus mačā ar Džeimiju Koupu. Mača gaitā vadībā ar 12:10 bija Koups, taču uzvaras trijos freimos pēc kārtas vietu ceturtdaļfinālā garantēja Higinsam. Divi no "Crucible Theatre" zālē sēdošajiem skatītājiem neizturēja spriedzi un noģība, kā rezultātā spēli divas reizes nācās pārtraukt.

Arī citas ievērības cienīgas spēles, kuras labi iespiedušās atmiņā, bijušas ar Higinsa līdzdalību. Tā, piemēram, pasaules čempionāta pusfināls un Marka Allena lieliskā atspēlēšanās pēc bezcerīgā sākuma, aizraujoša spēkošanās ar Nīlu Robertsonu "Grand Prix" un Apvienotās Karalistes čempionātā, un pēdējā no pieminētajiem turnīriem arī nervus kutinošais pusfināls pret Roniju O'Salivanu, kurā Higinss, atrodoties pārliecinošā vadībā, gandrīz izsēja uzvaru.

No citiem šīgada dueļiem atlicis vēl pieminēt Allena uzvaru pār O'Salivanu pasaules čempionāta 2. kārtā, Marka Kinga trīs snūkeru sāgu "Grand Prix" 1. kārtā pret Rikiju Valdenu un Selbija uzvaru pār Koupu Apvienotās Karalistes čempionāta 1. kārtā.

Neveiksminieki

Šogad tādu ir ne mazums. Vērsis savā gadā ar ragiem pie zemes piespiedis ne vienu vien snūkera toreadoru, īpaši jau favorītu vidū. Tukšais gads šis bijis Marko Fu, Raienam Dejam, Džo Perijam. Pēdējais vispār šogad lielajos turnīros uzvarējis tikai divos mačos. Jā, arī Marks Selbijs lielākoties uz sevi liktās cerības nav attaisnojis. Ir bijuši daži nelieli uzplaiksnījumi, taču kopumā arī viņam 2009. gads bijis pabāls.

Pārsteigumi

Patiesībā 2009. gads lielajā snūkera saimē nav bijis pārsteigumiem bagāts. Sezonas sākumā "Shanghai Masters" turnīrā Ķīnā izšāva jaunais mājinieku talants Liangs Venbo, kurš aizspēlējās līdz finālam, kur bija spiests piekāpties O'Salivana priekšā. Par sensāciju to gan īsti nevar uzskatīt. Jaunais ķīnietis vienkārši kārtējo reizi apliecināja savu potenciālu izaugt par labu un sekmīgu spēlētāju. Sezonas turpinājumā Liangs gan pieklusa.

Nedaudz pārsteidzošs bija 40 gadus vecā septiņkārtējā pasaules čempiona Stīvena Hendrija sasniegtais maksimums (147) pasaules čempionātā. Tādējādi viņš kļuva par vecāko spēlētāju, kuram izdevies sasniegt maksimālo sēriju reitinga turnīru ietvaros; vienlaicīgi Hendrijs panāca O'Salivanu 147 breiku tabulā – abiem tagad ir pa deviņiem.

Noteikti jāatzīmē arī Šona Mērfija uzvara snūkera Premjerlīgas finālā pār par favorītu uzskatīto Roniju O'Salivanu, kurš turnīrā bija triumfējis sešas reizes pēc kārtas, bet kopumā pavisam astoņas reizes.

Izmaiņas arī vadībā

Šogad lielas pārmaiņas piedzīvoja snūkera saimniecības augstākais ešelons, proti, no Pasaules Profesionālā biljarda un snūkera asociācijas (WPBSA) priekšsēdētāja amata tika gāzts sers Rodnijs Volkers. Vairums spēlētāju nebija apmierināti ar pašreizējās valdes darbību un to apliecināja arī ikgadējā kopsapulcē ar savu balsojumu.

Volkera vietu tagad ieņēmis "Matchroom Sport" vadītājs Barijs Hērns, kurš zināmā mērā tiek uzskatīts par mesiju, kas izglābs snūkeru no bedres, kurā tas pašlaik atrodas. Savas organizatora spējas Hērns ir iepriekš pierādījis ar snūkera Premjerlīgas turnīru, kā arī sekmīgi darbojoties citos lauciņos, piemēram, šautriņu mešanā. Un uz viņa rīkotajiem turnīriem tribīnes vienmēr ir pilnas.

Laikrakstam "Daily Sport" Hērns nedaudz ieskicē to, kā gatavojas reanimēt snūkeru. Kā vienu no līdzekļiem viņš min dažādu zibensturnīru izveidi, kur mači norisinātos līdz vienam vai diviem uzvarētiem freimiem. Tādā veidā tiek cerēts piesaistīt gados jaunāku auditoriju. Lielo turnīru formātus Hērns gan sola neaiztikt.

"Vairāk seksa, narkotiku un rokenrola. Visiem beidzot jāsāk priecāties. Spēlētāju sejās šobrīd trūkst smaida," tā Hērns.

Arī Latvijai beidzot medaļa

Jaunu lappusi Latvijas snūkera vēsturē šogad pāršķīra Inese Lukaševska – viņa Beļģijā notiekošajā Eiropas snūkera čempionātā amatieriem izcīnīja bronzas godalgu, pirmo medaļu Latvijai šāda līmeņa turnīros. Iepriekš Lukaševskas labākie sasniegumi bija divas 5. vietas 2006. un 2007. gada Eiropas čempionātos, kā arī dalīta 9.-16. vieta pērn pasaules čempionātā.

Vēl šogad starptautiskā līmenī no mūsu spēlētājiem startēja Tomass Gailums, piedaloties 2009. gada Eiropas čempionāta snūkerā jauniešiem līdz 19 gadu vecumam. Čempionāta grupu turnīra barjeru viņam pārvarēt gan neizdevās.

Nobeigumā...

Jaunais Tīģera gads solās būt strīpains kā jau pats šis kaķu dzimtas pārstāvis. Atliek tikai novēlēt, lai tās melnās strīpas mēs redzētu mazāk, bet, ja kāda arī gadās, tad lai pietiktu spēka izkļūt no dzīves sagādātajiem snūkeriem. Un veiksmi Jums visiem, bez tās nu nekur... Laimīgu Jauno gadu!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-31 23:25, pirms 14 gadiem
Pelnīti!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-01 00:28, pirms 14 gadiem
Beidzot raksti par gada labaakajiem buus beigusies

  +1 [+] [-]

, 2010-01-01 02:21, pirms 14 gadiem
Yea! Super!
Biju par viņu visu sezonu !